Carport

PVC carport: Mogelijkheden, Voordelen & Prijs

PVC Carport: De mogelijkheden, voordelen & prijs PVC Carport: De mogelijkheden, voordelen & prijs

Een PVC carport heeft als doel om je auto te beschermen tegen de weersomstandigheden. De auto wordt minder snel vuil, de lak blijft langer mooi en in de winter is het bij vorst minder vaak nodig om de ruiten te krabben. Met een PVC carport kun je droog in- en uit de auto stappen als het regent. Kortom, zo’n carport zorgt voor veel comfort. In dit artikel is te lezen wat er precies wordt verstaan onder een PVC carport en wat ze kosten. Die informatie kun je gebruiken om zelf offertes op te vragen en op zoek te gaan naar de beste PVC carport.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom een carport en geen garage?

Een carport is pas enkele tientallen jaren in opkomst. Vroeger werd een auto vooral in een garage geparkeerd. Dat was nodig, want de materialen waarvan auto’s destijds werden gemaakt konden snel gaan roesten als ze nat werden. Moderne auto’s zijn gemaakt van duurzamere materialen, die beter bestand zijn tegen vocht. Het is voldoende als deze auto’s beschermd worden tegen de weersomstandigheden. Een verwarmde ruimte is niet meer nodig. Daardoor worden garages steeds vaker gebruikt als bergruimte of als werkplaats. Het gevolg is dat veel woningen tegenwoordig voorzien zijn van een garage én een carport.

De prijs van een PVC carport

Over de prijs van een carport is in algemene zin niet zoveel te zeggen. Een PVC carport wordt beschouwd als één van de goedkoopste soorten, maar dat is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en de uitvoering. Het is goed om je te realiseren dat bij een PVC carport alleen de dakbedekking is gemaakt van PVC. Voor de constructie worden allerlei materialen gebruikt. Meestal is dat hout of aluminium, maar ook kunststoffen en metaal zijn geschikt om er de constructie van een carport mee te bouwen. Voor de prijs maakt het veel uit voor welk materiaal je kiest.

Dat een PVC carport wordt beschouwd als één van de goedkoopste is niet zo verwonderlijk. Eén van de duurste onderdelen van een carport is de dakbedekking. Wat dat betreft is PVC een voordelige keuze. Het is goedkoper dan kunststoffen als polycarbonaat, ondanks dat het daar sterk op lijkt. Ook een dakbedekking van glas, dakleer en dakpannen is een stuk duurder dan een PVC dakbedekking. Dat komt bij dakpannen doordat die alleen kunnen worden gebruikt op een schuin dak. Voor een carport die bedekt is met dakpannen moet dus een constructie worden gemaakt met een punt- of zadeldak.

Voordelen van een PVC carport
Voordelen van een PVC carport

De basics van een PVC carport

Er bestaan allerlei varianten van carports met wanden en vele extra voorzieningen, maar in de basis is de constructie van een PVC carport heel eenvoudig. In feite is het niets anders dan een dak op palen. Dat beschermt de auto tegen zonlicht en neerslag. Bij een vrijstaande carport ligt het dak op vier palen. De constructie is voor de stevigheid voorzien van een aantal dwarsliggers. Dat is nodig om te voorkomen dat het dak bij zware windstoten wegwaait. Op de dwarsliggers worden de PVC platen gelegd, die samen het dak vormen.

In veel gevallen staat een PVC carport niet vrij van de woning, maar wordt hij er tegenaan gebouwd. In dat geval spreek je van een aangebouwde carport. In plaats van op vier palen rust het dak bij een aangebouwde carport aan één zijde op slechts twee palen. De andere zijde wordt vastgemaakt aan de muur van de woning. Een aangebouwde PVC carport is doorgaans minder duur dan een vrijstaande carport. Het komt vaak voor dat een aangebouwde carport wordt geplaatst voor een garage. Je kan er dan voor kiezen om één auto buiten neer te zetten en een andere in de garage.

PVC als dakbedekking

PVC bestaat al meer dan 150 jaar. Het is een kunststof die goedkoop is te produceren en in allerlei vormen kan worden gemaakt. Het wordt veel toegepast in het interieur van auto’s, maar er zijn ook PVC vloeren. Veel mensen zullen PVC vooral identificeren met de grijze buizen die als afvoer van water worden gebruikt. Als dakbedekking wordt PVC vooral in een transparante kleur uitgevoerd, zodat er veel licht wordt doorgelaten. Er bestaan wel sterkere dakbedekkingen dan PVC, maar die zijn veel duurder. Een PVC carport gaat best lang mee. Voor het klimaat is het goed nieuws, dat PVC kan worden gerecycled.

Wie niet deskundig is zal moeite hebben om PVC en het veel duurdere polycarbonaat van elkaar te onderscheiden. De verschillen tussen beide zijn niet gemakkelijk te zien. Informeer ernaar als je met een leverancier in gesprek bent over een nieuwe carport. Polycarbonaat is sterker en zal minder snel krassen krijgen dan PVC. Doordat het zo sterk is kun je polycarbonaat zo vormgeven dat het een kunstzinnige carport vormt, die maar aan één zijde in de bodem hoeft te worden verankerd. PVC en polycarbonaat zijn echter beiden uitstekend geschikt als dakbedekking voor een carport.

PVC dakbedekking voor carport
PVC dakbedekking voor carport

De voordelen van een PVC carport

Niet alleen doordat een PVC carport relatief goedkoop is, is dit materiaal zo populair. PVC heeft meer voordelen. Het is ten eerste niet zwaar. Dat is prettig voor de constructie van de carport, want die kan daardoor wat minder stevig worden uitgevoerd. Uiteraard moet de constructie wel sterk genoeg zijn om te voorkomen dat de carport bij een flinke storm wegwaait. Mede doordat het materiaal zo weinig weegt is het gemakkelijk te verwerken. Het kost daardoor weinig tijd om een PVC carport te plaatsen, wat gunstig is voor de aanschafprijs.

Zonlicht

Het ligt voor de hand om voor de kleur van een PVC carport te kiezen voor de lichte variant van PVC. Dat heeft als voordeel dat een groot deel van het zonlicht door kan dringen tot onder de carport. Zelfs tot diep in de avond is het niet nodig om verlichting onder de carport aan te doen. Een extra voordeel van PVC is, dat het de schadelijke uv-component uit het zonlicht zal filteren. De lak van de auto zal daardoor langer zijn originele kleur behouden. De  uv-straling is ook schadelijk voor mensen. Als je onder een PVC carport in de zon gaat zitten ben je daar tegen beschermd.

Waarde van de woning

Omdat PVC zo’n sterk materiaal is met een lange levensduur, betekent dit dat een PVC carport een positief effect heeft op de waarde van je woning. Als je een PVC carport hebt geplaatst, zal de woning ten eerste gemakkelijker kunnen worden verkocht. Daarnaast zal de woning ook meer geld opleveren. Maar je plaatst natuurlijk geen PVC carport om de woning beter te kunnen verkopen. Je wilt daar gewoon jarenlang plezier van hebben. Dat kan, want een PVC carport gaat tenminste tien jaar mee.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

De nadelen van een PVC carport

Het meest zichtbare nadeel van een PVC carport is, dat op het materiaal gemakkelijk krassen ontstaan. Als je de carport gaat schoonmaken zal je zien dat de veegstrepen van een bezem op het materiaal achterblijven. Een oplossing zou zijn om de PVC carport dan maar wat minder vaak schoon te maken. Maar dat kan ook niet, want PVC is een plek waar vuil, mossen en algen gemakkelijk zich gemakkelijk aan hechten. Je moet een PVC carport dus regelmatig schoonmaken. Als je dat voorzichtig doet zal het met het ontstaan van krassen wel meevallen, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Hoge temperaturen

Een effect waar sommige mensen echt last van kunnen hebben is het uitzetten van het materiaal op erg warme dagen. Dat komt doordat PVC niet zo goed bestand is tegen warmte. Het zal dan uitzetten, met als gevolg dat de PVC carport begint te kraken. Op zich kan dit geen kwaad, maar het is wel een vervelend geluid. Mocht er brand uitbreken in je woning, dan is het zaak om erg voorzichtig te zijn met een PVC carport. Het PVC zal dan vloeibaar worden en naar beneden druipen. Als je die druppels op je huid krijgt kan dat erg vervelende gevolgen hebben.

De invloed van de constructie op de prijs van de PVC carport

Er zitten grote verschillen tussen de ene en de andere PVC carport, zelfs als die even groot zijn. Dat wordt met name veroorzaakt door de materialen waarvan het frame is gemaakt. Om de prijzen van de carports met verschillende constructiematerialen naast elkaar te kunnen leggen, wordt uitgegaan van een carport met standaardafmetingen. Die biedt ruimte aan één personenauto. Zo’n carport heeft een lengte van 6 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 2,5 meter.

PVC carport met een houten frame

Het meest ingewikkeld is het om de prijs van een PVC carport met een houten frame vast te stellen. Dat komt omdat er hout in veel verschillende kwaliteiten in omloop is. Wie een PVC carport laat maken van de goedkoopste houtsoorten, grenen en vuren, moet rekenen op een kostprijs van € 500 – € 1.000. Dat is niet veel, maar zo’n carport gaat slechts een jaar of vijf mee en dan moet hij worden vervangen. Als dat een bezwaar is kun je bij de aanschaf beter wat meer geld uitgeven.

Met een frame van Douglas hout heb je de zekerheid dat je PVC carport minimaal 10 – 15 jaar blijft staan. Dat betekent dat je tussen de € 1.500 en € 2.000 uit moet geven voor een nieuwe PVC carport.

Wie van plan is om tientallen jaren gebruik te maken van zijn carport, kiest voor een constructie van hardhout. De prijzen van een PVC carport van hardhout beginnen bij € 3.000. Overigens wordt aangeraden om een hardhouten constructie te voorzien van een dak met een betere kwaliteit dan PVC. Want na circa 10 jaar is de constructie nog in een goede staat, maar moet dat de PVC dakbedekking worden vervangen.

Aluminium frame voor een PVC carport

Een aluminium constructie is ideaal voor een PVC carport. Aluminium is sterk en licht. Het kan daardoor het PVC dak met gemak dragen. Ook bij een flinke storm hoef je niet bang te zijn dat de carport wegwaait. Aluminium zal niet gaan roesten en is geschikt voor een PVC carport met een levensduur van wel 25 jaar. Bij een standaard constructie van aluminium kun je uitgaan van een aanschafprijs van om en nabij € 2.000.

Er zijn veel luxere aluminium constructies te koop. Als je een carport wilt hebben die 25 jaar meegaat is het te overwegen om voor een betere kwaliteit dakbedekking te kiezen dan PVC. Want het zou zonde zijn als de constructie nog helemaal intact is en de PVC dakbedekking na 10 of 15 jaar kapot gaat. Als je een carport wilt plaatsen die zo lang mee moet gaan is een dakbedekking van glas of polycarbonaat wellicht een betere keus.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Meer factoren die de prijs van een PVC carport beïnvloeden

Het plaatsen van een PVC carport is niet zo vreselijk moeilijk. Een vakman doet er één of twee dagen over om een PVC carport te plaatsen. Voor een standaard carport van 18 vierkante meter wordt doorgaans een prijs berekend van € 800 – € 1.000 voor het plaatsen. Deze kosten kun je besparen door de carport zelf te plaatsen. Je moet dan wel zeker weten dat je handig genoeg bent om dat zelf te doen en over de juiste kennis, ervaring en het juiste gereedschap beschikt.

Plaatsing door een specialist

Door als doe-het-zelver een carport te plaatsen loop je wel een risico. Als het plaatsen niet lukt, ben je genoodzaakt om alsnog een vakman in te huren en dan is alle moeite voor niets geweest. Een ander voordeel van het inschakelen van een vakman is, dat eventuele fouten, zoals een lekkage, door die vakman worden verholpen zonder dat daar kosten voor worden berekend. Dat komt doordat een vakman garantie geeft op de plaatsing van een PVC carport.

Bouwpakket of maatwerk?

Het maakt ook veel uit of je een prefab PVC carport aanschaft of er één op maat laat ontwerpen. Een prefab PVC carport is een bouwpakket, waarbij je een carport koopt die gebonden is aan vaste maten. Meestal zien de prefab bouwpakketten er min of meer hetzelfde uit. Het voordeel van deze producten is, dat ze erg goedkoop zijn, omdat ze in grote hoeveelheden worden geproduceerd. Het voordeel van een op maat gemaakte PVC carport is, dat je een product krijgt dat uniek is en speciaal voor jou wordt ontworpen. Je moet wel bereid zijn om daar extra voor te betalen.

Offertes aanvragen

In dit artikel heb je allerlei informatie kunnen vinden over een PVC carport. Als je van plan bent om zo’n carport bij je woning te plaatsen moet je eerst een keus maken voor een ontwerp en voor het materiaal waarmee de constructie wordt gebouwd. Daarna kun je je wensen voorleggen aan een aantal leveranciers. Die zullen op korte termijn een offerte toezenden. Daarin is precies te lezen welk product zij aan je willen leveren en wat daarvan de kosten zijn. Door de offertes te vergelijken kun je zelf bepalen welke leverancier de beste prijs – kwaliteit verhouding biedt. Wellicht is deze leverancier voor jou wel de beste aanbieder van een PVC carport.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.