Keuken

Keukenwerkblad: Geschikte afmetingen, soorten en hun prijzen

Keukenwerkbladen: Soorten & Prijs

Het keukenwerkblad is zonder enige twijfel één van de belangrijkste onderdelen van je keuken. Het keukenweekblad bepaald niet alleen de uitstraling van je keuken. Het is ook een praktische overweging die je moet maken. Want ieder soort werkblad heeft zijn unieke eigenschappen die voordelig of nadelig kunnen zijn.

Er zijn door de jaren heen op de markt tal van verschillende soorten keukenwerkbladen verschenen. Elk type keukenwerkblad beschikt over diens eigen intrinsieke voor- en nadelen. Stel jij jezelf de vraag welk type van werkblad voor jouw keuken nu het meest geschikt is? Ik probeer hier graag een duidelijk antwoord op te geven in dit artikel.

Soorten keukenwerkbladen

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een keukenwerkblad te kopen spreekt het voor zich dat deze moet weten te voldoen aan verschillende eisen.

 • Zo dient een werkblad voor in de keuken niet alleen onderhoudsvriendelijk en hygiënisch te zijn.
 • Ze moet ook over een hittebestendig karakter beschikken
 • en bestand zijn tegen (intensief) dagelijks gebruik. Vlekken, zuren en krassen mogen dan ook niet meteen een impact hebben op het oppervlak van je keukenwerkblad.

Om je een goed beeld te geven van de beschikbare mogelijkheden op vlak van keukenwerkbladen heb ik alvast even de verschillende mogelijke materialen voor jou op een rijtje gezet.

1. Composiet keukenweekblad

Keukenwerkbladen die zijn gemaakt van composiet zijn bijzonder populair. Dit komt voor een groot deel omdat ze perfect tot hun recht komen in elk type van keuken.

Composiet is opgebouwd uit een combinatie van enerzijds kunststof en anderzijds kleine stukjes natuursteen. De meest in het oog springende eigenschappen van dit materiaal hebben betrekking tot het feit dat ze waterdicht en krasbestendig is en bovendien zit het ook op hygiënisch vlak met composiet helemaal goed.

Bovenstaande neemt echter niet weg dat er ook een belangrijk nadeel is waar je rekening mee moet houden. Op het ogenblik dat je hete potten en / of pannen op het oppervlak plaatst is het namelijk mogelijk dat dit blijvende plekken veroorzaakt. Daarnaast is ook het prijskaartje van composiet enigszins aan de hoge kant. Daarover verder op deze pagina echter meer.

2. Keukenwerkblad in Graniet

Graniet is een zeer populair materiaal om in de keuken te gebruiken. Dit geldt overigens ook voor andere vormen van natuursteen. Denk hierbij dus niet alleen aan graniet, maar ook aan met name marmer, blauwe hardsteen, etc.

Graniet is een populair materiaal om in de keuken te gebruiken omdat ze er niet alleen rustiek, maar ook op en top luxueus uitziet. Daarnaast is van een granieten keukenwerkblad bekend dat ze zowel hitte- als krasbestendig is.

Op het ogenblik dat ook jij graag gebruik wenst te maken van een granieten werkblad in je keuken is het van belang om er bij stil te blijven staan dat de meeste soorten over een licht poreus karakter beschikken. Dit zorgt er voor dat het vocht de mogelijkheid heeft om tot in het materiaal te dringen waarna er vlekken ontstaan.

Wil je dit probleem graag voorkomen? In dat geval zal je genoodzaakt zijn om te kiezen voor een granieten werkblad welke is gepolierd. Net als composiet is ook graniet een vrij duur materiaal waardoor je rekening moet houden met een stevig kostenplaatje.

Keukenwerkblad in graniet
Keukenwerkblad in graniet

3. Houten keukenwerkblad

Wanneer je vroeger een keuken binnen stapte was de kans bijzonder groot dat je een keukenwerkblad in hout kon aanschouwen. Een houten werkblad was niet in het minst populair te noemen omwille van het feit dat ze een warme uitstraling wist te creëren.

Vandaag de dag is de populariteit van houten werkbladen echter zeker niet meer wat ze voorheen is geweest, in tegendeel. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze niet kras-, hitte- en vochtbestendig is.

Om deze problemen aan te pakken wordt er in de praktijk vaak voor gekozen om een beschermende toplaag te voorzien. De prijs die moet worden betaald voor een houten werkblad voor in de keuken wordt sterk bepaald door het type hout welke wordt gebruikt.

Houten keukenwerkblad
Houten keukenwerkblad

4. Keukenwerkblad in inox

Door gebruik te maken van een keukenwerkblad van inox in je keuken wordt er een moderne, industriële look gecreëerd. Deze was gedurende een lange tijd uitsluitend voorbehouden voor professionele keukens, bijvoorbeeld in restaurants.

Tegenwoordig is dat echter niet langer het geval. Gebruikmaken van een werkblad uit inox in je keuken zorgt er in ieder geval voor dat je kan rekenen op verschillende, interessante voordelen. Zo betreft dit niet alleen een materiaal welke hitte- en vochtbestendig is, daarnaast valt ze ook nog eens zeer eenvoudig te onderhouden.

Er is echter ook een keerzijde aan de medaille. Inox staat er namelijk om bekend in de praktijk zeer eenvoudig krassen te vertonen. Toch hoeft dit niet meteen een issue te zijn, in tegendeel. Na verloop van tijd dragen deze krassen zelfs zomaar bij aan de globale uitstraling waar je werkblad van inox over beschikt.

Inox keukenwerkblad
Inox keukenwerkblad

5. Corian keukenwerkblad

Meer dan 30 jaar geleden werd het materiaal ‘Corian’ in het leven geroepen voor industrieel gebruik. Corian is echter een uiterst veelzijdig materiaal welke tegenwoordig steeds meer in de keuken wordt gebruikt.

Het belangrijkste voordeel dat aan Corian is verbonden is terug te vinden in het feit dat ze naadloos kan worden afgewerkt… Hoewel helemaal naadloos is ze niet, maar de naden worden wel aan het zicht onttrokken waardoor min of meer hetzelfde eindresultaat ontstaat.

Deze bijzondere, strakke afwerking zorgt er vooral voor dat Corian veelvuldig wordt gebruikt bij de realisatie van een keukeneiland. Daarnaast staat dit type van materiaal er om bekend zeer onderhoudsvriendelijk en hygiënisch te zijn waardoor ze zeker tot haar recht kan komen in jouw keuken.

6. Keramiek keukenwerkblad

Keramiek lijkt tegenwoordig een zeer voor de hand liggende keuze te zijn in de keuken, maar dat was het lange tijd helemaal niet. Slechts in een recent verleden deed het materiaal dan ook voor het eerst haar intrede in onze keukens.

Dat is opvallend, want keramiek beschikt over zowel hitte- als vlek- en krasbestendige eigenschappen. Dit zorgt er voor dat ze op uitstekende wijze gecombineerd kan worden met andere materialen.

Enig minpunt van dit materiaal is dat je de nodige voorzichtigheid aan de dag moet leggen voor wat zware of scherpe voorwerpen betreft. Mochten deze bijvoorbeeld op het werkblad vallen, dan kunnen er scheuren in het oppervlak ontstaan die blijvende schade zullen veroorzaken.

7. Andere geschikte materialen voor jouw keukenwerkblad

Bovenstaand overzicht geeft je reeds een goed beeld van de populairste materialen om je keukenwerkblad uit te laten vervaardigen. Er is echter meer. In principe is het namelijk zo dat ook heel wat andere materialen zich perfect kunnen lenen voor het realiseren van een keukenwerkblad. Het gaat hierbij dan om de volgende materialen:

 1. Glas (voor een exclusieve en luxueuze uitstraling);
 2. Beton (onderhoudsvriendelijk en zorgt voor een robuuste uitstraling);
 3. Kunststof (verkrijgbaar in een enorme hoeveelheid verschillende kleuren);
 4. Dekton (een luxueus, maar bijzonder duur materiaal voor in je keuken);

Voor welke van de verschillende materialen je uiteindelijk ook mag kiezen voor jouw keukenwerkblad, het spreekt voor zich dat er verder ook nog rekening moet worden gehouden met allerhande andere factoren.

Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan de afmetingen waar je keukenwerkblad over dient te beschikken. In het bijzonder wanneer je hebt gekozen voor een duur materiaal is het veelal van belang om deze afmetingen zo beperkt mogelijk te houden.

Keukenwerkblad materialen
Keukenwerkblad materialen

Welke keukenwerkblad afmetingen hanteren?

Heb. je de luxe om een keuken op maat te laten maken? Wat zijn dan de ideale keukenwerkblad afmetingen? Wat betreft kan er gebruik worden gemaakt van een hoogte van zo’n 90 tot maximaal 95 centimeter. Bij het bepalen van de hoogte van je keukenwerkblad is het echter altijd van belang om te kijken naar de persoon die er het meest gebruik van gaat maken. Ook de dikte van het werkblad is in principe een persoonlijke keuze.

Wel wordt het aangeraden om een minimale dikte te hanteren van ongeveer 3 centimeter. Let op, ga je gebruikmaken van een zwaarder materiaal zoals bijvoorbeeld graniet? In dat geval moet er voldoende ondersteuning worden voorzien wanneer je gaat kiezen voor een dikkere uitvoering.

Keukenwerkblad afmetingen:

 • Hoogte: 90 à 95 centimeter. 90 centimeter is geschikt als je kleiner bent dan 170cm. Ben je beiden groter? Ga dan eerder richting de 95 centimeter.
 • Diepte: 60 centimeter. Wil je nog meer ruimte, dan kan dit uiteraard dieper. Zeker als je voor een keukeneiland opteert.
 • Dikte: 1 tot 5 centimer. Dit hangt af van het materiaal.

Met bovenstaande keukenwerkblad afmetingen bereik je de ideale keuken! Indien gewenst kun je ook ruimte voorzien voor een spatwand of keukentegels. En bekijk daarnaast tevens onze artikel over de ideale keuken indeling / afmetingen en keukenverlichting.

Keukenwerkblad afmetingen
Keukenwerkblad afmetingen

Keukenwerkblad Prijs

PrijsTot slot kijk ik ook graag nog even met jullie naar de kosten die verbonden zijn aan de verschillende soorten keukenwerkblad materialen. Ik heb deze alvast voor jullie op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Type keukenwerkblad Gemiddelde prijs (per m2)
Composieten werkblad € 625 à € 750
Granieten werkblad € 300 à € 500
Houten werkblad € 125
Inox werkblad € 425 à € 475
Corian werkblad € 425
Glazen werkblad € 125 à € 750
Betonnen werkblad € 225 à € 425

Ben je enigszins geschrokken door de hoge kosten die verbonden zijn aan verschillende soorten keukenwerkbladen? In dat geval heb ik nog een mooie tip voor jou!

Kies er namelijk zeker niet voor om zomaar je werkblad keuken bij de eerste, de beste partij te kopen. In plaats daarvan wordt het aangeraden om een offerte aan te vragen bij meerdere bedrijven.

Door het vergelijken van deze offertes kan je uiteindelijk een mooie besparing tot wel 35 procent realiseren op de aankoop en plaatsing van jouw keukenwerkblad. Vul daarvoor je gegevens in in het onderstaande formulier.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Offerte aanvragen voor het renoveren van je keukenJe wil toch niet teveel betalen voor aanpassingen in je keuken? Bespaar dankzij ons tot wel 35%!

Kom in contact met 4 vakmannen in je eigen regio. Ze sturen je allen een richtprijs. Zo kun je ze vergelijken en bespaar je veel geld. Indien nodig kun je hen vragen om bij je langs te komen. En dat allemaal gratis!

 • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
 • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
 • Vergelijk gratis alle offertes
 • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie