Gevelbekleding

Gevelbekleding met spuitkurk

Gevel in spuitkurk Gevel in spuitkurk

Steeds meer mensen gebruiken spuitkurk om een gevel te bekleden. Het heeft dan ook behoorlijk wat voordelen. Zo zorgt het ervoor dat de warmte in de woning binnen blijft. Dat is fijn in de winter en in de zomer is het wat koeler binnen. Spuitkurk is bovendien vochtbestendig en in verschillende soorten, kleuren en korrelgroottes verkrijgbaar. Bovendien zorgt het voor een zeer decoratieve gevelbekleding. Ten slotte is het relatief goedkoop op spuitkurk aan te schaffen en op de gevel aan te brengen.

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk is de afgelopen jaren steeds populairder geworden betreft gevelbekleding. Het ziet er goed uit en zorgt voor een moderne look. Spuitkurk bestaat uit kurkgranulaat en acrylhars. Spuitkurk is op de gevel aan te brengen door twee lagen rechtstreeks op de geven te spuiten.

Voordeel van spuitkurk is bovendien ook dat het verkrijgbaar is in allerlei soorten kleuren. Daardoor ziet er voor iedere gevel wel wat leuks bij. Ook de korrelgroottes verschillen, waardoor het mogelijk is volledig zelf te bepalen hoe de gevel eruit komt te zien. Kurk is een goed isolatiemateriaal. Daardoor beschermt het in de zomer tegen warmte en is het lekker koel in huis. In de winter blijft de warmte juist binnen. Dit scheelt dus ook een pak op de energieafrekening.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de voor- en nadelen van spuitkurk?

Spuitkurk kent gelukkig meer voordelen dan nadelen. Het houdt de warmte buiten en werkt bovendien ook als geluidsisolatie. Daardoor wordt het pand minder gehorig. Bovendien zal het aantal koudebruggen afnemen. De kurk zal op de gevel ook vocht tegenhouden, maar is wel dampopen. Op die manier kan er minder condens ontstaan en is de gevel dus minder gevoelig voor weersomstandigheden.

Dit materiaal is zeer eenvoudig aan te brengen op allerlei ondergronden. Het maakt niet uit of je beton, baksteen of kunststof als ondergrond hebt. Alles is mogelijk. Spuitkurk is een zeer milieuvriendelijk materiaal en daarmee een goede keuze. Bovendien zullen er niet snel scheuren of barsten ontstaan.

Dat wil niet zeggen dat de keuze voor spuitkurk helemaal geen nadelen kent. We hebben er twee kunnen vinden. Ten eerste is spuitkurk zeker geen volwaardige gevelisolatie. Het is en blijft dus nodig om voor een optimale isolatie de gevel volledig te isoleren. Ten tweede mogen er geen scheuren op de gevel zitten. Anders is het noodzakelijk deze beschadigingen eerst te herstellen, waardoor de prijs van spuitkurk alsnog behoorlijk op kan lopen.

Wat zijn de mogelijkheden van spuitkurk?

Spuitkurk biedt verschillende mogelijkheden. Het is redelijk goedkoop aan te schaffen en er zijn tal van kleuren en korrelgroottes beschikbaar. Daardoor heb je alles volledig zelf in handen. De meeste gevels met spuitkurk hebben een middelgrove korrel. Dat komt vooral door het mooie uitzicht wat deze korrel met zich meebrengt. De spuitkurk is rechtstreeks op de huidige stenen te spuiten. Zo blijf je de huidige stenen ook goed zien.

Maar wil je dat liever niet en een look vergelijkbaar met een crepi gevel, dan kun je de stenen het best eerder egaal maken met een cementeringslaag. Op die manier wordt spuitkurk een stuk egaler.

Spuitkurk heeft verschillende isolerende eigenschappen, maar is vooral te gebruiken als gevelbekleding. Kurk wordt ook vaak gebruikt om een gevel volledig waterdicht te maken. Ook andere ruimtes zoals zolders en kelders worden vaak met kurk geïsoleerd. Het is dus zeker niet gek dat spuitkurk zoveel voordelen heeft.

Wanneer de gevel een laag spuitkurk heeft gekregen, is deze waterdicht maar dampopen. Dat betekent dat de gevel wel kan blijven ademen, zodat er geen condens kan ontstaan. Daardoor neemt het risico op zogenaamde koudebruggen ook af. Spuitkurk is geen volledige vervanging van normale isolatie. De isolatiewaarde verschilt per laagdikte. Normaal gesproken worden er twee lagen van iedere 4 millimeter aangebracht. Daardoor is het isolerend vermogen niet erg groot. Het blijft dus nodig om isolatieplaten te gebruiken.

Ten slotte heeft spuitkurk een zogenaamde buffer. Daardoor blijft het in de zomer koeler in de woning en in de winter warmer. Dat komt doordat er minder temperatuurschommelingen zijn. Dat is dus goed voor de energierekening. In de zomer hoeven er minder ventilators aan, in de winter is het niet nodig om de kachels voortdurend aan te hebben.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de prijzen van spuitkurk?

We zeiden het al; spuitkurk is relatief goedkoop. Met een gemiddelde prijs van 60 tot 80 euro per vierkante meter is de prijs van dit materiaal een aangename verrassing. Toch kunnen de prijzen iets verschillen, afhankelijk van hoeveel lagen er moeten worden aangebracht. Ook de oppervlakte van de gevel leidt tot een hogere prijs. We kunnen ons voorstellen dat je spuitkurk niet zelf wilt aanbrengen. Dan kun je het best kiezen om de hulp van een ervaren vakman in te schakelen.

Deze zal een duidelijke offerte kunnen opstellen. Kies niet voor het goedkoopste bedrijf, maar het bedrijf met de beste resultaten.

Veelgestelde vragen over sluitkurk

We ontvangen best veel vragen over spuitkurk. Dat komt doordat het nog niet zo lang op de Belgische markt beschikbaar is. We hebben een top drie aan veel gestelde vragen gemaakt.

Heb ik speciaal onderhoud nodig met spuitkurk gevelbekleding?

Het is niet nodig om speciaal onderhoud uit te voeren. Net als bij andere gevelbekleding is het wel nodig de gevel regelmatig even te reinigen. Dit kan al met een tuinslang. Eventueel is het mogelijk een neutraal reinigingsmiddel te gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen.

Kan ik beter voor spuitkurk of crepi kiezen?

Spuitkurk kan worden aangebracht op een egale ondergrond. Dan zie je de onderliggende structuur niet en ziet de gevelbekleding eruit alsof er het duurdere crepi op zit. Maar spuitkurk is in vergelijking wel een stuk goedkoper. Beide producten hebben voordelen; ze beschermen tegen vocht en zijn in verschillende kleuren beschikbaar. Wat de beste optie is, laat je afhangen van de manier van aanbrengen. Crepi is wat lastiger aan te brengen. Wil je dus sneller klaar zijn, dan kies je voor spuitkurk. Wil je een optimaal resultaat, dan kun je crepi overwegen als je daar voldoende budget voor hebt.

Is spuitkurk wel milieuvriendelijk?

Spuitkurk komt uit de natuur en is milieuvriendelijk. Er wordt gebruikgemaakt van acrylaathars op waterbasis. Vervolgens worden de pigmenten gemaakt aan de hand van plantaardige oliën. Als je op de verpakking kijkt, zie je dat de meeste onderdelen het milieu niet schaden. Kurk is een natuurlijk product uit Portugal van bomen die meer dan honderd jaar staan. Ze hoeven niet gekapt te worden om kurk te maken. Alleen de kurkschors wordt verwijderd, maar die groeit weer opnieuw aan.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.