Keuken

Keukeneiland maken: Inspiratie, afmetingen, advies & prijzen

Hoe een Keukeneiland maken? Tips, afmetingen & advies Hoe een Keukeneiland maken? Tips, afmetingen & advies

Ben je op zoek naar inspiratie voor een praktisch keukeneiland? Dan heb ik voor jou op deze pagina heel wat moois in petto! Voor veel mensen is de realisatie van een vrijstaand eiland of kookeiland een absolute must voor wat de realisatie van hun nieuwe keuken betreft. Dat heeft voor een groot deel te maken met het open gevoel dat hierdoor tijdens het koken wordt gecreëerd. Daarnaast is het door het integreren van een kookeiland mogelijk om een fysieke barrière op te trekken tussen de keuken enerzijds en de woonkamer anderzijds. Kijk jij voor jouw (nieuwe) keuken ook in de richting van een keukeneiland, maar kan je nog wel wat inspiratie of interessante tips gebruiken? Lees dan snel verder!

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

De vereiste ruimte voor een keukeneiland

Een eerste, zeer belangrijke factor waar je rekening mee dient te houden wanneer je een keukeneiland wenst te realiseren is de hoeveelheid ruimte die voor handen is. Het is absoluut niet zo dat zomaar elk type keuken geschikt is om een keukeneiland in te maken, in tegendeel. Is er sprake van een te kleine keuken? Dan is het veelal slechts mogelijk om te kiezen voor een halfopen eiland.

Een vrijstaand keukeneiland plaatsen in een te kleine keuken kan een claustrofobisch gevoel in de hand werken. Dit heeft niet alleen een zeer negatieve impact op de uitstraling van de ruimte, daarnaast geldt dit zeker ook voor het praktische aspect. Twijfel je of jouw keuken nu wel of niet geschikt is voor het realiseren van een keukeneiland? Dan kunnen de onderstaande afmetingen meer duidelijkheid scheppen in deze kwestie.

  • De hoogte van een keukeneiland dient 70 of 95 centimeter te bedragen.
  • Voor de afstand tussen het keukeneiland en de vaste keukenopstelling moet een lengte aangehouden worden van tussen de 90 en 140 centimeter.
  • De breedte van het keukeneiland wordt bepaald door de hoeveelheid keukenkasten. Ze dient echter minimaal 110 centimeter te bedragen (bij één diepe en één smalle keukenkast. Bij twee diepe keukenkasten van 60 centimeter is een minimale lengte van 130 centimeter vereist.
  • De afstand tussen de kookplaat en de dampkap wordt grotendeels bepaald door het feit of er een elektrisch vuur of een gasvuur wordt gebruikt. Voor een elektrisch vuur geldt een minimale afstand van 65 centimeter terwijl deze bij een gasvuur 10 centimeter meer bedraagt.
Keukeneiland
Keukeneiland

Maak je gebruik van stoelen of barkrukken?

Is er voldoende ruimte in je keuken beschikbaar voor de realisatie van een keukeneiland? Dan is het wellicht ook een interessant idee om er meteen een zitplaats aan te koppelen. Of je keukeneiland nu dienst moet doen als volwaardige eettafel of ze gewoon wordt ingezet voor het nuttigen van een snelle hap, in beide gevallen zal je een keuze moeten maken tussen het gebruik van stoelen of barkrukken. Zoals hierboven reeds aangegeven is deze keuze ook van belang voor de hoogte waar de ’tafel’ over dient te beschikken. Dit is dus zeker en vast een punt om even bij stil te blijven staan of extra aandacht aan te spenderen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

De integratie van de kookplaat en de spoelbak in het keukeneiland

Een cruciaal onderdeel van je keukeneiland is uiteraard de kookplaat. Op het ogenblik dat je een kookplaat in je keukeneiland wil gaan integreren dient er een minimale diepte te worden voorzien van 100 centimeter. Op deze manier wordt onder meer voorkomen dat er veel vetspatten op de grond terechtkomen. In vergelijking met een traditionele keuken is er bij een keukeneiland immers geen spatwand aanwezig. Een extra factor om aandacht aan te spenderen is terug te vinden in de afzuigkap die het zicht in de keuken kan belemmeren. Hou tot slot ook rekening met de integratie van de nodige stopcontacten in het eiland.

Een tweede belangrijk element voor in je kookeiland is terug te vinden in de spoelbak die moet worden voorzien. De spoelbak neemt een aanzienlijk grotere afzetruimte in beslag in vergelijking met de kookplaat. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de plaatsing van een afvoer en moet er zowel koud als warm water beschikbaar zijn. Een spoelbak integreren in je kookeiland zorgt voor een optimaal ruimtegevoel, maar je hebt als nadeel dat deze er na afloop van een etentje wel wat slordig bij ligt. Een eventuele optie om dit te verhelpen is het plaatsen van een opstand aan de achterzijde van de spoelbak. Op deze manier is de vuile vaat niet zomaar zichtbaar vanuit de woonkamer. Anderzijds breekt dit wel het open karakter waar je keukeneiland eigenlijk voor zou moeten zorgen.

Keukeneiland met kookplaat en spoelbak
Keukeneiland met kookplaat en spoelbak

Wat met de ergonomie van je keukeneiland?

Tijdens het koken betrappen veel mensen zich vaak op de afstanden die ze haast continue moeten afleggen. Omwille van deze reden is het belangrijk om goed na te denken over de opstelling en / of indeling waar je keuken over beschikt. Hoe beperkter de afstanden zijn die continue moeten worden afgelegd, des te gebruiksvriendelijker de keuken wordt. Wil je kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke ergonomie? Zorg er dan voor dat elementen zoals de oven, de kookplaat, de afwasbak evenals de koelkast en de diepvries zo dicht mogelijk in elkaars omgeving zijn terug te vinden. Ook bij een keukeneiland is het dan ook net als bij een traditionele keuken van belang om rekening te houden met de klassieke keukendriehoek.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoeveel kost een keukeneiland?

Inspiratie voor een praktisch keukeneiland krijgen is één ding, maar wat bovendien ook te denken van de kosten die er aan verbonden zijn? De prijs die je voor een keukeneiland moet betalen is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij niet alleen aan de omvang van het eiland, maar ook aan de elementen die je er in wenst te integreren evenals het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Voor een klein, standaard keukeneiland begint de prijs doorgaans ergens rond de 5.000 à 6.000 euro. Kies je voor een groot maatwerk exemplaar waarbij er gebruik wordt gemaakt van duurzame en luxueuze materialen? In dat geval loopt het prijskaartje al snel op naar zo’n 20.000 euro of meer. Gelukkig maak je een keukeneiland eigenlijk (min of meer) zo duur als je zelf wil.

Vergelijken loont!

Zou je graag ook in jouw keuken de beschikking willen hebben over een keukeneiland? Heb je daar echter niet meteen een groot budget voor beschikbaar? Dat hoeft ook niet! Alleen al door offertes voor een keukeneiland aan te vragen bij verschillende partijen zal je namelijk kunnen vaststellen dat er een besparing kan worden gerealiseerd tot wel 35 procent op de standaard realisatieprijs! Hierdoor wordt een keukeneiland in één klap een flink stuk betaalbaarder!

Benieuwd naar een richtprijs? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende bedrijven in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.