Keuken

Keuken prijzen

Met welke kosten krijg je te maken bij het installeren of renoveren van een keuken? Met welke kosten krijg je te maken bij het installeren of renoveren van een keuken?

Je wil vast en zeker meer over de keuken prijzen te weten komen als je binnenkort een nieuwe keuken aan wil schaffen. Het is in ieder geval een grote investering. Of dat je nu je huidige keuken wil renoveren of een volledig nieuwe keuken wil laten plaatsen, het is belangrijk dat je de kosten weten en ook weet welke factoren van invloed zijn op de prijs. Daarom krijg je op deze pagina meer informatie over de keuken prijzen en alles wat je daarover moet weten. 

Keuken, de basiskosten

Als je de, voor jouw, ideale keuken wil, dan moet je goed weten wat je wil. Er is namelijk heel veel mogelijk. Maar om je een goed beeld te geven van de keuken prijzen, gaan we dieper in op de basiskosten van een keuken. Je moet daarbij weten dat de prijs van een keuken sterk kan variëren, het hangt namelijk af van de grootte, het ontwerp, de materialen en de apparatuur die je kiest. Gemiddeld liggen de kosten voor een nieuwe keuken tussen de €5.000 en €25.000. 

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een keuken.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Basisopties keukens

Maar welke basisaspecten zijn er dan waar je rekening mee moet houden? Daar gaan we nu dieper op in:

BasisaspectPrijsklasse (€)
Keukenkastjes2.000 – 10.000
Keukenwerkblad500 – 5.000
Keukenapparatuur1.500 – 10.000
Spatwand500 – 1.200
Installatiekosten1.000 – 5.000
 • Als je denkt aan keukenkastjes, dan vormen deze een groot deel van de kosten. De prijs is afhankelijk van het materiaal, bijvoorbeeld hout, MDF of laminaat en de afwerking, te denken aan gelakt, gefineerd of massief. Maar ook of dat maatwerk nodig is of niet heeft invloed op de prijs. Je betaalt gemiddeld tussen de 2.000 en de 10.000 euro. 
 • Een keukenwerkblad kost je ongeveer 500 tot 5.000 euro. Dit is een groot verschil. Dit hangt namelijk ook weer af van wat je kiest, een betaalbare optie kan bestaan uit een laminaat of composiet werkblad. Maar wil je duurdere materialen dan moet je denken aan graniet, marmer en roestvrij staal. 
 • Je hebt daarnaast ook keukenapparatuur nodig. Qua prijzen kun je denken aan tussen de 1500 en de 10.000 euro. Ga je meer voor een moderne keuken dan moet je denken aan ovens, kookplaten, afzuigkappen, koelkasten, vaatwassers en magnetrons. Maar je moet dan ook rekening houden met welk merk je wil, de specificaties en de energie-efficiëntie van de apparatuur. Dit heeft allemaal invloed op de prijs. 
 • Spatwand: Een spatwand in de keuken kan variëren in prijs van 100 tot 1.000 euro, afhankelijk van het materiaal en de afwerking. Goedkopere opties zijn gemaakt van glas of laminaat, terwijl duurdere keuzes bestaan uit roestvrij staal, natuursteen of keukentegels.
 • Bij de keuken prijzen horen ook de installatiekosten. Dit kan 1000 euro zijn maar ook gerust 5.000 euro. Het hangt grotendeels af van hoeveel uur dat zij bezig zijn om de keuken te installeren. 

Vervang je je oude keuken door een nieuwe keuken, dan heb je natuurlijk ook nog de kosters voor het demonteren van je keuken. Je kunt er uiteraard ook altijd voor kiezen om je bestaande keuken een upgrade te geven, bvb. door je keuken te wrappen of je keuken te schilderen.

Hoe worden keuken prijzen bepaald?

Het is interessant om te weten hoe de keukenprijzen worden bepaald. Alles begint bij het ontwerpen van je keuken. Hierbij moet er om te beginnen gekeken worden naar de grootte van de keuken. Bij een grote keuken zijn er namelijk meer materialen nodig en kost het ook meer tijd om alles te maken.

Maar ook de materiaalkeuze speelt hierin een rol. De materialen die je kiest voor kasten, werkbladen en vloeren kunnen een grote invloed hebben op de kosten. Je hebt bijvoorbeeld de wat meer luxe materialen zoals natuursteen en massief hout, en die zijn duurder dan composiet of laminaat.

Dan moet je ook nog eens nadenken over het ontwerp en de indeling van je keuken. Heb jij een lastige indeling met bijvoorbeeld veel hoeken? Of heb jij een kookeiland? Ga eens na of het lastig is om alles te maken of kost het extra tijd om zo’n keuken op maat te maken. Voor maatwerk betaal je altijd extra, maar je krijgt dan wel een keuken die aan je wensen voldoet.

Bij de keuken prijzen moet je ook rekening houden met de merken waar uit gekozen kan worden. Ga ook na hoe duurzaam het allemaal is en hoe dat de kwaliteit is. Zijn er nog extra opties in je keuken die je wenst? Denk bijvoorbeeld aan ingebouwde keukenverlichting, luxe kranen, speciale opbergruimtes en slimme technologieën. Als je dat wil, dan moet je ook rekening houden met extra kosten. 

Wat voor type keuken wil je?

Er zijn verschillende type keukens waar je naar kunt kijken. Het kan zijn dat een klassieke keuken jou aanspreekt, maar een moderne keuken kan natuurlijk ook. Als je goedkoop uit wil zijn dan kun jij een tijdloze keuken aanschaffen. Deze gaat ook jaren mee en past in ieder interieur.  

Wat voor merk wil je?

Er zijn op het gebied van keukens verschillende merken waar uit gekozen kan worden. Als je geen merk kiest, dan ben je eigenlijk het meest goedkoop uit. Als je een B merk kiest dan betaal je een prijs vanaf 2.000 euro en als je een A merk kiest dan zijn het prijzen vanaf gemiddeld 5.000 euro. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wil je besparen op je nieuwe keuken?

Het kan zijn dat je wel graag een nieuwe keuken wil, maar dat de keuken prijzen je een beetje laten schrikken. Gelukkig zijn er nog genoeg manieren om te besparen op je nieuwe keuken. Gebruik daarvoor deze tips:

 • Weet wat je maximaal uit wil geven aan een nieuwe keuken. Je kunt hier bij het kijken naar de keuken prijzen dan ook rekening mee houden. 
 • Vergelijk de prijzen met elkaar, er kan vaak ook op het installeren van de keuken geld worden bespaard (als je maar goed zoekt).
 • Als je geen extra geld uit wil geven aan maatwerk, kies dan de standaard afmetingen. Je betaalt dan in ieder geval niet extra om iets op maat te laten maken.  

Zelf een keuken installeren of laten doen?

Een keuken laten plaatsen is iets wat je misschien zelf kan doen, of waarbij je kunt helpen. Een bedrijf kan het werk sowieso voor je uitvoeren, maar dan kost je dat wel geld. Toch weet je dan ook zeker dat het werk op de juiste manier uit wordt gevoerd. Misschien zijn er bepaalde werkzaamheden die je zelf goed uit kunt voeren, maak het dan bespreekbaar. Er kan dan samen worden gewerkt en dan kun je toch meehelpen aan je nieuwe keuken en zo ook de keuken prijzen een beetje drukken. Maar als je zelf liever niet wil klussen dan is het beter om het werk uit handen te geven. Je hebt dan zelf je handen vrij om andere dingen te doen waar je op dat moment zin in hebt.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.