Dak

Dakpannen kopen: Mogelijkheden & Kosten

Dakpannen kopen: Kosten per soort dakpan Dakpannen kopen: Kosten per soort dakpan

Al een tijdje loop je rond met het idee van dakpannen kopen. Maar heb jij dan al een idee waar je aan moet denken? Welke pannen wil je, welk materiaal en wat zijn de kosten? Je moet je goed voorbereiden op wat je gaat doen en daarom bereiden wij je graag voor. Op deze pagina geven wij je meer informatie over dakpannen kopen en waar je aan moet denken. Het enige wat jij hoeft te doen is nu even tijd vrij te maken, zodat je je kunt laten informeren en adviseren over dit onderwerp.  

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom nieuwe dakpannen kopen?

Het kan verschillende redenen hebben dat jij denkt aan dakpannen kopen. Het kan zijn dat je pannen echt aan vervanging toe zijn, omdat er een paar kapot zijn of omdat ze gewoon echt al hun beste tijd hebben gehad. Maar het kan ook zijn dat je gewoon andere pannen wil en de pannen die er nu liggen niet mooi vindt. Wat de reden ook is, als jij nieuwe pannen wil, moet je nagaan wat de kosten zijn en ontdekken wat de mogelijkheden zijn. 

Wat kost dakpannen kopen?

Het is een goede vraag die je jezelf stelt, want de kosten van dakpannen kopen kan heel wisselend zijn. Je moet ook weten of dat het financieel voor jou momenteel mogelijk is als je hier wat mee wil doen. Het is daarom goed om te weten dat je een keuze kunt maken in bijvoorbeeld een dakpan van beton of een keramische dakpan.

Voor een dak van zo’n 50 vierkante meter betaal je gemiddeld tussen de € 2500 en € 3000. Afhankelijk van welke dakpan je wenst en hoe complex je dak is.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het kopen van dakpannen.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Als je voor beton gaat, dan betaal je gemiddeld 50 euro per m2, en deze pannen gaan gemiddeld 30 jaar mee. Maar daarbij moet wel gezegd worden dat ze goed onderhouden moeten worden.

Maar dat geldt voor de keramische pannen ook, deze kennen wel een langere levensduur, dit is gemiddeld 50 jaar. Je betaalt dan ook iets meer, dan betaal je ongeveer 60/65 euro per m2. 

Hier nog even een samengevat overzicht van de kosten en levensduur van beton- en keramische dakpannen:

Type DakpanKosten per m² (EUR)Gemiddelde Levensduur (jaar)Onderhoud
Beton5030Vereist goed onderhoud
Keramisch60-6550Vereist goed onderhoud
Prijzen om dakpannen te kopen

Welke soorten dakpannen zijn er?

Zoals hierboven al aangegeven heb je eigenlijk twee type dakpannen, beton en keramisch.

  1. Beton is een keuze die veel mensen maken, en dat heeft er vaak mee te maken dat het wat grotere pannen zijn. Deze dakpannen zijn wat sneller en eenvoudiger te plaatsen en daarom ook goedkoper. De betonnen dakpan is alleen wel meer vatbaar voor mos en algen, daar moet je wel rekening mee houden voordat je je keuze maakt.
  2. Keramische dakpannen zie je ook steeds meer in België. De oppervlakte is kleiner dan de betonnen pannen, dat zorgt ervoor dat het leggen wat langer duurt en ook iets meer kost. Toch gaan de pannen wel langer mee en zijn ze ook niet zo vatbaar voor algen en mos. Als je daar de voorkeur aangeeft, dan kun je je keuze nu maken voor welke dakpannen je wil kopen. 

Wat doe je aan groene aanslag op je dakpannen?

Overweeg je de optie nieuwe dakpannen kopen, dan moet je je ook bewust zijn van wat je allemaal tegen kunt komen. Dakpannen kunnen namelijk na een paar jaar te maken krijgen met groene aanslag, dit hoort erbij. Maar toch kan dat betekenen dat jij daar niet blij van wordt. De groene aanslag bestaat uit algen en mos, dit vestigt zich vanzelf op je dakpannen, daar hoef je niets voor te doen. Meestal is het veel erger op de daken die dichtbij bomen staan. Als je een alg niet snel gaat verwijderen dan krijg je ook te maken met mos. Vochtige plekken, daar houden mos en algen wel van. Maar jij kunt er ook wat aan doen om de groene aanslag aan te pakken. 

Het eerste wat je kunt doen is kiezen voor dakpannen die een glazuurlaag bevatten. Omdat het dan gladder is, hebben algen niet zo eenvoudig de kans om zich hier te vestigen. Ook kun je zelf je dakpannen nog behandelen met bijvoorbeeld een product wat schimmels kan weren. Je dakpannen zelf schoonmaken is ook zeker iets wat gaat helpen. Met name als je net nieuwe dakpannen hebt gekocht, ben je er zuinig op en wil je het netjes houden. Blijf ze daarom goed schoonmaken en dan kun je de groei van mos en algen ook zelf al beter tegengaan.

Aandachtspunten dakpannen kopen

Je weet nu wat je wil doen, want dakpannen kopen is een feit. Toch moet je nu nog even nagaan wat je precies wil en hoeveel je nodig hebt. Heb je al nagekeken wat er financieel mogelijk is? Er kan namelijk bespaard worden als je denkt aan dakpannen kopen. Je zou bijvoorbeeld gebruikte pannen over kunnen nemen van iemand. Je hoeft dan nooit de hoofdprijs te betalen en hetgeen wat je dan over kunt houden is mooi meegenomen. Nog een andere tip is dat je meer dakpannen gaat kopen dan je nodig hebt. Er kan altijd een pan kapotgaan (ook later) en dan heb je reserve liggen om het dak snel te maken. 

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.