Aannemer

Goedkope aanbouw: Mogelijkheden, Materialen & Prijs

Wat is de prijs voor een goedkope aanbouw? Wat is de prijs voor een goedkope aanbouw?

Je wil graag een goedkope aanbouw, maar waar is deze voor bedoeld? Wil je gezinsuitbreiding en daarom een extra slaapkamer voor de kinderen? Of wil je gewoon meer ruimte om te leven? Het kan allemaal natuurlijk en het is maar net wat jij zelf wil. Maar een goedkope aanbouw is voor veel mensen wel een echte aanwinst. Meer ruimte is namelijk een droom van veel mensen die gerealiseerd kan worden. Je moet alleen wel goed weten wat de kosten zijn en wat jouw wensen zijn. In dit artikel krijg je meer informatie over de prijzen van een goedkope aanbouw en de mogelijkheden. 

Waarom een goedkope aanbouw kiezen?

Het is fijn als je meer ruimte kunt realiseren bij je eigen woning. Soms moet je een vergunning aanvragen maar dat hoeft lang niet altijd. Als je graag meer ruimte wil om te wonen, of voor een extra kamer, of dat het nu een slaapkamer of hobbykamer is, dan kan een goedkope aanbouw de oplossing zijn. Het is daarom goed om voor jezelf op een rijtje te zetten welke wensen je hebt en dan keuzes te maken. 

Goedkope aanbouw, wat zijn de kosten?

Je hebt eigenlijk al een keuze gemaakt, want je wil een goedkope aanbouw. Toch moet je nog niet zomaar de keuze maken, er is veel waar je nog over na moet denken. Hoeveel extra m2 wil je realiseren? Hoe groot mag de aanbouw worden? Wat is je beschikbare budget? De meeste mensen hebben zelf al op een rijtje gezet wat er financieel kan, maar als je dat nog niet hebt gedaan is het wel verstandig om daarnaar te kijken. Toch is er nog iets waar je goed over na moet denken. Heb je al van een prefab aanbouw gehoord? Dit is een stuk goedkoper en dan krijg je toch wat je graag wil.

Om je een goed beeld te geven over de goedkope aanbouw prijzen, hebben we het voor je op een rijtje gezet.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een goedkope aanbouw.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG
DienstBreedte x diepteOppervlaktePrijs (incl. plaatsing)
Prefab aanbouw2 X 36 m2€ 15.000
Prefab aanbouw4 X 312 m2€ 18.000
Prefab aanbouw5 X 315 m2€ 24.000

Dit zijn richtprijzen. Hoe meer maatwerk je hierin wenst, hoe duurder het wordt. Denk aan vloerverwarming, meer stopcontacten, airconditioning, verlichting, screens, gordijnen, …

Meer over een prefab aanbouw

Het grote gemak wat jij als huiseigenaar ervaart als je kiest voor een prefab aanbouw, is dat het niet bij je op locatie wordt gemaakt. Alles wordt in de fabriek gemaakt en het is daarom ook veel goedkoper. Je moet dan wel genoegen nemen met de standaardafmetingen en afwerkingen. Het kan zijn dat je precies weet wat je wil en dan kan maatwerk toch wel de voorkeur hebben. Maar als je een standaard prefab aanbouw mooi vindt, dan is dit financieel veel interessanter voor je. 

Prefab aanbouw
Prefab aanbouw

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Goedkope aanbouw kiezen, onze tips

Al een tijdje overweeg je misschien een aanbouw te laten plaatsen. Toch heb je je bedenkingen omdat je misschien niet zoveel geld uit wil geven. Gelukkig bestaat er de oplossing en dat is de goedkope aanbouw die in de fabriek wordt gemaakt, prefab! Maar er zijn nog meer manieren om veel geld te besparen op de aanbouw die je wil laten plaatsen. Deze tips delen we graag met je, zodat jij er even voor gaat zitten voordat je je keuze maakt. 

Wat zijn de goedkoopste materialen voor een goedkope aanbouw?

De goedkoopste materialen voor een goedkope aanbouw zijn:

 1. Hout: Hout is een kosteneffectief en versatile materiaal. Het is relatief eenvoudig te bewerken en te installeren, wat de arbeidskosten verlaagt.
 2. Prefab panelen: Prefab panelen worden in de fabriek geproduceerd en zijn vaak goedkoper dan traditionele bouwmaterialen. Ze verkorten de bouwtijd aanzienlijk, wat eveneens kosten bespaart.
 3. Staal: Stalen constructies zijn sterk en duurzaam, en kunnen vaak goedkoper zijn dan beton of metselwerk, vooral voor kleinere aanbouwen.
 4. Kunststof: Materialen zoals polycarbonaat voor dakbedekking of gevelbekleding zijn lichtgewicht en kosteneffectief. Ze zijn eenvoudig te installeren en vergen weinig onderhoud.
 5. Bamboe: Dit is een duurzaam en betaalbaar alternatief, vooral voor kleinere constructies of decoratieve elementen.
 6. Betonblokken: Voor funderingen en muren zijn betonblokken vaak goedkoper dan bakstenen en bieden ze goede isolatie en duurzaamheid.
 7. OSB (Oriented Strand Board): OSB-platen zijn goedkoper dan multiplex en kunnen gebruikt worden voor vloeren, wanden en daken.
 8. Gipsplaten: Voor binnenwanden en plafonds zijn gipsplaten een goedkope en eenvoudige optie.

Door deze materialen te overwegen, kun je de kosten van je aanbouw aanzienlijk verlagen.

Wel of geen vergunning nodig voor een aanbouw?

Als je nog niet zo goed weet waar de aanbouw mag komen, dan kun je eerst informatie opvragen bij de gemeente. Op deze manier kun jij ontdekken of je wel of geen vergunning nodig hebt en hoe ver je van de perceelgrens met je buren moet blijven. Of tot hoe ver je de woning langs achter kunt uitbreiden.

De algemene regel in België is dat een bouwvergunning vereist is voor woonuitbreidingen, veranda’s of aanbouwen groter dan 40 m². Deze vergunning wordt afgegeven door de Dienst Stedenbouw van je gemeente en geldt voor zowel nieuwbouw als verbouwingen aan bestaande woningen.

Isoleren is belangrijk

Hoe hoog zijn de energiekosten momenteel? Als je een aanbouw hebt dan ben je er misschien bang voor dat de kosten nog hoger worden. Maar laat je niet tegenhouden, want door goed te isoleren kun jij geld besparen op de energiekosten. Als je goed gaat isoleren dan zorg jij ervoor dat de warmte niet weg kan uit je woning.  

Geef aan wat je wil

Als je een aannemer in gaat schakelen, is het van belang dat je goed aangeeft wat je wil. Het is beter dat je veel details geeft, zodat zij een goed beeld kunnen geven van de kosten. Echter moeten zij je ook van advies voorzien over de indeling. Ook het afwerken en de materiaalkeuze kan lastig zijn.

Vraag op tijd advies zodat jij weet wat er kan en wat je wil. Als je de ruimte ook wil verwarmen, kun je dat maar beter vooraf aangeven, zodat hier ook rekening mee wordt gehouden. 

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.