AannemerKeuken

Aanbouw keuken: Prijs & Mogelijkheden

Wat zijn de kosten voor een aanbouwkeuken? Wat zijn de kosten voor een aanbouwkeuken?

Een prachtige uitbreiding voor je keuken, een droom die werkelijkheid kan worden mits je de financiële middelen hebt. Misschien overweeg je een fraai kookeiland, enkele stijlvolle barkrukken erbij en zo creëer je een gezellige avond met vrienden. Indien het budget en de ruimte het toelaten, is een uitbreiding van je keuken een verstandige keuze. We staan klaar om je meer te vertellen over de mogelijkheden en kosten voor een aanbouw keuken.

Wat kost een aanbouw keuken?

Voordat je aan een verbouwing begint, wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn voor de aanbouw van een keuken. De prijs hangt grotendeels af van of je de aanbouw zelf uitvoert of dat je een professional inschakelt. Er moeten materialen worden besteld, het ontwerp van de keuken moet worden gemaakt, en je moet ook bedenken wanneer het project klaar moet zijn.

Het voordeel is dat je zelf de kosten kunt beheren. Je hebt de keuze tussen een goedkope of luxe keuken, je kunt de aanbouw zelf doen of uitbesteden, en je kunt verschillende experts benaderen en offertes vergelijken.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een aanbouwkeuken.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Om je een idee te geven van de mogelijke kosten, hebben we hieronder een overzicht opgesteld met een aantal voorbeelden. Aan de linkerkant staan de afmetingen van de keukenaanbouw en aan de rechterkant zie je de gemiddelde prijzen. Deze prijzen zijn inclusief het afwerken van de keukenaanbouw, arbeidskosten en btw.

Afmeting aanbouw keukenGemiddelde prijzen (inclusief)
2,5×2,5 meter€10.000-€15.000
3×2.5 meter€15.000-€19.000
3×4 meter€20.000-€25.000

Bespaar tot 40% op je keukenuitbreiding

Overweeg je een aanbouw voor je keuken en wil je weten wat dit kost? Via Bouwplannen kan je eenvoudig offertes aanvragen en besparen op je project. Dankzij onze website ontvang je tot wel 4 gratis en vrijblijvende offertes van aannemers uit jouw regio. Binnen 2 werkdagen ontvang je gedetailleerde prijsinformatie, zodat je gemakkelijk de beste deal kan kiezen. Door offertes te vergelijken, kan je tot wel 40% besparen op de kosten van je keukenuitbreiding. Dat betekent meer budget voor de afwerking en inrichting van je nieuwe keuken.

Begin nu en ontdek hoe je snel en eenvoudig de beste prijs vindt voor je keukenuitbreiding. Vraag je offertes vandaag nog aan en profiteer van de voordeligste tarieven!

Vraag vandaag nog je offertes aan en start met besparen!

Prijs voor een nieuwe keuken
Prijs voor een nieuwe keuken

Wat zijn de ideale afmetingen voor een aanbouw keuken?

Je wil graag een grotere keuken of je wil de keuken verplaatsen. Het is hierbij van belang dat je nadenkt over wat je wensen zijn en welke afmetingen alles moet hebben.

Denk daarbij aan vragen als:

 • Hoe breed mag de keuken worden?
 • Hoe lang kan de keuken zijn?
 • Wat mag een aanbouw keuken kosten?
 • Wil je alles nieuw of kan een deel van de oude keuken hergebruikt worden?
 • Wens je een keukeneiland?
 • Welke stijl wil je inzetten voor je aanbouw keuken?
 • Zijn er werkzaamheden die je zelf wil uitvoeren of besteed je alles uit?

Groot of klein aanpakken?

Als je een keuken gaat verbouwen, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Je kunt het groots aanpakken door je oude keuken volledig te slopen, nieuwe kasten te kiezen, een kookeiland te plaatsen, een nieuwe vloer te laten leggen, de elektriciteit en waterleidingen te verleggen, en nieuwe wanden en plafonds te realiseren.

Soms wil je de hele keuken verplaatsen, wat veel werk met zich meebrengt. Voor degenen die graag uitgebreid koken voor hun gasten, is een kookeiland vaak een populaire keuze. De rest van de keuken wordt dan rondom het kookeiland gebouwd. Een aanbouw van je keuken kost hoe dan ook veel tijd en vereist een goede planning.

Als je echter kiest voor een kleinere aanpassing, ben je meestal goedkoper uit en kan de verbouwing sneller klaar zijn. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je precies wilt doen en om het dan meteen goed aan te pakken.

Hoe wordt de prijs opgebouwd?

Voordat je een aanbouw van je keuken wilt realiseren, is het belangrijk om de kosten te kennen. Vraag verschillende offertes aan en neem de tijd om deze zorgvuldig te vergelijken.

Maar hoe wordt de prijs bepaald? Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de kosten van de aanbouw van je keuken. Laten we daar nu dieper op ingaan.

De grootte van de aanbouw

Hoe breed en diep wordt de aanbouw van de keuken? Dit is een belangrijke vraag om van tevoren te overwegen. Als je aan de achterkant van je woning een deel wilt aanbouwen, moet je bepalen hoeveel van je tuin je bereid bent op te offeren. Als je voldoende tuinruimte hebt, kun je ervoor kiezen om in de diepte te bouwen. Maar als je nog veel tuin wilt behouden, kan een minder diepe aanbouw ook een goede optie zijn.

Maatwerk aanbouw keuken vs prefab keuken

Een andere overweging is of je kiest voor een maatwerk keuken of een prefab keuken. Het voordeel van prefab is dat deze in de fabriek wordt vervaardigd en kant-en-klaar naar je huis wordt gebracht en geïnstalleerd. Prefab keukens zijn doorgaans voordeliger dan maatwerk keukens.

Bij prefab keukens moet je echter rekening houden met vaste (standaard) afmetingen. Als de afmetingen van je aanbouw overeenkomen met een standaard prefab maat, is dit een kostenefficiënte optie. Heb je echter specifieke wensen of afwijkende maten, dan is maatwerk wellicht een betere keuze.

Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel je wilt besteden. Om je een idee te geven van het prijsverschil: een prefab aanbouw van je keuken is gemiddeld €1750 tot €2000 goedkoper dan een maatwerk aanbouw.

Wat voor type aanbouw keuken wil je?

Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor de aanbouw van je keuken, is het belangrijk te bepalen welk type keuken je wilt. Denk na over zaken zoals het materiaal van de keuken, bijvoorbeeld een houten keuken, en de apparatuur, zoals dure of standaard opties. Houd hierbij rekening met je budget. De gemiddelde prijs van een keuken varieert tussen de €3.000 en €16.000.

Bepaal ook of je je huidige keuken volledig wilt demonteren en afvoeren, wat gemiddeld €750 tot €1.000 kost, of dat bepaalde onderdelen behouden kunnen blijven. Als je water- en elektriciteitsleidingen moet verplaatsen, brengt dit extra kosten met zich mee van €500 tot €800. Het plaatsen van een nieuwe keuken kost tussen de €500 en €1.500. Voor extra elektriciteitsvoorzieningen kan een uitbreiding van de zekeringkast nodig zijn, wat ongeveer €500 kost. De afwerking van de ruimte, zoals schilderen en stucen, kost respectievelijk €10-€20 per m² en €15-€30 per m².

Prijsindicatie

ItemKosten (€)
Gemiddelde prijs keuken5.000 – 16.000
Demonteren en afvoeren bestaande keuken750 – 1.000
Verplaatsen water- en elektriciteitsleidingen500 – 800
Plaatsen nieuwe keuken500 – 1.500
Uitbreiden zekeringkast500
Keuken schilderen10 – 20 per m²
Stucwerk15 – 30 per m²

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Aanbouwkeuken
Aanbouwkeuken

Extra wensen en opties

Het aanleggen van nieuwe elektriciteit kost ongeveer €450 extra. Als je een centrale verwarming wilt, kost dit gemiddeld €1.000. Het doorbreken van een gevel brengt extra kosten met zich mee, ongeveer €3.000. De afwerking van de ruimte kost ongeveer €300. Er zijn dus veel factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een prijsopgave aanvraagt voor de aanbouw van je keuken. Zorg ervoor dat je van tevoren duidelijk weet wat je wilt en houd je budget in de gaten. Dan kun je de prijsopgave gericht aanvragen.

Prijsindicatie voor extra wensen en opties

ItemKosten (€)
Aanleggen nieuwe elektriciteit450
Installatie centrale verwarming1.000
Doorbreken gevel3.000
Afwerking van de ruimte300

Hoe te besparen op de kosten van een keukenaanbouw

Het besparen op de kosten van een keukenaanbouw kan een slimme strategie zijn, zolang je niet inlevert op kwaliteit. Hier zijn enkele tips om geld te besparen tijdens het proces:

 1. Kies voor standaard afwerkingen: Ga voor standaard afwerkingen zoals vinyl vloerplanken in plaats van duurdere materialen. Deze kunnen een betaalbaar alternatief bieden zonder afbreuk te doen aan de uitstraling van je keuken.
 2. Houd het ontwerp eenvoudig: Kies voor een eenvoudig ontwerp met standaard plafondhoogtes om de bouwkosten te drukken. Ingewikkelde ontwerpen en hoge plafonds kunnen de kosten van materialen en arbeid verhogen.
 3. Voer zelf enkele taken uit: Overweeg om sommige taken zelf uit te voeren, zoals schilderen of het installeren van verlichtingsarmaturen. Zelf je keukenverlichting plaatsen kan arbeidskosten besparen en het totale budget verlagen.
 4. Vergelijk offertes van verschillende aannemers: Neem de tijd om offertes van minstens drie aannemers te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen. Let niet alleen op de totale kosten, maar ook op de kwaliteit van het vakmanschap en de gebruikte materialen. Vergelijk hier offertes.
 5. Onderzoek mogelijke belastingvoordelen: Informeer naar eventuele belastingvoordelen of subsidies waarvoor je in aanmerking komt. Soms kunnen energiezuinige ontwerpen of verbeteringen aan je woning in aanmerking komen voor belastingkortingen of terugbetalingen, wat je uiteindelijk geld kan besparen.

Door deze strategieën toe te passen, kun je de kosten van je keukenaanbouw verlagen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het eindresultaat.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over aanbouw keukens

Heb ik een bouwvergunning nodig voor de aanbouw van mijn keuken?

Ja, meestal heb je een bouwvergunning nodig voor de aanbouw van een keuken. De exacte vereisten kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de omvang van de aanbouw. Het is belangrijk om vooraf bij de lokale overheid of gemeente te informeren naar de specifieke regels en aanbouw vergunningen die van toepassing zijn in jouw regio.

Hoe lang duurt het om een keukenaanbouw te realiseren?

De duur van een keukenaanbouw kan variëren afhankelijk van de complexiteit van het project, de grootte van de aanbouw en eventuele onverwachte obstakels. In het algemeen kan een keukenaanbouw enkele weken tot enkele maanden duren. Het is verstandig om samen met de aannemer een gedetailleerde planning te maken en realistische tijdlijnen vast te stellen.

Wat zijn de voordelen van een prefab keuken ten opzichte van een maatwerk keuken?

Een prefab keuken heeft als belangrijkste voordelen dat het sneller en meestal goedkoper is dan een maatwerk keuken. Prefab keukens worden in een fabriek vervaardigd en kunnen snel op locatie worden geïnstalleerd. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren in zowel tijd als kosten. Het nadeel is dat je beperkt bent tot standaardafmetingen en minder flexibiliteit hebt in het ontwerp. Een maatwerk keuken biedt meer mogelijkheden om aan specifieke wensen en ruimtevereisten te voldoen, maar komt vaak met een hoger prijskaartje en een langere bouwtijd.

Zal een keuken aanbouw de waarde van mijn huis doen stijgen?

Ja, een keukenaanbouw zal absoluut de waarde van je huis verhogen. Een uitbreiding van de keuken kan niet alleen zorgen voor extra leefruimte en comfort voor jou en je gezin, maar het kan ook aantrekkelijk zijn voor toekomstige kopers, wat de verkoopbaarheid en de waarde van je huis zal verhogen. Een ruime, up-to-date keuken wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste verkoopargumenten van een woning en kan een significante meerwaarde bieden bij een eventuele verkoop. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van de uitvoering en het ontwerp, omdat een slecht uitgevoerde aanbouw mogelijk niet het gewenste effect heeft op de waarde van je huis.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.