Aannemer

Aanbouw vergunning nodig? Ontdek de kosten & alle nodige informatie

Aanbouw vergunning Aanbouw vergunning

Je wil graag meer woonruimte, maar is een aanbouw vergunning dan noodzakelijk of mag het zonder vergunning? Dit hangt van verschillende factoren af, maar het is wel van belang dat je je hier goed in verdiept. Veel mensen weten niet goed wat ze moeten doen als het over een aanbouw vergunning vraagt. Dit is ook niet vreemd, want er is veel onduidelijkheid als je de regels niet kent. Middels dit artikel krijg je er meer informatie over, met als doel dat het jou helpt om de juiste informatie te krijgen.  

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Meer over een aanbouw vergunning

Soms wil je een aanbouw plaatsen, maar heb je geen idee wat er mogelijk is. Er is ook geen algemene regel die voor alle gemeenten geldt. Per gemeente zijn de regels weer anders en daarom is het advies ook om bij je eigen gemeente een gesprek aan te vragen. Hierdoor krijg je een goed beeld van wanneer je een aanbouw vergunning nodig hebt en aan welke eisen je dan moet voldoen. Daarnaast krijg je dan ook meer informatie over de kosten. Er wordt meestal uitgegaan van de regel dat een vergunning 2% kost van de totale kosten van je aanbouw.

Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, daarom lichten we het toe. Stel dat je een aanbouw gaat plaatsen en dat kost je €20.000. Bij de aanbouw vergunning moet je dan denken aan een bedrag van €400. 1% van 20.000 is namelijk 200 en 2% is dus 400. Als je uitgaat van een aanbouw die je €10.000 gaat kosten, dan moet je rekening houden met een aanbouw vergunning die je €200 zal kosten. Let op, dit zijn gemiddelde kosten en het bedrag kan dat net wat hoger of lager uitpakken. 

Kosten van de aanbouw (€)Kosten van de vergunning (€)
€ 10.000€ 200
€ 20.000€ 400
€40.000€ 800
Kosten voor vergunning aanbouw

Aanbouw vergunning wel of niet nodig?

Als je een aanbouw overweegt, dan ben je je vast en zeker ook bewust van de hoeveelheid tijd, energie en werk die hierin gaan zitten. Het hangt er ook vanaf of je de aanbouw zelf gaat realiseren, of het uit wil besteden. Maar voordat het zover is, moet je eerst nagaan of een aanbouw vergunning noodzakelijk is of niet. Vroeger was het zo dat je vaak of meestal een vergunning nodig had als je iets aan wilde bouwen bij je woning. Maar dat is nu ruim tien jaar later gelukkig wat soepeler geworden. Heb je wel of geen aanbouw vergunning nodig? Dit hangt af van de gemeente waar je woont. Er zijn wel een paar regels die we al toe kunnen lichten. Als je aan de voorkant van de woning een aanbouw wil, dan moet je dat altijd bij de gemeente aanvragen. Is een aanbouw groter dan 4 meter diep en 5 meter hoog? Dan moet je het ook aanvragen. 

Werkwijze aanbouw vergunning aanvragen

Een aanbouw vergunning aanvragen gaat niet vanzelf. Wat veel mensen doen is een vergunningscheck. Op deze manier kan na worden gegaan of dat er wel of geen vergunning nodig is. Als je een aanvraag in wil dienen, dan moet je ook gegevens en documenten aanleveren, denk hierbij aan:

  • Alle aanvraaggegevens voor de aanbouw vergunning en de gegevens van de aanvrager.
  • Wie is de gemachtigde? Deze gegevens moeten ook aangeleverd worden.
  • De gegevens van de locatie waar de aanbouw komt moeten aangeleverd worden, net als de specificatie van de werkzaamheden. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Aanvraag indienen

Als je dit allemaal klaar hebt, dan kun je je aanvraag indienen. Het zal ongeveer twee maanden duren voordat er duidelijkheid is. Je krijgt dan vanzelf bericht of dat de vergunning is goedgekeurd of niet. Als hij niet is goedgekeurd dan kan de aanvrager altijd bezwaar indienen. 

Het is belangrijk dat je heel goed weet wat je doet bij een aanbouw vergunningsaanvraag. Je moet ervoor zorgen dat je alles heel gestructureerd uit gaat voeren. Meestal ben je wel een tijdje bezig om alle gegevens te verzamelen, bewaar alles dan op een vaste plaats. Als je het nodig hebt, hoef je het zomaar te pakken. Als je de gegevens overal bij elkaar moet zoeken, kost je dat veel tijd (en vaak ook veel stress en frustratie), dit kun je jezelf dus besparen door alles te ordenen. 

Nog een tip die we voor je hebben is alle informatie die je nodig hebt op tijd aanvragen. Zorg er ook voor dat de vragen die je hebt allemaal beantwoord zijn voordat je je aanbouw vergunningsaanvraag in gaat dienen. Als je een aannemer in wilt huren, dan kun je deze benaderen om antwoord te krijgen op alle vragen. Ook kan een aannemer je helpen om de aanvraag in te dienen. Of dat zij hier geld voor vragen kan per aannemer anders zijn, vraag dit vooraf na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.   

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over een aanbouw vergunning

Welke documenten heb ik nodig om een aanbouw vergunning aan te vragen?

Voor het aanvragen van een aanbouw vergunning zijn verschillende documenten vereist. Je hebt in ieder geval een gedetailleerd bouwplan nodig, inclusief tekeningen van de bestaande en nieuwe situatie. Daarnaast moet je een situatieschets en een constructieberekening aanleveren. Een duidelijke omschrijving van de bouwmaterialen en kleuren is ook nodig. Verder moeten persoonlijke gegevens van de aanvrager en, indien van toepassing, van de gemachtigde toegevoegd worden. Tot slot moet je vaak ook een verklaring over de welstand en eventuele buurtbewoners’ toestemming toevoegen.

Wat zijn de consequenties van bouwen zonder de benodigde aanbouw vergunning?

Bouwen zonder de benodigde vergunning kan aanzienlijke gevolgen hebben. Ten eerste kan de gemeente een bouwstop opleggen, wat betekent dat je de bouw direct moet staken. Daarnaast kan de gemeente een boete opleggen en kan het zijn dat je de illegaal gebouwde aanbouw moet afbreken. Ook kan het problemen veroorzaken bij de verkoop van je huis, aangezien een onvergunde aanbouw vaak niet legaal kan worden overgedragen. In het ergste geval kan het leiden tot juridische procedures met hoge kosten.

Hoe lang duurt het proces van het verkrijgen van een aanbouw vergunning?

Het verkrijgen van een aanbouw vergunning kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de complexiteit van je aanvraag en de procedures van de gemeente. Gemiddeld duurt het proces ongeveer 8 weken vanaf het moment van indienen tot de beslissing. Deze periode kan verlengd worden als de gemeente meer informatie nodig heeft of als er bezwaren worden ingediend door bijvoorbeeld buurtbewoners. Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk met de voorbereidingen te beginnen en alle benodigde documenten zorgvuldig aan te leveren.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.