Carport

Dubbele carport: afmetingen & prijs

Een dubbele carport is groot genoeg om je auto en een boot of een caravan te beschermen tegen de weersomstandigheden. Het is handig om een berging als onderdeel van een dubbele carport toe te voegen. Die kan in dezelfde stijl worden gemaakt als de carport. Een dubbele carport is dan niet alleen een erg handig toevoeging van je woning, maar ook een uitbreiding die je woning een mooie uitstraling geeft. In dit artikel kun je meer lezen over de uitvoeringen waarin een dubbele carport kan worden geleverd, over de afmetingen en over de kosten van het plaatsen.

Hoe werkt een carport?

Een dubbele carport is niets anders dan een dak op palen. Het dak kan gemaakt zijn van een doorzichtig materiaal, zodat er overdag voldoende licht onder de carport komt. De meeste carports hebben geen zijwanden. De wind kan dus goed rondom de auto waaien. Daardoor zal hij sneller drogen als je met een natte auto thuis komt. Hoe sneller een auto weer droog is, des te kleiner is de kans dat er roest ontstaan. Door die open constructie kan er wel rommel in de carport waaien. Een dubbele carport biedt meer bescherming dan een enkele carport, omdat het dak groter is.

De vorm van het dak van een dubbele carport

Het dak van een dubbele carport hoeft niet plat te zijn. Bij de meeste modellen van een enkele carport is dat wel het geval, omdat een plat dak het goedkoopst kan worden geconstrueerd. De meeste soorten dakbedekking van een enkele carport zijn vlak. Het zijn platen, die in de dakconstructie worden gelegd. Bij een dubbele carport wordt vaak gekozen voor een mooiere vormgeving. Dat is logisch, want een dubbele carport is een groot ding. Dan is het goed om er meteen iets van te maken dat past bij de uitstraling van de woning.

Als de voorkeur bij een dubbele carport uitgaat naar een modern vormgegeven carport is een metalen, smeedijzeren of aluminium constructie een geschikt materiaal. Dat ziet er modern uit en het kan in allerlei strakke vormen worden gemaakt. Dat geldt ook voor smeedijzer. Doordat dit erg sterk is, kan er een minimalistische draagconstructie van worden gemaakt. De dakbedekking kan zowel van kunststof, glas als een andere soort materiaal worden gemaakt. De keus hiervoor is afhankelijk van of je daglicht onder de carport wilt hebben. Ook de gewenste uitstraling speelt een rol.

Bescherming tegen alle typen weer

Het is niet algemeen bekend tegen welke typen weersomstandigheden je vervoersmiddelen onder een dubbele carport worden beschermd. Iedereen kan wel nagaan dat een auto onder een dubbele carport niet nat wordt. Maar een dubbele carport beschermt ook tegen zonlicht. Met name de uv-straling is schadelijk voor de lak van de auto. Op den duur zal dat ertoe leiden dat die dof wordt, en dan krijgt je auto er meteen een onverzorgde look. Elke carport zal je auto tegen uv-straling beschermen, want ook doorzichtige dakbedekkingen van glas en kunststof filteren het uv-licht uit de zonnestralen.

Sneeuw en vorst

In de wintermaanden beschermt een carport je vervoermiddelen tegen sneeuw en andere soorten bevroren neerslag. Als het gaat vriezen blijft de temperatuur onder een carport in de meeste gevallen boven nul. Een enkele keer zal het licht gaan vriezen. Het gevolg is dat je de ruiten van de auto na een nacht vorst niet of nauwelijks hoeft te krabben. Het komt slechts heel zelden voor de dat deuren van je auto door de vorst vastvriezen. In de wintermaanden zorgt een carport dus voor extra comfort. Als hij vlakbij de ingang van de woning wordt geplaatst zal je vrijwel nooit nat regenen bij het in- en uitstappen van de auto.

Andere soorten vervuiling

Een dubbele carport zorgt er ook voor dat je auto niet wordt aangetast door andere soorten vervuiling. In sommige maanden van het jaar kunnen bomen kleverige stofjes uitscheiden, die op je auto terecht kunnen komen. Dat zijn agressieve stofjes, die heel moeilijk te verwijderen zijn en de lak aantasten. Even schadelijk zijn uitwerpselen van vogels. Als die niet snel worden verwijderd zal er een doffe vlek ontstaan, die niet meer verdwijnt. Onder een dubbele carport is de kans kleiner dat deze vervuilende stoffen op je auto komen.

De afmetingen van een dubbele carport

Hoe groot een dubbele carport moet worden is afhankelijk van de hoeveelheid vervoermiddelen die er onder worden gezet. Als je een boot, caravan, mobilehome of een sneeuwscooter moet herbergen is een dubbele carport met drie of vier parkeerplekken geen overbodige luxe. Je kan er ook voor kiezen een deel van je spullen in een berging te zetten. De berging kan in dezelfde stijl aan je dubbele carport worden gemaakt. Houd er rekening mee dat deze producten niet als prefab bouwpakket te koop zijn. Die zal je op maat moeten laten ontwerpen door een vakman.

Het materiaal van een dubbele carport

Bij een dubbele carport wordt onderscheid gemaakt tussen het materiaal waar de basisconstructie van is gemaakt en de dakbedekking. Bij een dubbele carport in een landelijke stijl wordt voor de constructie vaak hout gebruikt. Geïmpregneerd vurenhout is het goedkoopst, maar dat heeft geen lange levensduur. Voor een duurzame dubbele carport kun je beter hout van de lariks of de Douglasspar gebruiken. Eikenhout is ook geschikt als constructiemateriaal, net als tropisch hardhout. Voor een moderne uitstraling kies je een constructie van aluminium of metaal.

De dakbedekking is afhankelijk van de vorm van de carport. Als je een punt- of zadeldak op de carport laat maken kan daar een pannendak, een rieten dak, leien of een dak van dakleer op. Bij een plat of licht gebogen dak kun je kiezen voor een materiaal dat daglicht doorlaat. Erg sterk is polycarbonaat. Dat is een kunststof, die in allerlei soorten vormgeving kan worden gemaakt. Er zijn ook goedkopere kunststof dakbedekkingen verkrijgbaar, zoals PVC, maar die kunnen sneller beschadigen en vragen meer onderhoud. Een glazen dakbedekking gaat ook erg lang mee, maar is duur en vereist een zware constructie.

Aandacht voor de afvoer van regenwater

Een aandachtspunt bij een dubbele carport is de afvoer van regenwater. Doordat een dubbele carport een dak heeft met een groot oppervlak, wordt er bij een flinke regenbui heel veel water opgevangen. Dat moet op een goed en snel worden afgevoerd, want anders staan er onder of vlak naast de carport regelmatig grote plassen water. Bij het ontwerp van de dubbele carport moet er voor een oplossing worden gekozen waarmee dat water snel kan wegstromen. Dat kan in de riolering zijn, maar ook een vijver op het perceel is hiervoor geschikt.

De voordelen van een dubbele carport

In het voorgaande heb je al kunnen zien dat een dubbele carport veel aantrekkelijke eigenschappen heeft. Ten eerste zijn al je vervoersmiddelen beschermd tegen de weersomstandigheden, zowel neerslag , zon als vorst. Ook vuil uit bomen en uitwerpselen van vogels worden grotendeels tegengehouden. Omdat een dubbele carport een maatwerkproduct is, kun je je bij het ontwerp helemaal uitleven. Een mooi ontworpen dubbele carport heeft een prachtige authentieke uitstraling. Als je dat ook wilt is het goed om leveranciers bij het aanvragen om een offerte naar referenties te vragen.

De nadelen van een dubbele carport

Als een dubbele carport wordt vergeleken met een garage zijn er enkele nadelen. De auto is niet helemaal zo goed beschermd als in een garage. Ook kunnen onbevoegden bij een dubbele carport gemakkelijker toegang tot je auto krijgen dan in een garage. Vooral als je een klassieke auto hebt, is dat iets om rekening mee te houden. Andere nadelen van een dubbele carport zijn, dat er soms problemen zijn met de waterafvoer, dat er donkere hoeken zijn, en dat zich soms bladeren kunnen ophopen.

Zelf een dubbele carport bouwen

Er zijn prachtige bouwpakketten verkrijgbaar van een dubbele carport, die je dan zelf moet plaatsen. Dat is een goede manier om te besparen op de prijs van een dubbele carport, maar vergis je niet in de hoeveelheid werk die daarmee is gemoeid. Vooral het ingraven van de steunpalen is zwaar werk, waar deskundigheid en ervaring voor is vereist. Een dubbele carport zelf bouwen is niet onmogelijk, maar het is verstandig om voor sommige klussen de hulp van een vakman in te roepen.

Offertes aanvragen voor een dubbele carport

Er zijn talloze mogelijkheden om een offerte op te vragen voor een dubbele carport. De prijzen die hier worden genoemd zijn richtprijzen bij zelfbouw. Als je zo’n carport wilt laten bouwen kost dat tussen € 1.000 – € 1.500 extra. Een houten dubbele carport met een puntdak kost circa € 1.400. Met een plat dak betaal je als snel € 1.800 en een dubbele carport met berging kost circa € 8.800. Je kunt het beste meerdere offertes laten opstellen om zelf de prijzen en de opties te beoordelen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.