Carport

Carport met berging: Mogelijkheden, Materialen & Prijs

Moderne aluminium carport Algarve® Canvas © Renson Moderne aluminium carport Algarve® Canvas © Renson

Een carport met berging is een goede oplossing om je auto te beschermen tegen de weersomstandigheden en tegelijkertijd veel spullen netjes op te bergen. Er zijn veel mogelijkheden om een carport met een opslagruimte te maken. Voor welke je kiest heeft te maken met de hoeveelheid beschikbare ruimte, de afmetingen van de spullen die je wilt opbergen en met tal van andere factoren. Dit artikel laat je kennis maken met de verschillende aspecten van een carport met berging. Als je de exacte details wilt weten is het goed om bij een aantal leverancier offertes op te vragen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe ziet een carport met berging eruit?

Een carport met berging bestaat, net als een losse carport, uit een afdak waar de auto onder kan worden gezet. Het afdak kan doorzichtig zijn en daglicht doorlaten, maar er zijn ook carports met een gesloten dak. Dit biedt bescherming aan de auto tegen de vele verschillende weersomstandigheden. Door het dak zal de auto niet nat worden van de regen of door winterse omstandigheden. Daardoor zal de auto minder snel vuil worden en ook zal er minder snel roestvorming optreden. In de zomer beschermt de carport met berging de auto tegen de zon. Dat betekent dat de lak niet wordt aangetast door uv-stralen.

Een carport met berging kan vrijstaand worden geplaatst en tegen de gevel van een woning, dat wordt een aangebouwde carport genoemd. Het voordeel van een aangebouwde carport is dat je droog in en uit de auto kunt stappen en naar de deur van de woning kunt lopen. Je kunt ook de berging bereiken zonder nat te worden. Het voordeel van een vrijstaande carport met berging is, dat die wat meer ruimte biedt. Ook is daar wat meer flexibiliteit ten aanzien van de plek van de deur van de berging.

Soorten carport met berging

De  plaats en het soort carport heeft consequenties voor de soort berging die je kunt neerzetten. Een vrijstaande carport met berging biedt de meeste keus. Het beschikbare oppervlak is dan geen beperkende factor. Bij een vrijstaande carport is het gemakkelijk om die te combineren een grote berging in de vorm van een tuinhuis of een grote overdekte werkplaats. Bij een carport die aan de woning is gebouwd kan dat ook wel, maar alleen als er aan de achterzijde of aan de zijkant van de carport voldoende ruimte is.

Bij een carport met berging is de berging in de meeste gevallen een afgesloten ruimte. Die is toegankelijk via een deur. Het voordeel van zo’n afgesloten berging is, dat je een slot op de deur kunt doen. Daarmee wordt voorkomen dat onbevoegden bij je spullen kunnen komen. Als je een carport plaatst die extra breed of lang is, heb je in feite ook een carport met berging. Je kunt dan spullen neerzetten in het verlengde van de auto of aan de zijkant. Dat kan in gesloten kasten, maar ook fietsen of brommers kunnen op deze plek worden gestald.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Het gevaar van rommel bij een carport met berging

Een berging wordt soms geassocieerd met een rommelhok. Wie van een carport met berging die afsluitbaar is een rommelhok wil maken moet dat zelf weten. Maar wie kiest voor een carport met berging meteen naast of voor de auto moet wel wat discipline hebben. Vooral als je die berging gebruikt voor het stallen van fietsen is de verleiding groot om de fiets midden onder de carport te zetten als de auto weg is. Wie bij het thuiskomen de auto wil parkeren moet eerst de fietsen aan de kant zetten. Als het regent kun je dan flink nat worden en dat kan tot irritaties leiden.

Het doel van een carport met berging

De berging van een carport met berging kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Wie een grote berging naast de carport maakt kan daar een garagedeur in zetten. Dan heb je een berging die kan worden gebruikt als werkplaats voor de auto, motor of als garage voor een klassieke auto, caravan of boot. Door te kiezen voor een vrijstaande carport met berging wordt ruimte gecreëerd voor allerlei doeleinden. Het is vaak een echte rommel plek, waar spullen uit de tuin, gereedschappen of vakantiespullen worden neergelegd.

Maar een vrijstaande carport met berging kan ook worden ingericht als tuinhuis. Dat is vrij simpel, want dan hoeven er alleen maar ramen in te worden gemaakt en wellicht wat extra isolatie. Zo’n carport met berging biedt ongekende mogelijkheden. Je kunt er ook een rustige werkplek voor kantoorwerkzaamheden van maken, een hobbykamer, een tuinkamer, etc. Er zijn zelfs voorbeelden bekend, waarbij de berging in de wintermaanden wordt gebruikt als  plek waar potplanten kunnen overwinteren.

Prefab of maatwerk?

Je hebt hebt al aardig wat voorbeelden gezien van een carport met berging. Veel soorten carport met berging voor één auto zijn leverbaar als bouwpakket. Het zijn fraaie ontwerpen, die bij je thuis worden afgeleverd. De meeste leveranciers kunnen deze voor je plaatsen, maar als je wilt kan je dat ook zelf doen. Daarmee zijn flink wat kosten te besparen. Houd er echter rekening mee dat het plaatsen van een carport met berging flink wat kluservaring vereist en dat je er speciaal gereedschap voor nodig hebt.

Voor de liefhebbers van een carport met berging van het formaat van een tuinhuis is het aantal prefab oplossingen wat minder groot. Dat komt doordat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn, dat het de moeite niet waard is om voor elke variant een prefab model te ontwikkelen. Zo’n grote carport met berging is meestal maatwerk. Het is goed om een aantal leveranciers langs te laten komen en een offerte te laten maken voor een carport op maat. Je kunt dan kiezen voor het mooiste ontwerp en de laagste prijs.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Materiaal van een carport met berging

Bij een carport met berging wordt onderscheid gemaakt in het materiaal waarvan de constructie en de berging worden gemaakt en het materiaal van het dak van de carport. Wie graag een doorzichtig dak op zijn carport met berging wil, kan kiezen voor één van de kunststof dakbedekkingen of een glazen dakbedekking. Bij glas wordt het meeste licht doorgelaten, maar glas heeft als nadeel dat het duur is en soms kan breken. Polycarbonaat is een goed alternatief. Het is sterker dan glas en laat veel licht door. Goedkopere kunststoffen, zoals PVC, zijn goedkoper maar raken sneller beschadigd en vergen veel onderhoud.

Hout

In verreweg de meeste gevallen wordt voor een vrijstaande carport met berging gekozen met hout als constructiemateriaal. Dat is prettig in het gebruik voor zowel maatwerk als prefab. Hout is goed verwerkbaar en kan helemaal naar wens worden vormgegeven. Bij landelijk gelegen woonhuizen wordt vaak voor een houten carport met berging en een pannendak of een rieten dak gekozen. Dat is heel sfeervol. Hout is ook een goed bruikbaar voor een constructie waarop glas of kunststof als dakbedekking kan worden neergelegd.

Aluminium

Naast hout is aluminium een populair constructiemateriaal voor een carport met berging. Het aluminium wordt niet alleen gebruikt voor de draagconstructie van een plat dak, maar dient ook om de berging sterkte te geven. Een kenmerk van een aluminium constructie is, dat die zorgt voor een moderne, tijdloze en strakke vormgeving. Er zijn combinaties met hout of metaal mogelijk, met name voor de berging. Een kleinere berging wordt soms gemaakt van kunststof. Dat ziet er in eerste instantie mooi uit, maar kunststof zal na een aantal jaren onder de invloed van zonlicht verkleuren en dof worden.

Hoe komt de prijs van een carport met berging tot stand?

Een carport met berging kan in allerlei uitvoeringen worden geleverd. Een factor die flink meetelt voor de prijs is de afmeting. Standaard wordt gewekt met een parkeerruimte voor de auto van 18  – 25 vierkante meter. Dat is te klein om een fiets naast de auto te zetten. Als dat je wens is, zal je dus meer geld moeten reserveren voor de carport met berging voor de fiets. De gebruikte materialen en de kwaliteit van de materialen zijn ook van invloed op de prijs. Een carport van een goede kwaliteit hout en polycarbonaat dakbedekking is veel duurder dan een van vurenhout met een golfplaat dak.

Richtprijzen van een carport met berging

Om enig houvast te geven ten aanzien van de prijs van een carport met berging worden hier twee voorbeelden uitgewerkt. Er wordt uitgegaan van een carport met berging met een oppervlak van 25 vierkante meter. Houd er rekening mee dat het gaat om indicaties. Geringe aanpassingen aan het ontwerp, de montage of de materiaalkeus kunnen flinke effecten hebben op de prijs. Als je een ontwerp in gedachten hebt, is het goed om bij een aantal leveranciers een offerte te laten maken. Dat geeft meer houvast ten aanzien van de prijs van het ontwerp dat je in gedachten hebt.

Carport met berging van hout

Het meest gekozen materiaal voor een carport met berging is hout. Dat is gemakkelijk te verwerken en heeft een uitstraling, die bij bijna elke woning past. Hout kan in zijn natuurlijke kleur worden gebruikt, maar het is ook mogelijk om het te behandelen met lak of verf. Impregneren is een goede optie om de levensduur van hout te verlengen. Voor de prijs is het belangrijk om te bepalen voor hoe lang je plezier wilt hebben van je carport met berging. Daar wordt de kwaliteit van het hout op aangepast.

Een carport met berging, die ongeveer 5 – 10 jaar moet worden gebruikt, kan worden gemaakt van geïmpregneerd vurenhout. Dat is de goedkoopste houtsoort die geschikt is als constructiemateriaal. Een carport uit vurenhout kost circa € 1.000. Wie langer wil genieten van zijn carport kiest voor hout van de Douglasspar. Een carport van deze houtsoort kost € 2.000 – 3.000. Voor een carport met berging waar je de rest van je leven gebruik van wil maken moet je investeren in hardhout. Dat is echt duur, want zo’n carport kost minstens twee keer zoveel als één van Douglashout.

Carport met berging van aluminium

Bij een carport met berging waarvan de constructie bestaat uit aluminium is het prijsverschil tussen de verschillende soorten wat minder groot. Je moet er wel rekening mee houden dat een vrijstaande carport met berging iets duurder is dat één die tegen de woning wordt aangebouwd. De reden daarvoor is, dat er voor een vrijstaande carport meer aluminium palen nodig zijn. Het verschil tussen beide soorten is ongeveer € 500. De prijs van een aanbouw carport met berging begint bij € 2.000 en die van een vrijstaand exemplaar bij € 2.500.

De dakbedekking heeft veel invloed op de prijs van een aluminium carport met berging. Als daar een dak van dakleer of golfplaat op wordt gelegd is de prijs vrij laag. Maar dan komt er geen daglicht onder de carport. Bij een doorzichtige dakbedekking lopen de prijzen behoorlijk op. Als je kiest voor een aluminium carport met berging met een dak van het super sterke polycarbonaat begint de prijs bij € 3.000. Dat is veel geld, maar dan heb je wel een product dat dertig jaar of langer meegaat. Houd er rekening mee dat bij deze prijsindicaties de kosten van het plaatsen niet zijn inbegrepen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Vraag offertes aan voor een carport met berging

Of je nu op zoek bent naar een prefab carport met berging of een maatwerk exemplaar; het loont altijd om bij drie tot zes leveranciers een offerte aan te vragen. Door de offertes leer je hoe de prijs van de carport is opgebouwd. Het is ook goed te zien welke leverancier de laagste en hoogste prijzen berekent voor het plaatsen van de carport. Soms is het door de verschillende offertes goed met elkaar te vergelijken mogelijk om honderden euro’s te besparen. Offertes vergelijken helpt in elk geval om jou een product te laten kiezen, dat de kwaliteit en uitstraling heeft waarnaar je op zoek bent voor de laagste prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.