Keuken

Spatwand keuken: Soorten, Mogelijkheden & Prijs

Spatwand keuken: Soorten & Prijs Spatwand keuken: Soorten & Prijs

De spatwand vormt een cruciaal onderdeel in je keuken. De spatwand heeft als functie om de muur die zich achter het keukenwerkblad bevindt te beschermen tegen niet alleen het opspattende water, maar ook het vet.

Ondanks het feit dat de spatwand het natuurlijk heel wat minder hard te verduren krijgt in vergelijking met het werkblad dient deze toch tegen een stootje te kunnen. Want soms tik je snel met een pot of pan tegen deze muur.

Wil jij ook graag een nieuwe spatwand realiseren in je keuken? Dan zal de informatie op deze pagina je helpen bij het maken van de juiste keuze(s).

Soorten spatwanden in de keuken

Iedereen wil de ideale keuken bouwen… En een spatwand bepaald daarbij het uitzicht van die keuken. Dus het is belangrijk om te weten welke soorten spatwanden mogelijk zijn.

Uiteraard is er héél wat keuze… Je kunt uiteraard kiezen om je keuken te schilderen, maar er bestaan nog tal van andere mogelijkheden/soorten. Als je de luxe hebt om een keuken op maat te maken, dan heb je keuze tussen alle onderstaande soorten.

Iedere soort spatwand heeft zijn voordelen en nadelen. Alsook verschillen ze erg qua prijs. Daarom ga ik op iedere soort even dieper in…

Soorten spatwanden in de keuken
Soorten spatwanden in de keuken

1. Composiet spatwand

Een spatwand die is vervaardigd uit composiet geniet reeds vele jaren een aanzienlijke populariteit. Ze kan worden aangekocht in verschillende uiteenlopende kleuren en kan bovendien perfect worden gecombineerd met het werkblad waardoor er één doorlopend en zeer strak uitziend geheel ontstaat.

Je dient er bij het kopen van een spatwand van composiet rekening mee te houden dat niet alleen de kwaliteit, maar ook de kostprijs evenals de uitstraling van composiet sterk afhankelijk is van de fabrikant in kwestie.

Gekende fabrikanten zijn onder meer Corian, Diresco evenals Silestone. Een composiet spatwand is tot slot ook populair omdat ze niet alleen sterk is, maar bovendien ook over onderhoudsvriendelijke eigenschappen beschikt.

2. Natuursteen spatwand

Natuursteen staat er om bekend een bijzonder duurzaam materiaal te zijn. Het gaat hierbij dan ook om een natuurlijk product welke perfect tot haar recht kan komen in verschillende interieur toepassingen.

De exacte eigenschappen waar natuursteen over beschikt worden bepaald door niet alleen de soort, maar ook de hardheid van het materiaal. De meest gebruikte natuurstenen voor de keuken zijn niet-poreuze stenen. Bekende voorbeelden op dit vlak zijn niet alleen graniet en marmer, maar ook blauwsteen.

Veel mensen willen graag een spatwand in natuursteen realiseren omwille van de verschillende voordelen die er aan verbonden zijn. Een dergelijke spatwand is dan ook niet alleen krasbestendig, maar ook zeer eenvoudig te onderhouden. Daarnaast staat ze er om bekend hygiënisch te zijn en is ze uiteraard ook warmtebestendig. Je dient er bij het uitkiezen van natuursteen als materiaal voor je spatwand wel rekening mee te houden dat deze over een behoorlijk zwaar gewicht beschikt.

3. Spatwand van tegels

Spatwand keukentegels zijn sinds jaar en dag bijzonder populair, zelfs in moderne keukens. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat ze verkrijgbaar zijn in de meest uiteenlopende kleuren en formaten. Daarnaast behoren ook een groot aantal verschillende texturen tot de mogelijkheden. Een extra interessante meerwaarde wordt bij een spatwand bestaande uit tegels gecreëerd door de verschillende texturen die voor handen zijn. In de praktijk kan er een keuze worden gemaakt tussen verschillende soorten spatwand keuken tegels. Het betreft hier:

  1. Geëmailleerde terracotta tegels;
  2. Keramische spatwand tegels;
  3. Mozaïektegels;

Spatwand keuken tegels zijn voor veel mensen een zeer voor de hand liggende optie. Dit neemt echter niet weg dat er ook een aantal nadelen aan verbonden zijn. Kiezen voor de realisatie van een spatwand met tegels betekent namelijk ook dat je kiest voor een afwerking met voegen. Deze voegen kunnen het vet absorberen waardoor ze al snel erg vuil kunnen worden. Dit valt gelukkig wel op te lossen door de tegels in je spatwand te voegen met zogenaamd epoxyvoegsel.

In principe kunnen we stellen dat er voor kiezen om je spatwand af te werken met tegels je het sterkste eindresultaat garandeert. Toch dient er rekening mee te worden gehouden dat de sterke van tegels sterk afhankelijk is van de gekozen uitvoering. Zo is het bekend dat zelliges in de praktijk tot wel tien keer duurder kunnen zijn in vergelijking met keramische tegels.

Witte tegels matchen trouwens erg goed met warme LED keukenverlichting.

Spatwand in de keuken van tegels
Spatwand in de keuken van tegels

4. Glazen spatwand

Een glazen spatwand keuken is een vrij nieuwe optie die vooral de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. Kiezen voor een glazen spatwand in je keuken zorgt er voor dat je kan rekenen op een enerzijds minimalistische, maar anderzijds ook zeer moderne afwerking.

De hoge glansgraad waar het glas over beschikt zal er bovendien voor zorgen dat de ruimtelijke indruk van de keuken positief wordt beïnvloed. Dit zorgt er voor dat een glazen spatwand voorzien in een keuken met beperkte afmetingen sterk wordt aangeraden. Een glazen spatwand wordt steeds vervaardigd van gehard veiligheidsglas. Dit zorgt er voor dat ze over een stootvast karakter komt te beschikken.

Glazen spatwanden kunnen worden aangekocht in een kleur naar keuze. Dat is misschien op het eerste zicht een beetje opvallend, maar wanneer we verder gaan kijken wordt meteen duidelijk hoe dat komt. De kleuren worden namelijk voorzien door het plaatsen van een film op de achterzijde van het glas. In andere gevallen wordt er voor gekozen om het glas in de massa te kleuren. Een spatwand in glas is op vlak van kostprijs vergelijkbaar met een spatwand die wordt vervaardigd uit composiet.

5. Inox spatwand

Een laatste optie die je vaak terug kan vinden in een industriële keuken is een spatwand die is vervaardigd uit inox.

De voornaamste reden om te kiezen voor een spatwand die is gemaakt van dit materiaal is terug te vinden in de hygiënische eigenschappen die er aan verbonden zijn. Bovendien is het zo dat een inox spatwand ook op visueel vlak in een moderne keuken uitstekend tot haar recht komt.

Inox is naast een sterk materiaal ook vet- en hittebestendig. Bovendien kenmerkt het zich door een uitstekende levensduur waardoor je niet snel terug zal moeten investeren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is ook de prijs van inox zeer schappelijk

Naast tegels en verf is het zelfs één van de meest voordelige materialen om je spatwand mee te bekleden.

Prijs van een keuken spatwand?

Prijs Inmiddels heb je een goede indruk gekregen van de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het realiseren van de spatwand voor in je keuken. Je zal je echter ook afvragen wat de prijs is voor het realiseren van een spatwand. Ook hier geef ik je graag een antwoord op

Soort spatwandPrijs (per m2)
Verf€ 5Gratis offerte »
Tegels€ 10Gratis offerte »
Inox€ 20 à € 50Gratis offerte »
Natuursteen€ 100Gratis offerte »
Composiet€ 50Gratis offerte »
Glas€ 150Gratis offerte »

Wanneer je wenst te kiezen voor een voordelige oplossing moet je kijken in de richting van spatwand keuken tegels of verf. Ook inox kan voor mensen met een beperkt budget een interessante optie zijn. Je kan er rekening mee houden dat je bij deze mogelijkheden een prijskaartje van tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter dient te betalen.

Prijzen voor een spatwand in de keuken
Prijzen voor een spatwand in de keuken

Alternatieven die een stukje duurder zijn hebben betrekking tot bijvoorbeeld composiet en natuursteen. Een natuursteen spatwand realiseren is reeds mogelijk vanaf een prijskaartje van zo’n 100 euro per vierkante meter. Voor een spatwand uit composiet betaal je al snel een slordige 50 euro per vierkante meter meer. Eenzelfde prijskaartje geldt eigenlijk ook voor een spatwand van glas. Ook hierbij liggen de prijzen al snel rond de 150 euro per vierkante meter.

Vergelijken loont!

Wil je graag een besparing realiseren op de kostprijs van jouw spatwand keuken? Dat kan. Vraag zeker een offerte aan bij verschillende bedrijven die een dergelijke spatwand voor jou kunnen realiseren en je zal kunnen vaststellen dat je al snel tot wel 35 procent zal kunnen besparen. Hierdoor wordt jouw spatwand keuken financieel nog heel wat interessanter.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.