Carport

Carport voor caravan of mobilhome: Mogelijkheden & prijs

Carport voor je mobilhome of caravan Carport voor je mobilhome of caravan

Een carport voor caravan of mobilhome is erg fijn als je regelmatig met vakantie gaat. In de periodes waarin je thuis bent wordt de caravan of mobilhome onder de carport goed beschermd tegen de weersinvloeden. Het is niet nodig om je vakantie onderkomen voor een paar weken naar de stalling te brengen. Als je van plan bent om je carport voor grotere dingen als een caravan te gebruiken, moet je daar bij de aanschaf wel rekening mee houden. Want een carport voor een auto volstaat dan niet. In dit artikel kun je alles lezen over de verschillen tussen een gewone carport en een carport voor caravan of mobilhome.

Wat is een carport?

Een carport is een dak voor de auto. Dat zorgt ervoor dat je auto niet in de regen staat, beschermd is tegen fel zonlicht en in de winter minder snel bevriest. Een carport helpt dus om de conditie van je auto langer op peil te houden. Doordat de auto droog staat zal hij minder snel vuil worden en zal er geen roestvorming optreden. Bescherming tegen zonlicht is nuttig, omdat het uv-licht dan geen kans heeft om de autolak aan te tasten. De auto krijgt dan dus niet een doffe kleur. Door bescherming tegen vorst hoeven de ramen niet ijsvrij te worden gemaakt.

De constructie van een carport

De manier waarop een carport wordt gebouwd is in principe heel eenvoudig. Het is een dak, dat op vier palen wordt gemonteerd. Als constructiemateriaal wordt vaak hout of aluminium gebruikt, maar een carport kan ook van metaal of zelfs gietijzer worden gemaakt. De dakbedekking is naar keuze open of gesloten. Bij een open dakconstructie kan er daglicht in de carport komen. Dat is handig, want daardoor heb je meer zicht bij het in- en uitstappen in de auto. De constructie van een carport voor caravan of mobilhome lijkt sterk op een gewone carport. Het is alleen een extra grote uitvoering.

De maat van een carport voor caravan of mobilhome

Het oppervlak dat nodig is voor een carport voor een gemiddelde personenauto is 18 – 25 vierkante meter. De hoogte is ongeveer 2,5 meter. Voor een mobilhome of een caravan is dat te klein. De breedte en lengte van een auto zijn kleiner dan die van een caravan of mobilhome. Het grootste verschil in afmetingen zit echter in de hoogte. Een caravan of mobilhome is veel hoger dan de meeste auto’s.

Het wordt aangeraden om een carport voor caravan en mobilhome zeker niet te klein te maken. Een breedte van 4 meter is prima. Een lengte van 8 meter is ook niet overdreven. Als je die afmetingen aanhoudt is er voldoende ruimte om nog wat spullen voor of naast de camper of mobilhome te zetten. Over de hoogte van een carport voor caravan of mobilhome moet je goed nadenken. Als je een rekenfoutje maakt is de kans groot dat de caravan of mobilhome niet onder het dak past.

De hoogte van een carport voor caravan of mobilhome

Iedereen zal begrijpen dat de standaard hoogte van 2,5 meter van een gewone carport niet voldoende is om er een caravan of mobilhome onder te stallen. Hoe hoog het dak van een carport voor caravan of mobilhome wel moet zijn verschilt per model. Meestal volstaat een hoogte van ruim 3 meter wel. Maar er zijn ook modellen mobilhome n caravan waarbij op het dak een satellietschotel, een ventilatie-unit, airco of extra bagageruimte is gemonteerd. Als dat bij jou ook het geval is, moet je de minimale hoogte van het dak van de carport voor caravan of mobilhome nauwkeurig opmeten.

De constructie van het dak

Een belangrijke component van de prijs van een carport voor caravan of mobilhome is de hoogte van de constructie. Hoe langer de palen moeten zijn waarop het dak rust, des te meer geld er moet worden betaald. Als je een offerte opvraagt bij verschillende leveranciers, zullen zij met slimme oplossingen komen. Zoals door een dakconstructie zonder dwarsbalken te maken. Daarmee wordt al snel een flink aantal centimeters op de palen bespaard. Een andere oplossing voor het hoogteprobleem is een naar boven gebogen dakvorm. Dat bespaart niet alleen op lengte van de constructiepalen, maar ziet er ook mooi uit.

Vergunning voor een carport voor caravan of mobilhome

Een carport voor caravan of mobilhome wordt voor de wetgeving onder de bijgebouwen geschaard. Als de afmetingen daarvan onder bepaalde waarden blijven, is het niet nodig om een vergunning aan te vragen. Bij carport voor een personenauto hoeft meestal alleen te worden gemeld bij de gemeente dat je zo’n carport gaat plaatsen. Voor een carport voor caravan of mobilhome zal in de meeste gevallen wel een vergunning aangevraagd moeten worden. Dat komt doordat de hoogte de maximaal toegestane 3,5 meter overschrijdt.

Prijsbepalende factoren

Een carport voor caravan of mobilhome is wat duurder dan een carport voor een auto. Dat komt doordat de carport voor caravan of mobilhome wat hoger is. Andere prijsbepalende elementen zijn het materiaal waarvan de constructie wordt opgebouwd en het soort dak. Een dak van golfplaat of dakleer is het goedkoopst, maar dan wordt de carport een erg donker hok. Een lichtdoorlatende dakbedekking als glas of kunststof ziet er veel mooier uit, maar is ook duurder. Ook het oppervlak van de carport voor caravan of mobilhome heeft effecten op de prijs.

Prefab of maatwerk?

Een carport voor caravan of mobilhome kan wel als bouwpakket worden geleverd, maar doordat er relatief weinig vraag naar is, is de keus erg beperkt. Meestal ben je gedwongen om voor een maatwerk product te kiezen. Dat kan door bij een aantal leveranciers een offerte op te vragen. Door je wensen en eisen op tafel te leggen kunnen de leveranciers met een oplossing komen. Daardoor kun je aangenaam worden verrast, want er bestaan hele mooie en slimme oplossingen om de afmetingen van een carport voor caravan of mobilhome te beperken. Offertes bieden ook de kans om de prijzen van zo’n carport te vergelijken.

Gebruikte materialen

Een carport voor caravan of mobilhome wordt meestal gemaakt van hout of aluminium. Beide materialen zijn goed te verwerken en hebben een eigen uitstraling. Hout is het goedkoopst, maar bij hele goedkope houtsoorten gaat de carport slechts 10 jaar mee. Door voor een betere houtsoort te kiezen of voor aluminium zal de carport minstens 20 jaar dienst kunnen doen. Metaal is ook een optie. Dat is erg sterk, maar moet wel af en toe een keer worden geverfd om te voorkomen dat er roest ontstaat. Door voor een doorzichtige dakbedekking te kiezen krijgt je carport een chique uitstraling.

Richtprijzen voor een carport voor caravan of mobilhome

Door de vele opties in afmetingen en materialen is het lastig om een prijsindicatie te geven voor een carport voor caravan of mobilhome.

Kleinere modellen carports met een lengte van 6 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van ruim 3 meter kosten circa € 1.350, zonder plaatsingskosten. Voor een grote carport met een lengte van 8 meter, een breedte van 4 meter en een hoogte van ruim 3 meter betaal je prijzen vanaf € 2.000. De kosten voor een gebogen dak kunnen ervoor zorgen dat de prijs van de carport stijgt.

Voor gedetailleerde informatie over de prijzen wordt aangeraden om bij verschillende leveranciers een offerte aan te vragen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.