Keuken

Keukenrenovatie: Prijzen & Informatie

Wat is de prijs voor een keukenrenovatie? Wat is de prijs voor een keukenrenovatie?

Is je keuken toe aan een opfrisbeurt? Misschien droom je van stralende nieuwe fronten, een glanzend aanrechtblad, of wil je simpelweg wat nieuwe apparaten toevoegen? Een keukenrenovatie kan wonderen doen voor de uitstraling en functionaliteit van je keuken. Maar wat zijn eigenlijk de kosten en mogelijkheden? Geen zorgen, ik sta klaar om je door dit proces te leiden en je te helpen een keuken te creëren die past bij je smaak en budget.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is de prijs voor een keukenrenovatie?

Om je te helpen bij het plannen van jouw keukenrenovatie, bieden we hier een overzicht van de geschatte kosten voor verschillende soorten keukenrenovaties. Van kleine bijkeukens tot ruime keukens, deze tabel geeft een indicatie van de gemiddelde kosten voor het vervangen van keukendeuren, ladefronten en andere essentiële onderdelen. Zo kun je beter geïnformeerd beslissingen nemen over de aanpak van jouw keukenproject.

Type keukenrenovatieInbegrepen itemsGemiddelde kosten (incl. btw en arbeidskosten)
Kleine keuken / bijkeukenEen keuken ter breedte van 3 kastdeuren€ 500 – € 1.200
Gemiddelde keukenDe gemiddelde Vlaamse keuken met daarin een vaatwasser en koelkast€ 1.200 – € 2.800
Grote keukenUitgebreide keuken met minstens 14 keukendeuren, bijna 10 kadefronten en een vaatwasser- en koelkastpaneel dat vervangen moet worden€ 1.800 – € 4.500

Wat bepaalt de prijs bij een renovatie van je keuken?

De prijs van een keukenrenovatie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van de renovatie, de materialen die worden gebruikt, de arbeidskosten en eventuele extra diensten of upgrades. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen die de prijs van een keukenrenovatie bepalen:

 1. Materialen: De kosten van materialen zoals kasten, werkbladen, vloeren, backsplashes, apparaten, verlichting en hardware kunnen sterk variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het materiaal. Bijvoorbeeld, granieten werkbladen zullen duurder zijn dan laminaatwerkbladen.
 2. Arbeidskosten: De kosten van arbeid omvatten meestal de kosten van het inhuren van professionals zoals aannemers, timmerlieden, loodgieters, elektriciens en tegelzetters. Deze kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van het werk, de arbeidsuren en het tarief van de vakmensen.
 3. Ontwerpkosten: Als je een professionele ontwerper inhuurt om een ​​aangepast ontwerp voor je keuken te maken, kunnen hier extra kosten aan verbonden zijn.
 4. Sloop en verwijdering: Als onderdeel van de renovatie moeten mogelijk oude kasten, apparaten, vloeren en andere items worden verwijderd en afgevoerd. De kosten hiervoor kunnen worden opgenomen in de totale offerte.
 5. Apparaten: Als je ervoor kiest om nieuwe apparaten te installeren als onderdeel van de renovatie, zoals een nieuwe koelkast, oven, kookplaat, vaatwasser en magnetron, moeten de kosten van deze apparaten worden meegenomen in het totale budget.
 6. Extra’s en upgrades: Eventuele extra’s zoals speciale lades, Lazy Susans, uittrekbare rekken, pantry’s, enzovoort, kunnen de kosten verhogen.
 7. Installatie en afwerking: Naast de kosten van materialen en apparatuur omvat de offerte waarschijnlijk ook de kosten van installatie, afwerking en eventuele afwerkingen zoals schilderen of het aanbrengen van tegels.
 8. Onvoorziene kosten: Het is ook verstandig om een beetje budget te reserveren voor onvoorziene kosten die tijdens de renovatie kunnen ontstaan, zoals reparaties aan leidingen of elektriciteitswerk dat moet worden bijgewerkt.

Door deze factoren zorgvuldig te overwegen en een gedetailleerde offerte te laten opstellen, kun je een beter inzicht krijgen in de totale kosten van je keukenrenovatie.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijzen van de materialen

Ga je je keuken renoveren, dan komen daar héél wat materialen aan te pas. Om je een idee te geven van de kostprijs geven we je de gemiddelde prijzen mee van de meest gebruikte materialen bij een keukenrenovatie.

Hier is de tabel met de voordelen, nadelen en geschatte prijzen per vierkante meter voor de genoemde materialen:

MateriaalVoordelenNadelenPrijs per m² (schatting)
AcrylUitstekende ultrahoogglans, gemakkelijk schoon te makenDuurder, gevoelig voor krassen€200 – €500
FolieBetaalbaar, beschikbaar in diverse kleurenNiet volledig krasvrij€50 – €150
Gehard glasKrasbestendigHoogste prijs€300 – €1000
HoutWarme uitstraling, veelzijdigGevoelig voor water- en hittebeschadiging€100 – €500
Keramische tegelsDuurzaam, waterbestendig, diverse stijlenKan koud aanvoelen, voegen vereisen onderhoud€20 – €100
KunststofBetaalbaar, waterbestendig, diverse kleurenMinder duurzaam, kan beschadigd raken€20 – €100
LaminaatBetaalbaar, diverse kleuren en patronenMinder duurzaam, kan beschadigd raken€20 – €60
Massief houtDuurzaam, authentieke uitstralingDuurder, vereist goed onderhoud€150 – €800
Mat/hoogglans lakKeuze uit verschillende kleuren, modernNiet bestand tegen krassen€100 – €400
MelamineBudgetvriendelijkMinder duurzaam dan laminaat€30 – €100
NatuursteenLuxueuze uitstraling, duurzaamheidDuurder, gevoelig voor vlekken en krassen€50 – €500
Roestvrij staalModerne uitstraling, duurzaamDuurder, kan krassen en vingerafdrukken tonen€100 – €300

Alsook nog enkele prijzen voor de verdere afwerking van je keuken.

Plint / LijstVoordelenNadelenPrijs per strekkende meter (schatting)
PlintenVerbergt kieren tussen vloer en muurKan beschadigd raken bij installatie€2 – €10
SierplintDecoratief element, verfraait de ruimteDuurder dan standaard plinten€5 – €30
SierlijstToevoeging aan architectonisch ontwerpKan moeilijker te installeren zijn dan plinten€10 – €50

Let op dat de prijzen schattingen zijn en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals merk, kwaliteit en regionale verschillen. Het is verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en aannemers om een nauwkeurige schatting te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Hoe ga je te werk als je je keuken wil renoveren?

Het renoveren van een keuken kan een behoorlijke onderneming zijn, maar met een goede planning en voorbereiding kan het proces soepel verlopen. Hier is een algemeen stappenplan om je op weg te helpen bij het renoveren van je keuken:

 1. Bepaal je budget: Voordat je begint, is het belangrijk om een realistisch budget vast te stellen. Dit helpt je bij het maken van keuzes en voorkomt dat je tijdens de renovatie voor verrassingen komt te staan.
 2. Maak een ontwerp: Bedenk hoe je je nieuwe keuken eruit wilt laten zien. Overweeg factoren zoals lay-out, kleurenschema, materialen en functionaliteit. Je kunt zelf een ontwerp maken of een professionele ontwerper inschakelen om je te helpen.
 3. Kies je materialen en apparaten: Selecteer de materialen voor kasten, werkbladen, vloeren, backsplashes en andere oppervlakken, evenals de apparaten die je in je nieuwe keuken wilt opnemen. Zorg ervoor dat je rekening houdt met je budget en de esthetiek en functionaliteit van je ontwerp.
 4. Sloop de oude keuken: Als je eenmaal je ontwerp hebt en materialen hebt gekozen, is het tijd om de oude keuken te slopen. Verwijder kasten, apparaten, vloeren en eventuele andere elementen die je wilt vervangen.
 5. Voorbereiding van de ruimte: Controleer de elektriciteit, loodgieterij en eventuele andere nutsvoorzieningen om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de vereisten van je nieuwe keukenontwerp. Pas indien nodig de bekabeling, leidingen en ventilatie aan.
 6. Installeer nieuwe elementen: Begin met het installeren van nieuwe kasten, werkbladen, vloeren, backsplashes en apparaten volgens je ontwerp. Zorg ervoor dat alles correct genivelleerd en stevig bevestigd is.
 7. Werk de afwerking af: Installeer de afwerkingsdetails zoals plinten, sierlijsten, verlichting, enzovoort. Voer eventuele schilder- of tegelwerk uit en werk de laatste details af.
 8. Maak schoon en richt in: Reinig de ruimte grondig en richt je nieuwe keuken in met alle benodigde keukengerei, apparaten en decoratieve elementen.
 9. Controleer en voltooi: Loop de gerenoveerde keuken grondig door om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt en eruitziet zoals gepland. Los eventuele problemen op en voer de laatste aanpassingen uit.
 10. Geniet van je nieuwe keuken: Nu je keukenrenovatie is voltooid, is het tijd om te genieten van je prachtig vernieuwde ruimte!

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Kun je je keuken renoveren zonder alles uit te breken?

Ja, het is mogelijk om je keuken te renoveren zonder alles volledig uit te breken. Dit kan vooral handig zijn als je een beperkter budget hebt of als je de structuur van je keuken wilt behouden, maar gewoon een update wilt uitvoeren. Hier zijn enkele manieren waarop je een keukenrenovatie kunt uitvoeren zonder alles te slopen:

 1. Cosmetische updates: Je kunt cosmetische updates uitvoeren zoals het schilderen van kasten en muren, het vervangen van deurbeslag en het installeren van nieuwe verlichting. Deze relatief kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben op de uitstraling van je keuken.
 2. Vervangen van werkbladen: Als je werkbladen versleten zijn of je gewoon een nieuwe look wilt, kun je overwegen om alleen de werkbladen te vervangen. Dit kan gedaan worden zonder de kasten te verwijderen, waardoor het een relatief eenvoudige renovatie is.
 3. Apparaat upgrades: Het vervangen van oude apparaten door nieuwe, energiezuinige modellen kan de functionaliteit en uitstraling van je keuken verbeteren zonder grote structurele veranderingen.
 4. Vloer vervangen: Als je vloer beschadigd is of je gewoon een nieuwe stijl wilt, kun je de vloer vervangen zonder de rest van de keuken te verstoren. Kies een vloermateriaal dat over je bestaande vloer kan worden gelegd, zoals vinylplanken of laminaat.
 5. Toevoegen van backsplash: Het toevoegen van een backsplash kan een keuken een frisse uitstraling geven zonder grote verbouwingen. Je kunt kiezen voor tegels, glaspanelen of zelfs een verf met speciale backsplash eigenschappen.
 6. Kasten opnieuw afwerken: Als je kasten nog in goede staat verkeren maar er verouderd uitzien, kun je overwegen om ze opnieuw af te werken of te schilderen voor een geheel nieuwe uitstraling.
 7. Bovenkasten verwijderen: Het verwijderen van bovenkasten kan een keuken een meer open en ruimtelijk gevoel geven. Dit is een relatief eenvoudige ingreep die de look van je keuken kan transformeren.

Door creatief te zijn en gericht te kiezen voor welke elementen je wilt renoveren, kun je je keuken opfrissen zonder de kosten en het ongemak van een volledige sloop- en herbouwproject.

Kan je je keuken renoveren in 1 dag?

Een volledige keukenrenovatie in slechts één dag uitvoeren is doorgaans niet realistisch, vooral niet als het gaat om een grondige renovatie waarbij grote structurele veranderingen of installatie van nieuwe apparaten en materialen nodig zijn. Een dergelijke renovatie kan dagen tot zelfs weken in beslag nemen, afhankelijk van de omvang van het project en de complexiteit van het werk.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.