Dak

Dakrenovatie prijs: Wat zijn de kosten voor het renoveren van je dak?

Wat is de prijs voor een dakrenovatie? Wat is de prijs voor een dakrenovatie?

Een dakrenovatie is een belangrijke investering die de kwaliteit, duurzaamheid en waarde van je huis aanzienlijk kan verbeteren. Of je nu te maken hebt met een verouderd dak, lekkages, of gewoonweg wilt profiteren van de voordelen van modernere dakmaterialen en isolatie, het renoveren van je dak kan een slimme keuze zijn.

In deze gids gaan we dieper in op alles wat je moet weten over dakrenovaties. We bespreken niet alleen de verschillende aspecten van een dakrenovatie, maar bieden ook inzicht in de kosten, materialen, en andere belangrijke overwegingen. Of je nu overweegt om zelf aan de slag te gaan of professionele hulp zoekt, deze gids biedt een uitgebreid overzicht om je te helpen de juiste beslissingen te nemen voor jouw dakrenovatieproject.

Wat zijn de kosten van een dakrenovatie

Een dakrenovatie kan variëren in prijs, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type dak, de omvang van de renovatiewerkzaamheden, het gekozen materiaal en eventuele extra opties zoals isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Over het algemeen liggen de kosten van een dakrenovatie tussen de € 2.000,- en € 5.500,-.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het renoveren van jouw dak.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Laten we dit even meer in detail bekijken:

 • Prijs per vierkante meter: Gemiddeld kost een dakrenovatie tussen de €50,- en €175,- per vierkante meter, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden en materialen die worden gebruikt.
 • Soorten dakrenovatiewerken: De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type renovatiewerkzaamheden, zoals het vervangen van de dakbedekking, het plaatsen van dakisolatie, het vernieuwen van de dakconstructie, of het aanbrengen van extra opties zoals dakkapellen of dakramen.
 • Extra opties en premies: Het toevoegen van extra opties zoals zonnepanelen kan de kosten van de renovatie beïnvloeden, maar kan ook leiden tot langdurige besparingen op energiekosten. Bovendien kunnen er premies beschikbaar zijn voor bepaalde energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie.
 • BTW-tarief: Voor woningen ouder dan tien jaar geldt vaak een verlaagd BTW-tarief van 6% op arbeids- en materiaalkosten voor dakrenovaties, mits uitgevoerd door een professional en onder bepaalde voorwaarden.

Afhankelijk van het soort werken kunnen de kosten erg variëren. Laten we even de meest courante dakrenovatiekosten in kaart brengen voor een dak van 100 vierkante meter:

Type dakGemiddelde kosten (incl. btw en arbeid)
Renovatie plat dak€ 2.800
– Nieuwe bitumineuze laag€ 1.200
– Vervangen bitumen€ 2.200
– Nieuwe EPDM laag:€ 3.200
Renovatie schuin dak€ 5.800
– Plaatselijk vervangen dakpannen en pannenlatten€ 5.200
– Plaatselijk vervangen dakpannen€ 6.800

Het is belangrijk om offertes van verschillende dakwerkers te vergelijken en goed na te denken over de specifieke behoeften van jouw dak voordat je een beslissing neemt.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Factoren die de dakrenovatie prijs beïnvloeden

De prijs van een dakrenovatie wordt beïnvloed door verschillende factoren die variëren van het type dak tot de gekozen materialen en de omvang van de werkzaamheden. Hier zijn enkele belangrijke factoren die de kosten kunnen beïnvloeden:

 • Type dak: Of je nu een plat dak of een schuin dak hebt, het type dak beïnvloedt de kosten van de renovatie. Over het algemeen zijn renovaties aan schuine daken vaak duurder vanwege het grotere oppervlak en de complexiteit van het werk.
 • Materiaalkeuze: De keuze van materialen, zoals dakbedekking en isolatiemateriaal, heeft een grote invloed op de kosten. Sommige materialen zijn duurder in aanschaf maar kunnen op lange termijn kosten besparen door bijvoorbeeld betere isolatie of een langere levensduur.
 • Omvang van de renovatiewerkzaamheden: De kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van de specifieke werkzaamheden die worden uitgevoerd. Simpele renovaties, zoals het vervangen van dakpannen, zijn over het algemeen goedkoper dan complexere werkzaamheden zoals het vervangen van de dakconstructie.
 • Extra opties: Het toevoegen van extra opties zoals dakisolatie, dakkapellen, of zonnepanelen kan de kosten van de renovatie verhogen. Hoewel deze extra’s initieel meer kosten, kunnen ze op lange termijn waarde toevoegen aan je woning en kosten besparen op energierekeningen.
 • Lokale prijsverschillen: De kosten van dakrenovaties kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de beschikbaarheid van vakmensen en materialen. In sommige regio’s kunnen de arbeidskosten hoger zijn dan in andere, wat de totale prijs kan beïnvloeden.

Door rekening te houden met deze factoren en goed onderzoek te doen naar de specifieke behoeften van jouw dak, kun je een weloverwogen beslissing nemen en de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgen voor jouw dakrenovatie.

Hoeveel btw betaal je bij een dakrenovatie?

Als je huis ouder is dan tien jaar, kun je profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% op alle materiaal- en arbeidskosten voor dakrenovatie. Er zijn echter enkele voorwaarden verbonden aan deze regeling:

 • Je moet een erkende vakman inhuren voor de renovatiewerkzaamheden.
 • Het pand moet uitsluitend of hoofdzakelijk worden gebruikt als privéwoning. Dit betekent dat je maximaal 30% van je woning voor beroepsdoeleinden gebruikt.

Als aan deze voorwaarden is voldaan, betaal je slechts 6% btw in plaats van het standaardtarief van 21%. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren bij het uitvoeren van een dakrenovatie.

Wat is de beste periode voor het renoveren van je dak?

De lente en herfst zijn populaire periodes voor het renoveren van je dak, dit uiteraard vanwege het milde weer. Maar vergeet niet, iedereen denkt hetzelfde, dus het is daardoor ook altijd een enorm drukke periode voor dakwerkers. Overweeg je dan beter de zomer of de winter? Het is dan minder druk, dus je hebt meer kans dat er tijd voor je is. Bovendien is de winter vaak goedkoper omdat de vraag lager is

Maar er zijn nadelen: in de zomer kan het bij temperaturen boven de 25 graden lastig zijn. Bijvoorbeeld, bij platte daken heeft de daklijm voor het aanbrengen van EPDM folie voldoende tijd nodig om goed te drogen. Is de temperatuur te hoog, dan droogt die lijm te snel, en zal de folie niet goed hechten. In de winter krijgen we dan weer te maken met slechte weersomstandigheden, denk aan sneeuw en ijs.

Kortom… Tenzij het een dringende reparatie is, wacht je gewoon op het juiste seizoen. De timing kan echt een verschil maken qua kostprijs.  En het beste stem je gewoon af met jouw dakwerker. Bepaal samen hoe dringend de renovatie van je dak is.

Hoe kun je geld besparen op de kosten van een dakrenovatie?

Hoewel een dakrenovatie een aanzienlijke investering kan zijn, zijn er verschillende manieren om de kosten te drukken en toch een kwalitatieve renovatie te krijgen. Hier zijn enkele tips om te besparen op de kosten van je dakrenovatie:

 • Combineer renovatiewerkzaamheden: Als je van plan bent om meerdere renovatiewerkzaamheden uit te voeren, zoals het vervangen van de dakbedekking en het plaatsen van dakisolatie, overweeg dan om deze taken te combineren. Het inhuren van een dakwerker voor meerdere taken kan leiden tot kwantumkortingen en besparingen op arbeidskosten.
 • Kies lokale dakwerkers: Het inhuren van een lokale dakwerker kan helpen om voorrijkosten te vermijden en de totale kosten van de renovatie te verlagen. Lokale dakwerkers zijn vaak bekend met de regionale bouwvoorschriften en kunnen efficiënter werken, wat kan resulteren in lagere arbeidskosten.
 • Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij verschillende dakwerkers en vergelijk de prijzen en diensten. Door offertes te vergelijken, kun je de beste deal vinden en mogelijk tot 40% besparen op de kosten van je dakrenovatie.
 • Voer zelf eenvoudige taken uit: Als je handig bent, overweeg dan om eenvoudige taken zoals het verwijderen van puin zelf uit te voeren. Door zelf wat werk te doen, kun je besparen op de arbeidskosten van de dakwerker.
 • Maak gebruik van premies en subsidies: Controleer of er lokale premies of subsidies beschikbaar zijn voor dakrenovaties, met name voor energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie. Deze financiële steun kan helpen om de totale kosten van de renovatie te verlagen.

Door slim te plannen en gebruik te maken van beschikbare middelen, kun je de kosten van je dakrenovatie beheersen en toch een hoogwaardig resultaat behalen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is de levensduur van de verschillende dakbedekkingen,

Hierbij een overzicht van de geschatte levensduur van verschillende dakmaterialen:

DakmateriaalLevensduur
Bitumen (plat dak)25 – 40 jaar
Betondakpannen30 – 50 jaar
Dakleien60 – 100+ jaar
Zinken dak60 – 80 jaar
Rieten dak30 – 50 jaar
Kunststof dakbedekking30 – 50 jaar

Het is belangrijk om te onthouden dat de levensduur van dakmaterialen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, de klimatologische omstandigheden en de mate van onderhoud. Het regelmatig onderhouden van je dak kan de levensduur ervan verlengen en de noodzaak van vroegtijdige renovaties verminderen.

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van je dakbedekking?

Om de levensduur van je dak te verlengen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen:

 1. Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat je dak regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhouden. Kleine problemen, zoals beschadigde shingles of scheuren in de dakbedekking, kunnen worden opgemerkt en gerepareerd voordat ze grotere schade veroorzaken.
 2. Schoon houden: Houd je dak vrij van vuil, bladeren, takken en ander puin dat zich kan ophopen. Dit voorkomt verstopte dakgoten en afvoeren, wat kan leiden tot waterophoping en lekkages.
 3. Snelle reparaties: Als je toch schade opmerkt, zoals losse shingles of lekkages, zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk worden gerepareerd. Wacht niet tot kleine problemen zich tot grotere ontwikkelen.
 4. Goede ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie onder het dak om vochtproblemen te voorkomen. Vocht kan leiden tot schimmelvorming en houtrot, wat de levensduur van je dak kan verkorten.
 5. Professionele inspecties: Laat je dak regelmatig inspecteren door een professionele dakdekker. Een ervaren dakdekker kan potentiële problemen identificeren en aanbevelingen doen voor preventieve maatregelen.

Door deze stappen te volgen, kun je de levensduur van je dak maximaliseren en ervoor zorgen dat het je huis jarenlang effectief beschermt tegen de elementen.

Veiligheid & Vergunningen

Veiligheid en vergunningen zijn twee cruciale aspecten bij dakrenovatiewerkzaamheden.

Het belang van veiligheid tijdens dakrenovaties kan niet genoeg worden benadrukt. Dakwerken behoren tot de risicovolle bouwwerkzaamheden vanwege de hoogte en de potentieel gevaarlijke omgeving. Het is essentieel dat dakwerkers en alle betrokkenen zich bewust zijn van veiligheidsprocedures en de juiste veiligheidsuitrusting dragen, zoals valbeveiligingssystemen, helmen en veiligheidsschoenen. Door strikte veiligheidsmaatregelen te volgen, kunnen ongevallen worden voorkomen en de werkplek veiliger worden gemaakt voor iedereen die erbij betrokken is.

Naast veiligheid zijn er ook vaak vergunningen vereist voor bepaalde dakrenovaties. De exacte vereisten variëren afhankelijk van de locatie en de aard van de renovatiewerkzaamheden. Voor ingrijpende renovaties, zoals het vervangen van de dakconstructie of het uitbreiden van het dakoppervlak, kan het nodig zijn om een bouwvergunning aan te vragen bij de lokale autoriteiten. Deze vergunningen zorgen ervoor dat de renovaties voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en -normen en dat de veiligheid en stabiliteit van de structuur worden gewaarborgd. Het is belangrijk om de vereisten voor vergunningen te controleren voordat met de renovatiewerkzaamheden wordt begonnen om mogelijke juridische problemen en vertragingen te voorkomen.

Besparen op het plaatsen van je nieuw dak?

Wil je geld uitsparen op het plaatsen of renoveren van je nieuw of bestaand dak? Met deze tips kun je best wat geld uitsparen.

 1. Doe-het-zelf: Dakpannen zelf verwijderen: Als je handig bent en beschikt over de juiste gereedschappen, kun je overwegen om de oude dakpannen zelf te verwijderen voordat de nieuwe worden geplaatst. Hiermee bespaar je op arbeidskosten. Zorg er wel voor dat je de nodige veiligheidsmaatregelen treft en dat je weet wat je doet om schade aan het dak of letsel te voorkomen.
 2. Hergebruik bestaande dakpannen: Als de huidige dakpannen nog in goede staat verkeren, kun je overwegen ze te hergebruiken. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook milieuvriendelijk omdat het de hoeveelheid afval vermindert. Zorg ervoor dat de dakpannen grondig worden geïnspecteerd op eventuele beschadigingen voordat ze opnieuw worden gebruikt.
 3. Kies voor een overzetdak: Een overzetdak is een dakbedekkingssysteem dat over het bestaande dak wordt geplaatst, zonder dat de oude dakbedekking verwijderd hoeft te worden. Dit kan aanzienlijk besparen op arbeidskosten en tijd, omdat het de noodzaak elimineert om de oude dakconstructie volledig te vervangen. Overzetdaken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen, waardoor je ook nog eens kunt profiteren van een vernieuwde esthetiek zonder de kosten van een volledig nieuw dak.

Is professionele hulp nodig bij een dakrenovatie?

Professionele hulp is noodzakelijk bij verschillende situaties met betrekking tot dakrenovaties. Ten eerste, als er sprake is van complexe renovatiewerkzaamheden zoals het vervangen van de dakconstructie, het installeren van dakramen of dakkapellen, of het plaatsen van zonnepanelen, is het raadzaam om een ervaren dakwerker in te schakelen. Deze professionals hebben de expertise en het juiste gereedschap om de klus efficiënt en veilig uit te voeren, terwijl ze voldoen aan de geldende bouwvoorschriften.

Daarnaast is professionele hulp nodig als het gaat om specifieke problemen zoals daklekkage, losse dakpannen, of beschadigde dakbedekking. Het negeren van deze problemen kan leiden tot ernstige waterschade en structurele problemen in huis. Een ervaren dakwerker kan de oorzaak van het probleem snel identificeren en de nodige reparaties uitvoeren om verdere schade te voorkomen.

Tot slot, zelfs als het gaat om schijnbaar eenvoudige taken zoals het reinigen van het dak of het aanbrengen van nieuwe dakbedekking, kan het inhuren van een professional voordelen bieden. Dakwerkers beschikken over de juiste apparatuur en technieken om het werk snel en efficiënt uit te voeren, met een hogere kwaliteit en duurzaamheid als resultaat.

Om ervoor te zorgen dat de dakrenovatiewerkzaamheden goed worden uitgevoerd, is het verstandig om offertes aan te vragen bij meerdere vakmannen uit de eigen regio. Op deze manier kunnen huiseigenaren verschillende opties vergelijken en de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden voor hun renovatieproject. Want uiteindelijk wil je geen daklek hebben, toch?

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.