Carport

Eiken carport: Mogelijkheden, Voordelen & Prijs

Eiken carport laten plaatsen Eiken carport laten plaatsen

Een eiken carport helpt om je auto te beschermen tegen de weersomstandigheden, maar is daarnaast ook een sieraad voor je woning. Dat komt door de eigenschappen van eikenhout. Het heeft een rustieke landelijke uitstraling, die voor veel sfeer zorgt. Daarbij komt, dat een eiken carport een kwalitatief uitstekend product is, waar je tientallen jaren plezier van kunt hebben. Dit artikel gaat over alle aspecten van een eiken carport. Je krijgt alle informatie om een offerte op te vragen bij verschillende leveranciers, en te beoordelen wie een product kan leveren dat aan jouw eisen voldoet.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Het doel van een eiken carport

De belangrijkste functie van een eiken carport is bescherming bieden aan je auto. Op zich is dat niet verrassend, want dat is het doel van elke carport. Het dak van de carport zorgt ervoor dat je auto niet nat wordt door regen of sneeuw. Het dak biedt ook bescherming tegen vervuiling in de neerslag. Uitwerpselen van vogels en afval uit bomen kunnen ook niet zo gemakkelijk op de lak van je auto terechtkomen. Met een carport zal je auto dus veel langer mooi blijven.

Roest voorkomen

De meeste modellen eiken carport bieden ook bescherming tegen de wind. Vooral bij regen is een carport beter voor je auto dan een garage. Want als je thuis komt met een natte auto, duurt het in een garage erg lang voordat de auto helemaal droog is. In een eiken carport vangt de auto niet de volledige wind op, maar er zijn wel luchtwervelingen rondom de auto. Die zorgen ervoor dat met name de onderzijde veel sneller droog is dan in een garage. In een carport is de kans dat je auto snel gaat roesten daardoor kleiner dan wanneer hij in een garage wordt gezet.

Jouw eigen bescherming bij in- en uitstappen

Een eiken carport is er niet alleen voor de bescherming van je auto. Ook jijzelf hebt profijt van een carport, vooral als je bij slecht weg moet met de auto. Ten eerste biedt de carport bescherming om bij het in- en uitstappen droog te blijven. Hoe groter de carport, des te minder last je hebt van neerslag. In de wintermaanden zorgt de carport ervoor dat de ruiten van je auto minder snel kunnen bevriezen. Dat komt doordat het onder een carport minder koud wordt dan in de open lucht. Een carport beschermt dus niet alleen de auto, maar biedt de bestuurder ook de nodige luxe.

Andere functies van een eiken carport

Een eiken carport hoeft niet uitsluitend te worden gebruikt voor het parkeren van de auto. Met name in de zomermaanden is het een fijne plek om de zon te ontvluchten. De eiken carport kan een bijzonder sfeervolle plek zijn, waar je met een drankje kunt genieten van je tuin, zonder last te hebben van de zomerwarmte. Daarnaast wordt een carport ook vaak gebruikt als plek om buiten werkzaamheden te doen. Vooral klussen als het hakken van hout of andere werkzaamheden waarbij veel stof vrijkomt, zijn ideaal om onder een carport te doen. Zelf blijf je beschut tegen een koude wind, regen of felle zon.

Kenmerken van een eiken carport

Er zijn drie belangrijke eigenschappen, die specifiek aan een eiken carport kunnen worden toegeschreven. Ten eerste is dat de sfeer. Eikenhout zorgt voor een landelijke uitstraling. Vooral als het hout wat ouder wordt, krijgt het een kenmerkende bruine kleur. Wie houdt van een wat lichtere kleur eikenhout, kan kiezen voor Amerikaans eiken. Er bestaat ook Japans eikenhout, dat wordt gekenmerkt door een wat meer rode houtkleur. De kwaliteit van Japans eikenhout is echter minder goed dan die van Amerikaans of Europees eiken. Als je de eiken carport een kleurtje wilt geven is schilderen een goed alternatief.

Een andere eigenschap is, dat een eiken carport lang meegaat. Eikenhout valt onder de duurzaamheidsklasse 2 of 3 van hout en is daarmee een kwalitatief uitstekend product. Als je het hout goed onderhoudt, kan een eiken carport meer dan 25 jaar intact blijven. Wat ook erg prettig is aan eiken, is dat het gemakkelijk kan worden verwerkt. Het is dus niet zo moeilijk om een eiken carport te maken, die qua ontwerp netjes aansluit bij de woning.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Zelf een eiken carport bouwen?

Het ontwerpen, bouwen en plaatsen van een eiken carport is minder lastig dan een carport van veel andere materialen. Vooral als je het vergelijkt met aluminium, metaal of kunststof is eikenhout gemakkelijk te bewerken. Dat neemt niet weg dat het bouwen van een eiken carport vaardigheden vereist, waar lang niet iedere doe-het-zelver over beschikt. Als je die skills wel hebt, moet je nog steeds goed nadenken of je de carport zelf wilt bouwen. Want het is een flinke klus, waar je veel tijd voor moet reserveren.

Het zelf bouwen van een eiken carport brengt ook wel wat risico’s met zich mee. Als je fouten maakt bij het verankeren van de carport of bij het zorgen voor een goede waterafvoer, kan er schade ontstaan. Als de eiken carport door een vakman wordt geplaatst kunnen deze mankementen uiteraard ook optreden, maar dan is de leverancier aansprakelijk voor de gebreken. Wie kosten wil besparen kan in overleg met de leverancier een deel van de werkzaamheden zelf doen. De meeste leveranciers willen daar wel aan meewerken.

Kun je zelf een eiken carport bouwen?
Kun je zelf een eiken carport bouwen?

Is voor een eiken carport een vergunning nodig?

Een eiken carport wordt in Vlaanderen beschouwd als een bijgebouw bij de woning. Meestal is het niet nodig om daar een vergunning voor aan te vragen, maar het is wel verplicht om de bouw van je eiken carport te melden bij de gemeente.

In de volgende situaties moet je wel een vergunning aanvragen. Als de eiken carport tot gevolg heeft dat de functie van de woning verandert, als de carport hoger wordt dan vier meter en als de vereiste ruimte tot aan de perceelsgrenzen niet kan worden aangehouden. De gemeente of de leverancier van jouw eiken carport kan je helpen om te bepalen of je een vergunning moet aanvragen.

Voordelen en nadelen van een eiken carport

Zoals je in het voorgaande hebt kunnen zien, heeft een eiken carport veel voordelen ten opzichte van een carport van een ander materiaal. Zoals een mooie landelijke uitstraling, die prima aansluit bij elk soort woning. De kleur van het hout en de typische nerven van eikenhout zijn verantwoordelijk voor die sfeervolle uitstraling. Het hout is gemakkelijk te bewerken en de carport kan dus in elk gewenst ontwerp worden gemaakt. Eikenhout gaat bovendien tientallen jaren mee, want het is erg slijtvast.

Maar aan een eiken carport zijn ook wel wat nadelen verbonden. Het belangrijkste nadeel is de alsmaar stijgende prijs van eikenhout. De verwachting is, dat die prijzen in de komende jaren alleen maar verder stijgen vanwege de schaarste aan eikenhout. Een nadeel dat specifiek is voor eikenhout, is dat het hout na verloop van tijd lelijk kan worden. Dat komt doordat er een stofje in het hout zit, dat het hout onder bepaalde omstandigheden zwart laat verkleuren. Dit is niet te voorkomen.

Prijsbepalende factoren bij een eiken carport

Een bezwaar van een eiken carport is de hoge prijs. Dat wordt in eerste instantie veroorzaakt door de hoge prijs van het hout. Een carport wordt meestal gemaakt van Europees eikenhout, één van de meest harde soorten eikenhout die er te koop is. Dit hout wordt steeds zeldzamer, waardoor de prijs in de afgelopen jaren alleen maar is gestegen. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van dit hout dusdanig goed is, dat de eiken carport vele tientallen jaren zal blijven staan. Dat is veel langer dan een carport van grenen of vurenhout.

De afmetingen van de eiken carport en de overige materialen die wordt toegepast zijn ook een factor die de prijs kunnen laten oplopen. Wie kiest voor een dak met pannen is veel meer geld kwijt dat wanneer er voor een dak van golfplaat wordt gekozen. Maar een pannendak is veel mooier. De prijs van een eiken carport is dus vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Wie houdt van luxe en van een mooie kwaliteit moet bereid zijn om daar geld voor te betalen.

Wat kost een eiken carport?

Als consument wil je natuurlijk graag weten hoeveel geld je kwijt bent voor een eiken carport. Helaas is daar niet zoveel over te zeggen. Als eenmaal is gekozen voor een model en een soort dakbedekking is er nog steeds een grote marge waarbinnen de prijs valt. Met name de afmetingen spelen een grote rol. Om toch een idee te geven wordt uitgegaan van een standaardmaat carport. Die heeft een lengte van zes meter, een breedte van drie meter en een hoogte van 2.50 meter.

Zo’n carport, zonder wanden en met een dak van hout, kost ongeveer € 2.000. Als er wordt gekozen voor meer oppervlak of een ander materiaal voor het dak, is dat meteen terug te zien in de prijs. Wie kiest voor een dak van glas, met pannen of met een bitumen dakbedekking gaat wat betreft de prijs al snel in de richting van € 4.000.

Als je precies wilt weten hoeveel je moet betalen voor een eiken carport volgens jouw wensen, is het goed om bij verschillende leveranciers een offerte op te vragen. Door die offertes te vergelijken kun je bovendien al snel een aantal honderden euro’s besparen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.