Dak

Dakonderhoud: Kosten per soort woning

Dakonderhoud Dakonderhoud

Heb je eraan gedacht dat je je dak goed moet onderhouden? Veel mensen vergeten het dakonderhoud en dat is natuurlijk zonde. Waarom? Omdat je dak de hele dag te maken heeft met verschillende weersomstandigheden. Soms felle zon, dan regen, dan storm, dan weer ijs of sneeuw. Het moet wel overal tegenkunnen. Soms kan het te veel zijn en dan kan een dak ook schade krijgen of wellicht zwakke plekken. Als je denkt aan goed dakonderhoud dan kun je grote schade vaak voorkomen. Dit komt omdat je dan op tijd een probleem opmerkt en dan kan een professional er wat aan doen.

Het is daarom verstandig om het onderhoud van je daken uit handen te geven. Maar weet je dan ook wat je mag verwachten en wat de kosten zijn? Geen zorgen, want daar leggen wij je in dit artikel alles over uit. Deze en andere vragen worden beantwoord en dan zorgen wij ervoor dat je snel weet waar je aan toe bent met jouw dakonderhoud. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom goed dakonderhoud belangrijk is?

Het is voor jou om te beginnen goed om te weten waarom dat het dakonderhoud zo belangrijk is. Het dak zorgt ervoor dat je droog kunt wonen en dat spullen ook droog blijven. Als je dak kapot is, dan kan er een lekkage ontstaan en dat kan invloed hebben op je woonsituatie.

Ook op je gezondheid kan het invloed hebben, want als er veel vocht vrijkomt adem je dat in en dat is niet goed. Daken moet je daarom goed onderhouden en meestal laten mensen het doen, zodat ze zeker weten dat het op de juiste manier uit wordt gevoerd. 

Kosten van dakonderhoud

Dan is er nog de vraag wat zijn de kosten van goed dakonderhoud? Dit is wel iets wat je graag wil weten, voordat je het werk zomaar uit handen geeft. Bij dakonderhoud gaat het over het inspecteren van je daken, het schoonmaken van de daken en het afvoeren van vuil (bladeren, takken, mos) en het uitvoeren van kleine reparaties. Maar wat je dan vervolgens moet betalen hangt weer af van in wat voor woning je woont.

Laten we even kijken naar de gemiddelde prijzen voor een dak van zo’n 50 vierkante meter.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor dakonderhoud.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG
Soort woningGemiddelde kosten per m2
(inclusief btw en arbeid)
Rijwoning€ 16 à € 20
Halfopen woning€ 16 à € 20
Vrijstaande woning€ 15

De kosten zijn gemiddelde prijzen en gebaseerd op een m2, maar dan wel inclusief btw en arbeidsuren. Bij een rijwoning en halfopen woning moet je denken aan tussen de 16 en 20 euro, per m2. Als je een vrijstaande woning hebt dan betaal je rond de 15 euro per m2. Een goed bedrijf kan jou vooraf al aangeven wat de kosten zijn die ongeveer gemaakt moeten worden. 

Om je nog een beter beeld te geven van de kosten van een dakonderhoud, hebben we een paar voorbeelden.

Stel dat je een halfopen woning hebt, dan moet je vaak rekenen op tussen de 900 en 1000 euro gemiddeld. Het gaat dan over ongeveer 50m2. Maar bij een schuurdak, dan heb je het over ongeveer 15 m2, dan betaal je rond de 300 euro. Denk er wel goed aan dat ieder bedrijf de kosten anders op heeft gebouwd en dat dit echt een richtlijn is.

Factoren die prijs dakonderhoud bepalen

Als je je dak laat onderhouden, dan is het mogelijk dat je je dak ook laat coaten of je kunt het laten impregneren. Zo kun je weer voorkomen dat mossen en verschillende soorten algen op je dakbedekking kunnen groeien en zich kunnen verspreiden.

Als je denkt aan coaten dan moet je denken aan extra kosten van 10-20 euro per m2. Het impregneren is wat goedkoper en dan moet je denken aan 5 euro per m2.

Er is nog een andere factor die invloed heeft op de prijs van je dakonderhoud en dat is waar je woont. In de stad betaal je vaak tussen de 40 en 80 euro per uur en buiten de stad is dat 30-55 euro.

Je dak zal ook nog schoongemaakt worden tijdens het onderhoud. Maar hoe dat gedaan wordt en wat ervoor wordt gebruikt, hangt af van wat voor dak je hebt en welke dakbedekking er ligt. Mocht er sprake zijn van hellende daken, dan wordt er vaak een speciale hogedrukspuit gekozen en bij een plat dak is een gewone hogedrukspuit voldoende. 

Je moet dus goed nagaan wat voor bedrijf je in gaat schakelen. Wat voor type dak heb je? Wat rekenen zij per uur en hoe tevreden zijn anderen van hen? Vraag hieronder een offerte aan bij een ervaren vakman. Aan de hand daarvan kun jij een keuze maken welk bedrijf bij jou het dakonderhoud uit mag voeren.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over dakonderhoud

Hoe vaak moet ik mijn dak laten onderhouden?

Het is aanbevolen om je dak minstens één keer per jaar te laten inspecteren en onderhouden, vooral na de winterperiode. Dit helpt om mogelijke schade door vorst, sneeuw en stormen vroegtijdig te detecteren en te repareren. Bij oudere daken of daken met veel bomen in de buurt is het verstandig om zelfs twee keer per jaar onderhoud te laten uitvoeren. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je dak en voorkomt dure reparaties op lange termijn.

Wat zijn de gevolgen van slecht dakonderhoud?

Slecht of onvoldoende dakonderhoud kan leiden tot een aantal problemen, zoals lekkages, schimmelvorming, en structurele schade aan je huis. Water kan binnendringen via beschadigde dakbedekking, wat kan leiden tot vochtproblemen binnenin de woning. Dit kan de dakisolatie, muren en plafonds aantasten, wat weer kan resulteren in hogere energiekosten en ongezonde leefomstandigheden. Bovendien kunnen kleine problemen die niet tijdig worden aangepakt, uitgroeien tot grotere en kostbaardere reparaties.

Is dakonderhoud gedekt door de verzekering in België?

Of dakonderhoud gedekt is door de verzekering hangt af van je specifieke polisvoorwaarden. In de meeste gevallen dekken standaard opstalverzekeringen geen regulier onderhoud, maar wel schade die is ontstaan door onverwachte gebeurtenissen zoals stormen of vallende takken. Het is belangrijk om je polis zorgvuldig door te lezen en bij twijfel contact op te nemen met je verzekeraar. Sommige verzekeraars bieden aanvullende dekkingen of onderhoudscontracten aan, die kosten van periodiek onderhoud of kleine reparaties kunnen dekken.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.