Carport

Carport Prijs (per soort materiaal & per vorm)

Wat is de prijs voor een carport? Wat is de prijs voor een carport?

De carport prijs is afhankelijk van veel factoren, zoals het soort carport, de afmetingen, de gebruikte materialen en eventueel maatwerk. In dit artikel wordt uitgelegd welke invloed al die verschillende factoren hebben. Het is aan jou om een goede keuze te maken uit al die opties. Als je een carport hebt samengesteld die voldoet aan al jouw eisen, is het goed om bij verschillende aanbieders een offerte aan te vragen. Want ook de aanbieders hebben invloed op de carport prijs.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Verschil tussen de hoogste en laagste carport prijs

Zoals uitgelegd zijn er veel factoren van invloed op de carport prijs. Het is logisch dat vooral de mate van luxe in de uitvoering van invloed is op de carport prijs. Wie zo weinig mogelijk geld wil uitgeven zal rekening moeten houden met een prijs van € 1.500 tot € 2.000. Als je erg handig bent kan het misschien nog € 500 goedkoper, maar dan moet je de carport zelf plaatsen. In dat geval heb je alleen te maken met de materiaalkosten.

De meeste woningbezitters zullen echter niet zelf een carport bouwen. Het is specialistisch werk, want er mag geen lekkage optreden en de carport moet sterk genoeg zijn om extreme weersomstandigheden te weerstaan. Wie een hele luxe carport wil laten bouwen, heeft enorm veel keus uit materialen, ontwerpen en extra faciliteiten. Die kosten wel allemaal extra geld. Een luxe carport betekent dus ook dat de carport prijs behoorlijk kan oplopen. Het is goed om dan rekening te houden met een carport prijs van € 10.000 en hoger.

Waarom wordt aangeraden om offertes aan te vragen?

Een carport kan worden geleverd door diverse leveranciers. Dat is goed voor de carport prijs, want omdat die aanbieders met elkaar concurreren kun jij kiezen voor de goedkoopste. Het prijsverschil tussen verschillende leveranciers ontstaat, doordat zij zich specialiseren. De ene leverancier kan wellicht voor een lage prijs werken dankzij een slim systeem om een carport te plaatsen. Een ander heeft misschien zijn logistiek erg efficiënt ingericht. Weer een andere kan de materialen misschien erg goedkoop inkopen of werkt met voordelige arbeidskrachten.

Als je geïnteresseerd bent in het plaatsen van een carport is het daarom goed om de carport prijs te vergelijken op basis van offertes van verschillende leveranciers. Je zal zien dat de prijzen voor dezelfde producten en materialen behoorlijk uiteen kunnen lopen. Houd ook rekening met de werkwijze van de leveranciers. Het kan soms voor een meerprijs zorgen als je eisen stelt aan de leveringstijd. Geef de leverancier dus voldoende tijd om zijn producten te bestellen en het plaatsen op een voor hem gunstig moment in te plannen. Door flexibel te zijn heb je dus als klant ook zelf invloed op de carport prijs.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Voorbereidingen voor het kopen van een carport

Het is voor de carport prijs van belang dat je je goed voorbereidt op je aankoop. Dat betekent dat er wordt nagedacht over de vorm, de plaats, de materialen, eventuele extra voorzieningen, etc. In het vervolg van dit artikel is informatie te vinden over alle aspecten die een rol spelen bij het plaatsen van een carport. Daardoor ben je op alles voorbereid en kun je een leverancier kiezen die jouw ideale carport kan plaatsen voor de beste carport prijs.

De plek van de carport

Bij de plek van de carport heb je keus uit twee opties: een losstaande carport en een carport die tegen de woning wordt aangebouwd. Voor een losstaande carport heb je ruimte nodig in de tuin en een toegang, waarlangs je de auto onder de carport kunt zetten. Soms betekent dit, dat je naast het plaatsen van de carport ook voor een stukje bestrating zult moeten zorgen. Een losstaande carport moet stevig in de grond worden verankerd. Daarmee wordt voorkomen dat hij weg kan waaien bij harde wind of storm. Het plaatsen van een losstaande carport is doorgaans tamelijk arbeidsintensief. Dat is terug te zien in de carport prijs.

Het voordeel bij het plaatsen van een carport als aanbouw, is dat er gebruik kan worden gemaakt van de constructie van de woning. Hoewel er voldoende aandacht moet zijn voor met name het voorkomen van lekkage, is het meestal minder werk om een aanbouw te maken. Omdat een carport als aanbouw vaak op dezelfde plaats komt als waar de auto al werd geparkeerd is het minder arbeidsintensief om deze te plaatsen. Ook hoeft er geen bestrating te worden aangelegd. Een aanbouw is daarom wat betreft carport prijs meestal wat goedkoper.

De vorm van de carport

Van grote invloed op de carport prijs zijn de vorm en de afmetingen. Ook hierbij heb je keus uit enorm veel varianten. Het is uiteraard  afhankelijk van de stijl waarin je woning is gebouwd welk soort carport daarbij past. Het is geen gezicht als je bij een modern vormgegeven woning een landelijk uitziende carport laat plaatsen. Het is evenmin mooi als bij je een luxe landhuis een standaard aluminium carport plaatst. De vorm van de carport verdient dus de nodige aandacht. Als je het moeilijk vindt om een keus te maken is het mogelijk om een architect of adviseur te hulp te roepen.

De stijl waarin je een carport laat plaatsen heeft ook invloed op de materiaalkeuze. Er zijn prachtige carports verkrijgbaar in een landelijke stijl, waardoor je je meteen in het buitenland waant. Een landelijk vormgegeven carport heeft vaak hout als basismateriaal. Het is meestal wel mogelijk om het dak op dezelfde manier vorm te geven als het dak van de woning. Dat betekent dat de carport echt bij het huis hoort. Dat kan met een plat dak, maar ook door een zadeldak te laten maken, dat bekleed is met dakpannen.

De stijl van de carport is gerelateerd aan de materiaalkeuze en heeft daardoor een grote invloed op de carport prijs. Meestal is een houten constructie wat goedkoper dan een constructie van aluminium, metaal of kunststof. Die hebben echter weer als voordeel dat ze minder snel slijten onder invloed van de weersomstandigheden. Ook van invloed op de carport prijs is of je een standaard model gaat plaatsen, of dat je een carport op maat laat ontwerpen. Uiteraard is dat laatste duurder, vooral als er een architect moet worden ingeschakeld.

De gebruikte materialen

De materiaalkeuze van de constructie heeft invloed op de uitstraling van de carport. De meeste woningbezitters vinden het belangrijk, dat de carport past bij de stijl van de woning. Dat betekent niet dat de carport van hetzelfde materiaal moet worden gemaakt, maar het moet wel aansluiten bij de woning. Hout is een populair materiaal. Aluminium wordt ook veel gebruikt. Kunststof en metaal zijn erg sterke en duurzame materialen, maar die hebben een een wat grotere invloed op de carport prijs. De verschillende materialen worden kort besproken.

Hout

In algemene zin wordt een houten carport constructie gerekend tot de categorie overkappingen met een wat lagere carport prijs. Toch is ook die prijs afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is dat de soort hout, die wordt gebruikt. De goedkopere houtsoorten zijn gemakkelijk verwerkbaar, maar worden doorgaans sneller aangetast door de weersomstandigheden. Daar is wel iets aan te doen door het hout te beschermen met een verf. Maar dat moet regelmatig worden herhaald. Een voordeel van het schilderen van het hout van een carport is, dat de carport dan weer een mooie frisse uitstraling krijgt.

De carport prijs is ook afhankelijk van de soort constructie. Een simpel stel houten balken met een kunststof dak er op is goedkoper dan een stevige houten constructie, waar een dak van pannen op wordt gemaakt. Een houtsoort die relatief vaak wordt gebruikt is eiken. Dat is een houtsoort die de carport een heel eigen uitstraling geeft. Eiken is niet zo vreselijk duur en heeft dus een positief effect op de carport prijs. Wie echt voor duurzaamheid gaat, kan het beste kiezen voor lariks. Het helpt om deze houtsoorten een goede behandeling te geven, waardoor ze beter tegen vocht kunnen. Dat heeft gevolgen voor de carport prijs.

Aluminium

Als je weinig onderhoud wilt hebben aan je carport is aluminium een goed materiaal voor de constructie. Het materiaal is vrij licht en sterk. Een carport van aluminium gaat langer mee dan een carport met een houten constructie. Het is ook een materiaal, dat uitstekend past bij veel woningen. De carport prijs van een aluminium constructie is wat hoger dan die van hout. Maar als je de mogelijkheid hebt om een prefab ontwerp te gebruiken, kan zo’n carport door een vakman heel snel worden geplaatst. De wat hogere kosten van het materiaal worden dan in de carport prijs terugverdiend door het lage aantal arbeidsuren.

Als de voorkeur uitgaat naar aluminium is het wat betreft carport prijs beslist de moeite waard om te kijken naar een volledig aluminium carport. Dan is niet alleen de constructie, maar ook het dak van aluminium. Dit zijn doorgaans producten met een aantrekkelijke carport prijs, die lichtgewicht en sterk zijn. Houd er rekening mee dat de carport prijs flink omhoog gaat als je kiest voor een maatwerk constructie of als het aluminium in een afwijkende kleur moet worden geleverd.

Metaal

Een carport van metaal is vooral erg sterk. Wie kiest voor een carport met daar een berging bovenop of een dak met isolatie of zonnepanelen, kan het beste voor metaal kiezen. Een metalen carport is sterker dan een carport van aluminium en gaat wel langer mee dan de meeste houten carports. De carport prijs van een metalen carport ligt tussen die van een houten carport en een aluminium carport in. Eén van de grootste nadelen van metaal is, dat het gaat roesten. Qua uitstraling past het prima bij moderne woningen.

Kunststof

Als je kiest voor een carport van kunststof is er meestal geen zware draagconstructie nodig. Kunststoffen, vooral van polycarbonaat, zijn erg sterk. Maar ook pvc en plexiglas worden wel gebruikt voor een carport. Eén van de grootste voordelen van deze materialen is, dat ze veel licht doorlaten. Door de eigenschappen van kunststof is het ook mogelijk om deze overkappingen aan de gevel van de woning te bevestigen. Nadelen van kunststof zijn, dat ze vrij gevoelig zijn voor krassen en dat er soms mossen en algen op kunnen groeien. Wat betreft de carport prijs is kunststof vergelijkbaar met aluminium en metaal.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Het dak van de carport

Bij de carport prijs is het dak één van de meest prijsbepalende onderdelen. Er zijn allerlei opties om uit te kiezen. Bij die opties gaat het niet alleen over het soort materiaal, maar ook over de vorm die het dak krijgt. Neem ook naar de soort bescherming die je voor je auto nodig hebt mee in de overwegingen.

Gaat het alleen om bescherming tegen neerslag, of wil je ook dat de auto uit de zon staat? Het is ook mogelijk om het dak multifunctioneel te gebruiken. Dus niet alleen als bescherming tegen weersinvloeden, maar ook om er zonnepanelen op te leggen. Al die opties hebben invloed op de carport prijs.

De kwaliteit van de dakbedekking

Wie op zoek is naar een lage carport prijs kan het beste een dak van pvc kiezen, zoals plexiglas. Daaronder staat je auto droog, maar houd er rekening mee dat pvc niet tegen al te heftige weersomstandigheden kan. Een hagelbui kan flinke schade veroorzaken. Voor wat meer bescherming is dakleer beter geschikt. Als je daglicht belangrijk vindt, is een dak van kunststof of glas een goede optie. Beide materialen zijn sterk, maar je moet wel rekening houden met een wat hogere carport prijs.

Een carport met een rieten dak wordt ook vaak gekozen. Maar ook daar zit je al in de hogere prijsklasse en deze vergt toch best wat onderhoud.

Vorm van het dak

De vorm van het dak van de carport heeft een grote invloed op de manier waarop neerslag wordt afgevoerd. Een zadeldak of een dak met een koepelvorm zijn verreweg de beste optie, omdat daar geen neerslag op blijft liggen. Een plat dak heeft echter ook voordelen. Dat kun je isoleren, waardoor onder de carport minder extreme temperaturen zullen ontstaan. Op een plat dak is het ook mogelijk om zonnepanelen te leggen. Al deze opties hebben consequenties voor de carport prijs.

Extra faciliteiten

Je hebt al kunnen lezen dat er enorm veel mogelijkheden zijn om je carport vorm te geven, maar elke keus heeft gevolgen voor de carport prijs. Dat geldt ook voor eventuele bijzondere voorzieningen. Zojuist werd al de aanleg van zonnepanelen op het dak van de carport genoemd. Je kunt er ook voor kiezen om elektriciteit en verlichting aan te laten leggen. De carport prijs zal daardoor stijgen, afhankelijk van het aantal en de kwaliteit van de extra faciliteiten die je wilt laten aanleggen.

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen zien dat de carport prijs afhankelijk is van veel factoren. Het goedkoopst is het als je kiest voor een prefab oplossing. Dat kan tot hele mooie oplossingen leiden voor een aantrekkelijke carport prijs. Maatwerk is altijd duurder, vooral vanwege de extra arbeidsuren die daarmee gepaard gaan. Om het even voor welke oplossing je kiest; het is altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen voor jouw carport. Er zijn altijd meerdere leveranciers die jouw ideale carport kunnen bouwen. Het is aan jou om daaruit de goedkoopste te selecteren.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.