Keuken

Kosten van een Achterwand/Spatwand voor je Keuken

Ontdek de kosten van een spatwand / achterwand in een keuken? Ontdek de kosten van een spatwand / achterwand in een keuken?

Het toevoegen van een nieuwe achterwand of spatwand aan je keuken kan niet alleen de esthetiek verbeteren, maar ook de functionaliteit vergroten en de waarde van je huis verhogen. Net als bij elke home improvement project, is het echter belangrijk om de kosten zorgvuldig te overwegen voordat je aan de slag gaat. De gemiddelde kostprijs van een keukenachterwand in België varieert, maar met het juiste inzicht in de factoren die van invloed zijn op de prijs, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij je budget en behoeften.

Wat kost een achterwand / spatwand in je keuken?

De gemiddelde kostprijs van een keukenachterwand in België kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder materiaalkeuze, afmetingen en installatiecomplexiteit.

De gemiddelde installatiekosten voor een spatwand bedragen €800, met prijzen variërend van €500 tot €1.200, gebaseerd op 3 vierkante meter spatwand. Kiezen voor duurdere materialen zoals marmer zal de kosten verhogen – zowel voor materialen als arbeid – terwijl een materiaal zoals tin meer budgetvriendelijk is.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een spatwand in je keuken.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Factoren die de kosten beïnvloeden

Voordat je begint met het plannen van je keukenachterwand, is het belangrijk om de factoren te begrijpen die van invloed zijn op de kosten:

 1. Materiaalkeuze: Zoals eerder vermeld, is het materiaal van de achterwand een belangrijke factor die de kosten bepaalt. Verschillende materialen hebben verschillende prijsklassen, variërend van keramische tegels tot glazen panelen en natuursteen.
 2. Afmetingen: De grootte van je keuken en de oppervlakte die je wilt bedekken, zullen de kosten beïnvloeden. Een grotere achterwand vereist meer materiaal en arbeid, wat de prijs kan verhogen.
 3. Installatiecomplexiteit: Sommige materialen vereisen gespecialiseerde installatie, wat kan leiden tot hogere arbeidskosten. De complexiteit van de installatie kan ook variëren afhankelijk van de staat van de keukenmuur en eventuele aanpassingen die nodig zijn.
 4. Design en Afwerking: Speciale ontwerpen, patronen of afwerkingen kunnen extra kosten met zich meebrengen. Ingewikkelde patronen of op maat gemaakte afwerkingen kunnen arbeidsintensiever zijn en dus duurder.
 5. Arbeidskosten: De kosten van arbeid variëren afhankelijk van de regio en het gekozen installatiebedrijf. Het is essentieel om zorgvuldig te onderzoeken en offertes te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen.

Kosten per soort materiaal voor een Keukenachterwand

MateriaalGeschatte Kosten (per vierkante meter)
Keramische Tegels€30 – €100
Glazen Panelen€50 – €150
Natuursteen€80 – €200
Roestvrij Staal€100 – €250
Acryl/Plexiglas Panelen€40 – €120

Let op: De bovenstaande kosten zijn slechts richtlijnen en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals materiaalkwaliteit, merk, installatiecomplexiteit en regio.

Wat zijn de voordelen van ieder materiaal?

 1. Keramische Tegels: Duurzaam, gemakkelijk te reinigen en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen. Ze zijn budgetvriendelijk en geschikt voor verschillende keukenstijlen.
 2. Glazen Panelen: Modern en elegant, glazen panelen zijn gemakkelijk schoon te maken en reflecteren het licht, waardoor de ruimte helderder lijkt. Ze zijn echter iets duurder dan keramische tegels.
 3. Natuursteen: Luxueus en uniek, natuurstenen achterwanden voegen een vleugje elegantie toe aan elke keuken. Ze zijn echter duurder en vereisen regelmatig onderhoud.
 4. Roestvrij Staal: Industrieel en eigentijds, roestvrijstalen achterwanden zijn duurzaam, hittebestendig en hygiënisch. Ze zijn echter aan de hogere kant van het prijsspectrum.
 5. Acryl/Plexiglas Panelen: Lichtgewicht en veelzijdig, acryl- of plexiglaspanelen zijn betaalbaar en gemakkelijk te installeren. Ze zijn echter gevoeliger voor krassen dan andere materialen.

Achterwand zelf installeren versus het inhuren van een professional

Het zelf installeren van een keukenspatwand is haalbaar voor een ervaren doe-het-zelver als je kiest voor eenvoudige materialen, zoals tegels of tin, en je keukenindeling eenvoudig is. Het is ook een geweldige manier om te besparen op de kosten van een keukenrenovatie.

Doe-het-zelfvriendelijke zelfklevende spatwanden beginnen bij €4 per vierkante meter, terwijl tegels van hogere kwaliteit of complexere ontwerpen tot €30 per vierkante meter kunnen kosten. Deze optie zal niet zo duurzaam of langdurig zijn als traditionele spatwandtegels of -platen, en de materialen zelf zijn waarschijnlijk van lagere kwaliteit.

Het installeren van een spatwand kan echter gevaarlijk worden wanneer je moet werken rond stopcontacten of andere obstakels. Het verwijderen van bestaande spatwanden vereist ook meer zorg om eventuele schade aan je keukenmuren te voorkomen. Voor de meeste huiseigenaren is een belletje naar een lokale professional voor de installatie van spatwanden de beste optie.

Het belangrijkste voordeel van het inhuren van een professional is dat ze al het benodigde gereedschap hebben om de klus te klaren. Je hebt ook de tegels zelf nodig, die variëren in kosten.

Maar als je besluit om zelf een spatwand aan te pakken tijdens het weekend, kun je verwachten tussen de €100 en €500 te betalen, afhankelijk van het type tegel dat je kiest. Als je een tegelzetter bij jou in de buurt inhuurt, kun je verwachten tussen de €10 en €30 per vierkante meter te betalen voor arbeid, bovenop de kosten van de tegels.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe geld besparen bij het plaatsen van een achterwand?

Het installeren van een achterwand kan direct elegantie en charme toevoegen aan je keuken. Gelukkig zijn er manieren om geld te besparen bij je project voor het installeren van een keukenachterwand, waaronder:

 • Haal de tegels zelf op in plaats van verzendkosten te betalen.
 • Controleer de winkels op aanbiedingen.
 • Kies voor voordelig geprijsde platen in plaats van individuele tegels.
 • Vraag minstens 3 offertes aan bij lokale keukenrenovatiebedrijven.
 • Leer zelf hoe je zelfklevende spatwanden kunt installeren.
 • Kies een kosteneffectieve en eenvoudige tegelstijl om te installeren.
 • Betegel alleen een focuspunt in je keuken, zoals boven het fornuis, in plaats van de hele keuken.
 • Installeer een keukenachterwand tegelijk met een ander keukenproject, zoals het installeren van een aanrechtblad.

Conclusie

De kosten van een keukenachterwand in België kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals materiaalkeuze, afmetingen en installatiecomplexiteit. Het is belangrijk om je opties zorgvuldig te overwegen en offertes te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen. Of je nu kiest voor keramische tegels, glazen panelen, natuursteen of een ander materiaal, een goed gekozen achterwand kan een waardevolle toevoeging zijn aan je keuken, zowel in termen van functionaliteit als esthetiek.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over een spatwand in de keuken

Hoe lang duurt het om een ​​achterwand te installeren?

De tijd die nodig is om een ​​achterwand te installeren, kan variëren afhankelijk van de grootte van de keuken, het gekozen materiaal en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kan het installatieproces enkele dagen tot een week duren.

Verhoogt een achterwand de waarde van een huis?

Ja, over het algemeen kan een achterwand de waarde van een huis verhogen. Het toevoegen van een aantrekkelijke en functionele achterwand kan de algehele uitstraling van de keuken verbeteren, wat aantrekkelijk is voor potentiële kopers en de verkoopbaarheid van het huis kan vergroten.

Kun je tegels over een bestaande tegelachterwand leggen?

Ja, je kunt tegels over een bestaande tegelachterwand leggen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bestaande achterwand schoon, vlak en vrij is van scheuren of losse tegels. Een goede voorbereiding van de ondergrond is essentieel voor een goede installatie.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.