Dak

Groendak: Kosten, Soorten & Hun Voordelen

Groendak met Sedum - Wat zijn de kosten voor een groendak? Groendak met Sedum - Wat zijn de kosten voor een groendak?

Je bent op zoek naar een goede vorm van dakbedekking. Heb je dan al eens gekeken naar een groendak? Dit is zoals de naam al doet vermoeden een dak dat groen is gekleurd, vol met grassen en planten. Het is een duurzame trend en het is goed om te weten welke mogelijkheden er zijn en wat de kosten zijn van een groendak. Laat je inspireren door de mogelijkheden en zorg dat je goed bent voorbereid. Je kunt niet zomaar een plant op je dak plaatsen, je moet weten waar je aan begint en dan kun jij zelf bedenken wat je wil doen en wanneer (of dat je het uit gaat besteden). 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten groendaken & hun voordelen

Een groendak is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk. Er zijn twee populaire typen groendaken: extensieve en intensieve groendaken. Hieronder worden de voordelen van beide typen opgesomd:

Extensief Groendak

 • Onderhoudsvriendelijk: Bevat vetplantjes en mos die weinig onderhoud vereisen.
 • Weinig waterbehoefte: Heeft alleen water nodig tijdens extreme droogte of hoge temperaturen om uitdroging te voorkomen.
 • Kostenefficiënt: De kosten liggen rond de 75 euro per m².
 • Esthetisch: Het is bedoeld voor het aanzicht en niet om op te lopen of te tuinieren.

Intensief Groendak

 • Leefbaar: Dit daktype biedt de mogelijkheid om er daadwerkelijk op te leven, met ruimte voor mos, vetplanten, bomen en struiken.
 • Landschapsarchitectuur: Creëert een mini-ecosysteem op je dak, wat bijdraagt aan biodiversiteit.
 • Flexibiliteit: Je kunt een breed scala aan planten en bomen plaatsen, afhankelijk van de dakconstructie.
 • Langdurige investering: De kosten bedragen ongeveer 150 euro per m², exclusief eventuele aanpassingen aan de dakconstructie en wortelwerende dakbedekking.

Bij de keuze tussen een extensief en intensief groendak moet rekening gehouden worden met de gewenste functionaliteit en de structurele capaciteiten van het dak.

Kosten groendak

Als je de kosten van een groendak wilt weten, is het belangrijk om je goed te laten informeren. De gemiddelde prijs van een groendak ligt tussen de €75 per m² (voor een Extensief Groendak) en € 150 per m² voor een Intensief Groendak. Voor een dak van 50 m² betaal je dus tussen de € 3.750 en € 7.500.
Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een groendak.

Hoe verzamelen we deze data?
?

Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD

LAAG

HOOGLAAG
HOOG


Maar dit kan variëren door verschillende factoren. Extra kosten kunnen bijvoorbeeld ontstaan als je een wortelwerende dakbedekking nodig hebt. De totale kosten zijn uiteraard ook afhankelijk van de grootte van het dak. Hoe meer m², hoe hoger de kosten. Een groendak is echter een duurzame investering waar je geen spijt van zult krijgen.

Type GroendakPrijs per m²Totale prijs voor 50 m²
Extensief Groendak€75€3.750
Intensief Groendak€150€7.500

EPDM Dakbedekking

Dit waren de prijzen voor het voorzien van een groendak. Maar daarnaast heb je natuurlijk ook je dakbedekking zelf nodig. Een EPDM dakbedekking is ideaal voor een groendak. Dit komt neer op zo’n € 66 per m², voor een dak van 50 m² kom je dan uit op € 3.300.

Type DakbedekkingPrijs per m²Totale prijs voor 50 m²
Groendak€75 à € 150€3.750 à € 7.500
EPDM Dakbedekking€66€3.300

Vergelijk altijd alle opties die je hebt. Hoewel zelf doen in eerste instantie goedkoper kan lijken, moet je ook rekening houden met de tijd en materialen die je later nog moet aanschaffen. Bedenk goed wat je gaat doen en focus je op wat je leuk vindt en goed kunt. Professionals staan klaar om voor jou een groendak te realiseren.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Zelf een groendak plaatsen of uitbesteden

Bij een groendak denken sommige mensen dat ze dat ook zelf kunnen realiseren, maar is dat verstandig? Er zijn verschillende bedrijven die sedum verkopen, deze kun je dan op je dak planten. Je moet daarbij denken aan rond de 40-66 euro per m2.

Ga je dat zelf doen? Zorg er dan voor dat je goed weet wat je gaat doen. Om te beginnen moet je een goede drainagelaag aanbrengen. Maar je moet ook een groeibodem realiseren waar dan als dat klaar is, de sedum op geplant kan worden.

Het plaatsen is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij raden daarom altijd aan je te laten bijstaan door een professional.

Voordelen en nadelen van Zelf plaatsen vs. Uitbesteden

OptieVoordelenNadelen
Zelf Plaatsen– Kostenbesparing: Sedum kost tussen de €40 en €66 per m²
– Leerervaring: Trots op het zelf aangelegde groendak
– Vereist kennis en vaardigheden
– Tijdrovend: Installatie kan lang duren
– Risico op fouten: Kan leiden tot extra kosten en problemen
Uitbesteden– Professionele installatie: Zekerheid dat het goed gebeurt
– Garantie en onderhoud: Vaak inbegrepen bij professionals
– Tijd en efficiëntie: Sneller en met minder kans op fouten
– Hogere kosten: Extra kosten voor arbeid van professionals

Kostenbesparing op energie met een Groendak

Een groendak biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van energiebesparing. Dankzij de natuurlijke isolerende eigenschappen van de planten en de onderliggende lagen, helpt een groendak om de temperatuur in je huis te reguleren.

 • In de zomer zorgt het groendak voor verkoeling door de warmte te absorberen en verdamping te bevorderen, waardoor de noodzaak voor airconditioning vermindert. Dit leidt tot lagere energiekosten en een vermindering van de belasting op koelsystemen.
 • In de winter werkt het groendak als een extra isolatielaag, waardoor de warmte beter binnen blijft en de verwarmingskosten dalen. Deze extra isolatie voorkomt warmteverlies en zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat.

Studies, zoals die uitgevoerd door de University of Michigan en Michigan State University1, hebben aangetoond dat een groendak de energiekosten met 25% tot 30% kan verlagen. Deze besparing, gecombineerd met de milieuvriendelijke voordelen, maakt een groendak een waardevolle investering voor zowel je portefeuille als het milieu.

Tips groendak 

Nog een paar tips waar je aan moet denken als je voor een groendak kiest:

 • Uitbesteden aan professionals: Laat het werk uitvoeren door een professional, zodat je zeker weet dat het een mooi geheel wordt.
 • Wortelwerende dakbedekking: Plaats eerst goede wortelwerende dakbedekking, zoals EPDM, voordat je een groendak laat aanleggen. EPDM is ideaal omdat het groen eenvoudig kan groeien zonder lekkages. Laat altijd een dakdekker controleren of de dakbedekking nog in goede staat is en aan alle eisen voldoet. De kosten voor het plaatsen van EPDM bedragen ongeveer €66 per m².
 • Isolatie: Controleer de dakisolatie voordat je een groendak laat plaatsen. Goede isolatie is essentieel voor duurzaamheid en helpt om in de zomer te koelen en in de winter warmte vast te houden. De kosten voor dakisolatie liggen rond de €40-€50 per m².
 • Extra opties: Haal het maximale uit je groendak door extra opties te overwegen, zoals sedumvoeding en meststoffen. Sedumvoeding kost ongeveer €10 per kg en meststoffen kosten gemiddeld €15 per kg.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je groendak optimaal functioneert en bijdraagt aan een duurzamer huis.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over een groendak

Hoe lang gaat een groendak mee?

Een goed aangelegd en onderhouden groendak kan 30 tot 50 jaar meegaan. De levensduur hangt af van de kwaliteit van de materialen en het onderhoud dat wordt uitgevoerd.

Heb ik een vergunning nodig voor een groendak?

In veel gevallen is een vergunning niet nodig voor een groendak. Het is echter verstandig om bij je gemeente na te vragen of er specifieke regels of vergunningen vereist zijn voor jouw situatie.

Verhoogt een groendak de waarde van mijn huis?

Ja, een groendak kan de waarde van je huis verhogen. Het verbetert de energie-efficiëntie, verlengt de levensduur van het dak, en draagt bij aan een beter milieu, wat aantrekkelijk kan zijn voor potentiële kopers.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

 1. The green roof: a worthwhile investmentGreen roofs are saving green dollarsProtecting the river from the rooftops ↩︎
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.