Carport

Stalen carport

Als consumenten op zoek gaan naar een stalen carport, hebben ze vaak iets anders in gedachten. Staal wordt vaak verward met andere metalen. Bij een stalen carport wordt gedacht aan een constructie die niet kan roesten en heel sterk is. Maar zo’n constructie kan ook worden gemaakt van aluminium of een ander soort metaal. Door echt te kiezen voor een stalen carport maak je meestal niet de juiste keuze. Dan koop je een carport die veel te sterk is en veel te duur. Een stalen carport is bovendien niet gemakkelijk in het onderhoud.

Staal is niet roestvrij

Staal is een materiaal, waarvan wordt gedacht dat het niet kan roesten. Dat is een fabeltje. Er zijn wel soorten staal die niet kunnen roesten, maar dan wordt er echt gesproken van roestvrij staal. Als je dus een stalen carport wilt aanschaffen zal je moeten zorgen voor een goede bescherming van het staal, want dat wordt onder invloed van de weersomstandigheden vrij snel lelijk. Dat is te voorkomen door het metaal te voorzien van een poedercoating of door het een roestwerende behandeling te geven. Het kan ook door het staal te verven. Houd er rekening mee dat verven elke paar jaar moet worden herhaald.

Staal is moeilijk te verwerken

Leveranciers staan niet te juichen als iemand per se een stalen carport wil hebben. Want het is heel moeilijk om de constructie van een stalen carport te maken. Enerzijds laat staal zich niet goed op maat snijden of zagen. Daar zijn hele dure en gespecialiseerde machines voor nodig. Ook boren in staal is heel moeilijk. Als een onderdeel eenmaal op maat is gemaakt, kost het ook erg veel kracht om het in de juiste vorm te buigen. Het is inderdaad zo, dat als een stalen carport klaar is, dat hij uitzonderlijk sterk is. Maar dat is nergens voor nodig.

De prijs van een stalen carport

Als grondstof is staal één van de duurste materialen voor een carport. Zoals je hebt gezien is het een materiaal dat erg lastig is om te verwerken. En de belofte dat staal niet kan roesten wordt niet waargemaakt. Dat alles maakt dat je voor een stalen carport heel veel geld moet neertellen, zonder dat je waar krijgt voor je geld. Tenzij je echt een visie hebt, die niet kan worden waargemaakt zonder een stalen carport, zal elke leverancier je afraden om zo’n product aan te schaffen.

Alternatieven voor een stalen carport

Er zijn leveranciers die wel een stalen carport in hun assortiment hebben. In de praktijk gaat het dan meestal om een metalen carport. Dat betekent dat er staal wordt gebruikt van een veel mindere kwaliteit dan het roestvrij staal dat veel consumenten kennen. Deze mindere kwaliteit staal is lang niet zo hard en sterk als roestvrij staal. Het wordt vaak verzinkt, waardoor het op den duur een wat doffe uitstraling krijgt. Een carport die met dit soort metaal wordt geconstrueerd heeft een uitstekende kwaliteit. De prijs is vele malen lager dan een echt stalen carport.

Aluminium

De reden waarom consumenten graag een stalen carport willen hebben is de mooie gladde en glimmende uitstraling. Het is echter helemaal niet nodig om voor zo’n uitstraling staal te gebruiken. Een carport van aluminium kan dezelfde gladde en glimmende staalglans krijgen. Dat is te bereiken door het aluminium op de juiste manier te behandelen. Een ander voordeel van aluminium ten opzichte van een stalen carport is, dat het heel gemakkelijk te verwerken is. Aluminium is goed op maat te maken en er zijn gemakkelijk gaten in te boren. Ook het buigen van aluminium is niet moeilijk. Het is desondanks een heel sterk constructiemateriaal, dat de concurrentie met een stalen carport prima aan kan.

Goed uitkijken bij een stalen carport

Als je ergens een advertentie ziet van een stalen carport is het zaak om alert te zijn. Het betekent niet meteen dat je te maken hebt met een slecht product, maar waarschijnlijk met een soort metaal, die officieel niet staal mag worden genoemd. Het zou beter zijn als dit type carport met de naam ‘metalen carport’ zou worden aangeduid. Wanneer de prijzen in advertenties van een stalen carport ongeveer hetzelfde zijn als die van een aluminium carport, weet je dat het gaat om een carport van een andere kwaliteit metaal dan staal.

Kenmerken van een stalen carport

Als wordt gesproken over een stalen carport gaat het alleen over de constructie die het dak draagt. Het dak zelf is gemaakt van andere materialen. Meestal gaat het daarbij om een plat dak. Er is keus uit verschillende soorten materialen voor de dakbedekking. Als lichtinval onder de carport belangrijk is, wordt vaak gekozen voor glas of een kunststof. Glas laat het meeste licht door, maar polycarbonaat is het sterkst. PVC is de goedkoopste kunststof dakbedekking. Een plat dak kan ook worden bekleed met hout, dat wordt bedekt met dakleer. De goedkoopste platte dakbedekking is golfplaat.

Kijk goed naar de offertes

In dit artikel is duidelijk gemaakt dat met een stalen carport in de meeste gevallen een metalen carport wordt bedoeld. Staal is niet zo geschikt om er een constructie voor een carport van te maken. Je kunt dat controleren door offertes voor een stalen carport bij verschillende leveranciers aan te vragen en de prijzen te vergelijken. Als de prijs van een carport in de buurt ligt van een aluminium carport, heb je niet te maken met echt staal. Dat zou vele malen duurder zijn. Desondanks kan een als stalen carport aangemerkte carport best een heel goed product zijn.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.