Carport

Plexiglas carport: doorzichtig dak – Mogelijkheden & Prijzen

Carport met Plexiglas dak Carport met Plexiglas dak

Het voordeel van een carport met een doorzichtig dak is, dat je altijd veel licht hebt rondom de auto. Als de carport dicht bij de ingang de woning wordt geplaatst zal je nooit meer nat worden bij het in- en uit de auto stappen. Voor een carport met een doorzichtig dak heb je keus uit verschillende mogelijkheden wat betreft materiaal. Het meeste licht wordt doorgegeven door glas. Een kunststof carport heeft echter andere voordelen. In dit artikel vind je alle informatie die nodig is om een offerte aan te vragen voor de aanschaf van een plexiglas carport met een doorzichtig dak.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Het doel van een carport

In zijn meest basic vorm is een carport niets anders dan een dak, dat de auto beschermt tegen de weersomstandigheden.  In de zomer kan het uv-licht uit de zon de lak van de auto niet aantasten. In de wintermaanden hebben vorst, sneeuw en regen minder vat op de auto. Door het dak blijft het onder een carport iets warmer dan daarbuiten. Dat is voldoende om te voorkomen dat de ruiten van de auto snel bevriezen. Een bijkomend voordeel van een carport is, dat je zonder nat te worden in en uit de auto kunt stappen.

De constructie van een carport met doorzichtig dak

Het dak is bij een carport het belangrijkste onderdeel. Dat kan bestaan uit allerlei materialen. Om er zeker van te zijn dat het dak goed vast zit en niet kan wegwaaien wordt eerst een constructie gebouwd, soms als aanbouw aan de woning en soms vrijstaand. De constructie bestaat uit palen, met daarop een frame, waar de dakbedekking in wordt aangebracht. Het frame en de palen worden goed verankerd. Bij het dak kan worden gekozen voor een kunststof dakbedekking, glas, dakpannen en dakleer. Soms wordt ervoor gekozen om muren rondom de carport te zetten. Het voordeel daarvan is, dat er minder bladeren rondom de auto waaien.

Waarom een doorzichtig dak?

Het grootste voordeel van een doorzichtig dak is, dat je altijd voldoende licht hebt onder de carport. Meestal is er zoveel licht, dat het niet eens nodig is om verlichting in de carport aan te leggen. Er zijn verschillende soorten dakbedekking die veel licht doorlaten. Hoewel alleen glas 100 procent van het licht doorlaat, zijn ook kunststof dakbedekkingen, zoals een plexiglas carport, erg populair. Daarnaast zijn PVC en polycarbonaat geschikte kunststof materialen voor een carport.

Welke materialen laten veel licht door?

Om voldoende licht in de carport te krijgen is er een dakbedekking nodig, die minstens 80 procent van het daglicht doorlaat. Zoals al gezegd laat daglicht 100 procent licht door. Maar een dakbedekking van glas is erg duur. Er zijn goede kunststof alternatieven die veel minder kosten. Zoals een plexiglas carport, pvc en polycarbonaat. Deze vier soorten dakbedekking voor een carport worden nader bekeken.

Glazen carport

De voordelen van een carport uit glas zijn dat het veel licht doorlaat, tientallen jaren meegaat en dat het erg sterk is. Een voorwaarde is dat voor dakbedekking veiligheidsglas wordt gebruikt. Wie wil voorkomen dat het erg warm wordt onder de carport kan zelfs kiezen voor warmtewerend glas. Maar dat is eigenlijk alleen nuttig als je de carport ook wilt gebruiken als terras. De nadelen van glas zijn het gewicht en de prijs. Voor een glazen dakbedekking is een hele stevige constructie nodig. Een doorzichtig dak van glas is dus wel mooi, maar duur.

PVC en plexiglas carport

Een plexiglas carport is eigenlijk hetzelfde als een PVC carport. PVC en plexiglas zijn kunststoffen die sterk op elkaar lijken. Hun eigenschappen zijn vrijwel identiek. Als in dit artikel wordt gesproken over een plexiglas carport geldt hetzelfde voor een PVC carport. Een plexiglas carport laat ongeveer 80 procent van het zonlicht door. Een prettige eigenschap van deze kunststof is, dat het uv-licht uit het zonlicht wordt gefilterd. Dat betekent dat de lak van de auto langer mooi blijft. Plexiglas is een licht materiaal, dat niet duur is. Daar staat tegenover, dat een plexiglas carport minder lang meegaat dan een glazen of polycarbonaat carport.

Polycarbonaat carport

Een Polycarbonaat carport is, net als een plexiglas carport, gemaakt uit kunststof. Het laat eveneens ongeveer 80 procent van het licht door en filtert ook de uv-stralen uit het zonlicht. Het grote verschil is, dat polycarbonaat ontzettend hard is. Daardoor is het ook erg sterk en goed bestand tegen vallende takken. Er zal nooit een barst in het materiaal komen, hooguit een krasje. Een polycarbonaat carport weegt ongeveer evenveel als een plexiglas carport. Maar door de betere kwaliteit van het materiaal is het veel duurder. Een groot voordeel is, dat een polycarbonaat carport tientallen jaren mee kan gaan.

Voor- en nadelen van een plexiglas carport

Een plexiglas carport heeft veel voordelen ten opzichte van andere materialen die voor dakbedekking worden gebruikt. Een plexiglas carport is erg sterk, in elk geval sterker dan glas. Polycarbonaat is nog weer veel sterker. Plexiglas is verreweg het goedkoopste materiaal dat verkrijgbaar is als materiaal voor een doorzichtig dak. Het materiaal weegt heel weinig en is uitstekend te verwerken. Het vraagt ook weinig onderhoud. Je hebt al eerder kunnen lezen dat een plexiglas carport 80 procent van het licht doorlaat en de uv-straling tegenhoudt.

De twee belangrijkste nadelen van een plexiglas carport zijn, dat het materiaal tamelijk gevoelig is voor krassen en dat het veel vuil aantrekt. Mossen, algen en vuil blijven er gemakkelijk op vastzitten. Daarom is het belangrijk dat een plexiglas carport regelmatig met een sopje wordt schoongemaakt. Bij dat schoonmaken moet je voorzichtig zijn om te voorkomen dat er krassen op het oppervlak ontstaan.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat kost een plexiglas carport?

Er zijn nogal wat factoren die een rol spelen bij de prijsvorming van een plexiglas carport. Ten eerste is het van belang hoe groot de carport moet zijn. Het is logisch dat een kleine carport voor één auto minder duur is dan een grote carport voor twee auto’s. Een andere lastig in te schatten variabele is het materiaal waar de constructie van is gemaakt. Hout bestaat in talloze varianten en kwaliteiten en ook in de prijs en afwerking van aluminium zijn veel verschillen, die effect hebben op de prijs. De kosten van het plaatsen van een plexiglas carport worden bij deze vergelijking buiten beschouwing gelaten.

Om op een eerlijke manier te kunnen vergelijken hoe de prijzen van de verschillende soorten dakbedekking zich tot elkaar verhouden wordt voor de afmetingen uitgegaan van een carport van 18 vierkante meter. Die heeft een lengte van 6 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 2,5 meter. Hij biedt plaats aan één personenauto. Er wordt gekozen voor een aluminium constructie. Een plexiglas carport bestaande uit deze materialen kost circa € 2.000.

Dat is nog steeds goedkoper dan een polycarbonaat carport of een glazen carport met dezelfde grootte, want die kosten snel € 3.000 of meer.

Vraag offertes aan voor een plexiglas carport

Met behulp van de informatie in dit artikel ben je in staat om zelf een plexiglas carport uit te zoeken. Stel eerst een plexiglas carport samen op basis van je eigen voorkeuren en stuur je wensen op naar een aantal leveranciers. Zij zullen allemaal hun producten presenteren en een offerte uitbrengen. In die offertes worden de kosten die ze moeten maken gespecificeerd.

Door de offertes te vergelijken kom je vanzelf uit bij de leverancier die het meest geschikt is om jouw plexiglas carport te bouwen. Je betaalt dan de beste prijs voor de kwaliteit waarnaar je op zoek bent.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.