GevelbekledingStucwerk

Buitenmuur bezetten: Prijzen, soorten en onderhoud

Buitenmuur bezetten: Kosten & Mogelijkheden Buitenmuur bezetten: Kosten & Mogelijkheden

Het bezetten van buitenmuren is een populaire methode om huizen een frisse, duurzame en stijlvolle uitstraling te geven. Of je nu een bestaande woning wilt renoveren of een nieuwbouwproject hebt, je buitenmuur bezetten biedt een groot aantal voordelen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het bezetten van buitenmuren, van prijzen en soorten tot onderhoud. Hiermee helpen we je een weloverwogen beslissing te maken voor jouw project.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is een buitenmuur bezetten?

Het bezetten van buitenmuren, ook bekend als gevelpleisterwerk, houdt in dat er een laag pleister wordt aangebracht op de buitenmuren van een gebouw. Dit kan gedaan worden met verschillende materialen, waaronder cementpleister, kalkpleister en siliconenpleister. Deze afwerkingslaag beschermt de muren tegen weersinvloeden, verbetert de isolatie en geeft de gevel een aantrekkelijke look.

Voordelen van je buitenmuur bezetten

 • Duurzaamheid: Buitenmuur bezetten zorgt voor een sterke en weerbestendige laag die de levensduur van de muren verlengt.
 • Isolatie: Het kan de thermische en akoestische isolatie van je woning verbeteren, wat zorgt voor een lichte energiebesparing.
 • Esthetiek: Het biedt een strakke, uniforme afwerking die de uitstraling van je huis aanzienlijk kan verbeteren.
 • Weerbestendigheid: Beschermt de muren tegen vocht, vorst, en andere weersinvloeden.
 • Onderhoudsvriendelijk: Gepleisterde gevels zijn over het algemeen eenvoudig te reinigen en te onderhouden.

Nadelen van buitenmuur bezetten

 • Kosten: De kosten kunnen hoog zijn, afhankelijk van het gekozen materiaal en de complexiteit van het project.
 • Aanbrengtechniek: Het vereist vakmanschap en ervaring om een perfect resultaat te krijgen, waardoor het meestal niet geschikt is voor doe-het-zelf projecten.
 • Regelmatig onderhoud: Om de gevel in optimale staat te houden, is periodiek onderhoud en soms is het opnieuw schilderen van je gevel noodzakelijk.

Prijzen van buitenmuur bezetten

De kosten voor het bezetten van buitenmuren variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte, de complexiteit van het project en het gekozen materiaal.

Voor het bezetten van een buitenmuur van 100 m² betaal je gemiddeld € 6.000 à 10.000.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het bezetten van een buitenmuur.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Hier is een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Type bepleisteringGemiddelde prijs per m²
Cementpleister€40 – €60
Kalkpleister€45 – €70
Siliconenpleister€50 – €80
Gevelisolatie + pleister€90 – €120

Deze prijzen zijn inclusief plaatsing en afwerking, maar exclusief eventuele voorbereidende werken zoals het reinigen van de ondergrond.

Overige kosten

Het bezetten van een buitenmuur brengt vaak ook een aantal overige kosten met zich mee:

Type werkzaamhedenGemiddelde kosten
Voorbereiding van de ondergrond€10 – €20 per m²
Reinigen van de muren€5 – €15 per m²
Aanbrengen van primer€5 – €10 per m²
Beschermlaag (coating)€10 – €20 per m²
Verwijderen van oude afwerkingen€8 – €15 per m²
Extra arbeid (complexe vormen)€20 – €30 per uur
Reiskosten vakman€0,50 – €1 per km

Deze kosten zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de vakman die je inschakelt. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de totale kosten voor jouw project.

Prijsvoorbeelden voor verschillende werkzaamheden

Hier zijn enkele prijsvoorbeelden voor buitenmuur bezetten projecten met verschillende oppervlakken en bijkomende werkzaamheden:

Voorgevel (30 m²)

Het bezetten van de voorgevel biedt een moderne en beschermende afwerking voor je woning.

KostenpostBedrag
Bepleistering€1800
Ondergrondvoorbereiding€300
Primer€150
Totale Kosten€2250

Een achtergevel met pleisterwerk zorgt voor een nette en duurzame uitstraling, ideaal voor tuinen en terrassen.

KostenpostBedrag
Bepleistering€3000
Ondergrondvoorbereiding€500
Primer€250
Totale Kosten€3750

Gevelisolatie en pleister (40 m²)

Het combineren van gevelisolatie met pleisterwerk kan de energie-efficiëntie van je woning aanzienlijk verbeteren.

KostenpostBedrag
Isolatie + Bepleistering€4400
Ondergrondvoorbereiding€400
Primer€200
Totale Kosten€5000

Hoe te besparen op buitenmuur bezetten

Het bezetten van buitenmuren kan een kostbare aangelegenheid zijn, maar er zijn verschillende manieren om te besparen zonder in te boeten op kwaliteit. Hier zijn enkele tips om je te helpen de kosten te verlagen en toch een prachtig eindresultaat te bereiken.

1. Vergelijk meerdere offertes

Een van de meest effectieve manieren om geld te besparen is door meerdere offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Zo vind je snel een goede en goedkope stukadoor. Hierdoor kan je prijzen en diensten van verschillende aanbieders vergelijken. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de ervaring en reviews van de vakman.

Vergelijk offertes

2. Doe voorbereidende werkzaamheden alvast zelf

Hoewel het aanbrengen van pleister vakmanschap vereist, zijn er enkele voorbereidende werkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren om kosten te besparen:

 • Voorbereiding van de ondergrond
 • Reinigen van de muren

3. Kies voor standaard materialen

Op maat gemaakte kleuren en speciale afwerkingen kunnen de kosten aanzienlijk verhogen. Kies in plaats daarvan voor standaard materialen en afwerkingen die vaak goedkoper zijn en toch een prachtig resultaat opleveren. Ontdek de soorten gevelbekleding.

4. Beperk het gebied

Overweeg om pleisterwerk alleen op strategische plekken toe te passen in plaats van op alle muren. Bijvoorbeeld, je kunt kiezen voor pleisterwerk op de voorgevel in plaats van de hele woning.

5. Onderhandel over de prijs

Wees niet bang om te onderhandelen over de prijs. Vakmannen zijn vaak bereid om te onderhandelen, vooral als je meerdere projecten hebt of als je bereid bent een deel van het werk zelf te doen.

6. Plan je project in het laagseizoen

Veel vakmannen hebben het druk in het voorjaar en de zomer. Door je project te plannen in het najaar of de winter, wanneer de vraag lager is, kun je mogelijk lagere prijzen bedingen. Vakmannen zijn in deze periode vaak op zoek naar extra werk en kunnen daarom gunstigere tarieven aanbieden.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Tips voor het kiezen van de juiste pleisteraar

Het kiezen van de juiste pleisteraar is essentieel voor een succesvol bezettingsproject. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het selecteren van een betrouwbare vakman:

 • Ervaring en expertise: Kies voor een pleisteraar met aantoonbare ervaring in het bezetten van buitenmuren. Vraag naar voorbeelden van eerder werk en referenties van tevreden klanten.
 • Certificeringen en vergunningen: Controleer of de pleisteraar over de juiste certificeringen en vergunningen beschikt. Dit garandeert dat het werk wordt uitgevoerd volgens de geldende normen en voorschriften.
 • Prijs en offertes: Vergelijk niet alleen de prijzen, maar ook de gedetailleerde offertes van verschillende pleisteraars. Let op dat alle benodigde werkzaamheden en materialen zijn opgenomen in de offerte.
 • Betrouwbaarheid en planning: Bespreek de verwachte duur van het project en de beschikbaarheid van de pleisteraar. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de planning en deadlines.
 • Garantie en service: Vraag naar de garantievoorwaarden en de beschikbaarheid van service na verkoop. Een goede pleisteraar biedt vaak een garantie op het geleverde werk en staat klaar om eventuele problemen op te lossen.

Met deze tips kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een pleisteraar voor jouw bezettingsproject.

Onderhoud van gepleisterde buitenmuren

Een van de voordelen van gepleisterde buitenmuren is het eenvoudige onderhoud. Hier zijn enkele tips om je gepleisterde muren in topconditie te houden:

Regelmatig schoonmaken

Gebruik een zachte borstel of een hogedrukreiniger op lage stand om je gepleisterde muren schoon te houden. Vermijd agressieve chemicaliën en schurende reinigingsmiddelen, omdat deze de afwerking kunnen beschadigen.

Beschermen tegen vlekken

Gepleisterde muren kunnen gevoelig zijn voor vlekken van algen, schimmels en andere vervuiling. Het is belangrijk om de muren regelmatig te inspecteren en vlekken direct te verwijderen.

Periodiek schilderen

Om de bescherming en esthetiek van je gepleisterde muren te behouden, is het raadzaam om de muren periodiek opnieuw te schilderen met een geschikte buitenverf.

Inspectie en reparatie

Controleer je gepleisterde muren regelmatig op scheuren en andere beschadigingen. Kleine scheuren kunnen snel uitgroeien tot grotere problemen als ze niet tijdig worden gerepareerd. Gebruik een geschikte reparatiepleister om kleine beschadigingen te herstellen.

Behandelen tegen mos en algen

Buitenmuren zijn gevoelig voor de groei van mos en algen, vooral in vochtige omgevingen. Behandel je muren periodiek met een anti-mos en anti-algen middel om de groei van deze organismen te voorkomen en de muren schoon en netjes te houden.

Waterafstotende behandeling

Overweeg om een waterafstotende behandeling op je gepleisterde muren aan te brengen. Dit helpt om vocht buiten te houden en voorkomt dat de muren vochtig worden, wat kan leiden tot schimmelgroei en andere problemen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over buitenmuur bezetten

Hoe lang gaat een gepleisterde buitenmuur mee?

Een goed aangebrachte pleisterlaag op een buitenmuur kan tussen de 20 en 30 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de omgevingsomstandigheden. Regelmatig onderhoud, zoals het schoonhouden van de muren en het periodiek aanbrengen van een beschermende coating, kan de levensduur verlengen.

Wat is de beste tijd van het jaar om buitenmuren te bezetten?

e beste tijd om buitenmuren te bezetten is tijdens de lente of herfst wanneer de temperaturen mild en stabiel zijn. Extreme hitte of kou kan het droogproces van de pleister negatief beïnvloeden. Vermijd ook periodes met veel regen, omdat vocht de hechting en afwerking van de pleister kan verstoren.

Kan ik kleur toevoegen aan de pleister voor mijn buitenmuren?

Ja, je kunt kleur toevoegen aan de pleister voor je buitenmuren. Dit kan gedaan worden door gekleurde pleister te gebruiken of door pigmenten toe te voegen aan de basispleister. Het toevoegen van kleur kan helpen om de esthetiek van je woning te verbeteren en je kunt kiezen uit een breed scala aan kleuren om bij je stijl en voorkeuren te passen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.