Oprit

Waterdoorlatende klinkers: Mogelijkheden, Voorbeelden & Prijs

Waterdoorlatende klinkers Waterdoorlatende klinkers

Waterdoorlatende klinkers vormen een innovatieve oplossing voor het beheer van regenwater op je oprit. Gemaakt van beton, bieden ze twee essentiële opties: klinkers met verbrede voegen, waardoor het water gemakkelijk weg kan stromen, en poreuze betonstenen, die het water absorberen en naar de ondergrond leiden. Laten we even dieper ingaan op de mogelijkheden en hun voor-en nadelen. Telkens met daarbij enkele voorbeelden. Afsluiten doen we met een vergelijking van de prijs.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn waterdoorlatende klinkers?

Waterdoorlatende klinkers zijn speciale bestratingsmaterialen die zijn ontworpen om regenwater door te laten dringen in de bodem in plaats van op het oppervlak te blijven staan. Deze klinkers zijn meestal gemaakt van beton en hebben twee hoofdvarianten: klinkers met verbrede voegen en poreuze betonstenen. Bij klinkers met verbrede voegen zorgen afstandshouders aan de zijkanten voor brede voegen waarlangs het water kan wegstromen. Poreuze betonstenen absorberen het water en leiden het naar de ondergrond.

Over het algemeen zijn waterdoorlatende klinkers een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing voor het beheer van regenwater op opritten en andere bestrate oppervlakken.

Welke soorten waterdoorlatende klinkers heb je?

Het beheer van regenwater op opritten en andere bestrate oppervlakken is een belangrijke overweging geworden in moderne stedelijke omgevingen. Waterdoorlatende klinkers bieden een oplossing door regenwater door te laten dringen in de bodem in plaats van op het oppervlak te blijven staan. Er zijn twee hoofdvarianten van waterdoorlatende klinkers, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen.

1. Klinkers met verbrede voegen

Klinkers met verbrede voegen hebben afstandshouders aan de zijkanten, waardoor brede voegen ontstaan waarlangs het water kan wegstromen. Deze voegen bieden een directe route voor het afvoeren van regenwater, waardoor de kans op waterophoping op het oppervlak wordt verminderd.

Voordelen

 • Effectieve afvoer van regenwater door brede voegen.
 • Vermindert het risico op waterophoping op het oppervlak.
 • Relatief eenvoudig te installeren.

Nadelen

 • Mogelijkheid van verstopte voegen, waardoor drainage kan worden belemmerd.
 • Kan minder esthetisch aantrekkelijk zijn vanwege de brede voegen.

2. Poreuze betonstenen

Poreuze betonstenen zijn gemaakt van een materiaal dat water absorbeert en naar de ondergrond leidt. Deze stenen bieden een continue oppervlak zonder brede voegen, waardoor ze een gelijkmatiger uiterlijk hebben.

Voordelen:

 • Water wordt gelijkmatig geabsorbeerd over het oppervlak, waardoor er geen sprake is van ophoping.
 • Esthetisch aantrekkelijker vanwege het uniforme uiterlijk zonder brede voegen.

Nadelen:

 • Vereist mogelijk een meer zorgvuldige installatie om ervoor te zorgen dat de stenen gelijkmatig water absorberen.
 • Kan duurder zijn in vergelijking met klinkers met verbrede voegen.

In het algemeen bieden beide soorten waterdoorlatende klinkers een effectieve oplossing voor het beheer van regenwater op bestrate oppervlakken, met elk hun eigen voor- en nadelen. Het kiezen van de juiste variant hangt af van verschillende factoren, waaronder esthetische voorkeuren, drainagevereisten en budgetoverwegingen.

Voorbeelden van Waterdoorlatende Klinkers

Waterdoorlatende klinkers zijn een innovatieve oplossing voor het beheer van regenwater op bestrate oppervlakken zoals opritten, trottoirs en parkeerplaatsen. Hieronder worden enkele voorbeelden van waterdoorlatende klinkers beschreven, die verschillende ontwerpen en eigenschappen hebben om aan verschillende behoeften en esthetische voorkeuren te voldoen.

1. Grasbetontegels

GRASBETONTEGELS © STONE&STYLE
GRASBETONTEGELS © STONE&STYLE

Grasbetontegels zijn klinkers die een unieke combinatie van beton en gras bieden. Deze tegels hebben openingen waardoor gras kan groeien, waardoor een naadloze integratie met het omliggende landschap ontstaat. Grasbetontegels zijn ideaal voor opritten en tuinpaden, omdat ze water doorlaten en tegelijkertijd een groen en natuurlijk uiterlijk behouden.

Voordelen:

 • Naadloze integratie met het omliggende landschap.
 • Goede waterdoorlatendheid door openingen voor grasgroei.

2. Esthetische Grasbeton Tegel

ESTETISCHE GRASBETON TEGEL © EBEMA – STONE&STYLE
ESTETISCHE GRASBETON TEGEL © EBEMA – STONE&STYLE

De esthetische grasbeton tegel biedt een moderne twist aan de traditionele grasbetontegel. Met strakke lijnen en een eigentijds ontwerp passen deze tegels perfect bij moderne architectuur en landschapsontwerpen. Ze bieden dezelfde voordelen als traditionele grasbetontegels, maar met een esthetisch aantrekkelijker uiterlijk.

Voordelen:

 • Modern en eigentijds ontwerp.
 • Behoudt de waterdoorlatende eigenschappen van grasbetontegels.

3. Poreuze Betonstraatstenen

POREUZE BETONSTRAATSTEEN © STONE&STYLE
POREUZE BETONSTRAATSTEEN © STONE&STYLE

Poreuze betonstraatstenen zijn gemaakt van een materiaal dat water absorbeert en naar de ondergrond leidt. Deze stenen bieden een uniform oppervlak zonder brede voegen, waardoor ze een strakke en moderne uitstraling hebben. Poreuze betonstraatstenen zijn ideaal voor opritten en trottoirs waar een uniforme uitstraling gewenst is.

Voordelen:

 • Uniform oppervlak zonder brede voegen.
 • Modern en strak uiterlijk.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

4. Waterpasserende Betonstraatstenen

WATERPASSERENDE BETONSTRAATSTENEN © STONE&STYLE
WATERPASSERENDE BETONSTRAATSTENEN © STONE&STYLE

Waterpasserende betonstraatstenen zijn speciaal ontworpen om water door te laten en te voorkomen dat het op het oppervlak blijft staan. Ze zijn voorzien van een uniek ontwerp met openingen of kanalen waardoor water gemakkelijk kan wegstromen. Deze stenen zijn duurzaam en functioneel, ideaal voor drukke gebieden zoals parkeerplaatsen en wegen.

Voordelen:

 • Efficiënte afvoer van regenwater.
 • Duurzaam en functioneel ontwerp.

5. Originele grasbetontegel

ORIGINELE GRASBETONTEGEL © STONE&STYLE – AVIENA STRAIGHT
ORIGINELE GRASBETONTEGEL © STONE&STYLE – AVIENA STRAIGHT

De Originele grasbetontegel is een variant van waterdoorlatende klinkers die de natuurlijke uitstraling van gras combineert met de functionaliteit van bestrating. Deze tegels bestaan uit beton met openingen of holtes waar gras doorheen kan groeien.

Voordelen:

 • Esthetiek: Ze bieden een natuurlijke uitstraling door de combinatie van gras en bestrating.
 • Waterdoorlatendheid: Ze laten regenwater gemakkelijk door, waardoor wateroverlast wordt voorkomen.
 • Duurzaamheid: Originele grasbetontegels zijn robuust en bestand tegen zware belasting.
 • Onderhoudsgemak: Vereisen over het algemeen minder onderhoud dan traditionele grasvelden of bestrating.

Deze voorbeelden van waterdoorlatende klinkers laten zien dat er verschillende opties beschikbaar zijn om aan de behoeften en esthetische voorkeuren van diverse projecten te voldoen. Of het nu gaat om het behouden van een natuurlijk uiterlijk met grasbetontegels of het kiezen voor een modern ontwerp met poreuze betonstraatstenen, waterdoorlatende klinkers bieden een veelzijdige en effectieve oplossing voor het beheer van regenwater op bestrate oppervlakken.

Waterdoorlatende klinkers: Prijzen

Hierbij een overzicht van de prijzen voor de verschillende soorten waterdoorlatende klinkers.

Soort klinkerPrijs per vierkante meter (excl. btw)
Grasbetontegels€ 25 – € 35
Esthetische Grasbeton Tegel€ 30 – € 40
Poreuze Betonstraatstenen€ 20 – € 30
Waterpasserende Betonstraatstenen€ 25 – € 35

De prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de leverancier, het specifieke ontwerp en de hoeveelheid die wordt gekocht. Het is altijd raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om de beste prijs te krijgen voor uw project.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Heeft een waterdoorlatende klinker veel onderhoud nodig?

Waterdoorlatende klinkers hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan traditionele bestrating, maar ze vereisen nog steeds enige zorg om hun functionaliteit en esthetiek te behouden. Hier zijn enkele punten om te overwegen met betrekking tot het onderhoud van waterdoorlatende klinkers:

 1. Onkruidbeheer: Hoewel waterdoorlatende klinkers over het algemeen minder gevoelig zijn voor onkruidgroei dan traditionele bestrating, kunnen er nog steeds onkruiden tussen de voegen groeien. Regelmatig onderhoud, zoals het verwijderen van onkruid, kan nodig zijn om de klinkers vrij te houden van ongewenste vegetatie.
 2. Reiniging: Het is belangrijk om waterdoorlatende klinkers regelmatig schoon te maken om ophoping van vuil, bladeren en andere verontreinigingen te voorkomen. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een bezem, bladblazer of hogedrukreiniger.
 3. Voegonderhoud: De voegen tussen waterdoorlatende klinkers kunnen na verloop van tijd verstopt raken door vuil en organisch materiaal, wat de waterdoorlatendheid kan verminderen. Het is raadzaam om de voegen periodiek te inspecteren en indien nodig schoon te maken of bij te vullen met geschikt voegmateriaal.
 4. Preventief onderhoud: Om de levensduur van waterdoorlatende klinkers te verlengen, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het vermijden van zware belastingen en het voorkomen van langdurige blootstelling aan agressieve chemicaliën.

Kortom, hoewel waterdoorlatende klinkers over het algemeen minder onderhoud vergen dan traditionele bestrating, is regelmatige zorg en inspectie nog steeds essentieel om hun optimale prestaties en uiterlijk te behouden.

Hoe werkt een waterdoorlatende klinker?

Een waterdoorlatende klinker is ontworpen om regenwater effectief af te voeren, waardoor het water niet op het oppervlak blijft staan maar rechtstreeks in de bodem wordt geabsorbeerd. Het werkingsprincipe van een waterdoorlatende klinker is vrij eenvoudig:

 1. Absorptie: Wanneer regenwater op een waterdoorlatende klinker valt, wordt een deel ervan direct geabsorbeerd door de poriën van de klinker of door de verbrede voegen tussen de klinkers.
 2. Infiltratie: Het geabsorbeerde water zakt vervolgens door de klinker naar de ondergrond. Als de klinkers poreus zijn, kan het water door de structuur van de klinker heen sijpelen. Als de klinkers verbrede voegen hebben, stroomt het water door deze voegen naar de onderliggende lagen.
 3. Afvoer: Eenmaal in de ondergrond trekt het water verder naar beneden, waar het kan worden opgenomen door de bodem of kan worden afgevoerd naar het grondwater of het riool, afhankelijk van de lokale drainageomstandigheden.

Het resultaat van dit proces is dat regenwater niet op het oppervlak blijft staan, maar efficiënt wordt afgevoerd, waardoor wateroverlast wordt voorkomen en het risico op wateraccumulatie wordt verminderd. Dit maakt waterdoorlatende klinkers een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor bestrating, vooral in gebieden met veel regenval of drainageproblemen.

Is een waterdoorlatende klinker verplicht?

In België is het gebruik van waterdoorlatende bestrating niet verplicht op nationaal niveau, maar lokale overheden kunnen specifieke regels en voorschriften opleggen met betrekking tot de aanleg van bestrating, inclusief het gebruik van waterdoorlatende materialen.

In sommige gemeenten of steden kunnen bouwvoorschriften of stedenbouwkundige verordeningen van kracht zijn die de installatie van waterdoorlatende bestrating aanmoedigen of zelfs verplicht stellen, vooral bij nieuwbouw- of heraanlegprojecten. Deze maatregelen kunnen worden genomen als onderdeel van bredere initiatieven voor waterbeheer, het verminderen van het risico op overstromingen en het bevorderen van duurzaam stedelijk ontwerp.

Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met de lokale gemeente of stadsbestuur voor specifieke richtlijnen met betrekking tot bestratingsmaterialen en eventuele verplichtingen met betrekking tot waterdoorlatende klinkers in uw specifieke regio.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.