Carport

Carport met dak uit riet

Carport met rieten dak: Prijs & Voordelen Carport met rieten dak: Prijs & Voordelen

Bij woningen met een landelijke uitstraling is een carport met dak uit riet een mooie aanvulling. De carport met dak uit riet sluit prima aan op de stijl van de woning. Vooral in omgevingen met veel natuur kan zo’n carport volledig opgaan in de omgeving. Een carport met dak uit riet biedt  prima bescherming aan je auto, caravan of motor, want er zal geen neerslag of zonlicht op je vervoersmiddel terecht komen. Er zijn verschillende bedrijven die een carport met dak uit riet leveren. Je vindt het product met de beste prijs – kwaliteit verhouding door meerdere leveranciers een offerte te laten uitbrengen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Duurzame oplossing op de juiste plek

Riet is een natuurproduct, maar er bestaat ook kunstriet, dat dezelfde eigenschappen heeft. Het mag duidelijk zijn, dat een carport met dak uit riet een product is dat niet in elke omgeving past. Het heeft geen zin om een carport met dak uit riet in een moderne woonwijk neer te zetten. Het landelijke karakter van zo’n carport komt daar niet tot zijn recht. Voor de constructie onder een carport met dak uit riet kan in principe uit metaal of aluminium worden gekozen. Maar dat past totaal niet bij de uitstraling van het dak. Een constructie van smeedijzer is wel een optie, maar alleen als het ijzer in de juiste kleur wordt geschilderd.

Verder kun je kiezen voor zowel een vrijstaande carport als een aanbouwcarport. Beide zijn mogelijk voor een carport met een rieten dak.

Levensduur

In principe is een carport met dak uit riet een oplossing waar je tot wel veertig jaar plezier van kunt hebben. Maar het is afhankelijk van de plaats van de carport en van de manier waarop deze is gebouwd, of de levensduur werkelijk zo lang is. Riet is waterafstotend, maar gaat kapot als er water in de rietstengels komt. Dan zal het materiaal eerst beschimmelen en vervolgens kapot gaan. Bij het bouwen van een carport met dak uit riet moet er daarom rekening mee worden gehouden dat het regenwater zo gemakkelijk en zo snel mogelijk van het dak af kan stromen.

Alleen op schuine daken

De vorm van een carport met een dak uit riet moet zo zijn dat de hoek van het dak liefst 45 graden is. Bij die hoek zal regenwater het snelst van het dak afvloeien. Een plat dak met een rieten bedekking maakt geen schijn van kans tegen de elementen. Ook als het riet verticaal staat zal het snel kapot gaan, want dan dringt het water vanaf de bovenzijde in het riet. Als de hoek van het dak kleiner is dan 30 graden, duurt het bij natuurlijk riet te lang voordat het regenwater verdwijnt. Dan kan een carport met dak uit riet worden gemaakt met kunstriet. Dat is minder gevoelig voor water.

Ventilatie en zonneschijn

Als een carport met een dak uit riet nat is geworden van regen is het van belang dat het zo snel mogelijk opdroogt. Dat kan op een aantal manieren.

Ten eerste doordat de wind goed langs het dak waait (voldoende ventilatie). Het achtergebleven vocht zal dan snel verdampen en het dak is na een korte tijd opgedroogd. Het helpt ook als de zon goed op de carport met dak uit riet kan schijnen, want dan zal het resterende regenwater verdampen. Zet een carport met dak uit riet dus bij voorkeur niet onder een aantal grote bomen. Dan zal hij veel sneller kapot gaan dan in een open omgeving.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Beste constructiemateriaal voor een carport met dak uit riet

Het beste materiaal dat kan worden gebruikt voor de constructie van een carport met dak uit riet is hout. Vooral wat betreft uitstraling past dat uitstekend bij het landelijke karakter van een dak uit riet. Hout is er in vele variëteiten en kwaliteiten. De goedkoopste houtsoort die voor de constructie van een carport met dak uit riet kan worden gebruikt is vurenhout. Als je echt voor kwaliteit gaat is dat geen goede keus. Want vurenhout gaat niet langer dan vijf tot tien jaar mee. Dat is veel korter dan de rieten dakbedekking. Een constructie van vurenhout, zelfs als het is geïmpregneerd, is daarom weggegooid geld.

Het beste advies voor de constructie van een carport met dak uit riet wat betreft de keuze van een houtsoort is te kiezen voor één met dezelfde levensduur als het rieten dak. Dat betekent dat je zou moeten kiezen voor een hoogwaardige kwaliteit hout, die goed wordt onderhouden. Betaalbare houtsoorten van die kwaliteit zijn lariks en de Douglasspar. Eikenhout heeft nog een wat betere kwaliteit, maar is ook duurder. Als geld voor jou geen rol speelt kun je kiezen voor tropisch hardhout, zoals padouk.

Open of gesloten bedekking met riet

Het is veel moeilijker om een carport met dak uit riet te bedekken dan het dak van een carport met glas of kunststof. In de praktijk zijn er twee methoden. De ene is traditioneel en de ander is tamelijk nieuw. Bij de traditionele methode worden de rietstengels van boven naar beneden meteen op de panlatten van het dak gelegd. Het idee daarachter is, dat de wind dan vrij spel heeft en dat eventueel vocht snel kan verdampen. Deze constructie gaat ten koste van de mate van isolatie van een carport met dak uit riet. Maar omdat een carport een open constructie is, is isolatie wat minder belangrijk.

Bij de gesloten bedekking van een carport met dak uit riet wordt het dak eerst bedekt met isolerende platen. In de praktijk blijkt dat de wind hier nog steeds voldoende doorheen kan blazen om het riet snel droog te krijgen na een regenbui. Behalve dat een carport met dak uit riet met een gesloten bedekking beter isoleert, is er nog een voordeel. Bij een gesloten bedekking zal een brand zich veel minder snel verspreiden. Bij een open bedekking is het brandgevaar een groot probleem. Er zijn zelfs verzekeraars die een carport met dak uit riet alleen tegen zeer hoge premies willen verzekeren.

Onderhoud van een carport met dak uit riet

Een carport met dak uit riet vraagt het nodige aan onderhoud. Het belangrijkste daarbij is, dat wordt geprobeerd alle obstakels te verwijderen die in de weg zitten om het dak zo snel mogelijk te laten drogen na een regenbui. Het is goed om een carport met dak uit riet elke vijf jaar een keer een goede onderhoudsbeurt te geven. Die bestaat als eerste uit het verwijderen van algen met een met een verdelgingsmiddel. Daarna kan met de hand al het mos op het riet worden verwijderd. Mos heeft een grote aantrekkingskracht op vogels. Die gaan in het mos pikken en beschadigen daarmee de laag riet.

Als het onderhoud geruime tijd achterwege is gebleven, of als de carport met dak uit riet in een erg donkere omgeving staat, kan het dak in een erg slechte conditie raken. Het is dan niet meteen nodig om het te vervangen. Een goede methode, die door een vakman moet worden uitgevoerd, is het zogeheten kammen van het riet. Er wordt dan een heel klein laagje van de rieten bedekking geknipt. Na een goede knipbeurt lijkt een carport met dak uit riet weer hagelnieuw.

Voor- en nadelen van een carport met dak uit riet

De geweldige en unieke uitstraling van een carport met dak uit riet is vaak de belangrijkste reden waarom wordt overgegaan tot de aanschaf van zo’n soort carport. Maar er zijn wel meer voordelen. Een dak uit riet weegt heel weinig, zodat er ook voor een tamelijk lichte constructie kan worden gekozen. Een carport met dak uit riet heeft bovendien een betere isolerende werking dan veel andere soorten carports. Vanuit het oogpunt van het milieu is het erg fijn dat riet kan worden gerecycled. Het is bovendien een product dat tientallen jaren meegaat.

Het belangrijkste nadeel van een carport met dak uit riet is, dat het bouwen erg duur is. Ook voor het onderhoud en de verzekering moet veel geld worden neergeteld. Dat heeft vooral te maken met de slechte brandveiligheid van van een carport met dak uit riet. Op die premie is veel te besparen door te kiezen voor een gesloten dakconstructie. Die houdt de vlammen bij een brand veel langer tegen en daardoor zal er minder schade ontstaan.

Hoeveel kost een carport met dak uit riet?

Een carport met dak uit riet wordt bijna altijd op maat gemaakt. Er bestaat geen standaard formaat van zo’n carport. Om de aanschafprijs van dit type carport in te kunnen schatten wordt gebruik gemaakt van een prijs per vierkante meter. Die verschilt uiteraard per leverancier, maar ligt tussen de € 80 en € 130 per vierkante meter.

Voor een kleine carport voor één auto met een oppervlak van ongeveer 90 vierkante meter moet dus € 8.000 – € 12.000 worden betaald. Omdat bij de meeste landhuizen een grote carport nodig is, zal de aanschafprijs in de praktijk meestal veel hoger zijn.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Offertes vergelijken

Een carport met dak uit riet kan door meerdere leveranciers worden gemaakt. Het is verstandig om je wensen wat betreft de carport op een rij te zetten en die toe te sturen naar een aantal leveranciers. Zij zullen jou een offerte doen, waarbij ze de kosten voor het bouwen specificeren. Door deze offertes te vergelijken kun je de leverancier selecteren die de beste prijs – kwaliteit verhouding heeft. Op deze manier koop je gegarandeerd een carport met dak uit riet die bij jou past.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.