Keuken

Prijs keuken: Ontdek de kosten & opties

Overzicht van de prijs voor een keuken Overzicht van de prijs voor een keuken

Tegenwoordig is de keuken vaak het kloppende hart van je huis. Het is niet langer alleen een functionele ruimte waar maaltijden worden bereid, maar ook een ‘sociale hub’ waar familie en vrienden samenkomen. Bij het plannen van een keukenrenovatie of een volledig nieuwe keukeninstallatie is een van de eerste vragen die opkomt: “Wat kost een keuken eigenlijk?”. Wij onderzochten daarom de prijs van een keuken. Waarop moet je letten en welke opties heb je?

Het antwoord op die vragen is niet eenvoudig, aangezien de kosten van een keuken afhankelijk zijn van een verscheidenheid aan factoren, variërend van de grootte van de ruimte tot de gewenste materialen en apparatuur. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten die de prijs van een keuken bepalen, en bieden we inzicht in de gemiddelde keuken prijzen en de mogelijke opties voor verschillende budgetten.

Of je nu op zoek bent naar een budgetvriendelijke oplossing, een keuken met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, of een luxe en uitgebreide keuken, dit artikel zal je helpen bij het navigeren door de wereld van keukenprijzen en -opties, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij jouw behoeften en budget.

Wat kost een keuken?

De kosten voor een nieuwe keuken kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de keuken, het gewenste merk en type materiaal, en de keuze van keukenapparatuur. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor verschillende soorten keukens:

Soort keukenGemiddelde kosten
Budgetvriendelijk€ 5.500 – € 7.000
Goede prijs-kwaliteitsverhouding€ 12.000 – € 15.000
Luxe en uitgebreid€ 20.000 – € 25.000
Kosten per soort keuken

Let op dat deze kosten slechts gemiddelden zijn en dat de uiteindelijke prijs kan variëren op basis van individuele voorkeuren, merkkeuzes en extra opties.

De prijs van een nieuwe keuken opgesplitst

Laten we even de mogelijke kosten opsplitsen. Sommige kosten kunnen we inschatten, voor andere kosten kun je het beste een gratis offerte aanvragen bij een vakman in je buurt.

ActiviteitGemiddelde kosten (incl. btw)
Aanschaf nieuwe keuken€ 5.500 – € 18.700
Demonteren van je oude keuken€ 220 – € 1.100
Plaatsen van je nieuwe keuken€ 495 – € 1.100
Verleggen van water- en elektriciteitsleidingen€ 550 – € 825
Uitbreiden meterkast€ 275 – € 660
Stucen€ 11 – € 33 per m2
Verven€ 11 – € 16,50 per m2
Aansluiten en installeren van keukenapparatuur
Variabel, afhankelijk van apparatuur
Kosten voor keukenaccessoires (Ingebouwde led-verlichting, …)Variabel, afhankelijk van selectie
TransportkostenVariabel, afhankelijk van afstand
Extra bouwkundige aanpassingen (muur afbreken om open keuken te voorzien)Variabel, afhankelijk van specifieke vereisten
Prijs keuken

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe komen we tot die prijzen voor keukens?

De grootste hap uit je budget gaat uiteraard naar de keuken zelf (de kasten, het keukenblad, …). Echter merken we dat de keukenapparatuur ook steeds duurder en duurder wordt. Voor een combi-oven van Miele bijvoorbeeld betaal je al snel € 2.000 tot € 3.000. Dan he je nog geen inductieplaat, geen damkap, geen stomer, … Dus onderschat de prijs hiervan zeker niet.

De prijs voor het plaatsen van de keuken schatten we in op 28%. Dat kan natuurlijk veel hoger liggen wanneer je een muur wil uitbreken, de plaats van je damkamp, je stopcontacten en verlichting wil aanpassen, eventueel een nieuwe vloer wil leggen, enz.

Wat bepaalt de prijs van je keuken?

De prijs van je keuken zelf wordt door vele factoren bepaalt. Laten we even dieper ingaan op elk van deze. Zo kun jij beslissen waar je geld wil besparen, waar je geld wil aan uitgeven, of misschien wil je gewoon voor alles het beste. Dat kan ook natuurlijk!

Samenstelling van de prijs voor een keuken
Samenstelling van de prijs voor een keuken

1. Keukenopstelling en grootte

De keukenopstelling en grootte vormen de basis van het ontwerp van je keuken en hebben een aanzienlijke invloed op de uiteindelijke prijs. Een kleine, eenvoudige keukenopstelling zal over het algemeen minder kosten dan een grotere keuken met een complexere indeling, zoals een kookeiland. De grootte van de keuken bepaalt ook hoeveel materiaal er nodig is, zoals kasten, werkbladen en vloerbedekking. Denk bij het kiezen van de opstelling aan de beschikbare ruimte, de functionaliteit en het gebruiksgemak dat je wilt bereiken.

2. Materiaalkeuze

De keuze van materialen voor je keuken kan sterk variëren in prijs en zal een grote impact hebben op het algehele uiterlijk en gevoel van de ruimte. Luxe materialen zoals natuursteen, massief hout en roestvrij staal zijn vaak duurder dan meer betaalbare opties zoals kunststof, laminaat of composietmaterialen. Het is belangrijk om materialen te kiezen die zowel esthetisch aantrekkelijk als duurzaam zijn, en die passen binnen je budget en levensstijl.

3. Apparatuur

De keuze van keukenapparatuur is een belangrijk aspect van het ontwerpproces en kan een aanzienlijke invloed hebben op de totale kosten van je keuken. De prijzen van apparaten variëren sterk, afhankelijk van factoren zoals merk, kwaliteit en functies. Luxe merken en geavanceerde functies, zoals geïntegreerde koffiezetapparaten of stoomovens, zullen de kosten verhogen, terwijl meer basisapparatuur doorgaans betaalbaarder is.

4. Afwerking en accessoires

De afwerking en accessoires die je kiest voor je keuken kunnen een persoonlijk tintje toevoegen en het uiterlijk en de functionaliteit van de ruimte verbeteren. Denk hierbij aan zaken zoals verlichting, kranen, handgrepen en opbergsystemen. Hoewel deze details vaak als secundair worden beschouwd, kunnen ze aanzienlijk bijdragen aan de algehele uitstraling en gebruikservaring van je keuken.

5. Montage en installatie

Het correct monteren en installeren van je keuken is essentieel voor een duurzaam en functioneel eindresultaat. De kosten voor montage en installatie zijn afhankelijk van factoren zoals de complexiteit van het ontwerp, eventuele aanpassingen aan de ruimte die nodig zijn en de arbeidskosten van professionele installateurs. Het is belangrijk om samen te werken met ervaren vakmensen om ervoor te zorgen dat je keuken op de juiste manier wordt geïnstalleerd.

6. Maatwerk en personalisatie

Maatwerkoplossingen en personalisatieopties bieden de mogelijkheid om je keuken volledig aan te passen aan je individuele behoeften, voorkeuren en levensstijl. Of het nu gaat om unieke ontwerpelementen, aangepaste opbergoplossingen of speciale kleuren en afwerkingen, maatwerk en personalisatie kunnen de prijs van je keuken verhogen, maar ook zorgen voor een uniek en op maat gemaakt resultaat dat perfect aansluit bij jouw visie en wensen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe kun je geld besparen op je nieuwe keuken?

Wil je de prijs toch wat drukken? Ik geef je graag enkele tips mee waarmee je een pak geld kunt uitsparen.

 1. Vergelijk offertes:
  Vraag offertes aan bij verschillende keukenleveranciers en vergelijk deze grondig. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de materialen, de service en de garantievoorwaarden. Soms kan een iets hogere prijs gerechtvaardigd zijn door betere service of een langere garantieperiode.
 2. Kies voor standaardmaten:
  Maatwerkoplossingen zijn vaak duurder dan standaardmaten. Probeer daarom te kiezen voor standaardmaten als dit mogelijk is, aangezien deze meestal goedkoper zijn en sneller kunnen worden geleverd.
 3. Houd het ontwerp eenvoudig:
  Een eenvoudig ontwerp met minder fratsen en speciale functies kan de kosten van je keuken aanzienlijk verlagen. Vermijd complexe indelingen, luxe afwerkingen en overbodige accessoires die de prijs opdrijven zonder significant extra voordeel te bieden.
 4. Bespaar op apparatuur:
  Kies voor basisapparatuur in plaats van high-end merken en geavanceerde functies waar mogelijk. Overweeg ook om apparatuur elders te kopen, aangezien je vaak goede deals kunt vinden bij gespecialiseerde winkels of online retailers.
 5. Doe zelf voorbereidend werk:
  Door zelf voorbereidend werk te doen, zoals het verwijderen van de oude keuken, het afvoeren van puin en het eventueel verplaatsen van leidingen, kun je aanzienlijk besparen op arbeidskosten.
 6. Kies voor een budgetvriendelijk werkblad:
  Het werkblad kan een grote kostenpost zijn in de keuken. Kies daarom voor een budgetvriendelijk materiaal zoals laminaat of composiet in plaats van duurdere opties zoals natuursteen of massief hout.
 7. Onderhandel over de prijs:
  Onderhandelen over de prijs is gebruikelijk bij het kopen van een keuken. Vraag om korting of gratis extra’s en wees niet bang om te onderhandelen over de prijs van de keuken en de installatiekosten.
 8. Overweeg zelfmontage:
  Als je handig bent, kun je overwegen om de keuken zelf te monteren. Dit kan aanzienlijk besparen op installatiekosten, maar zorg er wel voor dat je de juiste vaardigheden en gereedschappen hebt om het werk veilig en nauwkeurig uit te voeren.

Met deze bespaartips kun je hopelijk de kosten van je nieuwe keuken binnen je budget houden zonder concessies te doen aan kwaliteit en functionaliteit.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.