Carport

Carport op maat: Mogelijkheden & Prijs

Carport op maat laten maken Carport op maat laten maken

Met een carport op maat loop je overdekt van en naar je auto, zonder nat te worden als het regent. Een carport op maat draagt daarnaast bij aan de bescherming van je auto. De auto wordt minder snel vuil. Doordat er geen rechtstreeks zonlicht op valt, zal de lak in een betere conditie blijven. Door een carport op maat te kopen heb je de volledige controle over de gebruikte materialen en de afmetingen. De informatie in dit artikel kun je gebruiken om offertes aan te vragen, zodat je de beste en goedkoopste carport kunt uitzoeken.

Het principe van een carport

Elke carport bestaat in principe uit een dak en een draagconstructie, waar de auto onder kan staan. De constructie en de dakbedekking bestaan uit verschillende materialen. Er zijn allerlei mogelijkheden voor de afmetingen en de plaatsing van een  carport. Je kunt overal prefab carports kopen, die als bouwpakket worden bezorgd en door de leverancier worden geplaatst.

Als een carport met standaard afmetingen bij jouw woning niet past, kun je kiezen voor een carport op maat. Een carport op maat is ook een goede oplossing als je een carport wilt in een bepaalde stijl of van andere dan de gebruikelijke materialen.

Doel van een carport op maat

Het doel van een carport op maat is je auto te beschermen tegen de weersomstandigheden. Dat betekent dat de auto niet nat kan regenen en ook niet in de volle zon komt te staan. Een carport op maat zal bovendien het comfort bij het in- en uitstappen in de auto vergroten.

Als je een carport op maat laat bouwen, zal dit de waarde van je woning op een positieve manier beïnvloeden. Je moet dan kiezen voor een carport die gemaakt is van duurzame materialen. Ook moet de carport goed aansluiten bij de stijl van de woning.

Veel gebruikte materialen

Er is veel keuzevrijheid in de dakbedekking en in de constructie van een carport op maat. De sterkte van de constructie moet je afstemmen op het gewicht van de dakbedekking. Voor een carport op maat met een relatief zware dakbedekking als veiligheidsglas is een stevige constructie vereist. Misschien moet je zelfs wel besluiten om het dak niet op vier, maar op zes palen te zetten, vooral als die van hout zijn. De leveranciers van een carport op maat hebben veel ervaring in het afstemmen van de constructie op de dakbedekking. Zij zijn altijd bereid om je daarbij te adviseren.

Dakbedekking

De belangrijkste vraag bij de keuze voor de dakbedekking van een carport op maat is, of het dak licht door moet laten of niet.

 • Voor maximaal  licht kies je een glazen carport.
 • Als het geen bezwaar is dat het licht iets wordt getemperd, kun je kiezen voor een kunststof dakbedekking.
  • PVC en plexiglas zijn wat minder kostbare materialen, maar die gaan ook niet zo lang mee.
  • Voor een kwalitatief goede kunststof dakbedekking die licht doorlaat is polycarbonaat de beste optie. Dat materiaal is licht, heel sterk en je kunt er tientallen jaren plezier van hebben.
 • Als de dakbedekking geen licht door hoeft te laten kun je kiezen voor een pannendak, golfplaat, dakleer of riet.

Sommige van deze soorten dakbedekking zijn niet geschikt om op een plat dak te plaatsen. Je moet dan dus een carport op maat laten maken met een puntdak of een zadeldak. Dat kan in dezelfde stijl als je woning, zodat de carport op maat wat betreft uitstraling één geheel vormt met de woning.

Constructie

De meest gebruikte constructiematerialen voor een carport op maat zijn hout en aluminium.

 • Bij een houten carport kun je kiezen uit een groot aantal kwaliteitsklassen. Wie kiest voor een goedkope houtsoort, zoals geïmpregneerd vurenhout, moet er rekening mee houden dat de carport na maximaal tien jaar moet worden vervangen. Douglashout, eikenhout en het zeer kostbare tropisch hardhout hebben zo’n goede kwaliteit, dat de carport op maat wel twintig tot veertig jaar kan blijven staan.
 • Ook een aluminium carport is erg sterk. Hij geeft aan je carport bovendien een nette en moderne uitstraling.
 • Datzelfde geldt voor een metalen carport.
 • Als je in een landhuis woont en echt iets bijzonders wilt voor je carport op maat, kun je kiezen voor een smeedijzeren carport. Die is sterk, stijlvol en kan worden voorzien van prachtige ornamenten. Het nadeel van een smeedijzeren constructie is, dat hij behoorlijk prijzig is.

Wanneer kies je voor een carport op maat?

Een carport op maat laat je niet zomaar bouwen. Daar moet een goede reden voor zijn. Stel dat je een carport wilt, die niet als prefab model te koop is. Dat zou kunnen vanwege de materialen die je wilt gebruiken, want niet elke combinatie van dakbedekking en constructie is als prefab model verkrijgbaar. Een andere goede reden voor een carport op maat is dat een standaard model niet kan worden geleverd in de afmetingen die jij graag wilt hebben. Dat kan als je woning op een bijzondere manier geplaatst is.

Nog een andere reden om te kiezen voor een carport op maat is, dat je een combinatie wilt van een carport en een berging. Of als je een bredere of hogere carport nodig hebt voor extra ruimte bij het in en uit de auto stappen. Je hoeft nooit bang  te zijn dat er geen carport bij je woning kan worden geplaatst. Er is altijd wel een geschikte carport op maat. Als je een carport met afwijkende afmetingen wilt plaatsen is het goed om dat eerst met de gemeente te overleggen. Misschien is het nodig om daar een vergunning voor aan te vragen.

Voor- en nadelen van een carport op maat

Aan het bouwen van een carport op maat zijn veel voordelen verbonden, maar er zijn ook enkele nadelen. De voordelen zijn, dat je de volledige vrijheid hebt bij het bepalen van de afmetingen en de toegepaste materialen. Daardoor is een optimale afstemming op de woning en op jouw gebruikseisen mogelijk. Als je een carport op maat laat plaatsen door een vakman kan dat meestal binnen een dag. Je krijgt op zo’n carport dezelfde garantie als op een prefab model.

Het grootste nadeel van een carport op maat is, dat de deze duurder is dan een prefab carport. Dat komt doordat het opmeten en construeren meer tijd kost dan bij een prefab carport. Voordat een carport op maat klaar is moet je geduld hebben. Meestal zit er zo’n zes weken tussen het moment van opmeten en het plaatsen van een carport op maat. Dat komt doordat alle onderdelen eerst op maat moeten worden gemaakt. Daarna kan de carport pas bij jou thuis worden gemonteerd. Houd er ook rekening mee, dat er bij een carport op maat aanpassingen nodig kunnen zijn aan de oprit.

Prijsbepalende factoren

Net zoals bij elke carport zijn er ook bij een carport op maat drie onderdelen die van invloed zijn op de prijs. Ten eerste zijn dat de afmetingen. Daarnaast hebben de gebruikte materialen voor de constructie en de dakbedekking consequenties voor de prijs. En omdat het om een maatwerk product gaat, moet je terdege rekening houden met de kosten van de plaatsing. Dat kan aanzienlijk complexer zijn dan bij een prefab carport.

Prijsindicatie carport op maat

Het is niet eenvoudig om een prijsindicatie te geven van een carport op maat. Daarom wordt bij wijze van voorbeeld uitgegaan van een carport op maat met standaardafmetingen van zes meter lengte, drie meter breedte en 2,5 meter hoogte.

Type carportPrijs carport (incl. btw & montage)
Houten carport€ 2.400
Kunststof carport€ 3.200
Aluminium carport€ 3.700
Stalen carport€ 3.800
Betonnen carport€ 4.200

Offertes vergelijken

Het aantal leveranciers dat een carport op maat kan maken is best groot. Zij hebben allemaal hun eigen specialisme. Daar kun je uitstekend van profiteren. Met de informatie uit dit artikel kun je je wensen ten aanzien van jouw carport op maat formuleren en naar een aantal leveranciers sturen.

Zij zullen je op basis van hun specialiteit een offerte toezenden. Door de offertes te vergelijken kom je vanzelf tot een goede keus voor een carport op maat. Aanbevolen wordt om minimaal drie leveranciers en maximaal zes leveranciers een offerte te laten maken.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.