Carport

Carport aan huis: Mogelijkheden & prijs

Renson carport aan huis © Renson Renson carport aan huis © Renson

Een carport aan huis is een oplossing die veel comfort biedt en je auto beschermt. Met een carport aan huis is het mogelijk om droog in en uit de auto te stappen als het slecht weer is. In de winter zal het onder een carport aan huis maar heel zelden vriezen. De kans dat je de ruiten van de auto moet krabben is dus klein. Het aanbod aan modellen en materialen van een carport aan huis is erg groot. Door bij verschillende leveranciers offertes op te vragen kun je veel geld besparen.

Wat is een carport aan huis?

Wie alleen een carport aan huis zoekt is snel klaar. Een basic carport bestaat uit een dak, dat op palen wordt geplaatst. Als je de carport aan huis los van de woning wilt neerzetten heet dat een vrijstaande carport. Een nadeel van een vrijstaande carport is, dat je niet droog van de auto naar de woning kunt lopen. Een voordeel van een vrijstaande carport is, dat je wat meer ruimte hebt bij het in- en uitstappen. Vaak kunnen er naast de auto nog meer dingen onder de carport worden gestald.

Als het de bedoeling is dat de carport tegen de gevel aan wordt gebouwd, spreek je over een aanbouw carport. De ene kant van de carport wordt dan op een constructie met palen gezet en de andere zit vast aan de gevel van de woning. Het maakt qua stijl nogal uit voor welk soort materiaal je kiest. Als de constructie wordt gemaakt van hout geeft dat een andere uitstraling dan een aluminium constructie. Een carport aan huis is een nuttige uitbreiding van de woning, die de uitstraling kan verbeteren en de waarde van de woning kan verhogen.

Extra’s bij een carport aan huis

Als je toch aan de gang wilt met een uitbreiding van je woning door een carport aan huis te plaatsen, is het goed om vooraf na te denken over een aantal extra faciliteiten. Een carport aan huis biedt namelijk de kans op extra bergruimte. Je kunt de breedte en de lengte van de carport aan huis wat groter maken, zodat er ook andere vervoermiddelen kunnen worden gestald. Je kan de carport ook wat hoger maken, zodat er een caravan kan worden geparkeerd. Maar ook aangebouwde berging die kan worden afgesloten is een mogelijkheid.

Berging

Een afgesloten berging kan worden geplaatst bij een vrijstaande carport en bij een aanbouw carport aan huis. Bij een vrijstaande carport is zijn er wat meer mogelijkheden. Je kan de berging aan de zijkant van de carport laten neerzetten of tegen de achterzijde. Let goed op de plaats waar de deur van de berging komt. Als je de berging zelden gebruikt, omdat er alleen spullen worden opgeslagen, kan de deur van de berging op een plek komen waarbij je om de auto moet heenlopen. Maar als je vaak bij de berging moet is dat niet handig.

Zonnepanelen

Wie graag zelf energie wil opwekken en daar liever niet het dak van de woning voor wil gebruiken, kan dat doen door de panelen te plaatsen op het dak van de carport aan huis. Dat is sterk genoeg om de zonnepanelen te dragen. Het is echter niet altijd zinvol om de zonnepanelen op de carport te installeren. Als de carport aan huis het grootste deel van de dag in de schaduw staat zal je onvoldoende energie opwekken. In dat geval is het beter om een andere plaats te zoeken voor de zonnepanelen, of om de carport aan huis aan een andere zijde van de woning te plaatsen.

Prijsbepalende factoren

De aanschafkosten van een carport aan huis kunnen aardig verschillen. Dat heeft een aantal redenen. Eén van de belangrijkste is de grootte van de carport aan huis. Een vaak gebruikte maat voor een personenauto is een lengte van 6 meter en een breedte van 3 meter. De standaard hoogte van een carport aan huis is 2,5 meter. Veel prefab modellen van een carport worden op deze maat gemaakt. Als je kiest voor afwijkende afmetingen betekent dit in veel gevallen dat er een carport aan huis op maat moet worden gemaakt. Dat is duurder.

Materiaalkeuze

De prijs van het constructiemateriaal en de dakbedekking hebben ook invloed op de prijs van een carport aan huis. Hout als constructiemateriaal is het goedkoopst. Maar wie kiest voor een carport aan huis van geïmpregneerd vurenhout, de goedkoopste houtsoort, moet er rekening mee houden dat de levensduur van de carport tamelijk beperkt is. Je kunt dan beter kiezen voor Douglashout of voor aluminium, maar die materialen zijn wel duurder.

De goedkoopste dakbedekking voor een carport aan huis is golfplaat en dakleer. Die laten geen licht door. Als je een dakbedekking wilt die licht doorlaat kun je kiezen voor een kunststof als PVC, plexiglas of polycarbonaat. Dat laatste is het sterkst, maar duur.

Een dakbedekking van glas laat het meeste licht door, maar is ook het zwaarst en het duurst.

Zelf doen of laten plaatsen?

Zowel een op maat ontworpen carport aan huis of een prefab exemplaar wordt voorzien van een duidelijke montagehandleiding. Daarmee kun je als doe-het-zelver de carport zelf plaatsen. Het voordeel van het zelf plaatsen is, dat daarmee behoorlijk veel geld kan worden uitgespaard. Het monteren van een carport kost vaak tussen de € 500 en € 1.000. Maar als je er zelf niet uitkomt ben je alsnog genoodzaakt om een vakman in te huren. En dan ben je wel veel geld kwijt. Denk dus goed na of je wel over de handigheid en de gereedschappen beschikt om zelf een carport aan huis te plaatsen.

Prijzen vergelijken

De beste kwaliteit carport aan huis krijg je door prijzen vergelijken. Dat kan door via internet op zoek te gaan naar een geschikt model carport aan huis en daarna bij verschillende leveranciers een offerte op te vragen. Kijk uit dat je niet teveel leveranciers benadert. De ervaring leert dat de meeste consumenten een goede keus kunnen maken als ze tussen de 3 en 6 offertes opvragen. Bij een groter aantal zie je door de bomen het bos niet meer en lukt het niet om een keus te maken.

Het nut van offertes vergelijken

Offertes vergelijken voor een carport aan huis is in een aantal gevallen nuttig. Als er een heel groot aanbod is van verschillende modellen helpt het vergelijken van offertes bij het maken van een keus. Doordat je ziet welke mogelijkheden er zijn, wordt het gemakkelijker om een beeld te vormen van de carport aan huis die jij voor ogen hebt. Als dat eenmaal duidelijk is, kun je door offertes vergelijken op zoek gaan naar de leverancier die deze carport, eventueel als bouwpakket, het goedkoopst kan leveren.

Als je op zoek gaat naar een carport aan huis die als maatwerk product te koop is, heeft het vergelijken van offertes een ander doel. In dat geval kun je er door offertes aan te vragen op basis van jouw wensen achter komen welke opties er zijn. De verschillende leveranciers zullen allemaal een ontwerp presenteren, waarbij soms voor oplossingen is gekozen die je zelf niet had bedacht. Offertes vergelijken dient in dit geval vooral als manier om inspiratie op te doen. Zodra je een keus hebt gemaakt voor een ontwerp kun je opnieuw offertes aanvragen om de laagste prijs te vinden.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.