Gevelbekleding

Gevelbekleding in composiet

Gevel in composiet Gevel in composiet

Een goede mogelijkheid voor gevelbekleding is composiet of kunststof hout. De meeste mensen zullen erg gecharmeerd zijn van de looks van houten gevelbekleding. Maar het is redelijk duur in de aanschaf en daarom niet voor iedereen. Voor de mensen die toch graag een houten look op de gevel willen hebben, maar daar niet te veel voor willen betalen, is composiet of kunststof hout een goede oplossing. Dit is een stuk goedkoper en er zijn heel wat materialen beschikbaar om de gevel mee te bekleden. Denk bijvoorbeeld aan MDF, multiplex, triplex of laminaat.

Is houtcomposiet een goede optie als gevelbekleding?

Als je kiest voor houtcomposiet als gevelbekleding, krijg je een soort gevel met planken. Het mag er weliswaar uitzien als hout, maar je ziet van dichterbij toch wel een aantal verschillen. Hout heeft een natuurlijke kleur, terwijl je bij houtcomposiet kunt kiezen tussen verschillende kleuren. Houtcomposiet is bovendien een stuk flexibeler. Daardoor heb je meer steunlatten nodig dan als je zou kiezen voor normaal hout.

Houtcomposiet is zeker een optie voor gevelbekleding. Het is namelijk gemakkelijk te bewerken. Houtcomposiet is goedkoper doordat het voor 95 procent bestaat uit houtspanen en houtvezels. Daarom wordt dit ook wel houtkunststof genoemd. Meestal zijn deze planken in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo heb je een holle houtcomposietplank en een opgevulde plaat. We raden aan om voor de opgevulde plaat te gaan, omdat deze namelijk een stuk steviger is.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de voor- en nadelen van houtcomposiet?

Als je een natuurlijke look wilt, kies je waarschijnlijk voor een houten gevelbekleding in plaats van houtcomposiet. Bij houtcomposiet blijft de kleur zoals je de plaat hebt aangeschaft. Maar dat is niet meteen een probleem, want er zijn veel kleuren zoals lichtgrijs beschikbaar die dicht bij de natuurlijke kleur van hout in de buurt komen.

Bovendien kent houtcomposiet tal van voordelen. Zo is het gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. De kleur blijft behouden en bovendien is het een duurzaam materiaal. Wind, regen, water en zon zullen niet tot schade aan houtcomposiet leiden. Het kan dus niet rotten of versplinteren. Houtcomposiet is bovendien redelijk goedkoop in de aanschaf en 100 procent afbreekbaar. Daardoor wordt er vaak voor houtcomposiet gekozen als alternatief voor tropische houtsoorten. Zo kan ontbossing worden tegengegaan.

Het is wel belangrijk ook rekening te houden met twee belangrijke nadelen. Je dient bij houtcomposiet altijd in de lengte te werken en goede ventilatie is noodzakelijk. Deze gevelbekleding plaats je dus niet zomaar. Daar heb je vakkennis voor nodig. Mocht je dat niet hebben, dan is het een goed idee om een ervaren vakman in te huren.

Hoe kan ik houtcomposiet onderhouden?

Als je kiest voor natuurlijk hout als gevelbekleding, krijg je te maken met een aantal nadelen. Zo is hout altijd onder invloed van weersomstandigheden. Op die manier kunnen er schimmels en insecten op het hout groeien. Hout is bovendien ook duurder in de aanschaf. Maar goedkopere houtcomposiet heeft dan niet. Het gaat hier om een zogenaamde kunststof wat betekent dat het dus niet nodig is om de gevelbekleding steeds weer grondig te reinigen. Het is wel nodig om regelmatig het mos even van de gevel te verwijderen. Reinigen met water is een fluitje van een cent. En bovendien gaat houtcomposiet wel vijftig jaar mee, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat het materiaal binnenkort weer vervangen moet worden.

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van houtcomposiet?

We schreven het al; het vergt enige vakkennis om houtcomposiet op een goede manier te plaatsen als gevelbekleding. Een ervaren vakman kent de ins en outs van het plaatsen van houtcomposiet. Doe je dit toch liever zelf, dan dien je rekening te houden met een aantal zaken.

Zorg er ten eerste voor dat er kopse speling is. Op die manier wordt er rekening gehouden met uitzetting. Houtcomposiet heeft namelijk als eigenschap dat het in de lengte uitzet bij warmte. Op die manier kun je barsten op een later moment voorkomen.

De ruimte moet voorzien zijn van enige ventilatie. Dit is te doen door een spouw te creëren achter de wandbekleding. Het is dus nodig om een spleet in de lengte open te laten zodat het een beetje tocht en het luchtig blijft. Anders droogt het materiaal uit en kan het eerder kapot gaan.

De fabrikanten geven meestal instructies in de verpakking mee over hoe houtcomposiet als gevelbekleding geplaatst moet worden. Die instructies zijn er niet voor niets. Het is dus belangrijk om eerst de instructies goed door te nemen voordat je aan de slag gaat. Met name de richtlijnen over de tussenafstand van de ondersteuningen zijn erg belangrijk. Kies er daarom voor om deze richtlijnen strikt te volgen voor het meet optimale resultaat.

Houtcomposiet kun je niet alleen inzetten voor de afwerking van de gevel. Het is ook goed te gebruiken voor andere toepassingen zoals bijvoorbeeld de bouw van een tuinhuis of de afwerking van een vijver. Heb je dus al een houtcomposiet gevel, dan kun je andere ruimtes hierin over laten lopen door voor hetzelfde materiaal te kiezen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de prijzen van een gevel in composiet?

Kies je voor een houcomposiet gevel? Dan ben je een stuk voordeliger uit dan als je zou kiezen voor een volledig houten gevelbekleding. Houtcomposiet wordt gemaakt van geperste houtvezels. Daarom is het redelijk goedkoop en duurzaam te produceren. Om deze reden liggen de prijzen dan ook een pak lager. Dat terwijl houtcomposiet een levensduur van wel vijftig jaar heeft. De gemiddelde prijs van een houtcomposiet gevel ligt tussen de 35 en 50 euro per vierkante meter. Inmiddels zijn de zogenaamde doe-het-zelfpakketten erg populair geworden.

Op die manier kun je besparen op het inhuren van een vakman. Zo’n pakket is wel qua prijs aan de bovenkant van de markt met zo’n 50 euro per vierkante meter. Je kunt er ook voor kiezen om de hulp en ervaring van een vakman in te schakelen. Je dient dan wel rekening te houden met een hogere prijs per vierkante meter, want het arbeidsloon moet ook nog berekend worden. Er zijn ook mengsels van hout en PVC verkrijgbaar. Die kosten tussen de 50 en 60 euro per vierkante meter. Daarmee is gevelbekleding in composiet een aantrekkelijke optie.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.