Carport

Gesloten carport

Een gesloten carport wordt wel eens spottend een halve garage genoemd, maar dat is niet helemaal terecht. Het heeft wel degelijk zin om wanden om een deel van de carport te plaatsen. Daarmee kan worden voorkomen dat er veel wind door de carport waait. Ook zal er minder blad in de carport waaien. Ondertussen blijft het mogelijk om de auto in en uit de carport te rijden, zonder dat daarvoor een deur moet worden geopend. Als je op zoek bent naar een gesloten carport is het goed om jezelf goed te informeren, voordat je offertes laat opmaken.

Hoe gesloten is een gesloten carport?

Het plaatsen van wanden rondom een carport suggereert dat je daarmee een afgesloten ruimte probeert te creëren. Dat is echter niet de bedoeling van de wanden bij een gesloten carport. Bij een gesloten carport is het nog steeds mogelijk dat de wind langs een auto waait die in de carport is geparkeerd. Bij de meeste gesloten carports is slechts het onderste deel van de carport voorzien van een wand. Tussen het dak en de bovenzijde van de wanden is voldoende ruimte voor ventilatie. Dat is een groot verschil met een garage.

Waarom een gesloten carport?

In de inleiding van dit artikel is al aangegeven dat een gesloten carport de auto beter beschermt tegen de weersomstandigheden. Er zijn echter nog meer redenen om een carport van één of meer wanden te voorzien. Dat kan te maken hebben met privacy. De wanden dragen dan niet bij aan de bescherming van de auto, maar ontnemen het gezicht aan een rommelige carport. Vooral als een carport tevens wordt gebruikt als werkplaats is het fijn als er wanden omheen staan. Want het is niet prettig als je steeds wordt gestoord door voorbijgangers die een praatje komen maken.

Materialen om een carport te bekleden

Als je een nieuwe gesloten carport aanschaft, zullen de wanden van hetzelfde materiaal worden gemaakt als de rest van de carport. Als je een open carport naderhand wilt bekleden is er keus uit een aantal mogelijkheden. Een vrijstaande carport kan uitstekend worden beschermd door daar bosjes omheen te laten groeien. Dan krijg je een natuurlijk aandoende omgeving. Een bekleding met bossen of bomen zal niet meteen de maximale bescherming bieden tegen de wind, maar het is wel een mooie en vrij goedkope oplossing.

Hout

Hout is een veelgebruikt materiaal om een gesloten carport te creëren. Het is de kunst om hout te vinden in dezelfde stijl als dat van de carport. Als je een goede kwaliteit carport hebt laten bouwen kan er worden gekozen voor wanden van lariks of Douglas Hout. Eikenhout is ook een optie. Dat past mooi bij een duurzame carport, die gemaakte is van hardhout. Overigens is het niet nodig om de carport aan alle kanten af te sluiten of om volledig dichte wanden te maken. Je zet alleen wanden neer in de richting van de wind of op plaatsen waar je van buitenaf in de carport kunt kijken.

Kunststof

Een carport met een moderne vormgeving, zoals een carport van aluminium of kunststof, is heel geschikt om te bekleden met panelen of latten van kunststof. PVC is hiervoor uitstekend geschikt. PVC is een kunststof, die geleverd kan worden in allerlei kleuren. Je kunt de carport omtoveren tot een gesloten carport, die volledig aan het gezicht wordt onttrokken met hekken bestaande uit kunststof latten. Het voordeel van kunststof wanden voor een gesloten carport is, dat er nauwelijks onderhoud nodig is. Het is voldoende om de latten af en toe met een vochtige doek en een sopje schoon te maken.

Steen

Een moderne en in het oog springende methode om een gesloten carport te creëren is met behulp van steenkorven. Dat zijn metalen rekken die gevuld worden met steenbrokjes. Je kunt allerlei soorten steen kopen, net wat goed past bij de uitstraling van je woning of carport. De steenkorven kunnen zo hoog worden gemaakt als gewenst is. Het voordeel van steenkorven is, dat ze geen onderhoud nodig hebben. Een nadeel is, dat er een tamelijk hoge prijs aan hangt.

Aandachtspunten bij een gesloten carport

Het is bij een gesloten carport belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de sterkte van de wanden. Als er wordt gekozen voor wanden die helemaal zijn gesloten, kunnen ze erg veel wind vangen. In dat geval moet er worden gekozen voor sterk materiaal en een fundering, waarmee de wanden stevig aan de grond worden verankerd. Bij wanden die wind doorlatend zijn is de sterkte wat minder van belang. Maar als je de wanden wilt gebruiken om er dingen aan op te hangen speelt een goede kwaliteit materiaal en een sterke fundering wel weer  een rol.

Vocht is ook een onderwerp waaraan je voldoende aandacht moet besteden bij het neerzetten van een gesloten carport. Vooral bij een houten carport is vochtbeheersing belangrijk. Hout mag wel nat worden, maar het moet daarna ook weer snel kunnen opdrogen. Anders kan er schimmel ontstaan, waardoor het hout snel kan gaan rotten. Zorg er dus voor dat er voldoende ventilatie is in de carport. Dat betekent dat onder de wanden lucht moet kunnen stromen. Aanbevolen wordt om minimaal 30 centimeter ruimte te laten tussen de onderkant van de wanden en de vloer.

Samenvatting gesloten carport

Het mag duidelijk zijn dat een gesloten carport niet hetzelfde is als een garage. De wanden rondom een gesloten carport laten voldoende wind door om de auto snel te laten opdrogen als hij na een rit nat wordt geparkeerd. Anders dan in een garage zal er in een carport nooit een verwarming worden aangelegd. De belangrijkste functie van wanden in een carport is bescherming tegen de hardste windvlagen. Zo mogelijk nog belangrijker bij een gesloten carport is bescherming van de privacy.

Offertes aanvragen

Bij de aanschaf van een gesloten carport moet je vooraf voldoende offertes bij verschillende leveranciers aanvragen. Die offertes zijn met elkaar te vergelijken. Op die manier kom je vanzelf uit bij een gesloten carport die aan al je verwachtingen voldoet. Als er meerdere leveranciers zijn die dezelfde soort carport kunnen leveren, kun je degene die het goedkoopst is selecteren.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.