Carport

Carport of garage? Voordelen, Nadelen & Prijs

Carport of garage? Ontdek de mogelijkheden, voordelen & prijs Carport of garage? Ontdek de mogelijkheden, voordelen & prijs

De twee belangrijkste redenen om een carport of garage te bouwen zijn, dat je je auto niet wilt blootstellen aan alle weersomstandigheden, en dat je de auto niet altijd op straat wilt parkeren. Een carport of garage dient er dus voor om de conditie van je auto te beschermen. Maar wat is dan de beste keuze: kies je voor een carport of garage? Of laat je een carport en een garage bouwen. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen tussen een carport of garage op een rij gezet. Op basis van deze informatie kun je een beslissing nemen of je een offerte aanvraagt voor een carport of garage of beide.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Carport of garage: de verschillen

Het maakt niet uit of je een carport of garage gebruikt als stalling voor je auto, boot of caravan; beide voldoen uitstekend. Maar er zijn wel verschillen. Een garage is een afgesloten ruimte, die meestal is vastgebouwd aan de woning. Meestal zit er een verwarming in. Je kunt  via een binnendeur rechtstreeks van de woning naar de garage lopen. Doordat er een verwarming is, kan een garage ook worden gebruikt als werkplaats of als plek waar spullen droog en warm kunnen worden opgeslagen. Meestal zijn de buitenmuren van een garage van steen of hout. Een garage kan als integraal onderdeel van de woning worden toegevoegd.

Een carport is niet afgesloten van de buitenlucht. Hij bestaat uit een aantal palen of houten wanden, waarop een dak is gemaakt. Een carport biedt de nodige bescherming tegen regen en zon, maar meestal niet tegen wind en zeker niet tegen kou. Een carport kan worden vastgemaakt aan de woning, maar er zijn ook vrijstaande carports.

Als bergruimte is een carport minder handig dan een garage. Er kan wel het één en ander worden opgeslagen in een berghok, maar omdat een carport niet kan worden afgesloten is dat minder handig dan een garage. In de zomermaanden kan een carport uitstekend dienst doen als werkplaats.

Carport of garage: de prijs

Voor de constructie van een carport zijn veel minder materialen nodig dan voor een garage, waardoor hij aanzienlijk goedkoper is. Vaak zitten er geen wanden in een carport. Het grootste deel van het materiaal is het dak.

Een garage is meestal een aanbouw aan de woning. Dat betekent dat er volwaardige muren worden geplaatst, inclusief isolatie. Ook het dak wordt mee geïsoleerd. Een garage wordt daarnaast altijd voorzien van een poort en eventueel ook een deur en/of een raam. Dat brengt uiteraard de nodige kosten met zich mee.

Kortom, omdat een garage een volwaardig binnenverblijf is, kost een garage een veelvoud van een carport.

Ik heb alvast even een ruwe inschatting voor je gemaakt van mogelijke kosten.

AspectCarport (€)Garage (€)
Materialen€500 – €2.500€5.000 – €15.000
WandenNiet van toepassing€2.000 – €5.000
IsolatieMinimaal€500 – €1.500
Dak€500 – €2.000€1.000 – €3.000
Deur en/of raamNiet van toepassing€500 – €4.000
Verwarming & verlichting€ 0 – € 500€1.000 – €5.000
Arbeidskosten€500 – €2.000€2.000 – €10.000
Totaal€2.000 – €9.500€12.000 – €43.500+
Carport vs garage: Prijzen

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Carport of garage: functionaliteit

De basisfunctie van een carport en een garage is de bescherming van de auto tegen weersinvloeden. Een garage doet dat door de auto volledig af te sluiten van de elementen. Als een auto in de garage staat wordt hij niet nat, kan hij niet bevriezen en zal de lak niet worden aangetast door de uv-straling in de zon. Een auto onder een carport blijft droog. In de winter is de kans dat de ruiten bevriezen niet ontzettend groot, maar de wind en de temperatuur worden niet volledig afgeschermd. De kans bestaat dus, dat je de ruiten in de ochtend soms moet ontdooien voordat je kunt vertrekken.

Carport of garage: de praktijk

Bij het kiezen tussen een carport of garage is het van belang om te kijken naar de wijze waarop je die wilt gaan gebruiken. Als je een garage echt gaat gebruiken als stalling voor de auto zal hij regelmatig moeten worden schoongemaakt. Want zodra er een natte auto in de garage komt te staan zal de vloer vuil worden. Wie geen zin heeft om de vloer in de garage af en toe schoon te maken kan beter kiezen voor een carport. Daar heb je geen last van een vuile vloer.

Als je plannen hebt om de garage behalve als parkeerruimte te gebruiken als opslagruimte of als werkplaats is er veel discipline vereist. Want je moet er dan rekening mee houden dat alle ruimte telkens weer vrij moet worden gemaakt om de auto te kunnen stallen. Wie vaak een werkplaats nodig heeft kan er het best voor kiezen om niet alleen een garage te bouwen, maar daar een carport voor te plaatsen. Je hebt dan de keus om de auto zowel in de carport of garage te zetten. Hij wordt altijd gevallen beschermd tegen de weersomstandigheden.

Voor- en nadelen van een garage

Het belangrijkste voordeel van een garage is, dat het een verwarmde ruimtes is, die kan worden afgesloten. Een garage biedt dus veel veiligheid. Doordat het integrale onderdelen van de woning zijn, hebben garages een lange levensduur. Het nadeel van een garage is, dat met de bouw veel geld gemoeid is. Zodra de auto er in staat heb je maar heel weinig bewegingsruimte en dat is lastig. Ook kan een garage, als hij niet voldoende is geïsoleerd, veel warmteverlies veroorzaken.

Voor- en nadelen van een carport

Het fijne van een carport is, dat je hem ook kunt gebruiken als werkruimte in de buitenlucht of als terras. Een carport is voor relatief weinig geld te bouwen. Als de auto er onder staat heb je meer bewegingsvrijheid dan in een garage. Een nadeel van een carport is, dat hij minder lang meegaat dan een garage. Doordat een carport niet afsluitbaar is, kunnen er nog steeds onbevoegden bij je auto komen. Een carport is dus minder veilig dan een garage.

Carport én een garage

Voor maximale flexibiliteit moet je niet kijken naar een carport óf garage, maar naar een garage én een carport. Dan is er ruimte om de auto buiten te parkeren en de garage te gebruiken voor de fietsen of als opbergruimte. In veel gevallen is het voordeliger om beide tegelijkertijd te laten bouwen dan afzonderlijk. Er is nog meer geld te besparen door een aantal leveranciers tegelijk een offerte te laten uitbrengen of een carport en een garage volgens jouw wensen. Je kunt de offertes dan vergelijken en de carport en garage laten plaatsen door de leverancier met de laagste prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.