Er zijn allerlei redenen om voor een vrijstaande carport te kiezen. Ten eerste is een vrijstaande carport een mooie aanvulling voor je woning. Vooral het het lukt om een ontwerp te vinden, dat past bij de stijl van je woning. Een vrijstaande carport heeft als doel om je auto te beschermen tegen de invloeden van het weer. Als het regent staat de auto droog en bij zonneschijn wordt de lak niet aangetast. Maar een vrijstaande carport heeft meer functies, zoals die van sfeervol terras of handige werkplek. Door offertes aan te vragen kom je erachter welke mogelijkheden er allemaal zijn.
Materiaalkeuze
De materiaalkeuze voor een vrijstaande carport is afhankelijk van de stijl van je woning. Als je in een landhuis woont met een rieten dak of een stijlvol pannendak ligt een keuze voor een vrijstaande carport met een houten constructie voor de hand. Hout heeft dezelfde uitstraling als zo’n woning. Het is bovendien een flexibel materiaal, waarmee de vormgeving van je woning kan worden benaderd. Er bestaan heel fraaie voorbeelden van vrijstaande carports, die een miniatuur zijn van de woning.
Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.
Bij een modern vormgegeven woning kan ook wel gebruik worden gemaakt van een houten constructie voor de vrijstaande carport. Door dan te kiezen voor een modern vormgegeven carport kan toch een eigentijdse uitstraling worden verkregen. De dakbedekking kan worden gevat in chique gekleurd aluminium, en bestaan uit licht gebogen platen van glas of van kunststof. Ook een constructie van smeedijzer is mooi in een moderne omgeving. Smeedijzer is heel sterk, zodat je voor een dunne constructie kunt kiezen.
Naast moderne carports heb je ook tal van landelijke carport mogelijkheden.
Levensduur van een vrijstaande carport
Het is goed om stil te staan bij de kwaliteit van de materialen waarvan je vrijstaande carport wordt gemaakt. Wie een carport neerzet om er maximaal tien jaren gebruik van te maken, kan kiezen voor een goedkope houtsoort, zoals vurenhout, en een goedkope kunststof voor op het dak, zoals plexiglas. Maar als je de vrijstaande carport tientallen jaren wilt gebruiken zijn de duurdere houtsoorten, zoals eikenhout of de Douglasspar meer geschikt.
Ook bij de dakbedekking is er keus uit diverse kwalitatief goede materialen. Een pannendak en een rieten dak zorgen altijd voor sfeer. Een beetje ouderwets, maar wel erg mooi, is een dakbedekking van glazen panelen. Die kunnen blank worden geplaatst, maar ook een gekleurde tint is mooi. Het nadeel van glas is, dat het zwaar is en soms kan breken. Kunststof heeft die nadelen niet. Vooral een dakbedekking van polycarbonaat is erg mooi en sterk. Polycarbonaat is als vlakke platen te gebruiken, maar er kunnen ook kunstzinnige vormen van worden gemaakt.
Multifunctioneel gebruik van een vrijstaande carport
Een vrijstaande carport kan op meerdere manieren worden gebruikt. Als je veel ruimte hebt kun je een carport nemen met ruimte voor twee auto’s, een vrijstaande carport met een kapschuur of een werkplaats onder één dak. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk daarom ook aan de toekomst als je aan het nadenken bent over het plaatsen van een vrijstaande carport. De kans is groot dat die goed te combineren is met een andere wens, zoals een grote berging, kantoorruimte, plantenkas, tuinhuis of hobbyruimte.
Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.
Extra opties
Bij een vrijstaande carport kan het lastig zijn als daar geen elektriciteit aanwezig is. In het donker heb je dan geen mogelijkheid om een lampje aan te doen en dan zie je niets. Een vrijstaande carport zonder verlichting nodigt bovendien onbevoegden uit om bij spullen te komen waarmee ze niets te maken hebben. Als je een vrijstaande carport gaat bouwen is het daarom goed om meteen elektriciteit aan te laten leggen. Als je dat doet in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de vrijstaande carport, zijn de extra kosten van de elektrische kabel zo terugverdiend.
Vergunning voor een vrijstaande carport
Een vrijstaande carport valt in ruimtelijk opzicht bij de gemeente onder de bijgebouwen. Hoewel er landelijke regels zijn voor het plaatsen van een vrijstaande carport, heeft elke gemeente het recht om die regels in een verordening aan te passen.
Wie zich houdt aan de landelijke richtlijnen ten aanzien van lengte, breedte en hoogte en daarnaast de afstand tot de perceelsgrenzen in het oog houdt, hoeft meestal geen vergunning aan te vragen. Het is dan voldoende om bij de gemeente te melden dat je een vrijstaande carport gaat plaatsen. Maar het is verstandig om dit voor het plaatsen even te controleren bij de gemeente.
Offertes voor de beste vrijstaande carport
Er zijn zoveel mogelijkheden om een vrijstaande carport te bouwen, dat er vrijwel geen prefab modellen verkrijgbaar zijn. De meeste vrijstaande carports worden gebouwd op basis van een ontwerp op maat. Het is goed om 3 – 6 leveranciers te benaderen en hen een offerte voor jouw carport te laten maken. Je zal verrast worden door de verschillende ontwerpen waarmee zij komen. Als je goede ontwerpen hebt gevonden kun je door vergelijking van de offertes voor de vrijstaande carport met de laagste prijs kiezen.