Gevelbekleding

Gevelbekleding met steenstrips

Steenstrips gevel Steenstrips gevel

Op zoek naar een nieuwe gevelbekleding met een origineel uiterlijk? Dan is de keuze voor steenstrips wellicht het overwegen waard. Het voordeel van steenstrips is dat ze zeer eenvoudig te plaatsen zijn, waardoor de gevelrenovatie al snel achter de rug is. Zo kun je ervoor kiezen het direct op de gevel aan te brengen of eerst isolatiepanelen te gebruiken. Je hebt verschillende mogelijkheden. De keuze voor gevelbekleding met steenstrips kan om verschillende redenen voordelig uitpakken.

Wat zijn de voordelen van gevelbekleding met steenstrips?

Kies je voor steenstrips als gevelbekleding, dan kun je uitgaan van veel voordelen. Ze zijn zeer gemakkelijk om de gevel mee te renoveren. Ten eerste zijn steenstrips vrij dun, waardoor je gemakkelijk ruimte kunt besparen. De gemiddelde dikte van een steenstrip ligt op zo’n twee centimeter. Eventueel kun je ook kiezen voor steenstrips die wat dikker zijn. Voordeel van steenstrips is dat je er gemakkelijk je gevel mee kunt renoveren zonder dat ze veel ruimte innemen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Steenstrips zijn gemakkelijk te bewerken naar eigen smaak. Vind je ze te groot? Geen probleem, dan zaag je ze gemakkelijk op maat. Op die manier is het mogelijk de gevel te vernieuwen zonder dat dit veel tijd kost. Dat terwijl steenstrips van een afstandje sterk op bakstenen lijken. Daardoor geef je de gevel een authentiek en ‘gezellig’ karakter. Er zijn namelijk ook steenstrips op de markt die van baksteen worden gemaakt. Op die manier zie je het verschil niet. Vaak is op de hoek wel te zien dat het om steenstrips gaat. Bij de steenstrips van baksteen is niet het geval.

Je kunt tenslotte de gevelbekleding ook heel eenvoudig combineren met isolatiepanelen. Op die manier kun je aanzienlijk besparen op de energierekening. Het is mogelijk om de steenstrips op de ondergrond aan de gevel aan te brengen, of eerst isolatieplaten te laten plaatsen. De kosten zijn weliswaar iets hoger, maar het is de investering zeker waard. Houd er wel rekening mee dat bij isolatie de gevel een aantal centimeter dikker zal worden.

De keuze in soorten en maten steenstrips voor gevelbekleding is zeer uitgebreid. Ze zijn er in allerlei maten, vormen en soorten. De meeste steenstrips zijn gemaakt van baksteen voor de authentieke look. Eventueel is het ook mogelijk voor gips of beton siersteen te kiezen. Daardoor is het mogelijk ze voor allerlei toepassingen te gebruiken.

Hoe kun je steenstrips plaatsen?

Steenstrips plaatsen is niet erg ingewikkeld, maar je moet er wel tijd voor hebben om ze correct te plaatsen. Een goede voorbereiding is noodzakelijk. De ondergrond van de gevel moet in goede staat zijn, anders blijven steenstrips moeilijk zitten. Zitten er nog beschadigingen op de ondergrond? Dan moeten deze eerst gerepareerd worden.

Bovendien is het belangrijk een speciaal soort lijm aan te schaffen wanneer je de gevel gaat bekleden met steenstrips. Na het lijmen voeg je de randen met voegmortel voor een betere afwerking. Zorg ervoor dat je correct meet en dat het geheel waterpas is. En er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden.

Met welke situaties moet ik rekening houden als ik steenstrips plaats?

Steenstrips plaats je het best op een egale ondergrond. Is er geen spouwmuur aanwezig? Zorg er dan eerst voor dat de ondergrond geïsoleerd wordt. Dit kan rechtstreeks op de gevel worden bevestigd. Op de ondergrond worden van vervolgens de steenstrips geplaatst.

Sommige gebouwen hebben wel een luchtspouw, maar geen spouwmuurisolatie. Ook dan is het verstandig voordat je begint aan de montage van steenstrips eerst isolatie aan de luchtspouw aan te brengen. Kies je in verband met de kosten toch niet voor isolatie, dan moet de luchtspouw volledig luchtdicht worden gemaakt. Zorg ervoor dat je alle kieren en gaten goed afdicht.

Ten slotte: het is meestal nodig om op de juiste, correcte manier isolatie te plaatsen. Dat doe je op een zeer arbeidsintensieve manier. De luchtspouw moet dan eerst helemaal vervangen worden met dikke isolatiepanelen. Deze worden dan afgewerkt met steenstrips. Zo zal de gevel niet breder worden.

Kan ik steenstrips ook laten plaatsen als gevelbekleding?

Hoewel het aanbrengen van de steenstrips niet veel werk is en redelijk eenvoudig te doen is, moet het werk ook voorbereid worden. Dan is waar de meeste arbeid in zal zitten. Voor het renoveren van de gevelbekleding met steenstrips zul je dus alsnog meerdere dagen uit moeten trekken. De kans is groot dat je die tijd niet hebt. Dan kies je best voor een ervaren vakman die deze klus uitvoert. Dat is het best te doen door van tevoren eerst wat offertes van bedrijven in de buurt op te vragen.

Deze zal dan aangeven wat de uiteindelijke kostprijs is. De prijs is grotendeels afhankelijk van hoe lastig het wordt om de steenstrips aan te brengen en hoe groot de gevel is. Het is verstandig om ook meteen naar de isolatiemogelijkheden te vragen. Als je de gevel toch laat renoveren, kun je deze het best meteen isoleren. Dan bespaar je fors op de energierekening.

Kies voor de vakman met de meeste ervaring en de beste resultaten. Kijk dus niet alleen naar de lagere prijs. Ga daarom alleen in zee met een bedrijf waar je vertrouwen in hebt.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de prijzen van steenstrips?

Steenstrips hebben verschillende prijzen. De prijs van steenstrips als gevelbekleding is vooral afhankelijk van hoe moeilijk het wordt om deze te plaatsen. Als er nog herstelwerkzaamheden aan de ondergrond nodig zijn, moet dit eerst gebeuren. Voorwaarde van het plaatsen van steenstrips is namelijk dat de ondergrond in goede staat is. Anders zullen de steenstrips minder goed hechten.

Ook andere zaken zoals de grootte van de gevel en de moeilijkheidsgraad spelen mee. Een vakman kan deze voor je uitvoeren. Als je kiest voor steenstrips zonder isolatie, dien je rekening te houden met een prijs van 150 tot 200 euro per vierkante meter. Met isolatie zal de prijs nog iets hoger liggen tussen de 200 en 250 euro.

Het aanbrengen van de steenstrips zelf is dus niet zo lastig, maar de ondergrond moet goed zijn afgewerkt en isolatie plaats je niet zomaar. Daarom kun je dit het best laten doen door een ervaren vakman. Zeker in de hoeken van de gevel kan het plaatsen van steenstrips toch nog een behoorlijk werkje worden. Voor een correcte afwerking kies je het best een bedrijf met veel ervaring.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.