Gevelbekleding

Gevel stralen: Methoden, kosten & voordelen

Gevel stralen: Methodes & Kosten Gevel stralen: Methodes & Kosten

Je gevel stralen is een zeer goede methode om de buitenkant van je woning in weer als nieuw te maken. Deze techniek verwijdert hardnekkig vuil, algen en mos, waardoor jouw gevel zijn oorspronkelijke uitstraling terugkrijgt. Door te kiezen voor de juiste straalmethode, kun je zowel jouw gevel opwaarderen als de waarde van je woning verhogen. Lees vooral verder om alles te ontdekken over de kosten, methoden en voordelen van het stralen van je gevel.

Wat is Gevel Stralen?

Gevel stralen is een reinigingstechniek waarbij een gevel onder hoge druk wordt bespoten met een mengsel van water en straalmiddel. Het doel is om hardnekkig vuil zoals algen, mos, en roet te verwijderen, waardoor de oorspronkelijke kleur en uitstraling van de gevel wordt hersteld.

Wat kost een gevel stralen?

De kosten voor het stralen van je gevel zijn afhankelijk van de oppervlakte, de methode die je gebruikt, de toegankelijkheid, enz. Maar we kunnen stellen dat je tussen de € 14 à € 22 uitkomt per m².

Voor een gevel van 40 vierkante meter komen we dus uit op zo’n € 640 à € 880 per m².

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het stralen van je gevel.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Prijsopbouw en Factoren die de Kosten Beïnvloeden

Kosten kunnen worden beïnvloed door:

 • Type straalmiddel: Duurder middel verhoogt de kosten.
 • Methode: De methode die je gebruikt om je gevel te stralen heeft uiteraard ook een invloed op de prijs
 • Oppervlakte: Grotere gevels zijn duurder om te reinigen.
 • Toegankelijkheid: Moeilijk bereikbare gevels kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Kostprijs per methode

Type gevel stralenGemiddelde prijs per m², incl. plaatsing & BTW
Zandstralen€ 14 – € 18
Vochtstralen€ 16 – € 20
Nevelstralen€ 18 – € 22

Verschillende Soorten Gevelstralen

Gevelstralen is een effectieve manier om gevels te reinigen en op te knappen. Er zijn verschillende methoden beschikbaar, elk met unieke kenmerken en toepassingen. De keuze voor een bepaalde methode hangt af van het type vuil en de conditie van de gevel. Hieronder bespreken we de drie meest voorkomende methoden: zandstralen, vochtstralen en nevelstralen.

1. Zandstralen

Zandstralen is een reinigingsmethode waarbij de gevel wordt schoongemaakt met scherpe zandkorrels die met hoge snelheid tegen de oppervlakte worden geblazen. Dit gebeurt meestal met behulp van perslucht.

Voordelen:

 • Krachtige reiniging: Zandstralen is zeer effectief voor het verwijderen van hardnekkig vuil, verf, roest en graffiti.
 • Grondige aanpak: Deze methode kan diepgaande vervuiling aanpakken, waardoor de gevel er weer als nieuw uitziet.

Nadelen:

 • Agressief: De methode is behoorlijk agressief en kan schade veroorzaken aan delicate of poreuze materialen, zoals zachte baksteen of natuursteen.
 • Stofvorming: Zandstralen produceert veel stof, wat problematisch kan zijn in stedelijke gebieden of nabij gevoelige installaties.

Toepassingen:

Zandstralen is vooral geschikt voor harde materialen zoals beton en staal, en wordt vaak gebruikt bij industriële gebouwen of zwaar vervuilde oppervlakken.

2. Vochtstralen

Vochtstralen combineert water met een abrasief materiaal zoals zand, kalk of glasparels. Dit mengsel wordt met hoge druk op de gevel gespoten.

Voordelen:

 • Minder schadelijk: Door het gebruik van water is deze methode zachter dan puur zandstralen, waardoor de kans op beschadiging van de gevel vermindert.
 • Stofreductie: Het water helpt om het stof te binden, wat leidt tot minder stofvorming tijdens het reinigingsproces.

Nadelen:

 • Watergebruik: Het gebruik van water kan leiden tot problemen met waterafvoer, vooral in gebieden met slechte drainage.
 • Niet geschikt voor alle materialen: Vochtstralen kan nog steeds te agressief zijn voor zeer delicate gevels.

Toepassingen:

Vochtstralen is een goede keuze voor een breder scala aan materialen, inclusief baksteen en beton, en wordt vaak gebruikt voor zowel residentiële als commerciële gebouwen.

3. Nevelstralen

Nevelstralen maakt gebruik van een fijne nevel om vuil voorzichtig van de gevel te verwijderen. Hierbij wordt water vermengd met zeer fijne abrasieve deeltjes, die met lage druk worden aangebracht.

Voordelen:

 • Zeer mild: Nevelstralen is de zachtste van de drie methoden en is daardoor ideaal voor historische gebouwen en monumenten die gevoelig zijn voor schade.
 • Minimale impact: Deze methode veroorzaakt nauwelijks schade aan de gevel en is geschikt voor delicate oppervlakken.

Nadelen:

 • Minder effectief tegen hardnekkig vuil: Omdat deze methode zo mild is, kan het moeite hebben om zeer hardnekkige vervuiling volledig te verwijderen.
 • Langzamere methode: Nevelstralen is vaak een trager proces, wat kan resulteren in hogere arbeidskosten.

Toepassingen:

Nevelstralen is bijzonder geschikt voor historische panden, monumenten en gebouwen met kwetsbare materialen zoals zandsteen, kalksteen en oude bakstenen.

Conclusie

De keuze voor de juiste gevelstraal methode hangt sterk af van de specifieke omstandigheden en eisen van het project. Zandstralen biedt krachtige reiniging maar kan schade veroorzaken, vochtstralen biedt een balans tussen kracht en mildheid, en nevelstralen is ideaal voor delicate en historische gevels. Het is belangrijk om een deskundige te raadplegen om de meest geschikte methode te bepalen voor het behoud van de esthetiek en integriteit van de gevel.

Waarom je Gevel Stralen?

Gevel stralen is een essentiële onderhoudsmaatregel in België vanwege het specifieke klimaat en de milieuomstandigheden. Het Belgische klimaat, gekenmerkt door regelmatige regenval en hoge luchtvochtigheid, bevordert de groei van mos en algen op gevels. Deze natuurlijke aanslag kan niet alleen het uiterlijk van gebouwen ontsieren maar ook de structuur en integriteit van de gevels aantasten. Daarom is gevel stralen een effectieve oplossing om deze problemen aan te pakken en te voorkomen.

Goed voor het klimaat en milieu

Gevel stralen helpt om de impact van het Belgische klimaat op gebouwen te mitigeren. Door regelmatig gevels te reinigen, kan de groei van mos, algen en andere verontreinigingen effectief worden verwijderd. Dit draagt bij aan een schoner milieu omdat het gebruik van agressieve chemische reinigingsmiddelen vaak niet nodig is. Bovendien kunnen sommige gevelstraalmethoden, zoals vocht- en nevelstralen, milieuvriendelijker zijn door het gebruik van water en natuurlijke abrasieve materialen.

Je gevel opfrissen

Een van de meest zichtbare voordelen van gevel stralen is de esthetische verbetering. Een gereinigde gevel ziet er weer als nieuw uit, waardoor het hele gebouw een frisse en verzorgde uitstraling krijgt. Dit is vooral belangrijk voor woningen en commerciële panden die een goede eerste indruk moeten maken.

Je gevel is beter beschermd

Door vuil, mos en algen te verwijderen, wordt verdere schade aan de gevel voorkomen. Deze verontreinigingen kunnen namelijk vocht vasthouden en doordringen in de gevelmaterialen, wat leidt tot scheuren, barsten en andere vormen van schade. Gevel stralen helpt om de levensduur van de gevel te verlengen door deze beschermende maatregel.

De waarde van je woning stijgt aanzienlijk

Een schone en goed onderhouden gevel kan de waarde van een pand aanzienlijk verhogen. Potentiële kopers of huurders zijn eerder geneigd om een pand te waarderen dat er goed uitziet en goed is onderhouden. Dit maakt gevel stralen niet alleen een onderhoudsmaatregel, maar ook een investering in de toekomstwaarde van het pand.

Gevel Impregneren na Stralen

Wil je jouw gevel nog beter beschermen? Dan kun je deze achteraf altijd impregneren.

Je gevel impregneren is een proces waarbij de gevel na het stralen wordt behandeld met een speciaal impregnatiemiddel. Dit middel vormt een onzichtbare, beschermende laag die vuil en vocht afstoot. Deze behandeling zorgt ervoor dat de gevel langer schoon en beschermd blijft tegen de invloeden van het weer en andere omgevingsfactoren.

Voordelen van Impregneren

 1. Langdurige Bescherming:
  Het aanbrengen van een impregneermiddel zorgt voor een langdurige bescherming van de gevel. Doordat de gevel minder snel vervuilt, blijft deze langer schoon en hoeft minder frequent gereinigd te worden. Dit verlengt de onderhoudsintervallen aanzienlijk.
 2. Waterafstotend:
  Een van de belangrijkste voordelen van impregneren is de waterafstotende eigenschap. Het impregnatiemiddel dringt diep door in de poriën van het gevelmateriaal en voorkomt dat water kan binnendringen. Dit helpt om vochtproblemen zoals schimmelvorming, zoutuitbloeiingen en vorstschade te voorkomen, wat de duurzaamheid van de gevel ten goede komt.
 3. Verbeterde Isolatie:
  Door de gevel waterafstotend te maken, wordt ook de isolatiewaarde van de gevel verbeterd. Droge muren isoleren namelijk beter dan vochtige muren, wat kan bijdragen aan een verminderd energieverbruik en een comfortabeler binnenklimaat.

Kosten van Impregneren

De kosten van gevel impregneren kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de gevel, het type impregnatiemiddel dat wordt gebruikt en de moeilijkheidsgraad van het aanbrengen. Over het algemeen zijn de kosten van impregneren echter een waardevolle investering.

Hoewel er aanvankelijk een kostprijs aan verbonden is, biedt het op de lange termijn financiële voordelen door de vermindering van onderhoudskosten en de verlengde levensduur van de gevel. Bovendien kan het beschermen van de gevel tegen vocht- en vuilproblemen toekomstige reparatiekosten voorkomen.

Kortom, het impregneren van de gevel na het stralen is een verstandige vervolgstap om de gevel langdurig te beschermen tegen vervuiling en vocht. Deze behandeling biedt meerdere voordelen zoals langdurige bescherming, waterafstotendheid en verbeterde isolatie, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en waarde van het pand. De kosten van impregneren zijn een investering die zich op termijn terugbetaalt door lagere onderhoudskosten en een verhoogde levensduur van de gevel.

Conclusie

Gevel stralen is een effectieve methode om uw gevel weer schoon en mooi te maken. Door de juiste methode te kiezen en offertes te vergelijken, kunt u zowel kosten besparen als de waarde en uitstraling van uw pand verhogen. Vergeet niet om na het stralen te overwegen om uw gevel te impregneren voor langdurige bescherming.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde Vragen over Gevel Stralen

Is Gevel Stralen Geschikt voor Alle Gevels?

Ja, maar de methode moet worden aangepast aan het type gevel en de mate van vervuiling.

Hoe Lang Duurt het Stralen van een Gevel?

Dit hangt af van de grootte van de gevel en de gekozen methode, maar meestal duurt het een paar dagen.

Wat is het Verschil tussen Zandstralen en Nevelstralen?

Zandstralen is agressiever en kan meer schade aanrichten, terwijl nevelstralen zachter en preciezer is, vooral geschikt voor historische gevels.

Hoe Kan Ik het Beste Bedrijf Kiezen?

Vergelijk meerdere offertes via het formulier hierboven en kies een bedrijf met goede recensies en ervaring in gevelstralen.

Kan Ik Zelf Mijn Gevel Stralen?

Het wordt aanbevolen om een professional in te schakelen vanwege de benodigde apparatuur en expertise.

Is Gevel Stralen Milieuvriendelijk?

Ja, mits er milieuvriendelijke straalmiddelen worden gebruikt en afval op de juiste manier wordt afgevoerd.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.