Gevelbekleding

Gevel kaleien: Werkwijze, Voorbeelden & Prijs

Gevel kaleien: Werkwijze & prijs Gevel kaleien: Werkwijze & prijs

Ben je van plan om je woning te voorzien van een nieuwe gevel? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is het laten kaleien van de gevel. Dat heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt een gevel kaleien voor een veel karakteristieke look. Maar het heeft ook een praktisch voordeel: het biedt optimale bescherming tegen neerslag zoals regen, sneeuw en wind. We gaan dieper in op deze mogelijkheid van gevelbekleding. Daarbij is het belangrijk te onthouden dat een gevel kaleien een techniek is.

Wat is een gevel kaleien?

Kalei is een product dat je in de bouwmarkt koopt, maar kaleien op zich is geen product. Het is een techniek die al eeuwenoud is. Dit is een oudere schildertechniek waarmee het mogelijk is om een dunne laag kalk met een kwast op een muur aan te brengen. Dat is dus heel anders dan de huidige technieken die worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld het voegen van een gevel.

Met een gevel kaleien kun je alle kanten op. Als je gecharmeerd bent van de rustieke look aan de buitenkant, kun je eventueel ook de binnenkant van je woning kaleien. Denk bijvoorbeeld aan de binnenmuur. Niet voor niets is deze techniek zo populair bij bijvoorbeeld het renoveren van je woning. Maar ook bij nieuwe huizen zien we deze techniek nog steeds vaak toegepast worden. Om een optimaal resultaat te krijgen is het belangrijk dat degene die de laag aanbrengt weet wat hij doet. Dat kan op twee manieren; door het zelf te leren of dit te laten doen door een ervaren vakman. Kaleien is zeer aantrekkelijk vanwege de goede bescherming tegen neerslag. Bovendien ziet je gevel er op deze manier beter uit.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke voordelen zijn er aan een gevel kaleien?

Er zijn verschillende voordelen aan een gevel (laten) kaleien. Ten eerste ziet het er mooi uit, maar ten tweede heeft het ook technische voordelen. Als je een gevel hebt dit er niet meer mooi uitziet en bovendien redelijk oneffen is, kun je de gevel laten kaleien. Je werkt dan in één keer deze oneffenheden weg. Bovendien ziet de gevel er wat karakteristieker uit. Een veel voorkomende reden om deze techniek op een gevel toe te passen.

Het is niet noodzakelijk om een oud huis te hebben om de gevel te laten kaleien. Ook bij een renovatiewoning of een nieuwbouwwoning komt deze techniek goed tot zijn recht. Zeker bij landelijke woningen is dit het geval. Het aanbrengen is redelijk eenvoudig, maar je kunt het ook laten doen door een ervaren vakman.

Mocht je niet gecharmeerd zijn van het wat ouderwetse karakter, dan kun je eventueel kleurpigment toevoegen. Op die manier krijgt de gevel wat meer kleur en past deze ook goed in de omgeving.

Ten slotte is er ook een technisch voordeel. Je zorgt voor een redelijk sterke gevel door deze techniek toe te passen. Kalei is een sterk product waarmee het mogelijk is om de gevel te beschermen tegen bijvoorbeeld, wind, regen of sneeuw. Maar dat niet alleen, het is ook zeer milieuvriendelijk en duurzaam.

Hoe kan ik een gevel kaleien?

Het kaleien van een gevel is een werkje dat redelijk secuur moet gebeuren. Daarom raden we aan dit te laten doen door een ervaren vakman. Deze zal een optimaal resultaat weten te bereiken. Als je zelf enige schildertechniek in de vingers hebt, kun je dit ook zelf doen. Dat duurt wel even: je hebt er toch zo’n dag of drie voor nodig.

Vooral het voorbereidende werk kost een hoop tijd. Je kunt het product namelijk op verschillende ondergronden aanbrengen. Daarmee is dit een vrij universeel product. Maar er is wel één voorwaarde: de ondergrond moet volledig schoon zijn. Het is dus belangrijk om mossen, onkruid en andere oneffenheden te verwijderen. Dat geldt dus ook voor de verflaag. Plak bovendien alle gebieden die je niet wilt kaleien af. Denk dus aan de dakgoten, ramen en deuren. Maak de gevel eerst wat nat.

Vervolgens dien je het zogenaamde kaleimengsel te maken. Kalei wordt verkocht in poedervorm. Deze dien je dan te blussen met wat water. Je krijgt dan gebluste kalk, maar dat is nog geen kalei. Daarvoor dien je nog wat zuiver water toe te voegen. Voeg daarna wat rivierzand toe en meng dit met zuiver water. Op die manier krijg je een echt kaleiproduct. Mocht je dit niet zelf willen doen, dan kun je dit product ook kant-en-klaar bij de bouwmarkt halen.

Voordeel van aanschaf bij de doe-het-zelf-zaak is dat je ook kleurpigment kunt laten toevoegen, zodat de gevel beter in de omgeving past.

Ten slotte is het tijd om te gaan kaleien. Doe dit vooral eerst op een klein gebied. Zo weet je of de kleur goed is. Daarna is het een kwestie van constant roeren, omdat anders de bestandsmiddelen niet naar beneden zakken, wat zorgt voor een ongelijkmatig resultaat. Kaleien doe je door in vloeiende bewegingen het mengsel aan te brengen. Doe dit altijd in kruisvorm. Dus eerst horizontaal en vervolgens verticaal. Eindig horizontaal en breng verschillende dunne lagen aan. Het is niet aangeraden om één dikke laag aan te brengen, want het resultaat wordt dan minder mooi. Daarna kun je de afgeplakte delen weer verwijderen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe kan ik de gevel afwerken?

Uiteraard is een goede afwerking ook belangrijk. Kalei wordt standaard als wit mengsel verkocht. Eventueel kun je ervoor kiezen om andere kleuren aan de hand van pigment toe te laten voegen. Kalei is een natuurproduct, wat betekent dat na verloop van tijd door het weer de kleur toch zal veranderen. Dit is niet nadelig, want vaak zorgt dit voor een nog karakteristieker uitzicht. Daarom is het belangrijk om een goede afwerking toe te passen.

Wat zijn de prijzen van een gevel kaleien?

Zelf een gevel kaleien is de goedkoopste optie, maar het kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen en het is niet zeker of het resultaat goed zal zijn. Kalei is in de bouwmarkt te koop voor zes tot acht euro per vierkante meter. Dit is dan wel zonder kleurpigment en je moet het product zelf maken. Kies je voor een kant-en-klaar product, dan ben je iets duurder uit. Ook heb je ervaring nodig om het project tot een goed einde te brengen.

Heb je geen ervaring? Dan is het wellicht beter om een ervaren vakman in te huren. Deze zal de lagen op de juiste manier aanbrengen. Het laten kaleien van een gevel door een vakman kost tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter. Hoeveel je in totaal moet betalen is afhankelijk van de grootte van de gevel en hoe moeilijk het is om de gevel van deze techniek te voorzien. Daarom vraag je het best van tevoren een offerte aan.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.