Carport

Carport uit smeedijzer

Een carport uit smeedijzer is een product dat een leven lang meegaat. Smeedijzer is een zwaar en sterk materiaal, dat alleen kan worden aangetast door roest. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een carport uit smeedijzer vooral bedoeld is voor plaatsing bij klassieke woningen. Een carport uit smeedijzer kan echter ook heel modern worden vormgegeven, met mooie dunne steunpilaren, versierd met krullen, punten of andere ornamenten. Omdat een carport uit smeedijzer altijd op maat wordt gemaakt, is het belangrijk dat je voor een leverancier kiest die aan al jouw wensen kan voldoen. Daar kun je achter komen door bij verschillende leveranciers offertes aan te vragen.

Een klassieke carport

Het basismodel van een carport bestaat uit een constructie van sterk materiaal, met daarop een dak. Als je de auto onder zo’n dak zet zal hij beschermd zijn tegen alle weersomstandigheden. Sterk zonlicht wordt – afhankelijk van de dakbedekking – gefilterd of volledig bij de auto weggehouden. En de auto zal niet nat worden als er neerslag valt. In de wintermaanden is de temperatuur onder een carport uit smeedijzer minder laag dan daarbuiten. De kans is dus groot dat de ramen van je auto onder een carport niet bevriezen. Het meest prettig voor de bestuurder van de auto is, dat hij bij slecht weer niet nat wordt bij het in- en uitstappen.

Een klassiek plat dak op een constructie kan op allerlei manieren worden verfraaid. Maar ook met de vorm van de carport is veel te doen, bijvoorbeeld door het dak een licht gebogen vorm te geven. Er kan ook een puntdak of een zadeldak worden geplaatst. Het is heel mooi om daar als dakbedekking riet, leisteen of dakpannen op te doen in dezelfde stijl als van de woning. Bij een carport uit smeedijzer heb je ook de kans om de constructie van allerlei versieringen te voorzien. Door een carport te voorzien van wanden kan de wind niet bij de auto kan komen. 

Maatwerk

Een carport uit smeedijzer is niet te koop als prefab bouwpakket. Zo’n carport moet helemaal op maat worden gemaakt. Als klant heb je heel veel keuzemogelijkheden met betrekking tot het ontwerp. Je kunt precies aangeven welke ornamenten er moeten worden aangebracht op de constructie. Ook is er veel vrijheid in de vorm van een carport uit smeedijzer. Als je wilt kan er een gebogen dakconstructie worden gemaakt met een licht gekromde polycarbonaat dakbedekking. Ook een eventuele elektrisch bedienbare toegang en allerlei andere toevoegingen zijn mogelijk.

Dat een carport uit smeedijzer op maat moet worden gemaakt heeft ook een aantal minder prettige kanten. Ten eerste zal er de nodige tijd overheen gaan voordat de carport uit smeedijzer gereed is om bij je woning te plaatsen. Dat komt doordat alle onderdelen met de hand moeten worden gemaakt. Het is niet mogelijk om een carport uit smeedijzer zelf te plaatsen. De onderdelen vormen een puzzel, die best lastig in elkaar te zetten is. Daarnaast is het materiaal erg zwaar. Daarvoor is speciaal zwaar gereedschap nodig. Het monteren van een carport uit smeedijzer wordt meestal gedaan door de ontwerper van de carport.

Levensduur van een carport uit smeedijzer

Smeedijzer is een sterk en onverwoestbaar materiaal. Het kan alleen worden aangetast door roest. Als er tegen roestvorming voldoende maatregelen worden genomen zal een carport uit smeedijzer niet kapot gaan. Vocht, schimmels en insecten hebben geen enkel effect op het smeedijzer. Ook bij een flinke storm zal een carport uit smeedijzer niet bezwijken, zelfs niet als er een heel groot dak op zit. Dat is goed om te weten, want voor de aanschaf van een carport uit smeedijzer moet je veel geld neertellen. Het is een prettig idee om te weten dat deze carport vele tientallen jaren dienst zal blijven doen.

Onderhoud van een carport uit smeedijzer

Roestvorming is de grootste vijand van een carport uit smeedijzer. Als delen van het smeedijzer gedurende lange tijd blootgesteld worden aan regenwater zal de constructie op termijn doorroesten. Vooral plekjes waar regenwater niet snel kan opdrogen zijn berucht vanwege hun schadelijke effect op een carport uit smeedijzer. De beste manier om roestvorming te voorkomen is de carport te schilderen. Dat moet met zekere regelmaat worden herhaald. Op zich is dat geen probleem, want na een schilderbeurt ziet de carport er weer als nieuw uit. Bij het schilderen heb je tevens de kans om jouw carport uit smeedijzer een ander kleurtje te geven.

Relatie tussen afmetingen en prijs

Net zoals bij elk type carport is het niet zo gemakkelijk om de prijs van een carport uit smeedijzer te berekenen. Dat komt doordat die afhankelijk is van een groot aantal factoren, zoals de grootte van de carport. Om te kunnen bepalen hoeveel duurder een carport uit smeedijzer is ten opzichte van andere soorten, kun je het beste uitgaan van een carport met standaard afmetingen. Meestal is dat een carport met een oppervlak van 18 vierkante meter. Zo’n carport heeft een lengte van 6 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 2,5 meter.

Een carport uit smeedijzer met standaardafmetingen zal € 4.000 – € 5000. Het zal duidelijk zijn dat een carport met grotere afmetingen duurder is dan een carport met standaardafmetingen. Houd er rekening mee dat de prijzen voor grotere afmetingen snel stijgen. Dat komt doordat het materiaal volledig met de hand moet worden gemaakt. Door het handwerk is er geen enkele globale indicatie te geven van de prijzen van een dubbele carport of een carport uit smeedijzer in combinatie met een berging.

Andere prijsbepalende factoren

Een factor die van grote invloed is op de prijs is de keuze van de ornamenten bij een carport uit smeedijzer. Als je kiest voor een strakke vormgeving met weinig versiering is dat minder duur dan een ingewikkelde versiering met veel krullen en punten. Ook de soort dakbedekking heeft gevolgen voor de prijs. Het ligt voor de hand dat er bij zo’n luxueuze carport uit smeedijzer voor een kwalitatief mooie dakbedekking wordt gekozen. Dat betekent dat er een glazen dak of een dakbedekking van polycarbonaat kan worden geplaatst. Als licht niet belangrijk is, zijn riet of dakpannen goede opties.

Een leverancier kiezen

Bij een maatwerk product als een carport uit smeedijzer is het van belang dat er voor een leverancier wordt gekozen die zijn vak verstaat. Het is het beste om verschillende leveranciers te vragen naar referenties. Daar kun je een kijkje nemen om een indruk te krijgen van de kwaliteit van de carport uit smeedijzer. Kies liefst niet leverancier, maar een aantal. Na het bezoeken van enkele referentieprojecten kun je je wensen ten aanzien van het ontwerp van de carport uit smeedijzer op een rij zetten. Stuur dit ontwerp vervolgens naar een aantal van de leveranciers waarvan je referentieprojecten hebt bekeken.

Als de leveranciers jouw wensenlijstje hebben ontvangen zullen ze een inschatting maken van de werkzaamheden die nodig zijn voor het maken van jouw carport uit smeedijzer en van de hoeveelheid tijd die daarvoor nodig is. Tenslotte bepalen ze hun een prijs en die krijg je in de vorm van een offerte toegezonden. In de offerte wordt precies aangegeven welke materialen worden gebruikt, hoeveel het construeren van de carport uit smeedijzer kost en welke plaatsingskosten er worden berekend. De offertes zijn daardoor heel waardevol, want je kunt ze gebruiken om een keus te maken voor een leverancier.

Offertes vergelijken

Bij het selecteren van de leverancier van een carport uit smeedijzer moet je een beetje anders te werk gaan dan bij een leverancier van een carport van hout of aluminium. Dat zijn standaardproducten, die door meerdere leveranciers kunnen worden geleverd. Een carport uit smeedijzer heeft een uniek ontwerp, dat alleen door een bepaalde leverancier kan worden gemaakt. Als je erg enthousiast bent over een bepaald type versiering, kun je niet anders dan kiezen voor die leverancier. Je kunt de verschillende offertes nog wel gebruiken als methode om over de kosten van het plaatsen en het monteren te onderhandelen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.