Carport

Aluminium carport: Informatie, Mogelijkheden & Prijzen

Aluminium carport - Mogelijkheden & Prijs Aluminium carport - Mogelijkheden & Prijs

Er zijn allerlei redenen om over te gaan tot de aanschaf van een aluminium carport. De meest voorkomende zijn de kwaliteit, de prijs en het gemak dat je hebt van zo’n carport, in die zin dat je er geen onderhoud aan hebt. In dit artikel worden alle aspecten die een rol spelen bij de aanschaf van een aluminium carport besproken. Ook wordt er een prijsindicatie gegeven voor de verschillende soorten carports. De informatie die je hier kunt vinden is te gebruiken voor het aanvragen van een offerte bij verschillende leveranciers. Je bent dan in staat om een aluminium carport uit te kiezen die voldoet aan je verwachtingen, en waar je een eerlijke prijs voor betaalt.

Waarom een aluminium carport?

Een carport beschermt je auto tegen de weersomstandigheden. Als het hard regent, hagelt of als er winterse neerslag valt, staat je auto onder een carport zo goed als droog. Ook bij hevige wind zorgt een carport voor bescherming. In de zomermaanden heb je minder last van rechtstreeks zonlicht op de auto. Het wordt minder warm in de auto, zodat de bekleding in een beter conditie blijft. Doordat het Uv-licht niet rechtstreeks op de lak schijnt zal de lak zijn glans een langere tijd behouden. Door een carport blijft je auto dus langer mooi en hoef je er minder vaak mee naar de wasstraat.

Een aluminium carport wordt meestal gecombineerd bij moderne woningen. Meer daarover in ons artikel over moderne carports in hout of aluminium.

Oplossing voor ruimtegebrek

Een andere reden om een aluminium carport aan te schaffen kan ruimtegebrek zijn. Veel woningen zijn al voorzien van een garage. Maar die wordt in de loop der tijd langzaam aan vol gezet met spullen, waardoor er voor de auto niet genoeg plaats overblijft. Soms zijn woningbezitters eigenaar van twee of drie auto’s. Die passen niet allemaal in de garage. In deze gevallen kan een carport uitkomst bieden. Er zijn carports van allerlei materialen, waaronder hout, kunststof en aluminium. Het voordeel van een aluminium carport ten opzichte van een carport van hout is, dat aluminium minder onderhoud vraagt.

Persoonlijk comfort

De bescherming van de auto en het oplossen van ruimtegebrek zijn niet de enige redenen waardoor een carport een fijne aanvulling is voor je woning. Met name bij winterse omstandigheden zorgt een carport ervoor, dat je bij vertrek geen ruiten hoeft te krabben of sneeuw van de auto hoeft te verwijderen. Als het hard regent zal een carport voldoende bescherming bieden om je droog te laten in- en uitstappen. En bij mooi zomerweer is een carport een fijne plek om uit de zon te zitten. Een aluminium carport is dus niet alleen een product dat de auto beschermt, maar zorgt ook voor persoonlijk comfort.

Hoe wordt een carport opgebouwd?

Een carport bestaat meestal uit een aantal staanders en een dak. In veel gevallen wordt besloten om ook wanden in de carport te maken, maar dat hoeft niet. Bij een aluminium carport zijn de staanders en het frame voor het dak gemaakt van aluminium.

Voor het dak zelf heb je de keuze uit een aantal materialen. Vaak wordt hiervoor PVC gebruikt, maar ook glas, kunststof, bitumen, dakleer en dakpannen zijn goede opties.

Later in dit artikel wordt nader ingegaan op de kenmerken van de verschillende soorten dakbedekking. Een aluminium carport heeft daarnaast meestal een harde vloer, bestaande uit tegels of beton.

Een maatwerk of prefab aluminium carport?

Aluminium is een materiaal dat niet gemakkelijk te bewerken is. Het vergt de nodige voorbereiding en je hebt er speciaal gereedschap voor nodig. Je kunt dus niet zomaar een stapel aluminium halen en daarvan een carport bouwen. Dat is de reden waarom er veel typen en modellen aluminium carport bestaan die bijna helemaal geprefabriceerd zijn. Doordat de keus in het aantal modellen erg groot is, is de kans niet zo groot dat je dezelfde carport koopt als de buren. Maar toch hebben die geprefabriceerde carports wel veel van elkaar weg.

Als je niet een prefab aluminium carport wilt hebben, is het mogelijk om er één op maat te laten ontwerpen bij je woning. Daarvoor moet een professionele leverancier worden ingeschakeld. Anders dan bij de prefab modellen is zelfbouw bij een maatwerk aluminium carport geen optie. Daarvoor is het materiaal te lastig te bewerken. Om de materialen ter plekke op maat te maken is speciaal gereedschap nodig. Bij een prefab aluminium carport worden alle materialen in één pakket op maat geleverd. Dat kun je als doe-het-zelver wel in elkaar zetten. Enige handigheid en ervaring is daarbij wel noodzakelijk.

Prefab aluminium carport
Prefab aluminium carport

Een aluminium carport of één van ander materiaal?

Zoals al eerder is aangegeven zijn er meer materialen waarvan een carport wordt gemaakt. Een houten carport is  een veel voorkomende keuze. Hout is leverbaar in diverse kwaliteiten. Voor alle houten carports geldt, dat daar regelmatig onderhoud aan moet worden verricht. Hout is gevoelig voor vocht, schimmels en insecten. Om verzekerd te zijn van een lange levensduur moet een houten carport daartegen worden beschermd. Bij een carport van kunststof, metaal en aluminium is onderhoud minder noodzakelijk. Een aluminium carport is dan een goede keus. Hij gaat lang mee en vertoont nauwelijks tekenen van veroudering.

Het grootste verschil tussen een aluminium carport en één van een ander metaal is vooral het gewicht. Aluminium weegt veel minder dan metaal. Het zal bovendien minder snel roesten. Een metalen carport moet regelmatig worden behandeld tegen roest. Bij een aluminium carport is dat niet nodig. Een kunststof carport is net als één van aluminium erg licht. Het nadeel van kunststof is, dat het onder invloed van de zon dof kan worden en dat het gevoeliger is voor beschadigingen dan aluminium. Qua prijs is een aluminium carport echter weer wat minder aantrekkelijk.

Hoe kun je een aluminium carport plaatsen?

Je hebt veel mogelijkheden om een aluminium carport bij de woning te plaatsen. Als je vaak grote dingen in en uit de auto wilt tillen, is een vrijstaande carport erg handig. Een nadeel van een vrijstaande carport is, dat je bij neerslag nat kunt worden wanneer je van de woning naar de auto loopt. Als dat een bezwaar is, is een carport die tegen de gevel aan wordt gemonteerd een goede oplossing. In dat geval kun je overdekt van de ingang van de woning naar de auto lopen en droog instappen.

Wie zijn carport wil gebruiken om er een boot, caravan of camper onder te stallen, kan hem wat verder van de woning neerzetten. Als je zo’n carport tegen de perceelgrens aan plaatst, dient hij meteen als erfafscheiding en dan is het niet meer nodig om een schutting te plaatsen. Onder een carport kunnen uiteraard ook meerdere voertuigen worden geparkeerd. Wie er meer dan één auto onder wil zetten kan kiezen voor een grote aluminium carport met ruimte voor twee auto’s, of een auto en een overdekte werkplek.

Aluminium luifel voor je auto
Aluminium luifel voor je auto

Melden van een aluminium carport bij de gemeente

Het is in de meeste gevallen niet nodig om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een aluminium carport. Het is wel verstandig om voorafgaand aan het plaatsen contact op te nemen met de gemeente voor advies. De regels in Vlaanderen zijn niet overal hetzelfde en de gemeente kan je vertellen of er in jou geval sprake is van een meldingsplicht of dat je toch een vergunning moet aanvragen. Als je de aluminium carport door een leverancier laat plaatsen, kan hij deze administratieve handelingen bij de gemeente ook voor je uitvoeren.

Wanneer is er geen vergunning nodig?

Het is voldoende om bij de gemeente te melden dat je een carport gaat plaatsen als er sprake is van de volgende situaties. Ten eerste blijft de functie van de woning ongewijzigd. De carport blijft lager dan 4 meter en de carport blijft meer dan 3 meter uit de buurt van de perceelsgrenzen aan de zijkant en meer dan 2 meter van de perceelsgrenzen aan de achterzijde. Als er een naastgelegen gebouw is, dat tot aan de perceelsgrens is gebouwd, mag jouw carport ook tot aan de perceelsgrens worden gebouwd. Hij mag niet dieper worden dan het naastgelegen gebouw. In alle andere gevallen is een vergunning vereist.

Soorten dakbedekking voor een aluminium carport

Verreweg de meeste carports van aluminium worden voorzien van een plat dak. Dat is goedkoop en laat – afhankelijk van het gekozen materiaal – veel licht door. Je kunt echter ook kiezen voor een andere vorm dak. Het aluminium frame is sterk genoeg om een zadeldak met pannen, een puntdak of een koepel te dragen. Je kunt dus een dak plaatsen dat goed aansluit bij de stijl van je woning. Zoals al eerder is uitgelegd, is het dak zelf niet van aluminium. Je kunt kiezen uit een aantal populaire dakbedekkingen.

1. Glas

Een dak van glas zorgt voor een mooie afwerking. Er wordt veel licht doorgelaten. Glas raakt niet snel beschadigd en is gemakkelijk schoon te houden. Het is een vereiste dat er veiligheidsglas wordt gebruikt. Wie zijn auto lekker koel wil houden kan in het glazen dak warmtewerend glas zetten. Dat heeft als eigenschap dat het wel het zonlicht doorlaat, maar niet de warmte van de zon. Als je zo’n dak op je aluminium carport laat plaatsen heb je niet alleen een koele auto, maar ook een fijne plek om te chillen in de zomer.

2. Polycarbonaat

Een dak van polycarbonaat is net als glas doorzichtig. Het is een kunststof, die heel sterk is en in allerlei vormen kan worden gemaakt, zelfs in gebogen profielen. Wie graag een wat kunstzinnige vorm aan zijn dak op de aluminium carport wil zetten, moet daarom echt eens naar de mogelijkheden van polycarbonaat kijken. Het materiaal is krasbestendig en er zullen vrijwel nooit scheuren ontstaan. Qua uiterlijk lijkt het materiaal sterk op PVC, maar het is veel sterker.

3. Dakleer

Bij een aluminium carport met een plat dak is dakleer één van de meest toegepaste dakbedekkingen. Het biedt bescherming tegen heftige neerslag, zoals stort- en hagelbuien. Dakleer laat echter geen licht door. Als de zon er de hele dag op schijnt, kan het onder de carport behoorlijk warm worden.

4. Dakpannen

Vooral bij een aluminium carport die qua vormgeving aansluiting heeft bij de stijl van de woning, worden meestal dakpannen gebruikt. De daken van deze carports zijn altijd hellend. Dakpannen zorgen voor een goede afvoer van neerslag. Maar het belangrijkste is dat dakpannen de carport een landelijke uitstraling geven.

5. Dakplaten

Een aluminium carport met een plat dak kan worden voorzien van vlakke kunststof platen. Dat is een goedkope oplossing, waarbij je profiteert van het licht dat door de platen naar binnen kan vallen. Een nadeel van deze kunststof platen is, dat je ze regelmatig schoon moet maken, want ze trekken veel mos en algen aan. Er kunnen ook gemakkelijk beschadigingen ontstaan.

Prijsbepalende factoren bij een aluminium carport

Prijs

Er zijn twee factoren die veel invloed hebben op de prijs van een aluminium carport. Dat zijn de afmetingen en het materiaal voor het dak. Daarnaast zijn er nog een aantal luxe uitbreidingen, waardoor de prijs ook flink kan stijgen.

Afmetingen

In principe kun je zelf bepalen hoe groot jouw aluminium carport moet worden. De standaardmaat van een carport is 6 meter lang, 3 meter breed en 2,5 meter hoog. Veel prefab aluminium carports hebben deze afmetingen. Doordat die in grote hoeveelheden worden gemaakt zijn de prijzen vrij laag. Als je kiest voor een grotere aluminium carport is het aantal beschikbare prefab oplossingen minder groot, waardoor de prijzen stijgen. En als er een grote aluminium carport voor jouw woning moet worden ontworpen, zal de prijs zeker aanzienlijk stijgen.

Dakbedekking

Eerder in dit artikel heb je al kennis gemaakt met de meest populaire soorten dakbedekking. Een aluminium carport in standaardmaten met een dak van PVC is het goedkoopst. Dat kost tussen € 2.000 – € 3.000. Polycarbonaat is iets duurder. De prijzen van een carport met deze dakbedekking beginnen bij € 3.000. Een glazen dakbedekking zorgt voor veel daglicht. Een basismodel glazen dak op een aluminium carport kost € 3.000. Voor exclusieve modellen moet meer worden betaald. Dan beginnen de prijzen bij € 4.000.

Luxe extra’s

Zonnepanelen, verlichting, andere dan de standaard RAL-kleuren en extra sterke lak zijn voorbeelden van luxe opties bij een aluminium carport. Voor zonnepanelen moet je diep in de portemonnee duiken. De meeste andere luxe extra’s zijn meestal voor ongeveer € 500 toe te voegen aan een aluminium carport.

Voor zonnepanelen kun je wel een groene lening aangaan of voor je carport een voordelige renovatielening.

Offertes aanvragen

In dit artikel heb je een grote hoeveelheid informatie gekregen over een aluminium carport. Daarmee kun je jouw ideale aluminium carport samenstellen. Je weet dan hoe groot de carport moet worden, waar hij moet worden geplaatst en welk soort dak er op moet komen. Het is goed om je wensen duidelijk op te schrijven en daar een aantal leveranciers een offerte voor te laten maken. Je zal zien, dat je daarmee honderden euro’s kunt besparen.

Door offertes te vergelijken kun je uiteindelijk kiezen voor de leverancier met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Je krijgt dus het beste product voor de beste prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.