Carport

Houten carport: Mogelijkheden, Voordelen & Prijs

Moderne houten carport met plat dak Moderne houten carport met plat dak

Wie op zoek is naar een houten carport heeft veel om uit te kiezen. Wat ontwerp betreft zijn er heel eenvoudige, maar ook bijzonder luxe carports verkrijgbaar. Voor het plaatsen van een houten carport kun je kiezen uit zelfbouw en uit het laten plaatsen van een carport door een bedrijf. En ook wat betreft duurzaamheid is de keus groot.

De meest eenvoudige en tevens de goedkoopste soorten houten carport, zijn gemaakt van vurenhout. Die gaat natuurlijk niet zo lang mee als een houten carport van een betere kwaliteit hout, zoals tropisch hardhout. In dit artikel maak je kennis met alle aspecten van een houten carport.

Het doel van een houten carport

Een houten carport is in eerste instantie bedoeld om je auto te beschermen. Doordat hij droog staat zal de lak minder snel dof worden. Vooral op de langere termijn betekent dit , dat roestvorming wordt voorkomen. Een houten carport is bovendien een goede remedie tegen vuil. Met name kleverige stofjes die uit bomen kunnen vallen en uitwerpselen van vogels zijn erg schadelijk voor auto’s. Deze stoffen tasten de lak aan en ze kunnen zelfs doffe plekken veroorzaken. Als dat gebeurt krijgt je auto een verwaarloosde aanblik, en dat wil je liever niet.

Maar een carport heeft ook andere voordelen. In verreweg de meeste gevallen is de carport dichtbij de de entree van de woning gebouwd. Als het hard regent kun je snel van de auto naar de woning lopen en vice versa. En bij het uitladen van boodschappen word je minder nat, omdat het dak van de carport je beschermt tegen de regen. Als het in de winter sneeuwt hoef je de ruiten van de auto voor het vertrek niet schoon te maken, want sneeuw kan nauwelijks op de auto vallen. En bij vorst zal er minder snel ijsvorming plaats vinden, omdat het onder een carport wat minder koud wordt.

Houten carport
Houten carport

Grote verscheidenheid aan uitvoeringen

Vooral bij een houten carport is er enorm veel keus in de beschikbare uitvoeringen. Je kunt variëren in de kwaliteit van het hout dat wordt gebruikt, en in vorm en in afmetingen. Het is niet nodig om een houten carport kant en klaar te kopen. Hout is immers zo gemakkelijk te bewerken, dat je ook zou kunnen kiezen voor een houten carport, die helemaal op maat wordt gemaakt. Wie een beetje handig is, kan dat best zelf. Maar er zijn ook bedrijven, die graag een houten carport op maat voor je willen ontwerpen en bouwen. Vraag hiervoor bij verschillende leveranciers offertes op.

Het formaat van de houten carport

Bij de meeste woningen zal ruimte zijn voor een wat kleinere carport. Die kan tegen de woning aan worden gebouwd, maar ook een vrijstaande carport is een goede optie. Eigenaars van een grote woning of een vrijstaande villa hebben meestal meer ruimte rondom het huis. Het is erg aantrekkelijk om dan te kiezen voor een grotere carport. Er zijn prachtige producten verkrijgbaar, waar je twee auto’s onder kunt parkeren. Een combinatie van een houten carport en een overdekte werkplaats is ook een interessante mogelijkheid. De auto staat dan droog en je hebt een fijne plek om een hobby uit te oefenen.

Houten carport met berging

Een houten carport met berging combineert functionaliteit met esthetiek. Zo’n carport biedt niet alleen bescherming voor je auto tegen extreme weersomstandigheden (storm, hagel, wind, …), maar biedt ook extra opslagruimte voor gereedschap, tuinbenodigdheden en andere spullen.

Door het gebruik van hoogwaardig hout straalt je carport met berging natuurlijke warmte en charme uit, terwijl het tegelijkertijd duurzaamheid en sterkte garandeert. Of het nu gaat om een enkele auto of een multifunctionele opslagruimte, zo’n carport met berging biedt praktische oplossingen met een vleugje stijl, waardoor het een waardevolle investering is.

Ook een carport met fietsberging om je fietsen veilig achter slot en grendel te plaatsen is een veelgelezen optie.

Combinaties van materialen

Een houten carport hoeft natuurlijk niet helemaal te worden gemaakt van hout. Het is soms mooi en praktisch om te werken met een dak van ander materiaal. Dakleer is een product waar vaak wordt gekozen. Dat is sterk, duurzaam en geschikt om er eventueel zonnepanelen op te leggen. Als je kiest voor een houten carport met gesloten wanden is het mooi om daar één of meerdere ramen in te laten bouwen. Daarmee zorg je voor voldoende lichtinval. Dat is handig als je de carport ook voor andere doeleinden wilt gebruiken. Het is dan niet nodig om verlichting aan te laten leggen.

Bouwkundige eisen

Bij elk type carport is het belangrijk om rekening te houden met een aantal bouwkundige zaken. Het meest belangrijk is een goede fundering. Het hangt natuurlijk af van de plaats waar de carport wordt neergezet en van de vormgeving, maar een houten carport kan veel wind vangen. Het is daarom van belang om voor een fundering te kiezen waarmee de carport goed wordt verankerd in de grond. Dan weet je zeker dat je carport niet bij de eerste de beste storm omwaait.

Vloer

Een ander aspect om rekening mee te houden is de vloer van de houten carport. Zeker als je een flinke tuin hebt, is de verleiding groot om te kiezen voor een natuurlijke vloer, dus van zand of grind. Dat is niet aan te raden. Ten eerste neem je bij slecht weer dan altijd modder mee bij het instappen in de auto. Daarnaast zal een natuurlijke vloer op den duur gaan verzakken.

Het is beter om een vloer te bestraten met grote tegels (zoals betontegels) of met beton (bvb. gepolierd beton). Op een mooi vlak bestrate vloer is de kans veel kleiner dat er water blijft staan. Voorzie wel altijd een lichte helling. Eventuele bladeren kunnen tevens gemakkelijk wegwaaien.

Afwatering

Een echt aandachtspunt bij een houten carport is de afwatering. Hout is een product dat snel kapot kan gaan als het geen kans krijgt om snel goed op te drogen. De constructie van de houten carport moet daarom zo worden gemaakt, dat er na een regenbui geen water in naden kan blijven staan. Zorg er dus voor dat de wind overal goed bij kan.

Op plaatsen waar dit niet mogelijk is kun je de houten constructie met vochtwerende middelen beschermen. Zoals een waterdichte afdekking of een waterafstotende coating.

Geschikte houtsoorten voor een houten carport

Bij een houten carport is het goed om na te denken over de toekomst. Als je van plan bent om de carport voor een lange tijd wilt gaan gebruiken is het goed om voor een betere kwaliteit hout te kiezen. Wie van plan is om zijn woning binnen een jaar of tien te verkopen kan kiezen voor een wat minder goede kwaliteit hout.

Het grootste nadeel van een slechtere kwaliteit hout is, dat dit slecht bestand is tegen schimmels, insecten en vocht. Daardoor zal er vrij snel houtrot optreden, waardoor de sterkte van de houten carport wordt aangetast.

Levensduur van verschillende soorten hout

Als je niet thuis bent in de kwaliteit van de verschillende soorten hout, kun je gebruik maken van de duurzaamheidsklasse, die op elk houten product wordt vermeld. Deze klasse is een indicatie voor de levensduur van producten, die met deze soort hout is gemaakt. Er zijn vijf klassen, waarbij klasse 1 de beste kwaliteit heeft en klasse 5 de slechtste. Het is logisch dat het hout uit klasse 1 veel duurder is dan dat uit klasse 5, maar het gaat ook minstens vijf keer zo lang mee.

Hout uit klasse 5 en 4 heeft een levensduur van 5 – 10 jaar. Hout uit klasse 3 heeft een levensduur van gemiddeld 10 jaar en hout uit klasse 2 gaat 15 – 25 jaar mee. Wie een houten carport wil hebben waar hij de rest van zijn leven van wil genieten, moet hout uit klasse 1 gebruiken. Daar heb je 25 – 40 jaar plezier van. De levensduur van een houten carport is ook te verlengen door te behandelen met lak, beits of verf. Ook impregneren zorgt ervoor dat het hout minder snel wordt aangetast door vocht en insecten.

KlasseLevensduurBeschrijving
125 – 40 jaarBeste kwaliteit, hoogste duurzaamheid, hogere prijs
215 – 25 jaarGoede duurzaamheid, langere levensduur, hogere prijs
310 jaarMatige duurzaamheid, gemiddelde levensduur
45 – 10 jaarLagere duurzaamheid, kortere levensduur
55 – 10 jaarLaagste duurzaamheid, kortste levensduur

Wat is de prijs van een houten carport?

Een eenvoudige houten carport van een goedkope houtsoort als vuren of grenen kost circa € 750 – € 1.500. Een houten carport van de Douglasspar is kwalitatief veel beter, maar daarvoor betaal je tussen € 1.500 – € 3.000.

Hardhout, zoals de Europese eik en tropisch hardhout is kwalitatief beste dat verkrijgbaar is. De prijzen van een houten carport van deze houtsoorten beginnen bij € 5.000.

Het is aan te raden om meerdere leveranciers een offerte uit te laten brengen. Je kunt dan kiezen voor degene die een carport kan leveren voor de prijs en tegen de voorwaarden waar jij je het beste bij voelt.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.