Carport

Moderne carport in hout of aluminium: Mogelijkheden & Prijs

Moderne aluminium carport © Renson Moderne aluminium carport © Renson

Bij een eigentijdse woning is het in architectonisch opzicht passend om er een moderne carport in hout of aluminium bij te plaatsen. Eigentijdse woningen worden gekarakteriseerd door een wat strakkere en soms minimalistische stijl. Een aluminium carport met een doorzichtige dakbedekking past daar uitstekend bij. Hetzelfde geldt voor een houten carport met een strakke dakbedekking, vooral als het hout in een moderne kleur wordt geverfd. Als je voor een moderne carport in hout of aluminium kiest, kom je vaak uit op maatwerk. Het is goed om inspiratie op te doen door offertes aan te vragen bij een aantal leveranciers.

Het doel van een carport

Of je een moderne carport in hout of aluminium wilt aanschaffen of een willekeurige andere carport; het gaat uiteindelijk om de bescherming van de auto tegen de weersinvloeden. Het basisprincipe van een carport is heel eenvoudig. Het is een dak, dat op palen wordt gezet. Dat dak houdt regen en zon tegen, evenals vuil dat uit bomen komt en uitwerpselen van vogels. Het gevolg in dat de lak van een auto minder snel worden aangetast. De auto blijft langer mooi en er zal minder snel roestvorming optreden. Elke carport zal wat betreft bescherming tegen de weersomstandigheden uitstekend voldoen.

Voor de bestuurders en passagiers van een auto is een een moderne carport in hout of aluminium vooral een comfortartikel. De carport zorgt ervoor dat je altijd droog in en uit de auto kunt stappen. Meestal is de carport lang genoeg om ook de bagage uit de kofferbak te halen zonder dat je nat regent. In de wintermaanden is een moderne carport in hout of aluminium extra prettig. Want er kan geen sneeuw op de auto vallen en de ruiten kunnen nauwelijks bevriezen. Dat komt doordat de temperatuur onder een carport altijd net iets hoger is dan daarbuiten.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Carport vrijstaand of als aanbouw

Een moderne carport in hout of aluminium kan als vrijstaande carport worden geplaatst en als aanbouw aan de woning. In dat geval wordt één kant van de carport bevestigd aan de gevel van de woning. Als dat op een slimme plek wordt gedaan, kun je van de deur van de woning naar de auto lopen zonder nat te worden. Een vrijstaande carport is iets duurder dan een aanbouw carport. Dat komt doordat er bij een vrijstaande carport een iets groter oppervlak zal worden gebruikt en doordat er twee extra palen nodig zijn om het dak te ondersteunen.

Een vrijstaande carport is meestal iets groter dan een aanbouw, om de bestuurder en de passagier van de auto wat meer ruimte te geven bij het in en uitstappen. Instinctief zal een bestuurder zijn auto bij een aanbouw carport dicht bij de gevel zetten. Daardoor kan hij zelf droog uitstappen, evenals zijn passagier. Dat de deur aan de passagierszijde niet zo ver open kan lijkt hierbij geen rol te spelen. In de praktijk zijn auto’s die vaak onder een aanbouw carport staan niet vaker beschadigd dan auto’s die onder een vrijstaande carport staan.

De levensduur van een carport

In de meeste gevallen wordt een moderne carport in hout of aluminium aangeschaft om tientallen jaren dienst te doen. Daarmee wordt vaak al rekening gehouden bij de afmetingen van de carport. Sommige consumenten kopen een carport zelfs op de groei, zodat ze er later een caravan of een mobilhome onder kunnen stallen. De duurzaamheid van de materialen speelt een grote rol bij de levensduur van een moderne carport in hout of aluminium.

Hoewel dit in offertes niet altijd te zien is, zal een moderne carport in hout of aluminium van duurdere materialen veel langer meegaan dan een carport van goedkope materialen. Dat is iets om te onthouden.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Moderne carport in hout

Hout is een natuurproduct, maar er zit veel verschil in de kwaliteit van hout. Geïmpregneerd vurenhout ziet er fraai uit, maar de levensduur is niet zo groot. Deze houtsoort is behoorlijk gevoelig voor vocht, schimmels en insecten. Het is wel mogelijk om het hout daartegen te beschermen, maar toch zal het niet langer meegaan dan een jaar of tien. Als je tientallen jaren plezier wilt hebben van een moderne carport in hout of aluminium, zal je voor een betere houtkwaliteit moeten kiezen. Eiken, Lariks en Douglas zijn houtsoorten die een lange levensduur hebben. Het is belangrijk om ook dit hout goed te onderhouden.

Moderne carport in aluminium

Bij een moderne carport in aluminium speelt onderhoud geen rol. Aluminium is een sterk materiaal, dat niet aangetast wordt door het weer. Het materiaal gaat gemakkelijk 30 jaar mee. Let goed op dat er een goede kwaliteit aluminium wordt gebruikt. Aluminium wordt gemaakt in verschillende kwaliteiten. Als je een slechte kwaliteit koopt, zal dat effect hebben op de levensduur van de moderne carport in hout of aluminium. Er zijn gevallen bekend waarbij het aluminium al na een relatief korte tijd zo zwak werd, dat de dakbedekking naar beneden kwam.

Smaak bij een moderne carport in hout of aluminium

Een definitie van een mooie moderne carport in hout of aluminium bestaat niet. Algemene kenmerken van modern zijn dat het strak moet zijn en dat het wordt uitgevoerd in industriële kleuren. Maar een moderne carport in hout of aluminium is een mode artikel, dus het is best mogelijk dat de meningen hierover over een aantal jaren zijn veranderd.

Wie nu een moderne carport in hout of aluminium wil kopen, kan het beste op zijn eigen smaak afgaan. Uiteindelijk is je persoonlijke voorkeur niet zo sterk onderhevig aan modegrillen.

Offertes goed gebruiken

Je kan profiteren van offertes, door van een moderne carport in hout of aluminium bij meerdere leveranciers een offerte aan te vragen. Elke leverancier zal je een offerte sturen, waarin hij producten presenteert die hij als modern beschouwt. Als consument kun je daar een keuze uit maken. Het wordt aangeraden om niet meer dan zes offertes aan te vragen, want anders wordt het lastig om te kiezen. Door een selectie te maken op basis van offertes van een moderne carport in hout of aluminium kom je uiteindelijk altijd uit op een carport van jouw voorkeur voor de laagst mogelijke prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.