Keuken

Keukenverlichting kiezen: Tips voor de perfecte verlichting in je keuken

Keukenverlichting Keukenverlichting

Onze keuken beschikt vandaag de dag over een opvallend divers karakter. Vroeger werd deze ruimte dan ook veelal uitsluitend gebruikt als werkplek, maar tegenwoordig vormt ze vaker dan ooit ook een sociale ontmoetingsplaats. Dit bovendien niet alleen voor de leden van het gezin, maar ook voor gasten die je over de vloer krijgt. Dit zorgt er voor dat er ook op vlak van keukenverlichting met diverse invloeden rekening dient te worden gehouden. Heb jij ook moeite met het uitkiezen van de beste keukenverlichting of wil je gewoon niets over het hoofd zien? Dan is het doornemen van de onderstaande informatie beslist een aanrader!

Keukenverlichting in drie verschillende vormen

Bij het uitkiezen van je keukenverlichting moet er rekening mee worden gehouden dat er in principe drie verschillende soorten van verlichting bestaan. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  1. De algemene verlichting in de keuken;
  2. De taakverlichting in de keuken;
  3. De sfeerverlichting in de keuken;

In principe zal je er altijd voor willen kiezen om alle drie deze verschillende soorten verlichting in je keuken te integreren. De algemene verlichting kan worden geïntegreerd onder de vorm van inbouw- of opbouwspots, maar ook de traditionele verlichtingsarmaturen behoren uiteraard nog steeds tot de mogelijkheden.

De taakverlichting moet zoals de naam reeds laat vermoeden helpen bij het uitvoeren van de verschillende taken in de keuken. Omwille van deze reden wordt deze vaak onderaan de hangkasten bevestigd. Ook hierbij wordt er veelal gekozen voor inbouwspots.

LED verlichting keuken is door de jaren heen steeds populairder geworden. Dit hangt enigszins samen met het veelzijdigere gebruik van deze ruimte als sociale ontmoetingsplaats. Door gebruik te maken van LED Verlichting keuken als sfeerlichting zal je kunnen vaststellen dat je een compleet uiteenlopende setting kan creëren. Bovendien is het met LED verlichting in de keuken ook nog eens perfect mogelijk om bepaalde accenten te leggen.

De voordelen van LED verlichting keuken

Tegenwoordig kiezen veel mensen er voor om LED verlichting keuken te gaan gebruiken. Dergelijke verlichting komt niet alleen voor in spotjes, maar bestaat bijvoorbeeld ook in heuse strips. Door gebruik te maken van LED-strips is het steeds mogelijk om op een efficiënte manier meer licht te brengen in je keuken. Deze strips zorgen er voor dat verdeling van het licht op gelijkmatige wijze gebeurt en zijn bovendien lekker compact. Hierdoor kunnen ze in principe in elk type van keuken worden geïntegreerd. Een bijkomend voordeel van het gebruik van LED-strips in je keuken is uiteraard terug te vinden in het beperkte energieverbruik.

Ondanks het feit dat je LED verlichting keuken natuurlijk op zeer veel uiteenlopende plaatsen kan voorzien wordt het vooral aangeraden om deze bovenaan open schappen aan te brengen. Deze keuze zorgt er voor dat de kosten op een perfecte manier worden uitgelicht terwijl er ook nog eens een zeer gezellige sfeer wordt gecreëerd. Wil je de LED verlichting in je keuken een extra praktisch aspect meegeven? Kies er dan voor om ze te integreren in je keukenkasten. De LED-verlichting kan dan meteen aanspringen op het ogenblik dat de kast wordt geopend.

Belangrijke tips voor het uitkiezen van je keukenverlichting

Naast bovenstaande heb ik nog verschillende, interessante tips voor je bij elkaar gezocht met betrekking tot het uitkiezen van de verlichting voor in je keuken, namelijk:

  1. Tracht zoveel als mogelijk is te werken met 360 graden draaiende verlichtingsarmaturen. Op deze manier is het perfect mogelijk om je keuken volledig te belichten, ongeacht de plaats waar de armatuur is terug te vinden.
  2. Koken zorgt voor een bepaalde hoeveelheid vuil en vet in je keuken. Het is dan ook niet ondenkbaar dat deze al snel je verlichtingsarmaturen zal beïnvloeden. Kies omwille van deze reden altijd voor keukenverlichting die eenvoudig kan worden gereinigd.
  3. Kiezen voor passende verlichting keuken is één ding, maar wat ook te denken van de locatie van de schakelaars? Plaats de diverse lichtkringen bij voorkeur zo dicht mogelijk bij elkaar. Op deze manier wordt voorkomen dat je onnodig veel keren heen en weer dient te lopen. Bovendien kan op deze manier ook een zo efficiënt mogelijke werking van de verschillende lichtkringen in je keuken worden gegarandeerd.
  4. Beschik je over een keuken met een hoog plafond? In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor aangepaste verlichting keuken plafond. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor een mooie hanglamp die zich bevindt boven de keukentafel of het eiland. Een mogelijks alternatief zou het gebruik van meerdere, kleine hanglampen kunnen zijn.

Hoeveel kost keukenverlichting?

De prijs die je moet betalen voor je verlichting keuken is altijd afhankelijk van het soort armatuur evenals de hoeveelheid lichtbronnen die je wenst te voorzien. Hou bij het bepalen van je keukenverlichting niet alleen rekening met de aankoopprijs, maar ook met het verbruik. Met name LED verlichting keuken is op dit vlak zeer interessant. Wil je er bovendien zeker van zijn dat je niets teveel moet betalen voor de verlichting in je keuken? In dat geval is het altijd aan te raden om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven of vakmensen. Het vergelijken van deze offertes kan je zomaar een besparing tot wel 35% opleveren.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.