Carport

Carport met fietsenberging: Materialen, Voordelen & Prijs

Carport met fietsberging © Renson Carport met fietsberging © Renson

Een carport met fietsenberging biedt niet alleen bescherming voor de auto, maar ook voor de fiets. Een fiets is nog gevoeliger voor de weersomstandigheden dan een auto. Vooral bij de moderne elektrische fietsen is het van belang dat ze op een droge plek worden gestald. Een carport met fietsenberging is een oplossing die op allerlei manieren in een veilige droge plek voor de fiets van voorzien. In dit artikel kun je er alles over lezen. Met deze achtergrondinformatie ben je beter in staat om offertes van leveranciers te beoordelen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Open of gesloten carport met fietsenberging

Wie van plan is om carport met fietsenberging te plaatsen, kan kiezen uit twee opties. Het is een mogelijkheid om een carport met wanden te maken, die voldoende ruimte heeft om er een personenauto en één of meer fietsen neer te zetten.

De andere optie is te kiezen voor een open carport met een afgesloten fietsenberging. De fiets in een volledig open carport neerzetten is een minder aantrekkelijke optie. De fiets moet dan naast de auto staan. De kans is groot dat er dan neerslag onder de carport waait, waardoor de fiets toch nog nat wordt. Bij een carport met wanden gebeurt dat niet, maar is er minder ruimte om in en uit de auto te stappen.

Een aanbouw of vrijstaande carport

Daarnaast kun je kiezen voor een aanbouw carport, deze wordt dan tegen je woning gebouwd of aan je garage. Of voor een vrijstaande carport. Deze staat logischer wijze helemaal los van je woning. Je kunt kiezen voor een bouwpakket of een carport op maat.

Aansluiting om de fietsaccu op te laden

Of je nu kiest voor een carport met fietsenberging met een open of afgesloten berging voor de fiets; het is altijd handig om die te voorzien van een elektrische aansluiting. Die is nodig om de fiets tijdens het stallen op te laden. Als er toch elektriciteit is aangelegd, kun je die ook gebruiken voor een lampje. Dan is in het donker goed te zien waarmee je bezig bent. In de wintermaanden moet je wel oppassen met het opladen van de accu van een elektrische fiets. Als het te koud is kan de accu daar onherstelbaar door beschadigen. In de winter moet de accu liefst binnenshuis worden opgeladen.

Voor- en nadelen van een carport met fietsenberging

Een carport met een open fietsenberging heeft als voordeel dat je onmiddellijk weg kunt rijden met de fiets. Het is niet nodig om hem eerst uit de afgesloten berging te halen. Een nadeel van een open fietsenberging is, dat de fiets of de auto soms in de weg staan. Het is ook vervelend dat een open fietsenberging toegankelijk is voor onbevoegden. Als je een keer vergeet om de fiets op slot te zetten, is de kans aanwezig dat hij wordt gestolen. Het komt de laatste tijd ook regelmatig voor dat alleen de accu uit een elektrische fiets wordt gehaald.

Bij een gesloten carport met fietsenberging hoef je niet zo bang te zijn dat je fiets wordt gestolen. Vooral als er een goed slot op de deur zit, is het moeilijk om de berging open te breken. Een ander voordeel van een gesloten fietsenberging is, dat je fiets echt goed beschermd is tegen de weersomstandigheden. Het grootste nadeel is, dat je de fiets voor elk tochtje uit en in de berging moet zetten. Als je daar wat handigheid in hebt gekregen valt het met dat nadeel echter wel mee.

Verschillende soorten carport met fietsenberging

Er is behoorlijk veel keus uit een carport met fietsenberging als je voor een gesloten berging kiest. Overigens is het niet per definitie nodig om een carport en een fietsenberging als geheel aan te schaffen. Je kunt ook een losse carport kopen en daar een losse fietsenberging bij aanschaffen. Het is dan alleen zaak om op te letten dat de carport en de fietsenberging qua vormgeving goed bij elkaar passen. Een losse fietsenberging is verkrijgbaar in hout, aluminium, kunststof en metaal.

Houten fietsenberging

Wie kiest voor een houten carport met fietsenberging (zoals een eiken carport) kan bij de berging het beste voor een kwaliteit hout kiezen die past bij die van de carport. Je hebt dan producten die ongeveer even lang meegaan en hetzelfde aan onderhoud vergen. Een carport met fietsenberging van vurenhout zal maximaal een jaar of tien dienst doen. Je moet het hout in de tussentijd wel een aantal keren behandelen met een beits of met een ander vochtwerend middel. Bij een betere houtkwaliteit, zoals van de Douglasspar, is dat in mindere mate nodig. Men gebruikt dit tegenwoordig steeds vaker bij moderne carports. Maar ook voor landelijke carports is hout vaak de eerste keuze, met daarop een dak uit dakpannen.

Carport met houten fietsberging
Carport met houten fietsenberging

Kunststof fietsenberging

Als de stijl van de carport met fietsenberging dat toelaat kun je een kunststof fietsenberging plaatsen. Zo’n fietsenberging heeft een moderne uitstraling en past uitstekend bij een carport met een constructie van aluminium. Het voordeel van een kunststof fietsenberging is, dat die geen onderhoud behoeft. Zo’n berging kan tot meer dan 20 jaar meegaan. Je moet er wel rekening mee houden, dat het kunststof na verloop van een aantal jaren onder de invloed van de zon minder mooi wordt.

Metalen / aluminium fietsenberging

Eén van de sterkste materialen voor een carport met fietsenberging is metaal. Een aluminium of metalen carport met fietsenberging heeft een moderne uitstraling, die uitstekend past bij een moderne carport met een aluminium of metalen constructie. Het plaatsen van een metalen fietsenberging is erg eenvoudig. De fietsenstalling wordt op zijn plaats gezet en verankerd tegen wegwaaien met een aantal metalen ankers.

Carport met aluminium fietsberging
Carport met aluminium fietsenberging

Carport met fietsenberging als bouwpakket

Als je ervoor kiest om een carport met fietsenberging als bouwpakket aan te schaffen is het neerzetten van de fietsenberging niet moeilijk. Het wordt aanbevolen om de fietsenberging van dezelfde vloer te voorzien als de carport. Dat zorgt voor eenheid. Ook wordt daarmee voorkomen dat de vloer van de fietsenberging blank komt te staan bij een flinke regenbui. Wie veel moeite heeft met het openen van de deur van een fietsenberging, kan daarvoor een elektrisch rolluik laten plaatsen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Offertes voor een carport met fietsenberging

Een carport met fietsenberging is als één pakket te koop, maar je kunt ook kiezen voor een losse carport, waar een fietsenberging bij wordt gekocht. In beide gevallen wordt aanbevolen om meerdere offertes op te vragen en na te vragen bij je vakman of een carport vergunning nodig is.

De offertes geven inzicht in de prijzen van de verschillende componenten. Je kunt op die manier je geld besteden aan de aspecten die jij belangrijk vindt, zoals de kwaliteit, de uitstraling of luxe. Na het vergelijken van een aantal offertes kom je vanzelf uit bij een carport met fietsenberging met de door jou gewenste kwaliteit voor de laagste prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.