Dak

Nieuw dak: Prijs per type dakbedekking

Wat zijn de kosten voor een nieuw dak? Wat zijn de kosten voor een nieuw dak?

Is het nodig om een nieuw dak te plaatsen? Het kan zijn dat je huidige dak aan vervanging toe is, maar het kan ook zijn dat je gewoon een ander dak wilt. Of misschien laat je een woning bouwen en wil je zelf een nieuw dak plaatsen, of laat je het liever door professionals doen? Alles is mogelijk. Hoe dan ook, je bent benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten.

Gelukkig heb je ons gevonden en wij informeren je graag over de opties en gemiddelde prijzen. Het enige wat je hoeft te doen is rustig doornemen wat je te wachten staat, zodat je de juiste keuzes kunt maken.

Wat zijn de kosten van een nieuw dak plaatsen?

Hoeveel een nieuw dak plaatsen je gaat kosten, hangt af van verschillende factoren. Maar ongetwijfeld ben je benieuwd naar de gemiddelde prijzen. Op deze manier kun je nagaan wat er mogelijk is en wat je financieel kunt doen op dit moment. 

De prijzen voor een plat dak van 50 vierkante meter situeren zich tussen de € 2.000 en € 4.000. Voor een hellend dak is dit eerder tussen de € 4.000 en € 4.500.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een nieuw dak.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Wat meer in detail:

DaktypeDakbedekkingOppervlakteGemiddelde kosten (euro)
Plat dakBitumen50 m²€ 2.000 – € 2.500
Plat dakEPDM50 m²€ 3.000 – € 3.500
Plat dakPVC50 m²€ 4.000
Hellend dakDakpannen50 m²€ 4.000 – € 4.500
Hellend dakRiet50 m²€ 4.200 – € 4.400

Deze tabel geeft een overzicht van de gemiddelde kosten voor het plaatsen van verschillende soorten dakbedekkingen op een oppervlak van 50 m².

 • Als je een plat dak hebt en kiest voor bitumen, dan kun je voor 50 m2 rekenen op een bedrag van tussen de 2000 en de 2500 euro. 
 • Bij een plat dak en de keuze voor EPDM, tot 50 m2, betaal je tussen de 3000 en de 3500 euro.
 • Gaat de voorkeur bij een plat dak toch meer uit naar PVC? Dan betaal je bij een dak van 50 m2 gemiddeld 4000 euro.  
 • Als je een schuin dak hebt en dakpannen wil laten plaatsen (50 m2) dan betaal je tussen de 4000 en de 4500 euro.
 • Als je een schuin dak hebt en riet wil (50 m2), kun je denken aan een gemiddelde prijs van 4200-4400 euro. 

Welke dakbedekking kiezen?

Je moet goed nadenken welke dakbedekking je wil. Er zijn verschillende opties en dan is het fijn om ook de voordelen en de nadelen te weten. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet. 

DaktypeDakbedekkingVoordelenNadelen
Plat dakBitumen– Waterdicht
– Betaalbaar
Levensduur van 20 jaar
EPDM– Waterdicht
– Wortelbestendig
– Onderhoudsvrij
– Levensduur van 40 jaar
Duurder dan bitumen
PVC– Waterdicht
– Onderhoudsvrij
– Milieuvriendelijk
– Levensduur van 40 jaar
Vrij prijzig
Hellend dakDakpannen– Goede prijs-kwaliteitverhouding
– Levensduur van 50 jaar
– Snelle plaatsing
Vatbaar voor algen en mossen
Riet– Landelijke uitstraling
– Goede ventilatie
– Lichte constructie
Prijzig
Brandbaar
Soorten dakbedekkingen

Laten we even dieper ingaan op elk van deze.

Dakbedekking voor een plat dak

 • Als je een plat dak hebt dan kun je voor bitumen gaan. Dit kom je op veel Belgische daken tegen en is waterdicht. Het materiaal is ook goed betaalbaar. De professionals zullen het met een brander bevestigen op je dak en dan worden ook de naden direct aan elkaar bevestigd. Het nadeel is wel dat het maar 20 jaar meegaat. 
 • EPDM is ook een goede optie, dit wordt namelijk op maat gemaakt. Professionals brengen het op je dak aan en dan hoeven ze niets te bewerken. Het voordeel is dat de kans op een lekkage dan kleiner is en het is ook wortelbestendig en onderhoudsvrij. EPDM gaat gemiddeld 40 jaar mee, maar het nadeel is wel dat de prijzen veel hoger liggen dan bijvoorbeeld bitumen.
 • Dan is er nog PVC wat voor een plat dak gekozen kan worden en dat bestaat uit kunststof. Dit is ook op maat gemaakt en is onderhoudsvrij en ook milieuvriendelijk. In totaal zal de dakbedekking tot wel 40 jaar mee kunnen gaan, alleen is het wel vrij prijzig. 

Dakbedekking voor een hellend dak

 • Als je een hellend dak hebt dan kun je denken aan dakpannen of riet. Bij dakpannen kun je rekenen op een goede verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Ze gaan gemiddeld wel 50 jaar mee en ze zijn ook snel te plaatsen. Je moet er wel rekening mee houden dat ze erg vatbaar zijn voor algen en mossen (daardoor kunnen de dakpannen beschadigen). 
 • Dan is er nog de optie riet, zoals net aangegeven. Dit is heel landelijk en mooi om te zien. Het is wel prijzig en het is brandbaar, wat veel mensen als nadeel ervaren. Het ventileert wel goed en het is een lichte constructie. 

Welke optie is het duurzaamst?

 • Voor een plat dak is EPDM de meest duurzame optie. EPDM, een synthetisch rubber, staat bekend om zijn lange levensduur van gemiddeld 40 jaar en is onderhoudsvrij, wortelbestendig, en zeer bestand tegen weersinvloeden. Deze eigenschappen maken het een milieuvriendelijke keuze, omdat het minder vaak vervangen hoeft te worden en weinig onderhoud vereist. Het is daarbovenop ook geschikt om een groendak op te plaatsen. Een grote kost in het begin, maar je bespaart er wel mee op lange termijn vanwege de extra isolatie.
 • Voor een hellend dak zijn dakpannen de meest duurzame keuze. Dakpannen gaan gemiddeld 50 jaar mee en zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei of beton, die recyclebaar zijn. Hoewel ze vatbaar zijn voor algen en mossen, kunnen ze eenvoudig worden gereinigd en onderhouden, wat hun levensduur en duurzaamheid verder verlengt. Dakpannen bieden een uitstekende balans tussen duurzaamheid en milieu-impact, waardoor ze een verantwoorde keuze zijn voor hellende daken.

Mogelijkheden nieuw dak plaatsen

Bij het plaatsen van een nieuw dak komen veel keuzes kijken die de uiteindelijke kosten beïnvloeden. Of je nu je huidige dak wilt vervangen of een compleet nieuw dak wilt laten installeren, het is belangrijk om te weten welke factoren de prijs bepalen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste elementen die de kosten van een nieuw dak beïnvloeden.

 • Materiaal: De keuze van materiaal speelt een grote rol: een plat dak is doorgaans goedkoper dan een schuin dak vanwege de lagere arbeidsuren en materiaalkosten.
 • Isolatie: Het aanbrengen van dakisolatie kost gemiddeld €50 per m², wat zich in 5 tot 7 jaar terugverdient door besparingen op de energierekening. Isolatie kan een vergunning vereisen en er zijn mogelijke subsidies beschikbaar, vooral voor oudere huizen.
 • Locatie: De locatie van het dakwerkbedrijf beïnvloedt de prijs; landelijke bedrijven hebben vaak hogere vervoerskosten, terwijl regionale bedrijven lagere voorrijkosten hebben. Het uurloon in steden ligt tussen €35 en €45, terwijl in provincies het uurloon tussen €30 en €40 ligt.
 • Extra opties: Extra opties zoals dakcoating, groendaken, en zonnepanelen kunnen de kosten verder verhogen. Isoleren kost gemiddeld €45 per m², het coaten van dakpannen kost €20 per m², een groendak kost €75 per m², en zonnepanelen kosten €560 per stuk.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Enkele bespaartips

De 3 ultieme bespaartips voor het leggen van een nieuw dak

 1. Vergelijk offertes en kies lokaal: Vraag offertes aan bij meerdere dakdekkers en kies een dakdekker uit jouw regio om op de vervoerskosten te besparen. Dit geeft je niet alleen een goed beeld van de marktprijzen, maar lokale bedrijven rekenen vaak minder voor reistijd en transport. Ook als er ooit een herstelling nodig is, kan dit bedrijf al veel sneller even bij je langskomen. Een gratis offerte ontvangen kan via het formulier hieronder.
 2. Doe een deel zelf: Als je handig bent, overweeg dan om een deel van het werk zelf te doen, zoals het verwijderen van het oude dak. Dit kan de arbeidskosten aanzienlijk verlagen en zorgt ervoor dat je alleen betaalt voor de gespecialiseerde taken.
 3. Informeer naar subsidies en kies voor duurzaam materiaal: Check of je in aanmerking komt voor subsidies of financiële steun voor dakisolatie of duurzame materialen. Gemeentes en de overheid bieden vaak regelingen aan. Investeren in duurzame dakbedekking zoals EPDM of dakpannen kan op de lange termijn kosten besparen door hun langere levensduur en lagere onderhoudskosten.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over een nieuw dak

Hoe lang duurt het om een nieuw dak te plaatsen?

De duur van het plaatsen van een nieuw dak kan variëren afhankelijk van de grootte van het dak, het type dakbedekking, en de complexiteit van de klus. Gemiddeld kan het vervangen van een dak enkele dagen tot een week duren.

Welke vergunningen heb ik nodig voor het plaatsen van een nieuw dak?

Afhankelijk van je locatie en het type dak dat je wilt plaatsen, kunnen er bouwvergunningen nodig zijn. Het is belangrijk om bij je lokale gemeente na te vragen welke vergunningen vereist zijn voordat je begint met de werkzaamheden.

Hoe onderhoud ik mijn nieuwe dak om de levensduur te verlengen?

Regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur van je dak te verlengen. Dit kan het schoonmaken van de dakgoten, het verwijderen van bladeren en vuil, en het inspecteren op schade of slijtage omvatten. Het is ook aan te raden om periodieke professionele inspecties te laten uitvoeren om problemen vroegtijdig te identificeren en te verhelpen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.