Carport

Wat zijn de ideale Carport afmetingen?

Wat zijn de standaard afmetingen voor een carport? Wat zijn de standaard afmetingen voor een carport?

De carport afmetingen zijn belangrijk voor het gebruiksgemak. Een carport is een handig middel om je auto goed te beschermen tegen de weersinvloeden, maar als je niet goed in en uit je auto kunt stappen is dat vervelend. Dat kan er in het uiterste geval toe leiden dat je de carport niet meer gebruikt. Leveranciers werken vaak met standaardmaten. Op verzoek willen ze wel bij je langskomen om de exacte carport afmetingen op te meten. Maar je kunt de carport afmetingen ook zelf opmeten en daarna door verschillende leveranciers een offerte laten uitbrengen voor het plaatsen van jouw carport.

Carport afmetingen en de vergunning

Het is niet zomaar toegestaan om een carport te plaatsen, zelfs niet op je eigen terrein. De gemeente stelt eisen aan de carport afmetingen en de plaats waar de carport komt te staan. Na een landelijke versoepeling van die eisen in 2010 is het in veel gevallen voldoende om alleen bij de gemeente te melden dat je een carport gaat plaatsen. Maar bij afwijkende carport afmetingen kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen. Bij twijfel kun je het beste voorafgaand aan de plaatsing advies vragen bij de gemeente. Die zal je daar graag bij helpen.

De carport afmetingen en de grootte van de auto

De carport afmetingen hebben een directe relatie met de grootte van de auto. Het is niet verstandig om de carport afmetingen maar een kleine marge te nemen ten opzichte van de maat van je auto. De carport moet qua lengte minimaal anderhalve meter langer zijn dan je auto. Dan kun je er gemakkelijk in- en uitrijden. Aan de achterzijde is er dan voldoende ruimte om eventuele bagage in en uit te laden. Bij slecht weer word je nog steeds beschermd door het dak van de carport.

De carport afmetingen aan de zijkanten zijn zo mogelijk nog belangrijker. Kies ervoor om de carport afmetingen zo ruim te nemen, dat de portieren aan weerszijden van de auto goed open kunnen. Je blijft dan bij het in- en uitstappen goed beschermd door het dak, zodat je tijdens een flinke bui niet nat regent. Er is nog een andere reden om de carport afmetingen aan de zijkant ruim genoeg te houden. Bij een te smalle carport is het lastig om in en uit te rijden, vooral als je meteen een bocht achteruit moet maken. Het advies is om aan weerszijden van de auto één tot anderhalve meter ruimte te laten.

Standaard carport afmetingen

De meeste personenauto’s hebben een breedte van tussen de 1,5 en 2 meter. Voor een standaard carport wordt uitgegaan van carport afmetingen van 3 meter. Als je een brede auto hebt is er dan aan één zijde nog voldoende ruimte om bij slecht weer droog in en uit te stappen. Toch is het bij een brede auto comfortabeler om te kiezen voor een carport breedte van minstens 3,5 meter. Wat lengte betreft zijn de verschillen tussen auto’s veel groter. Een kleine auto past prima onder en standaard carport met carport afmetingen van 6 meter lengte. Bij lange auto’s is het goed om te kiezen voor verlengde carport afmetingen.

Type autoBreedte (m)Aanbevolen carport breedte (m)Lengte (m)Aanbevolen carport lengte (m)
Klein1,5 – 23,5Variabel6
Gemiddeld1,5 – 23,5Variabel6
Breed> 23,5Variabel6
Lang1,5 – 23,5> 6Variabel
Wat zijn de standaard afmetingen van een carport?
Wat zijn de standaard afmetingen van een carport?

Zelf de carport afmetingen bepalen

Als koper van een carport is het goed om zelf de controle te houden over de carport afmetingen. Als je die goed opmeet kun je zelfs al een inschatting maken van de kostprijs van jouw carport. Leveranciers maken meestal gebruik van twee standaardmaten voor de carport afmetingen. De ene standaard gaat uit van carport afmetingen van 6 meter lengte en  3 meter breedte. Bij de andere standaard is de lengte van de carport 7,2 meter en de breedte 3,6 meter.

Oppervlak

De oppervlakte kun je berekenen door de lengte en de breedte te vermenigvuldigen. Bij de ene standaard carport afmetingen is het oppervlak 18 vierkante meter en bij de andere is dat bijna 26 vierkante meter. Als je een kleinere auto hebt kun je de standaard van 18 vierkante meter gebruiken. Voor een grotere auto zal de standaard van 26 vierkante meter meer comfort bieden. Voor twee auto’s kunnen de carport afmetingen simpelweg worden verdubbeld. Houd bij het bepalen van de carport afmetingen ook rekening met de toekomstplannen wat betreft de auto.

Hoogte

De hoogte van een carport is net zo belangrijk als de breedte en de lengte. Zorg ervoor dat je zelf ruim onder de carport door kunt lopen zonder je hoofd te stoten. In de meeste gevallen is een hoogte van 2,5 meter toereikend. Wettelijk gezien is het geen bezwaar als je een wat hogere carport bouwt. De maximaal toegestane carport afmetingen in de hoogte is 3,5 meter. Bedenk wel, dat je bij veel wind en regen sneller nat wordt als de carport hoger is. Het is dus aan te raden om alle carport afmetingen ruim aan te houden als je een hoge carport wilt laten bouwen.

Kijk naar de vrije ruimte

Een vergissing die vaak wordt gemaakt, is dat bij de carport afmetingen wordt gekeken naar de lengte en de breedte van het dak. Dat is echter een andere maat dan de ruimte die je nodig hebt voor de auto. Vaak staan er veel meer dingen onder een carport dan alleen een auto. Denk aan een fiets, spullen die zijn opgeslagen, etc. Die spullen nemen allemaal ruimte in, waardoor de plek voor de auto wordt beperkt. Het is dus bij de carport afmetingen goed om vooraf te bepalen welke dingen er allemaal onder de carport worden gezet. Op basis daarvan is een reële schatting te maken van de benodigde carport afmetingen.

De eisen voor een vergunning

In de meeste gevallen hoef je voor een carport geen vergunning aan te vragen als je je houdt aan de standaard carport afmetingen. Het is voldoende om bij de gemeente te melden dat je een carport gaat bouwen. Maar als je met afwijkende maten gaat werken is het goed om de eisen die van toepassing zijn voor het aanvragen van een vergunning in de gaten te houden. Hierover kan ook bij de gemeente informatie worden ingewonnen. De belangrijkste regels worden nu in het kort besproken. Bij een vergunning zijn verschillende afmetingen van belang bij een vrijstaande en een aangebouwde carport.

Vrijstaande carport

Voor een vrijstaande carport moet alleen een vergunning worden aangevraagd als de oppervlakte van de carport meer is dan 40 vierkante meter. Houd er rekening mee dat ook andere bouwsels op je terrein daarbij worden meegerekend. Als er al een schuur staat van 12 vierkante meter mag je zonder vergunning  een carport van maximaal 28 vierkante meter bouwen. De maximale carport afmetingen wat betreft hoogte is 3,5 meter. De vrijstaande carport mag ook niet op meer dan 30 meter afstand van de woning worden geplaatst.

Bij de afstand tot de grens van het perceel maakt het verschil of er op de perceelgrens een muur staat, bijvoorbeeld van een aangrenzend gebouw. Zonder muur op de perceelgrens moet er aan de zijkant van de carport minstens 3 meter vrije ruimte zijn. Aan de achterkant is 1 meter vrije ruimte voldoende. Als er wel een muur staat mag de nieuwe carport daar tegenaan worden gebouw, op voorwaarde dat de muur zelf niet wordt aangetast.

Aangebouwde carport

Net als bij een vrijstaande carport mag het maximale oppervlak van de bijgebouwen bij een aangebouwde carport niet groter zijn van 40 vierkante meter. De maximum hoogte van zo’n carport aan huis is 4 meter en als randvoorwaarde geldt, dat de functie van de woning als woonhuis mag niet worden gewijzigd. Voor de afstand tot de perceelsgrens geldt voor een aangebouwde carport een vrije ruimte van 4 meter aan de zijkant en 2 meter aan de achterzijde.

Als er sprake is van een muur op de perceelsgrens mag de carport daar tegenaan worden geplaatst. De muur moet intact blijven en de carport mag niet dieper worden dan de achterzijde van de muur aan de andere zijde van het perceel.

De carport afmetingen en de offerte

Als eenmaal bekend is welke materialen voor de carport worden gewenst en welke dakbedekking de voorkeur heeft, kun je een leverancier vragen naar de prijzen van deze carports. Veel leveranciers van een carport werken met prijzen per vierkante meter. Om vooraf al een indicatie te hebben van de kostprijs van een carport, kun je de carport afmetingen gebruiken om die zelf te berekenen. Eerst wordt uitgerekend hoe groot het oppervlak van de carport is, door de lengte en de breedte te vermenigvuldigen. De totaalprijs van de carport vind je door het aantal vierkante meters te vermenigvuldigen met de vierkante meterprijs.

Offertes vergelijken

Het is niet verstandig om op basis van de carport afmetingen bij slechts één leverancier een offerte te vragen. Je moet dat bij minimaal drie en maximaal zes leveranciers doen om goed te kunnen vergelijken. In de offertes worden de prijzen van de verschillende onderdelen van de carport gespecificeerd. Je kunt dus zien hoe de prijs – kwaliteit verhoudingen bij de verschillende leveranciers zijn. Wie zelf een deel van de werkzaamheden wil uitvoeren kan bijvoorbeeld zien hoeveel geld hij daarmee kan besparen. Kortom, het vergelijken van offertes op basis van carport afmetingen loont, want je kunt kiezen voor de beste kwaliteit carport voor de laagste prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.