Carport

Polycarbonaat carport

Een polycarbonaat carport is een product van kunststof. Polycarbonaat is een bijzonder materiaal met unieke eigenschappen. Voor consumenten is het soms lastig om de verschillende soorten kunststof carports uit elkaar te houden. Daarom wordt in dit artikel uitgebreid ingegaan op de eigenschappen van polycarbonaat. Ook wordt uitgelegd in welke situaties deze carports het beste kunnen worden toegepast. Daarnaast kun je informatie vinden over de manier waarop de prijzen van een polycarbonaat carport tot stand komen. Nadat je al deze informatie tot je hebt genomen kun je een offerte aanvragen bij verschillende leveranciers om daarna degene met het beste aanbod te selecteren.

Keiharde dakbedekking

Polycarbonaat is een kunststof die meestal doorzichtig is en wordt toegepast op plekken waar een sterke harde stof nodig is. Je vindt polycarbonaat daarom in mobiele telefoons, motorhelmen, in bushokjes en als dakbedekking van een carport. Het is mogelijk om polycarbonaat een kleur mee te geven. In het geval van een polycarbonaat carport wordt dat zelden gedaan. Het enige kleureffect is dat het materiaal een lichte kleurtint krijgt. Je hebt dan een carport met een extra chique uitstraling.

Polycarbonaat kan in principe in elke vorm worden gemaakt. Op een standaard carport worden meestal vlakke platen van het materiaal gelegd. Wie een meer artistieke vorm carport wil, kan een gebogen carport uit één stuk laten maken. Het materiaal is zo sterk, dat het niet nodig is om zo’n kunstzinnige vorm aan meer dan één zijde te ondersteunen. Naast vlakke doorzichtige platen worden ook wel platen met een kanaalstructuur gebruikt. Die zijn nog sterker dan de volledig vlakke platen. Polycarbonaat is ook leverbaar als golfplaat. Bij de laatste twee varianten zijn de platen minder goed doorzichtig dan de volledig vlakke platen.

Verschil met andere doorzichtige carport dakbedekkingen

Een polycarbonaat carport lijkt heel sterk op een carport met een glazen dakbedekking. Het verschil is, dat een polycarbonaat carport veel sterker is dan één van glas. Een glazen dakbedekking zal dus sneller breken. Daar staat tegenover dat glas minder snel beschadigt als er zware of scherpe voorwerpen op vallen. Een polycarbonaat carport gaat weliswaar tientallen jaren mee, maar niet zo lang als een carport met een glazen dakbedekking. Polycarbonaat wordt enigszins beïnvloed door zonlicht. Glas is daar niet gevoelig voor.

Een polycarbonaat carport versus PVC

Ondanks dat een polycarbonaat carport uiterlijk heel veel weg heeft van een PVC carport, zijn de verschillen tussen beide materialen behoorlijk groot. PVC is in de eerste plaats veel goedkoper dan polycarbonaat. Maar het is ook een stuk minder sterk. In een carport van PVC kunnen na verloop van tijd gemakkelijk scheuren en barsten ontstaan. Ook zal PVC onder invloed van het zonlicht op den duur van structuur veranderen. Doordat PVC minder sterk is dan een polycarbonaat carport is de levensduur beperkt tot ongeveer 10 jaar. Een polycarbonaat carport gaat zeker 30 jaar mee.

De grote temperatuurgevoeligheid van PVC speelt bij polycarbonaat geen rol. Als een PVC carport in de felle zon komt, kan hij flink uitzetten. Het gevolg daarvan is, dat de carport gaat kraken. Als er een brand uitbreekt zijn de gevolgen nog veel ernstiger. PVC zal dan smelten en in druppels naar beneden vallen. Als je zo’n druppel op je huid krijgt kan dat zeer ernstige brandwonden veroorzaken. Bij een polycarbonaat carport heb je van geen last van deze temperatuureffecten. Zo’n carport is dus veiliger dan één van PVC.

Hoe wordt een polycarbonaat carport gemaakt?

Tot dusver is steeds met nadruk gesproken over een polycarbonaat dakbedekking. In verreweg de meeste gevallen wordt een polycarbonaat carport namelijk gemaakt door kunststof platen bovenop een constructie te leggen van een ander materiaal. Alleen bij carports die tegelijkertijd een kunstwerk zijn, zal de volledige carport gemaakt zijn van polycarbonaat. Het gaat dan altijd om maatwerk producten, waarvoor prijzen van € 8.000 of meer voor moet worden betaald. Een polycarbonaat carport waarbij een constructie van andere materialen wordt gebruikt, is veel goedkoper.

Een standaard carport bestaat uit dak, dat op vier palen rust. De palen worden goed in de grond verankerd. Zij dragen een frame, waar de polycarbonaat platen in liggen. Het frame en de palen moeten erg sterk zijn, om te voorkomen dat het dak bij een flinke storm wegwaait. Voor het frame kunnen allerlei materialen worden gebruikt. Hout en aluminium zijn de meest gebruikte materialen, maar gietijzer of van een ander metaal is mogelijk. Met name bij het gietijzer moet worden voorkomen dat de constructie gaat roesten.

Voordelen van een polycarbonaat carport

In het voorgaande zijn zijdelings al een aantal van de vele voordelen van een polycarbonaat carport genoemd. Wellicht het belangrijkste is, dat een polycarbonaat carport een fraaie uitstraling heeft, al is dat een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een chique strakke en moderne polycarbonaat carport met een mooi frame van hout of aluminium ligt bovendien meer in het bereik van veel woningbezitters. Want polycarbonaat is een relatief goedkoop materiaal, in elk geval veel goedkoper dan glas.

Sterker dan glas

Het belangrijkste van polycarbonaat is, dat het materiaal ontzettend sterk is. Het is veel sterker dan glas. Als er een dakpan van het dak waait en op de carport terecht komt, zal er vrijwel nooit een scheur ontstaan. Een krasje is wel mogelijk, maar dat is een stuk minder erg dan een flinke deuk in de auto. Behalve dat het sterk is, weegt polycarbonaat ook veel minder dan glas. Vooral tijdens het plaatsen van een polycarbonaat carport heeft dat grote voordelen. De constructie kan vanwege het lichte gewicht ook wat minder zwaar worden uitgevoerd.

Brandvertragend

Een polycarbonaat carport is ongevoelig voor temperaturen. Het maakt niets uit als de zon de hele dag op het dak van de carport brandt. Het materiaal zal niet oververhit raken. Zelfs bij een brand houdt polycarbonaat zich een lange tijd goed. Het zal geen vlam vatten of smelten. Sterker nog, polycarbonaat heeft het effect dat een brand lange tijd kan worden tegengehouden. Als je auto vlam vat terwijl hij onder de carport staat, zal het polycarbonaat ertoe bijdragen dat de schade aan je woning beperkt blijft.

Verwerking en onderhoud

Een polycarbonaat carport is heel gemakkelijk te installeren. Dat komt doordat het materiaal goed op maat kan worden gezaagd. Bij boren en frezen is de kans erg klein dat het materiaal gaat barsten. Het is dus niet nodig om allerlei voorzorgsmaatregelen te nemen als je de dakbedekking op maat wilt maken. Het onderhoud van een polycarbonaat carport is erg eenvoudig. Het is voldoende als de dakbedekking twee keer per jaar met een sopje wordt schoongemaakt. Mos en algen verdwijnen dan vrijwel moeiteloos. Kijk wel uit met schurende en bijtende stoffen, want daar kun je het oppervlak flink mee beschadigen.

Effectieve bescherming tegen uv-straling

Het is met name voor de bescherming van het interieur van de auto en de lak goed om te weten dat een polycarbonaat carport geen uv-straling doorlaat. Als je de auto in de zomermaanden trouw onder de carport zet, zal dit effect duidelijk zichtbaar zijn. Door de filtering van uv-straling is het ook veilig om de carport te gebruiken als plek om te chillen. Je hoeft dan niet bang te zijn voor schadelijke effecten van de zon op je huid. Na een aantal jaren zal het materiaal wel meer uv-straling gaan doorlaten.

Nadelen van een polycarbonaat carport

Het is logisch dat er aan een polycarbonaat carport ook  een aantal nadelen zijn verbonden. Zo kan er op polycarbonaat een kras ontstaan als er een zwaar voorwerp op valt. De kans op scheuren is echter heel klein, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het ontstaan van lekkages in de buurt van beschadigingen.

Lichtinval

Je moet er rekening mee houden, dat polycarbonaat maar ongeveer 80 procent van het licht doorlaat. Dat is voor een carport niet erg, want 80 procent lichtinval is ruim voldoende om alles goed te kunnen zien. Niet iedereen vindt het echter prettig om dan onder de carport te zitten loungen. Zoals gezegd zal de mate waarin uv-licht wordt tegengehouden in de loop van de jaren afnemen.

Vervuiling

Ondanks dat het niet moeilijk is om een polycarbonaat carport schoon te maken, is het echt noodzakelijk om dat minimaal twee keer per jaar te doen. Ten eerste omdat algen en mos zich gemakkelijk op het materiaal hechten. Vuil in de lucht dat op de carport waait of meekomt met regen, zal na verloop van tijd als zwarte strepen zichtbaar worden. Als je dat ziet ontstaan is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Als je daarmee te lang wacht kan het vuil zich aan het kunststof gaan hechten. Dan is het erg lastig om het te verwijderen.

Hoe komt de prijs van een polycarbonaat carport tot stand?

Het is niet gemakkelijk om algemene uitspraken te doen over de prijzen van een polycarbonaat carport, want daar speelt een aantal aspecten een rol in. Ten eerste is dat het plaatsen van de carport. Als consument ligt daar een kans om te besparen op de kosten van een polycarbonaat carport. Want de ene leverancier rekent voor het plaatsen hogere tarieven dan de andere. Door offertes te vergelijken kom je er snel achter welke leverancier de laagste plaatsingskosten rekent.

Afmetingen

Een ander aspect dat een rol speelt bij de prijs van een polycarbonaat carport zijn de afmetingen. Een kleinere carport is minder duur dan een grotere, maar een prijs per vierkante meter oppervlak kan niet worden gegeven. Om toch op een objectieve manier prijzen te kunnen vergelijken, wordt altijd uitgegaan van een carport met standaard afmetingen voor één personenauto. Die heeft een lengte van 6 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 2,5 meter, ofwel 18 vierkante meter oppervlak. Het is goed om te weten dat voor zo’n carport geen vergunning aangevraagd hoeft te worden.

Constructie

Het derde aspect dat een rol speelt bij het bepalen van de prijs van een polycarbonaat carport is het materiaal van de constructie. Daarbij kun je kiezen uit verschillende houtsoorten, aluminium en metaal. Het maakt ook uit of je kiest voor een vrijstaande carport of voor één die aan de woning wordt vastgemaakt.

Prijsindicatie van diverse soorten polycarbonaat carport

Bij deze prijsindicatie van de diverse soorten polycarbonaat carport tellen alleen de kosten van de carport zelf mee. De kosten die moeten worden gemaakt om de carport te plaatsen zijn dus niet meegerekend. Als eerste wordt de prijs genoemd van een standaard polycarbonaat carport met een oppervlak van 18 vierkante meter. Als je zo’n carport wil hebben met een eenvoudig aluminium frame moet je rekening houden met een prijs vanaf € 2.500. Je hebt dan een carport waar je tientallen jaren veel plezier van kunt hebben.

Zo’n carport is op allerlei manieren uit te breiden. Wie een carport nodig heeft voor twee personenauto’s moet rekenen op een prijs van € 4.000. Aanpassingen in de uitvoering van het polycarbonaat kunnen de prijs flink doen stijgen. Wie graag polycarbonaat met een kleurtint wil hebben, of de vlakke platen vervangt door gebogen platen, moet er rekening mee houden dat de prijs kan oplopen tot € 8.000.

Besparen op kosten van een polycarbonaat carport

Het is mogelijk om de prijs van een polycarbonaat carport enigszins binnen de perken te houden door de carport zelf te plaatsen. Dat brengt wel wat risico’s met zich mee. Want als je zelf niet over voldoende kennis en ervaring beschikt, of niet het juiste gereedschap hebt, is de kans aanwezig dat het zelf plaatsen niet lukt. Dan moet je alsnog een vakman inschakelen. Een ander risico bij zelf plaatsen is, dat fouten zelf moeten worden hersteld. Als een vakman de carport plaatst, worden fouten op basis van garantie gratis verholpen.

Maatwerk of prefab?

Wie een maatwerk polycarbonaat carport aanschaft krijgt een product, dat helemaal op maat wordt gemaakt voor jouw woning. Je hebt veel inspraak in hoe het eindresultaat er uit komt te zien. Nadelen van een maatwerk product is dat de levering soms enige tijd kan duren en dat de prijs behoorlijk hoog kan zijn. Maar dat ben je snel vergeten als je het eindresultaat ziet. Een prefab polycarbonaat carport kan snel worden geleverd en kost veel minder. Je bent dan wel gebonden aan vaste afmetingen en aan een ontwerp, dat bij veel meer woningen te vinden zal zijn.

De beste polycarbonaat carport vinden

Na het lezen van alle informatie uit dit artikel heb je voldoende achtergrondinformatie om je voorkeur voor een polycarbonaat carport te formuleren. Als dat is gebeurd is het slim om je wensen naar enkele leveranciers te sturen. Zij maken een offerte op voor de polycarbonaat carport die jij graag wilt hebben. Door de verschillende offertes te vergelijken kun je een leverancier uitkiezen, die een product levert waar jij tevreden over bent voor een prijs die alleszins redelijk is. Je kunt dus zelf een leverancier kiezen op basis van de beste prijs – kwaliteit verhouding.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.