Gevelbekleding

Gevel schilderen

Gevel schilderen Gevel schilderen

Vind je het uiterlijk van de gevelbekleding niet mooi meer en wil je deze voorzien van een nieuw likje verf? Dan kan een gevel schilderen de volgende stap zijn. De gevelbekleding heeft dan een nieuwe look en het ziet er weer als nieuw uit. Wel is het belangrijk om te weten wat er allemaal bij het schilderen komt kijken. De soorten verf en de prijzen per vierkante meter kunnen aanzienlijk verschillen.

Welke soorten verf zijn geschikt voor gevel schilderen?

Wie de gevelbekleding wil gaan schilderen, moet eerst uitzoeken welke soorten verf er geschikt voor zijn. Dat betekent dus dat niet ieder soort verf zomaar geschikt is voor gevelbekleding. Het is verstandig te kiezen voor verf waarmee de woning kan ademen, maar die wel beschermt tegen weersomstandigheden. In principe zijn er dan twee soorten verf aan te raden; dampopen verf en kalkpleister.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Dampopen verf

Ten eerste dampopen verf. Deze verf laat dampen door. Deze verf is dan ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld gevelbekleding van cement of baksteen. Er zijn verschillende voordelen aan dampopen verf. Hoewel het ademt, is het niet mogelijk dat er vocht naar binnen dringt. Het opgenomen vocht in de muur kan verder ontsnappen, zodat de muur niet snel vochtproblemen zal krijgen.

Ook bij het na-isoleren van een spouwmuur is dampopen verf de beste keuze. Dat komt door de verminderde luchtcirculatie. Kies voor kwaliteitsverf. We raden altijd aan om silicaat of siloxaanbasis verf aan te schaffen. Daar heb je langer plezier van.

Kalkpleister

Een andere optie is het gebruik van kalkpleister. Het schilderen van de gevel met dit soort verf lijkt sterk op het kaleien van de gevel. Het is dus ook niet echt schilderen, maar zeker wel een goede optie om te beschermen.

Kalkpleister heeft namelijk als eigenschap dat het mogelijk is om de gevel tegen vocht te beschermen. De muren blijven wel ademen en daardoor lijkt kalkpleister op dampopen verf. Voordeel is ook dan het met kalkpleister mogelijk is om eventuele beschadigingen uit het zicht te worden. Na het aanbrengen van kalkpleister zal de gevelbekleding er volledig anders uitzien. Dit staat vooral mooi in landelijke gebieden. Kalkpleister gaat zo’n vijf tot tien jaar mee. Daarna is een nieuwe laag nodig. De prijzen van kalkpleister liggen op zo’n 25 euro per vierkante meter.

Hoe kan ik een gevel schilderen?

Als je nog nooit een gevel hebt geschilderd, kunnen we ons voorstellen dat je je graag eerst even informeert over hoe je dit aan moet pakken. Het schilderen van een gevel kost best even tijd. Het kan zo maar zijn dat je er een dag of twee aan kwijt bent.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat de gevel eerst gereinigd is. Het gebruik van water en een niet-bijtend schoonmaakmiddel is al voldoende. Gebruik een hogedrukreiniger met mate, omdat er anders schade aan de voegen kan ontstaan. Zit er witte aanslag op de muur? Verwijder deze dan eerst met een harde kunststofborstel. Bij groene aanslag is dit te verwijderen met een mix van water en bleekwater.

Laat het bleekwater een tijd lang zijn werk doen. Borstel daarna de muur af. Blijf dit net zo lang doen totdat alle vuil verdwenen is. Dit is nodig om bij het schilderen een optimaal resultaat te behalen. Mocht dit niet werken, dan is professionele reiniging door een ervaren vakman ook een optie. Deze zal dan kiezen voor stoom of nevelstralen.

Laten de voegen tijdens het reinigen toch los? Zorg er dan eerst voor dat de voegen hersteld zijn alvorens je aan het schilderen begint.

Behandelen van de ondergrond

Daarna moet de ondergrond behandeld worden. Dit doe je meestal met een primer. Dat is zeker bij bakstenen het geval. Op die manier zal de verf zich straks beter hechten. Als de gevel al eens geverfd is geweest, is het soms niet nodig om eerst een ondergrond van primer aan te brengen.

Is de verflaag al verpoederd? Dan is een fixeermiddel nodig. Het is mogelijk door met de hand te voelen of een fixeermiddel nodig is. Zitten de kleurresten op je hand, dan is de verf niet meer goed. Breng dan een strook plakband aan op de gevel en trek de verf los. In zulke gevallen is het nodig de ondergrond eerst te fixeren.

De gevel gaan schilderen

Daarna begint de klus zelf; het schilderen van de gevel. Als je ooit gekozen hebt voor crepi gevelbekleding, kun je deze gemakkelijk overschilderen. De crepi moet daarvoor wel voldoende scherp zijn. We raden het gebruik van een langharige vachtroller aan. Is de crepi poederachtig, dan dien je ook hier eerst een fixeerlaag aan te brengen. Welke soort verf het meest geschikt is voor de crepi gevelbekleding is afhankelijk van het soort crepi dat is aangebracht. Minerale crepi is iets ruwer dan kunsthars crepi.

Als de muur is gemetseld, moet eerst al het vocht uit d muur worden gehaald. Het verven van een dergelijke muur kan jaren duren. We raden hoe dan ook aan om eerst alle naden en kieren te dichten met vochtbestendige kit. Kies voor acrylaatkit. Zijn er barsten in het cement? Kies dan voor polymeerkit.

Kiezen voor een verfroller of kwast?

Als de ondergrond van baksteen of crepi is gemaakt, raden we aan het best een vachtroller met lange haren te gebruiken. Het voegwerk en dieper gelegen oppervlaktes worden dan ook meegenomen. Afwerken kan eventueel ook met een blokkast. Voor het kaleien is een blokkwast een onmisbaar gereedschap.

Gebruik alleen rollers en kwasten van goede kwaliteit. Zo bereik je een optimaal resultaat. Schilder nooit bij buitentemperaturen lager dan 10 graden. Wacht totdat het tussen de 10 en 20 graden is. Kies ook niet voor verven bij zon of harde wind. De verf droogt dan te snel. Je ziet het; je hebt best wat kennis van zaken nodig. Mocht je het niet zien zitten om de gevel zelf te beschilderen, dan kun je ook kiezen voor het inschakelen van een ervaren vakman.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Alternatieven gevel schilderen

Er zijn ook andere alternatieven om een gevel te veranderen. Zo is het mogelijk om een gevel te cementeren. Een dunne zandcementlaag wordt dan op de gevel geplaatst. Vooral voor oudere buitenmuren is dit alternatief zeer geschikt, omdat de bakstenen dan niet meer te zien zijn.

Het is ook mogelijk te kiezen voor volledig nieuwe gevelbekleding. Bijvoorbeeld van hout of metaal. Dit is ook meteen een goed moment om isolatie aan te brengen. De investering is dan iets hoger, maar er kan wel bespaard worden op de energiefactuur.

Wat zijn de prijzen van een gevel schilderen?

Ten slotte de prijs. De prijs van het schilderen van een gevel ligt tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter. Deze heeft dan 1 primerlaag en twee lagen erover heen. Kies bij twijfel voor de inzet van een ervaren vakman. De prijzen verschillen per bedrijf en is ook afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de grootte van de oppervlakte.

Kies niet voor het goedkoopste materiaal, maar voor materiaal dat een optimale bescherming biedt. Mocht je hier geen tijd of zin in hebben, dan kun je beter het werk overlaten aan een vakman.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.