Carport

Carport uit glas

Carport met een dak uit glas, alsook glazen zijwanden Carport met een dak uit glas, alsook glazen zijwanden

Een carport uit glas is een moderne oplossing om je vervoersmiddelen te beschermen. Een carport uit glas laat vrijwel al het daglicht door, maar niet de schadelijke uv-straling van de zon. Daardoor zal de lak van de auto minder snel dof worden. Een carport uit glas is ook een goede bescherming tegen neerslag. In de winter heb je minder last van sneeuw of bevroren autoruiten. Wie van plan is om een carport aan te schaffen moet zich voorbereiden op een flinke investering. Door meerdere offertes op te vragen bij leveranciers kun je de mooiste carport uit glas kopen voor de laagste prijs.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Glas als dakbedekking

Een carport uit glas betekent dat alleen het dak van de carport is gemaakt van glas. De rest van de carport, dus de constructie waar de glasplaten in rusten, zijn gemaakt van een ander materiaal. In principe is de constructie van een carport heel simpel. Hij bestaat uit vier of zes palen, waar een frame op rust. In het frame wordt de dakbedekking geplaatst. Bij een carport uit glas kunnen dat vlakke glazen platen zijn. Er is keus uit doorzichtige, getinte en mat glazen platen.

De sterkte van een carport uit glas

Glas is een breekbaar materiaal. Om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te houden is het advies om altijd veiligheidsglas te gebruiken. Bij normaal gebruik is de kans dat het glas breekt verwaarloosbaar klein. Tijdens het schoonmaken van de dakbedekking kun je in een uitzonderlijk geval wel eens iets op de dakbedekking laten vallen. Dat kan niet zoveel kwaad. Maar bij een storm kan er gemakkelijk een grote tak of een dakpan op de carport vallen. Als je veiligheidsglas hebt,  zal het glas niet breken. Er kan wel een beschadiging ontstaan in de vorm van een krasje of een putje.

De kleuren van de dakbedekking

Net zoals bij andere glazen toepassingen is de keus uit het aantal kleuren van een carport uit glas bijzonder groot. Erg populair is ongekleurd glas. Dat laat al het daglicht door. Glas is de enige soort dakbedekking waarmee je zoveel licht in de carport kunt krijgen. Als wordt gekozen voor een getinte kleur glas zal het licht een beetje worden gedempt. Dat geeft in de carport een bijzondere sfeer. Soms wordt een carport uit glas gemaakt met melkglas. Daar kan geen licht doorheen dringen, maar onder de carport is alles goed te zien.

Speciale soorten glas

Een carport uit glas wordt in veel gevallen niet alleen gebruikt als parkeerplaats voor de auto. Vooral in de zomermaanden zijn het ook populaire plekken om er te gaan zitten, alsof het een terras is. Het is fijn als er veel zonlicht door de dakbedekking komt, maar dat zonlicht kan er ook voor zorgen dat het onder de carport uit glas erg warm wordt. Om dat tegen te gaan kan er voor een kleine meerprijs glas worden geplaatst, dat warmtewerend is. Dat helpt om de temperatuur te beperken. Een minder hoge temperatuur zorgt er ook voor dat de bekleding in de auto minder snel achteruit gaat.

Het onderhoud van een carport uit glas

Het glas van de dakbedekking van een carport uit glas vraagt niet veel onderhoud. Je moet er wel rekening mee houden dat je het glas regelmatig moet wassen. Dat kan met dezelfde producten als voor de ruiten van de woning worden gebruikt. Het wassen van de ruiten moet op dezelfde manier worden gedaan. Om strepen te voorkomen moet het glas droog gemaakt worden met een trekker. Vooral bij doorzichtige glassoorten in een carport uit glas is schoonmaken essentieel, want daarop is alle vuil goed zichtbaar. Bij melkglas is dat minder het geval.

De constructie van een carport uit glas

Bij een carport uit glas is alleen de dakbedekking gemaakt van glas. De constructie van de carport kan worden gemaakt van allerlei materialen. Erg populair zijn hout en aluminium, maar het is ook mogelijk om te kiezen uit materialen als metaal, kunststof of gietijzer.

De goedkoopste soort constructiemateriaal is het wat goedkopere hout, zoals vuren en grenen. Een nadeel van deze soorten hout is dat ze maar een vrij korte tijd meegaan, maximaal 10 jaar. Constructies die vele jaren intact blijven zijn hardhout, aluminium, metaal en gietijzer.

De levensduur van een carport uit glas

De kwaliteit van het glas is niet de kritische factor bij de levensduur van een carport uit glas. Dat is de constructie. Die moet je op de juiste wijze beschermen tegen vocht, schimmels, insecten en extreme warmte. Vooral hout heeft veel bescherming nodig, bijvoorbeeld door het te schilderen of het te impregneren. Een metalen constructie moet alleen worden beschermd tegen roestvorming. Dat kan door de constructie elke paar jaren te verven. Zo’n schilderbeurt geeft de carport meteen een nette en verzorgde aanblik. Het is ook een mooie gelegenheid om eens een ander kleurtje uit te proberen.

Controle op barsten

De kans op glasbreuk is erg klein bij een carport uit glas. Normaal gesproken gaat het glas tientallen jaren mee. Toch is het belangrijk om tijdens het wassen van de dakbedekking van een carport uit glas te controleren of er geen barsten in het glas zijn gekomen. Want als het glas breekt en naar beneden valt zijn de gevolgen ernstig. Er kan flinke schade ontstaan aan je auto. Het is nog veel erger als je geraakt wordt door een stuk vallend glas. De kans daarop is gelukkig uiterst klein. Het is beslist geen reden om af te zien van een carport uit glas.

Hoe komt de prijs van een carport uit glas tot stand?

Net zoals bij elk type carport zijn de afmetingen een belangrijk aspect bij de prijs van de carport uit glas. Hoe groter de carport is, des te hoger de prijs. Dat wordt onder andere veroorzaakt door de hoge prijs van de glasplaten. Door de grote invloed van de afmetingen is het moeilijk om de prijzen van een carport uit glas te vergelijken met andere dakbedekkingen. Daarom wordt er vaak gerekend met een carport met standaard afmetingen, die groot genoeg is voor één auto. Zo’n carport heeft een oppervlak van 18 vierkante meter, met een lengte van 6 meter en een breedte van 3 meter.

Carport uit glas met aluminium constructie

Als je kiest voor een carport uit glas van standaardafmetingen met een eenvoudig uitgevoerde constructie en een glassoort van een goede kwaliteit, kies je voor een product dat tientallen jaren mee kan gaan. De minimum prijs van zo’n carport uit glas ligt rond de € 2.500. Houd er rekening mee dat de kosten van het plaatsen daar nog niet zijn bijgeteld. Voor het plaatsen moet je circa € 1.000 reserveren, zodat de totale prijs van de carport uit glas ongeveer € 3.500 zal zijn. Als voor meer luxe wordt gekozen bij de constructie kan de prijs van een carport uit glas oplopen tot € 5.000.

Carport uit glas met een houten constructie

Een carport uit glas met een houten constructie is ongeveer even duur als een exemplaar met een aluminium constructie. Met een gemiddelde houtkwaliteit kom je uit op een kostprijs van € 3.500, inclusief de plaatsingskosten. Omdat glas een erg zwaar materiaal is, wordt aangeraden om bij een houten constructie geen vier, maar zes palen te gebruiken. Dat kost € 125 per paal. Dan weet je zeker dat de constructie de dakbedekking kan dragen. Als je kiest voor een exclusieve houtsoort kan de prijs van een carport uit glas oplopen tot € 4.500. Zo’n carport van hardhout heeft een langere levensduur.

AspectAluminium Carport met Glazen Dak (€)Houten Carport met Glazen Dak (€)
ConstructiemateriaalAluminiumHout
Standaardafmetingen€2.500 – €5.000€2.500 – €5.000
PlaatsingskostenCirca €1.000Circa €1.000
Totaalprijs€3.500 – €6.000€3.500 – €6.000
Extra kosten (optioneel)
– Extra palen (houten constructie)€750 (6 palen à €125)
– Exclusieve houtsoort€4.500 (indicatief)

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Luxe opties bij een carport uit glas

Het is bij een carport uit glas leuk om gebruik te maken van een aantal extra opties. Dat zal ertoe leiden dat de prijs van de carport iets zal stijgen, maar misschien vind je dat wel de moeite waard. Omdat een carport uit glas zoveel licht doorlaat, is het leuk om er verlichting in aan te brengen. In het donker zal deze verlichting door het dak naar buiten schijnen, waardoor de carport ineens een sfeervolle plek is. Vooral als je er op een warme zomeravond onder gaat zitten is dat erg gezellig. Verlichting in een carport met glas kost ongeveer € 300.

Andere kleuren

De constructie van een carport uit glas is, net zoals het glas, leverbaar in meerdere kleuren. Wanneer er wordt gekozen voor afwijkende kleuren uit het standaard assortiment valt het met de extra prijs die daarvoor moet worden betaald wel mee. Als er kleuren op maat moeten worden gemaakt moet je wat dieper in de portemonnee tasten. Dit is met name het geval als je een aluminium of metalen constructie hebt.

Offertes voor een carport uit glas

Je weet nu wat de kritische factoren zijn om een carport uit glas te maken. Daardoor ben je in staat om je wensen te formuleren. Het is verstandig om die naar een aantal leveranciers te sturen. Sommige leveranciers gebruiken een andere kwaliteit materialen en ook de arbeidskosten worden op verschillende manieren berekend. Als je jouw wensen kenbaar maakt krijg je van elke leverancier een offerte. Door die te vergelijken kies je voor de carport uit glas die qua kostprijs en kwaliteit het beste bij jou past. Laat liefst tussen 3 – 6 leveranciers een offerte uitbrengen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.