Carport

Landelijke carport: Mogelijkheden, Voorbeelden & Prijs

Landelijke carport: Mogelijkheden & Prijs Landelijke carport: Mogelijkheden & Prijs

Een landelijke carport doet vooral denken naar een gezapig leventje in de natuur, maar wel in grote luxe. Er moet dus wel topkwaliteit worden geleverd. Er zijn verwijzingen naar vroeger, naar traditionele materialen en naar oude gewoonten. Dat is de reden waarom als onderdeel van een landelijke carport vaak een zadeldak wordt gebouwd of een rieten dak. Als constructiemateriaal is hout erg populair. Maar ook smeedijzer is geschikt om er een landelijke carport van te maken. Een smeedijzer carport is erg sterk en laat zich gemakkelijk versieren met fraaie krullen, net zoals vaak op hekwerken worden aangebracht.

Wat is de prijs van een landelijke carport?

Landelijke carports zijn in verschillende materialen beschikbaar, waardoor ze zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel kunnen zijn. De prijzen van deze carports variëren sterk afhankelijk van het gekozen materiaal, de grootte en de complexiteit van de constructie.

Een PVC of houten carport heb je al vanaf een kleine € 2.000. Kies je voor staal of aluminium, dan gaan de prijzen toch al snel richting de € 7.500. Wil je extra verlichting, stopcontacten en andere upgrades, dan loopt de prijs natuurlijk verder op.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een landelijke carport.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

In deze tabel worden de mogelijke prijzen voor verschillende materialen opgesomd om een idee te geven van wat je kan verwachten bij de aanschaf van een landelijke carport.

Prijzen per soort materiaal

MateriaalGemiddelde prijs (incl. BTW en installatie)
Hout€2.000 – €6.000
Staal€3.500 – €7.500
Aluminium€4.000 – €8.000
Polycarbonaat€2.500 – €5.500
PVC€1.500 – €4.000

Toelichting

  • Hout: Houten carports zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en aanpasbaarheid. De kosten variëren afhankelijk van het type hout en de afwerking.
  • Staal: Stalen carports zijn zeer duurzaam en bieden uitstekende bescherming tegen zware weersomstandigheden. Ze hebben echter een hogere prijs vanwege de materiaalkosten en installatiecomplexiteit.
  • Aluminium: Aluminium carports zijn lichtgewicht, roestbestendig en vereisen weinig onderhoud. Deze eigenschappen maken ze iets duurder, maar ze zijn een goede investering op lange termijn.
  • Polycarbonaat: Polycarbonaat wordt vaak gebruikt voor het dak van carports vanwege zijn doorzichtige eigenschappen en sterke weerbestendigheid. De kosten zijn gematigd en variëren afhankelijk van de structuur.
  • PVC: PVC carports zijn een goedkope optie en gemakkelijk te installeren. Ze zijn minder duurzaam dan de andere materialen, maar bieden een betaalbare oplossing voor tijdelijke of minder intensieve toepassingen.

Bij het kiezen van een carport is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de duurzaamheid, onderhoudsvereisten en esthetiek om ervoor te zorgen dat de carport aan alle verwachtingen voldoet.

De functie van een landelijke carport

Net zoals elke carport moet ook een landelijke carport de vervoersmiddelen beschermen tegen de weersomstandigheden. Een carport zal ervoor zorgen dat auto’s niet nat regenen en dat ze uit de zon blijven. Voor de kwaliteit van de carrosserie van de auto’s is dat erg belangrijk. Want de zon bevat uv-straling. Als dat langdurig op de lak van een auto schijnt wordt die daardoor aangetast. Het gevolg is dat de lak dof wordt, waardoor de auto er slecht onderhouden uit gaat zien. Met een landelijke carport wordt dat vermeden, zelfs als er een doorzichtig dak op de carport zit. Want al die dakbedekkingen houden de uv-straling tegen.

Roestvorming tegengaan

Regen, sneeuw en wind zijn op zich niet zo vreselijk schadelijk voor een auto. Maar als een auto altijd maar in de regen staat wordt hij snel vuil en dan zal er op den duur roestvorming optreden. Een auto, die tijdens een rit nat is geworden, zal onder een carport snel droog waaien. De schade van de regen is dan nihil. Doordat een landelijke carport ervoor zorgt dat auto’s minder lang nat zijn krijgt roest bijna geen kans.

Comfort

Een landelijk carport heeft ook een belangrijke rol om het comfort te verhogen. Zo is het bij een landelijke carport altijd mogelijk om droog in en uit de auto te stappen. In de wintermaanden zal het hoegenaamd niet nodig zijn om de ruiten te krabben. Want doordat de temperatuur onder een carport minder daalt dan daarbuiten, is de kans dat de ruiten van de auto bevriezen vrij klein.

Maatwerk

Een landelijke carport is vaak te vinden bij grote landgoederen. In woonwijken zijn verhoudingsgewijs niet zoveel woningen in een landelijke stijl te vinden en daarom zal je daar ook niet snel een landelijke carport tegenkomen. Een carport bij een groot landgoed is meestal geschikt voor meer dan één auto. Ook zal er vaak een buitenwerkplaats onder het dak van de landelijke carport worden gemaakt. Al met al is een landelijke carport dus een product,  dat op maat moet worden gemaakt. Wie zo’n carport wil laten bouwen kan het beste bij meerdere leveranciers een offerte opvragen. Dan krijg je duidelijkheid over de mogelijke ontwerpen en de bijbehorende prijzen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Geschikte constructiematerialen

Een landelijke carport zal in veel gevallen worden gemaakt op basis van een houten constructie. Eikenhout is erg populair om daarvoor te gebruiken. Dat komt door de eigenschappen van eikenhout. Dat gaat erg lang mee. Het hout heeft daarnaast een kenmerkende kleur en tekening, die ook in het constructiemateriaal van de andere gebouwen op het terrein terug te vinden is. Hoewel soms anders wordt beweerd, is het van belang om eikenhout goed te onderhouden. Dat komt de levensduur alleen maar ten goede.

Smeedijzer

Voor een opvallend mooie constructie kan smeedijzer worden gebruikt. Dat is een materiaal dat erg sterk is. Het is in staat om zware dakbedekkingen te dragen en wordt daarom regelmatig gebruikt in combinatie met glas. Smeedijzer wordt helemaal op maat gemaakt. De constructie kan worden voorzien van sierlijke krullen en bogen, maar ook van punten. Het is maar net waar je als klant van houdt. Met smeedijzer kun je een connectie maken met de historie van het landgoed, door dezelfde versieringen te gebruiken als elders op het perceel te vinden zijn.

Doorzichtige dakbedekking

De keuze qua dakbedekking voor een landelijke carport is vrij groot. Er kan een dak worden geplaatst van glas op je carport. Dat laat veel licht door. Door te kiezen voor een iets getinte kleur glas wordt een authentiek effect verkregen. Een nadeel van glas is, dat het erg veel weegt. Een goed alternatief is polycarbonaat, een sterke kunststof. Polycarbonaat is goedkoper dan glas. In een landelijke carport wordt afgeraden om de goedkopere kunststof glas vervangende materialen PVC en plexiglas te gebruiken. Die zijn niet sterk genoeg. In combinatie met smeedijzer is het mogelijk om een chique doorzichtige koepel te maken als dakbedekking.

Polycarbonaat en glas hebben niet veel onderhoud nodig, maar het is wel nodig om het regelmatig schoon te maken. Beide materialen zijn goede voedingsbodems voor mos en algen en ook vuil blijft er gemakkelijk aan vastzitten. Het schoonmaken is niet moeilijk. Het is voldoende om het glas of polycarbonaat eens in de paar maanden met een sopje af te nemen. Beide materialen kunnen dertig jaar of langer dienst doen als dakbedekking.

Traditionele daken

Bij een landgoed wordt ook vaak een landelijke carport geplaatst in dezelfde vorm als de woning. Dit soort carports krijgt een houten constructie in de vorm van een zadeldak. Dat wordt bekleed met dakpannen in dezelfde kleur als de woning. Een andere optie is riet als dakbedekking. Ook dat past uitstekend bij een landelijke carport.

Riet en dakpannen gaan tientallen jaren mee. Riet moet wel goed worden schoongehouden. Het is erg brandbaar en daardoor wat minder populair aan het worden. De oorzaak daarvan is mede de hoge premie voor de brandverzekering.

Offertes aanvragen bij maatwerk

Het laten maken van een landelijke carport is maatwerk. Er zijn veel leveranciers die dat op een goede manier kunnen uitvoeren. Als consument kom je er tamelijk moeilijk achter welke de mooiste en beste carport is. Een goede methode is om bij meerdere leveranciers een offerte op te vragen. Je kunt die offertes vergelijken. In eerste instantie zoek je dan de mooiste landelijke carport uit.

Vervolgens kun je de offertes gebruiken om een leverancier te selecteren die deze carport voor de beste prijs – kwaliteit verhouding kan leveren. Offertes spelen dus een grote rol bij het succesvol laten bouwen van een landelijke carport.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.