Carport

Metalen carport: Mogelijkheden, Voordelen & Prijs

Metalen carport: Voordelen & Prijs Metalen carport: Voordelen & Prijs

Een metalen carport beschermt je vervoersmiddelen tegen de weersomstandigheden. De auto, caravan, boot, fiets of motor worden niet nat als ze onder een metalen carport staan, en ook het zonlicht kan niet rechtstreeks op de lak schijnen. In de winter zal je met een carport van sneeuw en vorst veel minder last hebben. Voor het persoonlijk comfort is het fijn, dat je door de bescherming van de carport bij slecht weer in en uit de auto kunt stappen zonder nat te worden. In dit artikel kun je alles lezen over het aanvragen van een offerte voor de plaatsing en de prijs van een metalen carport.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe ziet een metalen carport eruit?

Een carport is in wezen niets anders dan een dak, dat op een paar palen wordt neergezet. Bij een metalen carport zijn de palen en de constructie waarop de dakbedekking wordt neergelegd van metaal. In de meeste gevallen bestaat de dakbedekking uit een materiaal dat licht doorlaat, zoals glas of kunststof. Het voordeel daarvan is, dat er in de carport geen verlichting aangelegd hoeft te worden.

Soms wordt er gekozen voor een dakbedekking van dakpannen, metaal of dakleer. Doorgaans wordt die keus gemaakt om de uitstraling van de carport af te stemmen op de vormgeving van de woning.

Wetgeving rond het plaatsen van een carport

In Vlaanderen zijn de regels voor het plaatsen van een metalen carport niet overdreven streng. Een carport wordt beschouwd als een bijgebouw. Als dat voldoet aan de eisen wat betreft oppervlak, hoogte en plek ten opzichte van de perceelsgrenzen is het niet eens nodig om een vergunning aan te vragen.Het is wel altijd verplicht om bij de gemeente te melden dat je een metalen carport gaat plaatsen. De gemeente is eindverantwoordelijk bij het geven van toestemming. Het is daarom verstandig om te beginnen met het vragen van advies over de voorwaarden om een carport te plaatsen bij de gemeente.

Soorten materiaal voor een carport

Bij het plaatsen van een carport is er een enorm grote keus aan modellen en materialen. Voor de constructie zijn hout en aluminium een populaire keuze. Het voordeel van een metalen carport is, dat die wat betreft prijs kwaliteit verhouding wat goedkoper is dan een carport van de meeste andere materialen. Dat betekent dat je voor relatief weinig geld wel een houten carport kunt aanschaffen, maar die zal in het slechtste geval niet langer meegaan dan een jaar op vijf. Van een metalen carport heb je minimaal tien jaar profijt, maar bij goed onderhoud kan hij wel dertig jaar meegaan.

Afmetingen van een metalen carport

Een metalen carport moet in elk geval groot genoeg zijn om plaats te bieden aan één auto. Standaard wordt bij zo’n carport uitgegaan van een lengte van 6 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 2,5 meter. Als je deze afmetingen aanhoudt is het meestal niet nodig om een vergunning aan te vragen. Je kunt ervoor kiezen om de metalen carport vrijstaand te plaatsen op vier metalen staanders. Als je de carport aan de woning vastmaakt zijn er maar twee metalen staanders nodig.

Voor extra ruimte is het aantrekkelijk om een grotere carport te plaatsen. Je kunt een carport nemen die voldoende ruimte heeft voor twee auto’s, of voor een auto en een boot. Als je extra bergruimte wilt hebben is het ook mogelijk om een carport voor één auto uit te breiden met een schuurtje. Wie graag buiten aan het klussen is en niet nat wil worden, kan een metalen carport plaatsen met plaats voor één auto en een overdekte werkplaats. Het is ook mogelijk om een schuin dak op de metalen carport te plaatsen. Ook daarmee wordt bergruimte gecreëerd.

Sterk, duurzaam en robuust

Als je kiest voor een metalen carport maak je een statement. De meeste carports zijn gemaakt van hout of aluminium en die hebben een landelijke of een moderne uitstraling. Met een metalen carport krijgt je woning vooral een stoere aanblik. Dat kun je versterken door de metalen delen van de carport een kleurtje te geven. Het metaal kan worden geschilderd, maar als je voor een echt mooie afwerking kiest geef je je metalen carport een poedercoating. Die is in allerlei kleuren verkrijgbaar en de kosten daarvan zijn alleszins redelijk.

Eigenschappen van een metalen carport

Hoewel metaal behoorlijk zwaar is, wordt een metalen carport geschaard onder de lichtgewicht producten. Dat komt doordat het metaal kan worden gevormd in materiaal besparende profielen, die toch erg sterk zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw metalen carport te weinig draagkracht heeft voor het dak. Zelfs als er een flinke storm staat, blijft het dak goed vastzitten. In vergelijking met een carport van andere materialen is een metalen carport relatief goedkoop. Als het metaal goed wordt onderhouden heb je er tientallen jaren plezier van.

Voordelen van een metalen carport

Een metalen carport is vooral aantrekkelijk vanwege de sterkte, de kwaliteit en het feit dat de weersomstandigheden er weinig vat op hebben. Laten we even dieper ingaan op de vele voordelen:

  • Duurzaamheid: Metalen carports zijn over het algemeen duurzamer dan houten carports vanwege de weerbestendige eigenschappen van metaal.
  • Weinig onderhoud: In vergelijking met houten carports vereisen metalen carports over het algemeen minder onderhoud. Ze zijn bestand tegen schimmelvorming, rot en insecten, waardoor er minder noodzaak is voor regelmatige inspecties en behandelingen.
  • Lange levensduur: Door de robuuste aard van metaal hebben metalen carports vaak een langere levensduur dan houten carports, waardoor ze een kostenefficiënte investering op lange termijn zijn.
  • Veelzijdigheid in ontwerp: Metalen carports bieden vaak meer flexibiliteit in ontwerp en kunnen gemakkelijker worden aangepast aan verschillende stijlen en specificaties.
  • Weerbestendigheid: Dankzij het gebruik van metaal is je carport beter bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, wind en UV-straling, wat resulteert in een langere levensduur en minder kans op schade.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Onderhoud van een metalen carport

Bij een metalen carport moet je er alert op zijn dat het metaal niet rechtstreeks in contact kan komen met regenwater. Dat kan roest veroorzaken. Bij ernstige roestvorming zal de sterkte van de carport afnemen, totdat hij uiteindelijk in elkaar zakt. Er zijn drie manieren om dat te voorkomen. De beste methode is het metaal voorafgaand aan de plaatsing van de metalen carport te voorzien van een poedercoating. Dat is een optie die door de meeste leveranciers wordt aangeboden. Er komt dan een keihard beschermend laagje over het metaal, dat voorkomt dat er roest ontstaat. Een poedercoating kan in allerlei kleuren worden geleverd.

Bij een metalen carport zonder poedercoating is roestvorming tegen te gaan door het metaal te schilderen. Dat moet regelmatig worden herhaald, zodat de bescherming door de verf intact blijft. Op zich is dat aantrekkelijk, want op die manier kun je de metalen carport regelmatig voorzien van een ander kleurtje. Daardoor krijgt hij een totaal andere uitstraling. Een andere manier om het metaal te beschermen is door het te bedekken met een waterafstotend middel. De leverancier van de carport kan advies geven over producten die je daarvoor kunt gebruiken.

De prijs van een metalen carport

Het is uiteraard afhankelijk van de afmetingen van je metalen carport hoeveel je daarvoor moet betalen. Maar er zijn meer aspecten die van invloed zijn op de kosten. Het maakt uit of je een vrijstaande metalen carport neerzet of dat je de carport aan de woning monteert. Ook de dakbedekking speelt een grote rol. Als je voorkeur uitgaat naar een doorzichtige dakbedekking heb je keus uit plexiglas, PVC, polycarbonaat of glas. Glas laat het meeste licht door, maar is erg duur. De kunststof dakbedekkingen laten niet al het daglicht door maar beschermen wel tegen uv-straling. Polycarbonaat is de sterkste kunststof, maar vrij prijzig.

Als je een niet lichtdoorlatende dakbedekking wilt hebben is er ook veel keus. Een goedkope oplossing is golfplaat, maar ook een bitumen dakbedekking of één van dakleer zijn gunstig geprijsd. Als je het dak qua stijl en uitstraling mooi wilt laten aansluiten bij de woning kan het mooi zijn om te kiezen voor een constructie met dakpannen. Als je die wilt gebruiken is het vereist om een dak met een helling te bouwen, dus een puntdak of een zadeldak. Dat is niet goedkoop, maar biedt wel de mogelijkheid om dezelfde dakpannen te gebruiken als de pannen die op de woning liggen.

Enkele prijsvoorbeelden

AfmetingenPrijsrange
3m x 3m€ 800 – 1500
4m x 6m€ 1200 – 2500
6m x 6m€ 2000 – 3500
6m x 9m€ 2500 – 4000
MaatwerkVanaf € 3000

Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts een indicatie zijn en kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals materiaalkwaliteit, extra functies (zoals opslagruimte of verlichting), installatiekosten en lokale marktomstandigheden.

Het is altijd het beste om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om een nauwkeurige prijs te krijgen voor de specifieke metalen carport die je overweegt.

Zelf plaatsen of een vakman inhuren

Wie de nodige kluservaring heeft kan best zelf een metalen carport plaatsen. In dat geval laat je door de leverancier een bouwpakket van de carport bezorgen, dat je zelf monteert. Op deze manier is een aantal honderden euro’s te besparen. Maar het zelf monteren brengt ook risico’s met zich mee. Want als er montagefouten worden gemaakt kan er lekkage optreden, met versnelde roestvorming. Als dat niet wordt ontdekt kan je metalen carport in relatief korte tijd kapot gaan. Op montagefouten die door een vakman bij de montage worden gemaakt zit garantie. Deze fouten worden dus kosteloos hersteld. Dat is een voordeel van het inschakelen van een professional.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Offertes aanvragen

Je hebt in dit artikel voldoende informatie gekregen om te bepalen welk soort metalen carport je bij je woning wilt plaatsen. Het beste wat je kunt doen is die ideeën te noteren en ze naar een aantal leveranciers te sturen. Zij zullen uitzoeken welke geschikte producten zij in hun assortiment hebben en ze zullen je een offerte sturen.

Het is goed om deze offertes te vergelijken. Je kunt dan de mooiste metalen carport uitzoeken voor jouw woning en daarvoor aan de leverancier met de beste prijs – kwaliteit verhouding de opdracht gunnen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.