Keuken

De ideale keuken indeling? Tips, Ergonomie & Afmetingen

Wat is de perfecte keuken indeling? Wat is de perfecte keuken indeling?

De ideale keukenindeling? Hoe ziet deze eruit? Bij de keuken indeling moet je rekening houden met de afmetingen, de ruimte die je beschikbaar hebt, ergonomie, waar stopcontacten zitten, waar de afvoer zit, … en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Er wordt daarom wel eens gezegd dat er maar weinig ruimtes in huis zijn terug te vinden die zich zo moeilijk laten inrichten als de keuken. Dat is in de praktijk veelal inderdaad correct. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er heel wat verschillende kasten, toestellen en andere onderdelen in je keuken moeten worden geïntegreerd.

Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat deze ruimte er niet alleen op esthetisch vlak goed uit moet zien, wat ook te denken van het praktische aspect? Het hanteren van een klassieke keukenopstelling is voor veel mensen door het bestaan van al deze eisen geen optie.

Omwille van deze reden help ik je op deze pagina graag bij het vinden en realiseren van jouw ideale keuken indeling!

De keukendriehoek: Ergonomisch & Gebruiksvriendelijk

Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid gaan hand in hand in een hedendaagse, moderne keuken. Ondanks het feit dat een keuken tegenwoordig meer dan ooit wordt aanzien als een sociale ontmoetingsplaats blijft ze in de basis toch vooral een werkplek.

Dit betekent dat je bij het indelen van je keuken op maat rekening moet houden met zo kort mogelijke afstanden tussen de verschillende onderdelen die je tijdens het koken gaat gebruiken. Hoe beperkter deze afstanden zijn, des te efficiënter er kan worden gekookt.

De drie hoeken in de keuken

De afstand die je in deze ruimte moet afleggen wordt in principe bepaald door drie verschillende factoren. Het gaat hierbij in eerste instantie om de kookplaat, maar wat daarnaast ook te denken van de spoelbak evenals de koelkast? Samen vormen deze verschillende onderdelen de werkdriehoek of keukendriehoek.

Nog even samengevat, de drie belangrijkste plaatsen in je keuken zijn dus:

  1. De kookplaat
  2. De spoelbak
  3. De koelkast

De loopafstand die van toepassing is in jouw keuken laat zich eenvoudig berekenen. Dit doe je door het optellen van de lengte van de zijden. In het geval van een ergonomische keuken zal deze zijn gelegen tussen de 6 en 8 meter.

De afstand tussen de spoelbak enerzijds en de kookplaat anderzijds wordt het best zo beperkt mogelijk gehouden (minder dan 2 meter).

Wie deze afstanden hanteert creëert zo de ideale keukenindeling.

Keukendriehoek
Keukendriehoek

Indelingen per beschikbare keukenvorm

Wanneer je tegenwoordig een keuken naar binnen stapt zal je steeds kunnen vaststellen dat deze over een sterk uiteenlopende keukenindeling kunnen beschikken.

De precieze indeling wordt dan ook in de praktijk steeds bepaald door bijvoorbeeld de uitstraling die men wenst te creëren. Om er voor te zorgen dat jij geen enkele mogelijke indeling voor je keuken over het hoofd ziet heb ik de verschillende keuken ontwerpen alvast even voor jou op een rijtje gezet.

1. I-vormige keukenindeling

In eerste instantie is er de klassieke, rechte keukenopstelling. Hierbij bevinden alle elementen die deel uitmaken van de keukendriehoek zich op één lijn. De spoelbak wordt veelal centraal in de indeling geplaatst omdat deze het vaakst van allemaal wordt gebruikt.

Om er zeker van te zijn dat je kan rekenen op voldoende werkruimte is het aangeraden om een keukenwerkblad van 300 centimeter te voorzien. Je kan er zeker voor kiezen om deze te onderbreken door het inbouwen van je elementen (de spoelbak evenals het kookvuur).

De I-vormige keuken komt het best tot haar recht in kleine keukens, maar wordt vanuit zowel praktisch als ergonomisch opzicht eigenlijk niet echt aangeraden.

i-vormige keukenindeling
i-vormige keukenindeling

2. L-vormige keukenindeling

Tegenwoordig kunnen we de L-vormige keukenindeling bestempelen als de vaakst voorkomende keukenindeling die er op de markt is terug te vinden. De werkdriehoek wordt in deze situatie dan ook op optimale wijze vorm gegeven. Dit betekent in de praktijk dat je weinig tot geen verplaatsingen zal moeten maken in je keuken.

In het verleden kenmerkten L-keukens of hoekkeukens zich door verloren ruimte in de hoeken, maar de hedendaagse technieken zorgen er voor dat dit niet langer een probleem is. Niet alleen hoekschuiven, maar ook tal van andere, meer complexe systemen kunnen er voor zorgen dat je de beschikbare ruimte op optimale wijze kan benutten.

L-vormige keukenindeling
L-vormige keukenindeling

3. U-vormige keukenindeling

Heb je de vereiste ruimte beschikbaar voor een U-vormige keukenindeling? In dat geval is het vaak erg interessant om te kiezen voor een U-vormige keukenindeling. Deze is in het bijzonder geschikt voor mensen die de afstanden die ze moeten afleggen zo beperkt mogelijk willen houden. Alles is dan ook binnen handbereik terug te vinden. Bovendien kenmerkt een dergelijke keukenopstelling zich ook door een ruim voldoende werk- en opbergruimte

Een U-vormige keukenindeling is eigenlijk een dubbele opstelling die al snel zo’n 120 centimeter in beslag zal nemen. Om een echt vlotte circulatie te kunnen realiseren wordt het sterk aangeraden om dit type van keukenindeling uitsluitend te realiseren in een keuken met een breedte van 4 meter.

Vergeet hier ook niet een spatwand te voorzien, keukentegels en keukenverlichting. En hou rekening met waar je ventilatie moet komen.

U-vormige keukenindeling
U-vormige keukenindeling

4. Parallelle keukenindeling

Een parallelle keukenindeling wordt vooral in professionelere ruimtes gebruikt. Denk aan restaurants, grootkeukens in rusthuizen, … Dit komt omdat je op deze manier pas echt een optimale circulatie krijgt die door meerdere mensen tegelijkertijd kan gebruikt worden.

Heb jij ook een grote keuken voor handen en zou je bijgevolg graag ook gebruik willen maken van een parallelle keukenindeling? In dat geval wordt het altijd aangeraden om de kookplaat evenals de spoelbak in hetzelfde compartiment neer te zetten. Dit niet in het minst omdat zo de vorming van vlekken op de grond tot een minimum kan worden beperkt.

Paralelle keukindeling
Paralelle keukindeling

5. kookeiland

Een laatste optie waar je keukenindeling betreft is terug te vinden in het realiseren van een kookeiland. Deze zijn reeds vele jaren erg populair bij particuliere woningen. Niet alleen kan het integreren van een keukeneiland een compleet nieuwe dimensie geven aan je keuken, daarnaast zorgen ze voor een efficiënte afbakening tussen de keuken en de woonruimte.

Ook voor een kookeiland geldt wel dat je over een aanzienlijke, beschikbare ruimte dient te beschikken. Heb je deze niet? Dan kan je er eventueel als alternatief nog voor kiezen om gebruik te maken van een verplaatsbaar of halfopen kookeiland. Een kookeiland is een prima eye-catcher om in een design keuken te integreren.

Kookeiland indeling
Kookeiland indeling

Ideale keukenindeling: Afmetingen

Op vlak van keukeninspiratie kunnen de hierboven aangegeven indelingen best wel tellen. Toch is er nog een andere belangrijke factor waar je rekening mee moet houden.

Wat namelijk ook te denken van de afmetingen die gehanteerd dienen te worden voor de verschillende onderdelen van je keuken?

De onderstaande tabel bevat wat dit betreft alvast een grote hoeveelheid waardevolle informatie.

Type afmeting Gemiddelde afmeting
De hoogte van het werkblad in je keuken 90 à 95 centimeter
De diepte van het werkblad 60 centimeter
De dikte van het werkblad 2 tot 5 centimeter
Afstand tussen hangkasten en werkblad 50 à 60 centimeter
Afstand tussen dampkap en kookplaat 65 & 75 centimeter
Aangewezen diepte voor hang- en keukenkasten 40 & 60 centimeter
Hoogte van de spoelbakken in je keuken 85 & 95 centimeter
De afmetingen van de onderkant van je spoelbak 75 & 85 centimeter
De hoogte van de kookplaat in je keuken 75 & 85 centimeter

Door rekening te houden met de hierboven aangegeven afmetingen zal je kunnen vaststellen dat jouw keuken vanuit praktisch opzicht aan alle vooropgestelde eisen zal weten te voldoen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.