Carport

Aanbouw carport: carport tegen de gevel

Aanbouw carport: Mogelijkheden & Prijs Aanbouw carport: Mogelijkheden & Prijs

Een aanbouw carport is de meest praktische oplossing om je auto droog en schoon te houden. Met een carport tegen de gevel is er voldoende ruimte om in en uit de auto te stappen. Als de aanbouw carport op een slimme plek wordt gebouwd, kun je bovendien droog van de deur van de woning naar de auto lopen. Een aanbouw carport, dus een carport tegen de gevel, is vrij gemakkelijk te realiseren. In dit artikel lees je er alles over, zodat je voldoende informatie hebt om een offerte aan te vragen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

De constructie van een carport tegen de gevel

Een aanbouw carport is een goede optie als de auto naast de woning kan worden gestald. Er is dan al sprake van een verharde oprit en er hoeft alleen maar een carport tegen de gevel te worden gemaakt. In feite is een carport niets anders dan een afdak voor de auto. Dat biedt voldoende bescherming tegen alle weersomstandigheden. De auto zal niet of nauwelijks nat regenen, het grootste deel van het directe zonlicht wordt gefilterd, en in de winter blijft de temperatuur onder de carport meestal boven nul. Dan hoef je geen ruiten te krabben.

De invloed van weersomstandigheden op de auto

Een aanbouw carport kan de levensduur van je auto verlengen. Dat komt doordat vocht minder vat heeft op het metaal. Als de auto nat is geworden tijdens een rit, waait het in de carport voldoende om de auto snel weer droog te krijgen. Daardoor is de kans op het ontstaan van roest een stuk kleiner.

De lak van een auto kan worden beschadigd door uv-straling in het zonlicht. De auto gaat er dan dof uitzien. Onder een carport zal dat licht de auto niet bereiken. Een doorzichtige dakbedekking zal het uv-licht filteren. Dat geldt voor zowel glas als één van de kunststof dakbedekkingen die voor een carport tegen de gevel verkrijgbaar zijn. Doordat er geen rechtstreeks licht op de bekleding valt, zal ook het interieur van de auto minder snel verdrogen en barsten.

Ook uitwerpselen van vogels of kleverige stoffen die uit bomen kunnen vallen worden door een aanbouw carport opgevangen. Als deze stoffen op de lak van de auto komen, kunnen er doffe plekken ontstaan. Deze plekken kunnen niet meer worden hersteld. Het effect is dat de auto er onverzorgd uitziet. Met een aanbouw carport heb je daar geen last meer van.

Hoe wordt een aanbouw carport gemaakt?

Een aanbouw carport wordt met één kant vastgemaakt aan de gevel. De andere kant rust op een paar palen. De palen kunnen gemaakt zijn van hout, aluminium of metaal. Voor welk materiaal wordt gekozen is een kwestie van smaak. Bij een moderne woning wordt vaak voor een combinatie van aluminium palen en een doorzichtig dak gekozen. Een landelijk uitziende woning zal worden voorzien van een carport tegen de gevel van hout. Het dak van een aanbouw carport is meestal plat. Het wordt onder een hoek geplaatst om regenwater gemakkelijk weg te laten vloeien.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten daken voor een carport tegen de gevel

Veel eigenaren van een auto, die een aanbouw carport willen aanschaffen, lijken bij het kiezen van een model niet verder te kijken dan hun neus lang is. Immers, de meeste soorten carport tegen een gevel bestaan uit een frame met een doorzichtige dakbedekking. Zo’n carport voldoet prima, maar als je waarde hecht aan de uitstraling van je woning zijn er mooiere oplossingen.

Je kunt daar zelf naar op zoek gaan, maar het is ook leuk om bij een aantal leveranciers een offerte op te vragen en je door hun creativiteit te laten verrassen. Dit zijn daar een aantal voorbeelden van.

1. Lessenaarsdak

Een carport tegen de gevel in de stijl van een lessenaarsdak is direct herkenbaar, doordat het dak opvallend schuin is geplaatst. Vandaar de naam lessenaar. De carport wordt in de lengterichting aan de gevel gemaakt, en rust aan de andere zijde op twee palen.

Dit type aanbouw carport kan zelfs worden gemaakt aan een gevel met een deur of een raam. Kenmerkend van een carport tegen de gevel van het type lessenaarsdak is, dat het een heel sterke constructie is. Voor zo’n type aanbouw carport is maar weinig materiaal nodig.

Het dak bestaat dan vaak uit mooie dakpannen die passen bij de dakpannen of de stijl van de woning. Maar ook een rieten dak of een houten dak wordt vaak gekozen.

2. Zadeldak

Een aanbouw carport met een zadeldak heeft als nadeel dat het niet erg licht is in de carport. Daar staat tegenover, dat het regenwater bij zo’n dak, dat met dakpannen of riet wordt bedekt, heel gemakkelijk en gecontroleerd wordt afgevoerd.

De flexibiliteit bij zo’n carport aan de gevel is ook erg groot. De carport kan zowel in de lengte als breedte worden geplaatst. Doordat er geen dwarsbalken nodig zijn is dit type carport ook erg geschikt om er een caravan onder te parkeren.

3. Gebogen carport

Als er bij een carport tegen de gevel geen plat dak wordt geplaatst, maar een dak met een bocht, heet dat een gebogen carport. Zo’n carport kan eventueel in de lengte worden geplaatst, maar dat heeft niet de voorkeur. Een deel van het regenwater zal dan tegen de gevel aan komen en dat kan op de lange termijn tot lekkage leiden.

Een gebogen carport kan het beste met de brede klant tegen de gevel worden gemonteerd. Voor de dakbedekking wordt bij dit type aanbouw carport meestal een doorzichtig materiaal gebruikt.

4. Plat dak

En natuurlijk mogen we ook een carport met plat dak niet vergeten. Belangrijk om te weten is dat het dak zelf niet echt plat is. De zijkanten van het dak worden allemaal mooi geplaatst zodat het er mooi plat uitziet. Echter wordt het dak zelf wat schuin geplaatst zodat de regen mooi naar de afvoerpijp geleid wordt. Zo heb je zeker nooit last van wateroverlast op je carport.

Aanbouw carport met plat dak tegen de gevel
Aanbouw carport met plat dak tegen de gevel

Constructiemateriaal bij een aanbouw carport

Je hebt al kunnen lezen dat een kenmerk van een carport tegen de gevel is, dat er weinig constructiemateriaal nodig is. De materiaalkeus is behoorlijk groot. Hout en aluminium worden vaak gebruikt, vooral bij een prefab aanbouw carport. Maar ook alternatieven als metaal en smeedijzer zijn erg mooi. Met name van smeedijzer kan een erg sfeervolle constructie worden gemaakt. Dat kan in een strakke stijl, maar ook met veel ornamenten. Een metalen en smeedijzeren aanbouw carport moet regelmatig worden geverfd.

De beste dakbedekking bij een aanbouw carport

Het maakt niet zoveel uit voor welke dakbedekking je kiest bij een aanbouw carport. Het is maar net wat je voorkeur heeft. Bij een dakbedekking die doorzichtig is zal de uitstraling wat ruimtelijker zijn. Een gesloten dakbedekking biedt de kans om wat betreft vormgeving echt een statement te maken.

Doorzichtige dakbedekking

Bij een lichtdoorlatende dakbedekking voor je aanbouw carport heb je de keuze uit glas of een kunststof

Glas heeft als nadeel dat het behoorlijk zwaar is, en dat het tamelijk duur is. Glas laat echter wel het meeste licht door.

Een alternatieve doorzichtige dakbedekking voor je carport tegen de gevel is polycarbonaat. Dat weegt minder dan glas, maar is veel sterker. Het laat wat minder daglicht door.

Polycarbonaat is de duurste doorzichtige kunststof dakbedekking.

Goedkopere alternatieven zijn PVC of plexiglas. Dat zijn materialen die sneller kunnen beschadigen.

Gesloten dakbedekking

Bij een aanbouw carport met een zadeldak is het mooi om dakpannen te gebruiken. Riet kan ook erg sfeervol zijn. Als je woning een rieten dakbedekking heeft kun je hiermee zorgen voor een samenhangende stijl. Voor een carport tegen de gevel met een plat dak zijn dakpannen of riet niet zo praktisch. In dat geval kun je beter kiezen voor een dakbedekking van shingles of dakleer. Dat is sterk en gemakkelijk in het onderhoud.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Een aanbouw carport zelf plaatsen?

Het is niet zo vreselijk moeilijk om zelf een aanbouw carport te plaatsen. Als je voor een prefab model kiest, wordt er een goede montagehandleiding bijgeleverd. Als eerste worden de contouren van de carport tegen de gevel uitgezet. Daarna worden de twee steunpalen geplaatst en vervolgens vindt de bevestiging aan de gevel plaats. De volgende stap is het monteren van de dwarsbalken, en tenslotte kan de dakbedekking worden neergelegd. Wat dan nog rest is de afwerking.

Geld verdienen door offertes vergelijken

Doordat er talloze bouwpakketten van een aanbouw carport verkrijgbaar zijn heb je als consument de kans om veel geld te besparen. Door eerst je wensen kenbaar te maken en vervolgens drie tot zes offertes op te vragen bij verschillende leveranciers kun je gaan vergelijken. Je zal zien dat er grote prijsverschillen zitten tussen het laten plaatsen en tussen de materialen bij de verschillende leveranciers. Door offertes goed te vergelijken selecteer je de leverancier die de beste kwaliteit aanbouw carport tegen de gevel kan leveren voor de laagste prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.